Закон за забрана на пушење

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го поддржувате законот за забрана на пушење?

• Не, треба да се укине забраната

Гласови: 13 7,0%
  • Треба да се модифицира за да имаат угостителите поголема слобода

Гласови: 25 13,5%
  • Да, супер е во ваква форма

Гласови: 37 20,0%
  • Треба да биде уште поригорозен

Гласови: 110 59,5%

• Вкупно гласачи
    185
Цигарите поскапуваат секоја година, но никој не може да ме убеди дека тоа е така поради потикнување на луѓето да се откажат од нив.
Да дефинитивно.
Најновата мерка кажаа:
Угостителите ке КУПУВААТ лиценца за да имаат простор за пушачи...
Ама тоа е глупава краткогледа политика.

Ако треба да се напуни буџетот нека ги стават под државна капа сите коцкарници и кладилници.. не на Мијалков кајмакот да го оставаат..

Какви дебилни глупости се изначитав...
Постои едно морално начело, акцијата која прави најмалце штета е морално најоправдана.
Непушачите со своето непушење, не штетат на здравјето на пушачите.
Пушачите со своето пушење, штетат на здравјето на непушачите.
Во случајов, пушачите не се привилегираната категорија, пошто се на пониско морално тло од непушачите од аспект на пушење/непушење, нерелевантно на останатите постапки.
Пошто државата има функција да го заштити граѓанинот од потенцијални здравствени ризици, не може да остави на волјата на сопственикот на некој локал, дали да дозволи пушење или не, пошто сопственикот ќе ги стави неговите економски интереси пред општото добро. Државата, мора директно да го регулира тоа, со што ќе шибне забрана за пушење внатре.
Пушачите не смеат да бидат привилегирани, а ниту да бидат наградени за тоа што го прават, посебно не кога оштетуваат друг.
Ова колку ви е дебилно со „Ќе мрзнам на -10 степени“. Идеш да мрзнеш на -10 степени за да пушиш, нешто што ќе е милион пути позаебано за тебе и твоето здравје. Тие -10 степени, ништо нема да ви напраат, не кур драматизирајте, непушачите ви биле свилени после.
Пред некој ден со другар и другарка отидовме у Балет и нормално, почна да се чури внатре. Другаров буквално си отиде за пола саат, пошто му сметаше димот и ни се усра искачанката.
Не е ова некоја борба на пушачи против непушачи, стануе збор за чиста логика и морал.
Само зошто ја пушам, тоа не ме праи мене и моите навики, центар на светот. Постои ствар ко општествена одговорност, што знаеме добро дека ништо не им значи на морони што не гледаат подалеку од гзот.

Последно уредено од модератор:
Абе ја би ти забранил тебе пристап до компјутер ама јебига.За тоа што погоре се спомна се рушело атмосфера.Инаку кај мене у друштво од 7-8 души,6 души пушиме и се договарме идете вие тројца, за да не седат еден или двајца од пушачиве или пак некогаш доаѓаат и они,не знам како ви се руши атмосфера
Не им се руши, глумат лудило, јас не пушам и сум кул ти си пушач и си канцерот на општеството, ментално ретардиран човек. А 80% од овие ха-це непушачи коа ќе се натрескаат од алкохол тегнат бос меко како да нема утре.

Нејсе. Нема потреба да се укинува забраната, боље е да си искочиш надвор на цигарче отколку 600 души да димат у затворен простор, после смрдиш како Аушвиц.

Нека се сконцентрираат на безвезниот закон за алкохол после 19.

Какви дебилни глупости се изначитав...
.

Не го дочитав постот но ќе те цитирам само за реченицава.

Искрено, дебилно е да се изначиташ што било за ваква тема.

Дебилно е да предлагаш ваков закон и да има ваква дискусија во ФИРОМ во овој момент.

Дебилно е ова да биде приоритет во вукојебина која живееше во модерна диктатура и која сеуште е во гомна.

Дебилно е дур бебиња ти умираат на клиника, дур си најзагадена држава во Европа, дур на прсти се бројат позитивните работи во опкружувањето, да се замара некој со ова, па и да се објаснува зошто е оправдано.

У времето на ДПМНЕ ваквите патки ги нарекуваа спинови за оттргнување на вниманието на народот, пошто знае дека лесно ќе се запали.

Изгледа Грујо падна ама новите советници за ПР се од иста школа...

Денес бев излезен и седнавме во тоа "шаторот" . Залади времето и почна со пушење во тој навидум отворен дел. Немаше маса на која не се пушеше, па и на нашата. Обично никој од друштвото не пуши хронично за да не може да издржи 2 саати. Ама овој пат ни се погоди една особа со нас што на секои 5 минути пали цигара.
Магла в натре. Магла. Да не можеме да се распознаеме и видиме. Видикот ти се простира до двете соседни маси. Со келнерот, со светлосни знаци комуницираш. Уште ме печат очите од тоа чадот. Како пијан се осеќам. Само што дојдов дома, се што имав на себе, па дури и чорапите фрлив за перење и под туш да го тргнам смрадот од мене. Позитивно од ова е само тоа што нивото на хигиена се подигнува. Никогаш повеќе овака.
Фали уште да дозволат и лиценца за секаде да се пуши.

Законот треба да се модефицира на начин што ке понуди одредена флексибилност. Секако дека забраната за пушење треба да остане строга кога станува збор за болници, автобуси, канцеларии, училишта, бирекџилници, слаткарници.... каде мислам дека сите, и пушачи и непушачи, се согласуваме дека не треба да се пуши и тука нема многу простор за дискусија. Меѓутоа кога станува збор за кафиќи, дискотеки, ресторани, кафани, биртии.... секако дека треба да се имаат во предвид интересите на сите, и на угостителите, и на пушачите и на непушачите, што секако наметнува решението да биде флексибилно. Мислам дека лиценцата е добро решение но само ако истата се добива со исполнување на одредени стандарди а никако со плаќање. Имено за добивање на лиценца ке треба да се исполнат стандарди како на пример одредена големина на објектот во поглед на квадратура, во поглед на висина на плафни а сето тоа во некој сооднос со број на гости, соодветна пропишана вентилација..... Значи лиценца за пушење нема да може да добие некое кафуле од десетина квадрати во кое се збиени десет маси додека некој угостителски објект од стотици квадрати во кој масите се на одалеченост од по неколку метри, со високи плафони и соодветна вентилација не гледам зошто не би добил лиценца за пушење. Сум бил на некои места каде се пуши но поради добрата вентилација тоа навистина не смета на никој кој не пуши. Од друга страна пак местата кои нема да можат да добијат лиценца или кои нема да сакаат таква лиценца ке бидат добро место за сите кои нема да сакаат да одат на места каде пушењето е дозволено. Некои локали кај кои е можна физичка поделба (не со најлон или завеса) да може да функционираат две посебни крила, дел каде ке се пуши и ке има соодветна вентилација и дел каде нема да се пуши. Зборот ми е дека треба да се овозможи избор на луѓето, оние кои сакаат да пушат да има места каде ке може да се пуши и кои ке исполнуваат пропишани стандарди а оние кои не сакаат да одат на места каде се пуши да имаат избор на такво место. Ке има работа и за двете опции. Еве јас сум пушач и секако дека ке изберам место каде пушењето е дозволено, но ако сакам да одам некаде со децата ке изберам место каде не се пуши (иако и на местата каде би било дозволено пушењето тоа би било со одредени стандарди и вентилација кои и на непушач ке му овозможат пријатен престој).

Законот треба да се модефицира на начин што ке понуди одредена флексибилност. Секако дека забраната за пушење треба да остане строга кога станува збор за болници, автобуси, канцеларии, училишта, бирекџилници, слаткарници.... каде мислам дека сите, и пушачи и непушачи, се согласуваме дека не треба да се пуши и тука нема многу простор за дискусија. Меѓутоа кога станува збор за кафиќи, дискотеки, ресторани, кафани, биртии.... секако дека треба да се имаат во предвид интересите на сите, и на угостителите, и на пушачите и на непушачите, што секако наметнува решението да биде флексибилно. Мислам дека лиценцата е добро решение но само ако истата се добива со исполнување на одредени стандарди а никако со плаќање. Имено за добивање на лиценца ке треба да се исполнат стандарди како на пример одредена големина на објектот во поглед на квадратура, во поглед на висина на плафни а сето тоа во некој сооднос со број на гости, соодветна пропишана вентилација..... Значи лиценца за пушење нема да може да добие некое кафуле од десетина квадрати во кое се збиени десет маси додека некој угостителски објект од стотици квадрати во кој масите се на одалеченост од по неколку метри, со високи плафони и соодветна вентилација не гледам зошто не би добил лиценца за пушење. Сум бил на некои места каде се пуши но поради добрата вентилација тоа навистина не смета на никој кој не пуши. Од друга страна пак местата кои нема да можат да добијат лиценца или кои нема да сакаат таква лиценца ке бидат добро место за сите кои нема да сакаат да одат на места каде пушењето е дозволено. Некои локали кај кои е можна физичка поделба (не со најлон или завеса) да може да функционираат две посебни крила, дел каде ке се пуши и ке има соодветна вентилација и дел каде нема да се пуши. Зборот ми е дека треба да се овозможи избор на луѓето, оние кои сакаат да пушат да има места каде ке може да се пуши и кои ке исполнуваат пропишани стандарди а оние кои не сакаат да одат на места каде се пуши да имаат избор на такво место. Ке има работа и за двете опции. Еве јас сум пушач и секако дека ке изберам место каде пушењето е дозволено, но ако сакам да одам некаде со децата ке изберам место каде не се пуши (иако и на местата каде би било дозволено пушењето тоа би било со одредени стандарди и вентилација кои и на непушач ке му овозможат пријатен престој).
Cisto onaka da prasam, noviot zakon ti go spremas ili direktno od stabot ili od vlada se javuvas ?

Waterworld-Smokers.jpg

maxresdefault.jpg

Cisto onaka da prasam, noviot zakon ti go spremas ili direktno od stabot ili od vlada se javuvas ?
Слушнав дека ке се менува законот за пушење а ниту сум слушнал ниту сум прочитал што и како ке биде предвидено со него. Зошто?

Слушнав дека ке се менува законот за пушење а ниту сум слушнал ниту сум прочитал што и како ке биде предвидено со него. Зошто?
Pa na nacin kako sto si go napisal postot deluva kako tocno da znaes kako ke bide noviot zakon.

Го критикуваат здравството толку години, прво нешто што праат кога доаѓаат на власт, даваат дозвола да се пуши насекаде, а до вчера им беше битно здравјето на граѓаните жими таквото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom