Закон за забрана на пушење

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го поддржувате законот за забрана на пушење?

• Не, треба да се укине забраната

Гласови: 13 7,0%
  • Треба да се модифицира за да имаат угостителите поголема слобода

Гласови: 25 13,5%
  • Да, супер е во ваква форма

Гласови: 37 20,0%
  • Треба да биде уште поригорозен

Гласови: 110 59,5%

• Вкупно гласачи
    185
Абе ја би ти забранил тебе пристап до компјутер ама јебига.За тоа што погоре се спомна се рушело атмосфера.Инаку кај мене у друштво од 7-8 души,6 души пушиме и се договарме идете вие тројца, за да не седат еден или двајца од пушачиве или пак некогаш доаѓаат и они,не знам како ви се руши атмосфера

Овој па, целиот е ризница на афоризми. Не мора нацистички мерки, туку да си остане законот вака и да не е селективно. Како што кажа Кемба и кај мене во друштво и колегиве кога ќе излеземе е така, пола на пола идат надвор. Еве и на темава се огласија доста пушачи што имаат осет за другите.

Ама и сериозно како што напоменаа погоре си треба агресивна кампања за намалување со цигарите и алкохолот во земјава. Премногу мои врсници па и млади луѓе од други категории приметувам дека не се без две кутии цигари на ден или па секој ден се со пивата и вината и тоа мора да се прифати како проблем а не како животен стил. Те афтерворк во четврток, те афтерворк во петок (кој ги донесе овие афтерворк глупости во земјава само), те сабота попладне кафана со фудбалот, те сабота вечер "со екипата"... Друга работа е и глетката кога ќе влезеш во такво зачадено место, сегде чад, прст пред око не се гледа, исто како чајџилниците во Сарај. :гомце: Страшни се и бројките на онкологија, од година во година се зголемува бројот на новорегистрирани случаи на канцер. Ајде за уништен црн дроб од алкохол се наоѓа решение какво такво ама за канцер на бели дробови не се наоѓа.

Како да ти кажам @Che59, ама да се донесуваа законите според анкети на форум, до сега процветавме :pos:
Дали можеш да го побиеш фактот дека на анкетите на интернет најгласни се тинејџерите, како и асоцијалните типови кои најчесто излегуваат само на Facebook, оние кои најверојатно никогаш не воделе бизнис, ниту биле угостители, ниту пак поминале 13% од искуствата кои ги носи животот. Да беа анкетите некаков реален показател и демократски чин за избор на подоброто или полошото, до сега 100 пати ќе паднеше забраната за купување на алкохол после 19 часот. Дали според тебе и забраната за алкохол е добра и корисна? Дали нешто промени на подобро? И таа ќе падне, зошто е глупа. Ама забраната за пушење треба да остане - секако, со соодветно модифицирање.
А тинејџерите као не се фактор?
Нели на нив им останува оваа?
Не ја мешај оваа анкета и анкета нарачана од политичари или воопшто заинтересирани страни. Овде е шаренолик состав,незаинтересирани ни материјално ни егзистенционално од исходот на анкетава. Ако се удостоиш да ги прочиташ коментарите, пушачите се исто толку гласни против олабавување на рестрикциите за пушење.
Те разбирам јас тебе, тешко е да баталиш со цигарите ама од позицијата која ја имаш на форумот, очекувам да бидеш неутрален.

Дали ако мене ми е дојдено до плукање, вие сте должни да ми ги газите плунките? Дали ако ми се прди, вас ќе ви биде пријатен мирисот бидејќи мене ми требало олеснување? Така е и со цигарите. Ако веќе реши владата да чепка по законот, нека го направи поригорозен.
Нема да бидеш глуп и ќе си отидеш на означеното место за плукање и прдење.
Дали би се почувствувал лошо доколку нема такво место?

Најјако е што прочитав коментари кои ја најавуваат апокалипсата ако го „пуштат“ законот за пушење. Пошто, светот постои од 2010 навака. Претходно не постоеа цигари, чад, кафани и слично.

Веќе не пушам цигари, и за разлика од порано, не ни планирам пак да почнам.

Но, ќе ја поддржам секоја иницијатива каде што ќе се даде слобода некј кафич дали сака да има чад или не. А со тоа и правото мое да одам таму или не.

И слично.

Овој па, целиот е ризница на афоризми. Не мора нацистички мерки, туку да си остане законот вака и да не е селективно. Како што кажа Кемба и кај мене во друштво и колегиве кога ќе излеземе е така, пола на пола идат надвор. Еве и на темава се огласија доста пушачи што имаат осет за другите.

Ама и сериозно како што напоменаа погоре си треба агресивна кампања за намалување со цигарите и алкохолот во земјава. Премногу мои врсници па и млади луѓе од други категории приметувам дека не се без две кутии цигари на ден или па секој ден се со пивата и вината и тоа мора да се прифати како проблем а не како животен стил. Те афтерворк во четврток, те афтерворк во петок (кој ги донесе овие афтерворк глупости во земјава само), те сабота попладне кафана со фудбалот, те сабота вечер "со екипата"... Друга работа е и глетката кога ќе влезеш во такво зачадено место, сегде чад, прст пред око не се гледа, исто како чајџилниците во Сарај. :гомце: Страшни се и бројките на онкологија, од година во година се зголемува бројот на новорегистрирани случаи на канцер. Ајде за уништен црн дроб од алкохол се наоѓа решение какво такво ама за канцер на бели дробови не се наоѓа.
Какви штети направи западната пропаганда преку музика, филмови, маркетинг... афтерворк пијани во 5-6 попладне млади луѓе, да не зборувам за студентаријата и средношколците едно време беше модерно да се упатува покана на излегување вечер „ке пиеме ли “ ( во кои луѓе и јас припаѓав и се срамам ради тоа), исто така да не се спомнува колку млади луѓе погинаа позади воланот, а истата западњачка пропаганда направи со младината ограмна штета и со курвалакот, спонзорство и останаати форми на неморал, кои што наашата младина ги прифаќа како нешто нормално.

Вау.... Каква смена во парадигмата од претходната дискусија кога се носеше законот, до оваа дискусија овде. Mи текнува тогаш, на антипушачката страна од дискусијата беше ваква гужва:
upload_2017-10-24_17-44-23.gif

Е тоа не знам, ќе треба да почекаме да биде формулиран законот за да се види што се опфаќа, ама од артиклот и изјавата на Заев специфично се зборува за угостителски објекти.
Пошто врз содржината на законите најдобро се влијае тогаш кога е завршена работата на нивното пишување и носење? :coffee:[DOUBLEPOST=1508860313][/DOUBLEPOST]
Си ја утнал целта на законов, не е да го намали бројот на пушачи, туку да ги заштите нешушачите.
^^
Ова!

Последно уредено:
Тоа не е мој аргумент, туку реплика со паралела на глупиот заклучок дека со новиот закон „секаде ќе се пушело“ со новиот закон - читај погоре.
Не да си седите тука, да си одите во локали или просторијата кај што не се пуши, како што ние ќе одиме во таа кај што се пуши.

Не. Од каде тој заклучок дека по мое сите газди се пушачи?
Што ви е луѓе со спиновиве? Ко напушени ми делувате :)
Па, така ти имплицира размислувањето, ете ние сме непушачи и да си отвориме кафичи за непушачи. :) Ондак пошто сите газди би дозволиле пушење во нивен локал излегува дека они се пушачи уствари, а не го праат тоа за плус приходи. Исто ако им дозволат работно време до кај 4 саат сабајле на сите кафичи без никој да контролира колку гласно пуштаат музика тоа значи дека газдите се уствари забавни луѓе, многу сакаат журки и не мислат никому лошо.

Леле, не можам, ќе се препушам кога читам некои од коментариве :)))

Толку од мене на темава, да не оставам лош пример со пушењето како админ :pos:

Испаѓа у секое друштво има повеќе пушачи од колку не пушачи по коментарите тука, шо правиме ако еден пуши а другите не ? Ајде сите ќе се димиме чу, чу...иди 2 мин на тераса напрај си ќеф провери ФБ и врати се ебаго.

Па со оглед дека скоро пола држава се пушачи, статистиката би кажала дека дефинитивно може да доведе до значително намален промет.
37% се пушачи во државава. Што би влијаело повеќе на прометот, 63% незадоволни непушачи или 37% пушачи?

Да би била статистиката твоја мајка, би кажала дека се кае што родила дете кое резонира на ниво на пијана лебарка.

Море сите сакат да умрат здрави. Барем да дониравте органи ебаве свилените ебаве. Додуша има и една изрека рџавом курцу и длаке сметају. И види интересен феномен, пушач бил ама го поддржувал моменталниот крајно дискриминирачки закон. Абе да не пушите нешто друго вие? За цигари од тутун е муабетот.

37% се пушачи во државава. Што би влијаело повеќе на прометот, 63% незадоволни непушачи или 37% пушачи?

Да би била статистиката твоја мајка, би кажала дека се кае што родила дете кое резонира на ниво на пијана лебарка.
Донекаде и у право е чоекот ако се земат предвид само полнолетните ете ти ги пола/пола
http://vecer.mk/makedonija/vo-makedonija-700000-pushachi-troshat-11-toni-cigari

Море сите сакат да умрат здрави. Барем да дониравте органи ебаве свилените ебаве. Додуша има и една изрека рџавом курцу и длаке сметају. И види интересен феномен, пушач бил ама го поддржувал моменталниот крајно дискриминирачки закон. Абе да не пушите нешто друго вие? За цигари од тутун е муабетот.

Лупна глупост, остана жив...

Донекаде и у право е чоекот ако се земат предвид само полнолетните ете ти ги пола/пола
http://vecer.mk/makedonija/vo-makedonija-700000-pushachi-troshat-11-toni-cigari
Помалку се и од третина, само тие што пушат, често пушат и по неколку кутии на ден. А тие во здравството, ако сакаат да направат нешто корисно во однос на намалувањето на пушењето - нека воведат повисоки давачки за здравствено осигурување за пушачи, и значајно повисоки партиципации... Само тоа не носи гласови, укинување на забрана за пушење - тоа носи гласови (или така барем си мислат).

Те разбирам , кој непушач би сакал да мириса на цигари. Но нема WIN WIN нит за едните нит за другите, доколку се непушачи ке смрдат на цигари, доколку се пушачи ке се мрзнат пиејки кафе надвор во зима.
Наместо да нема WIN WIN нит за едните нит за другите, подобро барем за пушачите нека има WIN? :)

И не е само смрдењето, полоша е штетноста од пасивното пушење. Предвидувам дека 99 од 100 локали ќе се изјаснат како пушачки, ако се остави самите да се определат. Каде се тука вработените во тие локали? Ќе бидат осудени да бидат пасивни пушачи цело едно работно време? Или при вработување ќе прави дискриминација по основ на пушење, и ќе се вработуваат само пушачи (а сегашните вработени непушачи да се отпуштат)?
Еден куп глупости ќе испадат со со промената на овој закон.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom