Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Извини, јас малку не сум упатен во овие поефтините клими, а гледам дека цело време ги спомнуваш Вивакс како ребрендирани Грее (на времето), а сега ребрендирани Мидеа. Има негде податок за ова? Вивакс немаат своја производна линија па сите нивни модели им се ребрендирани Грее или Мидеа? Дали Грее/Мидеа од ист ценовен ранг би била иста со Виваксот?
Општо познати факти се тоа. Вивакс нема свое производство, продава други клими под свое име. Како Фонко што правеа кај нас на времето.

Ме мрзи сега да пребарувам, но имаш на многу места поназад на форумот зборувано за тоа, со покажувани фотографии, сервисни упатства, и многу други податоци. Потруди се и пребарај, ќе најдеш.

Имаше бајаги муабет за ова, со многу податоци. Јас сега можам само да го повторам линкот што го линкав на истава страница, од истава дискусија само неколку години порано:
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-278#post-6945681

Vivax GEEI претставува ремаркиран Gree Cozy, додека пак неговиот претходник Vivax GECI е ремаркиран Gree Change. Новите генерации на Gree Change (2013, 2014) ги нема во Vivax варијанта.

Еве ги интересните страни од сервисното упатство за Gree Cozy/Vivax GEEI :
Прегледај го приврзокот 106768 Прегледај го приврзокот 106769
Овие податоци се совпаѓаат со податоците од производителот.

Целото упатство за Cozy/GEEI. На страна 1 од упатството можат да се видат сите варијации на внатрешни единици кои се користат во сите ремаркирани Gree Cozy изданија. Петтата варијација е онаа што ја користи Vivax GEEI.
Исто така интересно е што може да се забелеши внатрешната единица на CRYPTON CSGBI12AA (четврта по ред на страна 1 од упатството), уред за кој постои веројатност исто така да претставува некоја ремаркирана варијанта на GREE Cozy. Димензиите на неговата надворешна единица иста така до милиметар се совпаѓаат со оние на Cozy/GEEI, а додатна коинциденција претставува и што производителот употребува потполно исти икони за опишување на карактеристиките (стр.10) на моделите со оние што се користат во Gree каталозите. Но сево ова може и да не е точно.

Она што не ми е јасно е зошто Gree во сите негови каталози од последниве неколку години го става Cozy над Chadge на скалилото на инвертери и според нив Change претставува влезен модел. Според сервисното упатство за Change тој изгледа посилен модел со Daikin компресор кој воедно има и поголем распон на топлински капацитет (0,6kw - 5,13kw) наспроти распонот на работа на Cozy (0,88kw - 4,4kw) (вредности за температура од +7C), а притоа троши помалку (има подобар COP фактор). На страна 13 е даден график кој го прикажува опаѓањето на топлинскиот капацитет зависно од надворешната температура, за Cozy/GEEI е на страна 10.

P.S. Каде може да се провери дали Change и GEEI имаат греач на компресор и/или кондензатор (секаде ги пишува со различни имиња: crankcase heater, deicer, electric heating interface) ?

Blagodarnost do @Strelec, gledam deka e eden od najdobrite poznavaci na temava i eden od nekolkute sto prilozuva fakti koga pisuva za nesto. Falati druze, go cenam toa, no sepak bi sakal da najdev nekoj sto go ima ovaj model i da spodeli korisnicko iskustvo. Sum imal panasonic pa tesko se odviknuva covek za brend sto go iskusil

Dali mojot predlog za zagrevanje na 39 kvadrati so PANASONIC CS-E12QKEW/CU-E12QKE e dobar ? Ili treba 5.5 ka za toj prostor ?
Bez da navredam nekoj, da prasam, ne dobiv odgovor na predhodniot post zatoa sto spomnav odreden brend ili deka sum nov na forum so mal broj postovi, ili nesto drugo e?
Друже, тоа е проблемот со брендови/модели кои овде ретко (или ич) се користат. Или ако се користат, бе знам дали некој се јавил да пренесе искуства. Јас би сакал да можам да ти кажам нешто, но едноставно не знам. Можам само да те замолам ако се решиш да ја земеш таа клима, да не посетуваш овде и да ни пренесуваш информации за искуствата.

@Vanlok, fala druze za odgovorot, izgleda deka tesko ke se ubedam sega za da go kupam ovaj model, barav da e so twin compresor , a ovaj model nemal toa, znaci so moeto skromno poznavanje na ovaa oblast toa e sepak vazno za da bide ekonomicna i da raboti porastereteno.Za tie pari kako ovaj Panasonic 47.000 den. tesko deka ke se najde brend so twin compresor.
Da prasam za Hansol -20 i Hansol -30 imaat twin compresor, 43.000 den nasproti 46.000 den. dali e vozmozno 39 kvadrati da se zagrevaat a da bidat ekonomicni, posto ne e mal prostorot (plus izolacija i pvc ima ), koga ke padne -5 / -10 stepeni dali ke bide ekonomicna ili ke trosi maximum , i kolku ke bide opteretena ?
Onaj model od Gree parapetna sto ima, e bez greaci i bez twin compresor? Dali vredi da se zeme taa ili da se zeme Hansol -20 posto e tuka so cenata?

Последно уредено:
@Dr@gon Ти најдобро си ги знаеш потребите, долговечност секако е пожелна карактеристика... Е сега дали мора да биде twin compresor тоа е релативно. Ако треба тој фичр да го преплатиш, тогаш мислам дека не се исплати. Климата треба да се исплати сама себе за некои ~5-6 години.

Што и да се решиш гледај правилно да биде димензионирана моќноста на климата. Пошто не може да биде идеално димензионирана, подобро да биде малку повисоко димензнирана. Ако биде биде пониско димензионирана, тогаш климата (и компресорот) често ќе работат на максимална оптеретесност, што значи и пократок работен век.

едит:
Ubavo kaza i Fonko vo vremeto ne pravea svoj klimi sto ne znaci deka ne se kvalitetni naprotiv vazea za najkvalitetni i den denes Fonko klimite rabotat bez nikakov provblem Fonko vo mk bea edni od najkvalitetnite klimi
^^
Што никако не значи дека и Вивакс се „едни од најквалитетните клими“. :)

Јас се што реков е дека сега Вивакс продаваат Мидеа клими со вивакс налепница (и полоши no-name клими, кај најевтините модели). Така да на кој му одговара тоа, негов си е изборот - важно е само тој избор да биде направен информирано. А поголемиот дел од луѓето ете не знаат дека Вивакс не произведува клими, и дека сега продава Мидеа или полоши клими).

Последно уредено:
Баче ако сум се решил баш тој модел да го земам, и го има ремаркиран за 16К поевтино - па се разбира дека би го купил, па не Вивакс - Мимакс нека залепат на него. :)

Ама не е тоа муабетот, прво се сомневам дека навистина е цели 16К поевтин, и дека е истиот модел ако е навистина 16К поевтин. Пошто Вивакс одамна премина на Мидеа (и полоши, кај поевтините модели), но не велам дека не е можно во некоја од највисоките серии да бапнат и Гри.
Второ, во тој ценовен ранг јас лично повеќе би гледал Мицибуши и Тошиба.[DOUBLEPOST=1509102233][/DOUBLEPOST]А инаку не знам зошто те листав и тебе, изгледа сум те собрал заедно со другиве момци. :)[DOUBLEPOST=1509102639][/DOUBLEPOST]
Немам контакти од Гримак, јас директно со мојот монтер преговарам па после тој си ја тера работата. :)
А ако сакаш на рати, тогаш човеков најверојатно нема да може да ти помогне.

Eве ти ги сајтовите, таму има контакти:
http://www.gree.com.mk/
https://www.facebook.com/Greemak-529192957167913/

Тогаш земи си обична он-оф сплит клима (ако не ти смета појако дување на воздух). Но ако веќе пазариш клима, зошто не инвертер - ќе баталиш и замарање со дрва и се, кога ќе видиш каков раат е греење со клима. Стиснеш копче и те грее, и тоа поевтино. Дрвца еден кубик, или пола, за кеиф (или зорт). :)
Благодарам на линковите.

Долу е доста ладно па затоа засега на дрва сум мада размислувам за клима али немам фасада/изолација квалитетна за таа работа и се' уште не се имам решено.

Колку би била во просек месечната потрошувачка само на климата во просек?
Пошто се грее отприлика 6 месеци по 6h во денот, ако ми иди приближно иста цена како со дрва тогаш вреди да се инвестира во добра клима соодветна за таа квадратура.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Колку би била во просек месечната потрошувачка само на климата во просек?
Пошто се грее отприлика 6 месеци по 6h во денот, ако ми иди приближно иста цена како со дрва тогаш вреди да се инвестира во добра клима соодветна за таа квадратура.
Mесечната потрошувачка зависи од твоите услови дома, од топлотните загуби. Никој не може еда ти каже точно колкава ќе биде. Но со сегашната цена на дрвата, сосема извесно е дека ќе поминеш поевтно отколку со дрва. Тоа е во најладните месеци, во другите месеци ќе поминуваш МНОГУ поевтино, пошто климите се топлотни пумпу воздух-воздух и се поефикасни колку што надвор е потопло.

Најинтересно е што во вакво преодно време како сега ќе имаш минимална потрошувачка. Сега моментално е 20с надвор, но навечер паѓаат температурите и до 7с. Јас со 200-400 вати се греам навечер, а некој со дрва мора да го пали ќумбето исто како на најголем студ.
Сериозно ти кажувам дека повеќе на осветлување се троши, отколку на греење со клима, во ваквите преодни месеци. :)[DOUBLEPOST=1509113831][/DOUBLEPOST]И баче, обавезно инвестирање во термо фасада и изолација. Тоа да ти биде приоритет, кога ќе можеш да си дозволиш. Едноставно мора да се направи, а колку порано се направи, порано ќе почнат заштедите, и потоа секоја последователна година ќе имаш заштеди.
Изолација е многу, многу важна.

Eve da bideme malce konstruktivni, Setek ima akcija na Haier, cenite se mnogu pristojni a posebno gledam fer e ponudata na rati, pa koj ima namera da kupuva moze i da razmisli za ovaa ponuda
http://setec.mk/index.php?route=product/search&filter_name=haier tundra
Cenite za cudo se epten pristojni sporedeno i so scroutz.gr kade po obicaj ima sekogas poniski ceni od tuka
https://www.skroutz.gr/s/8539956/Haier-Tundra-AS12TA2HRA-1U12BE8ERA.html
https://www.skroutz.gr/s/8536409/Haier-Tundra-AS18TD2HRA-1U18EE8ERA.html

@Vanlok и поназад натишав и пак ќе повторам немам ништо против ГРЕЕ како бренд ама имам против начинот на кој брендот се форсира овде на форумов, друго јас немам клима заради тоа што во моментов не сум во можност да ја купам (финансиски) и кога би купувал би ја ставил ГРЕЕ меѓу фаворитите не зошто @Strelec или ти тука не убедувате туку заради 10-годишната гаранција (ако ја испочитуваат, бидејќи во најмала рака ми е дискутабилно некој кој не постои на пазарот 10 год. да дава толкава гаранција-на клими.мк никаде не е ставен линк ЗАНАС како би можело да се потврди кој стои позади сајтот/фирмата, дополнително на пример етаблиран продавач како ТЕХНОМАРКЕТ за истиот бредн нуди 2-3 години гаранција) а уредите обично се прават да траат додека имаат гаранција и да се расипуваат многу брзо после тоа.

И ДА ЌЕ ДОСАЌАМ ПРОТИВ грее СЕ ДОДЕКА некои досадуваат во обратна смисла, со убедување на се живо и диво дека се друго нечини само таа фирма и бренд се алфа и омега во климатизацијата, па кој како сака нека ме сваќа.

Баче, кој те убедува било што? Тоа што ти го перцепираш како форсирање е нешто што всушност е споделување на сопствени искуства (барам така е во мојот случај, со другите не се занимавам). Велиш да ќутам за да не те нервирам? :)

...кога би купувал би ја ставил ГРЕЕ меѓу фаворитите... заради 10-годишната гаранција
Најглупата можна причина, пошто ако треба 10 години да доплаќаш сума за сервис (за да ја добиеш гаранција), за тие пари ќе одбереш подобра клима па нека има и 3 годишна, или 5 годишна гаранција. Тој период е доволен за да се видат слабостите, а правилно димензионирана и правилно користена клима ќе работи доволно долго за да се исплати.

Баче, кој те убедува било што? Тоа што ти го перцепираш како форсирање е нешто што всушност е споделување на сопствени искуства (барам така е во мојот случај, со другите не се занимавам). Велиш да ќутам за да не те нервирам? :)

Најглупата можна причина, пошто ако треба 10 години да доплаќаш сума за сервис (за да ја добиеш гаранција), за тие пари ќе одбереш подобра клима па нека има и 3 годишна, или 5 годишна гаранција. Тој период е доволен за да се видат слабостите, а правилно димензионирана и правилно користена клима ќе работи доволно долго за да се исплати.
Не невелам да ќутиш, а и ти прв ме прозва мене јас мислев на друг член.
А јас колку и да е глупа причината според тебе пак помеѓу иста кинеска стока би ја избрал онаа со повеќе гаранција[DOUBLEPOST=1509124005][/DOUBLEPOST]На google напишав

Top 10 Best Air Conditioner Brands in the World

и случајно или не Gree на ниедна листа не го сретнав :-(

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom