Зимница - потреба или помодарство?!

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Порано праевме доста зимница, ајвар, љутенка малиџано - над 50 тегли, домашни сокови од дренки боровинки вишни, бозел по 20-30 шишиња, домата, џемови и мармалади - десетици тегли, туршија, зелки.... не се сеќавам дека се купувало нешто од тоа по продавници, додуше тогаш немало.
Во нив немаше ни вештачки ароми ни концентрати ни емуглатори ни бои не некои додатоци со шифри “е-345/fg"... многу од работите беревме по излети за викенди, растено во природа непрскано или купено со одбирање на пазар. Секоја пиперка или домат или слива ... поминала низ раце си видел шо ставаш.
Али тогаш луѓето имале и повеќе пари и повеќе слободно време и не беше комплицирано да се направи.
За зимница во 2-3 месеци треба да се одвојат екстра пари кои секој ги нема, да се земат пиперки масло, домати, овошје.... трба да имаш слободно време да ги направиш, денес никој веќе нема слободно време, башка забранија печења околу згради или палење огнови или одење по ливади и шуми....

Некни од визба исфрлиф стотина тегли и шишиња, пред тоа во 2-3 наврати исфрлиф или раздадов уште толку, а како сеќавање на некои стари добри времиња уште ми е таму замрзивач од 400 и еден помал мислам од 15о литри кои на време беа полнети со замрзнат грашок домати пиперки црн патлиџан телешко свинско.......
Дека беше поздраво од она шо денес се купува - СИГУРНО
Дека е покомплицирано и потешко денес на младите тоа да го прават - СИГУРНО
Така да не е ни помодарсво ни непотребна работа али се сменија времињата и покрај многу други добри и корисни работи и ова полека заминува во историја
затоа апотеките тријат раце.

затоа апотеките тријат раце.
тоа е само дел од храна, многу поголем проблем е стресот под кој се живее со децении овде, не си сигурен за ништо, секој ден проблеми, неизвесност за работа за безбедност за здравје....
Многу работи на кои ниту помислувавме пред 30 години денес сме секојдневно преокупирани

тоа е само дел од храна, многу поголем проблем е стресот под кој се живее со децении овде, не си сигурен за ништо, секој ден проблеми, неизвесност за работа за безбедност за здравје....
Многу работи на кои ниту помислувавме пред 30 години денес сме секојдневно преокупирани
отвори си апотека, нема стрес да видиш.

За некој потреба а за некој можеби е помодарство, зависно од личните вкусови и преференции и разбирливо од домашниот буџет. За некој зимница е и колење на цело прасе па ставање во замрзнувач преку цела зима :D.
Инаку ајварот е најдобар кога е тазе. Плус домашен ајвар си е домашен. Ова со зимниците во најголема мера важи за селските средини. Смешно е некој да живее на село и да купува такви работи на зима а во текот на летото одледува најразлични култури.
Вие изгледа не сте јаделе пресен ајвар на домашно топло лепче со домашно бело сирење па затоа така зборувате.
Патем и ракијата и домашното винце е зимница :D

Секакви ѓубра, гуми, лакирани лајсни и не знам какви срања бутаат во ќумбињата секоја сезона, ме штипат очи, ме гребе грло, а и општо во маалото смрди кога се шеташ по улица и те удира дим од секој двор.
Кој е бе тој фраер што гори лајсни, гуми и сл во ќуНбе а одозгора на отворено пече храна? :facepalm:
Погрешно мислиш, боцата ја однесов на бензиска пумпа каде што точат плин во боцата, што е многу попрактично отколку да се влечкаш од една до друга бензиска пумпа за да ја вратиш празната боца во замена за полна боца.
:)
Нит е 600 денари боца плин. Нит е попрактично да ти ја пунат на диви бензински.

Ниту е помодарство, ниту е некоја потреба без која се неможе, туку едноставно е традиција на овие простори и сите повозрасни луѓе, оние постари како и средовечни генерации сеуште ја практикуваат оваа традиција секоја есен !

Нит е 600 денари боца плин. Нит е попрактично да ти ја пунат на диви бензински.

Ниту реков дека се наполни боцата за 600 денари, ниту реков дека ја наполнив на дива бензиска пумпа.

Наточивме 20 литри плин во боцата, а тоа чинеше 600 денари, а на бензиската пумпа во целост легално го точат плинот во боцата, дури и фискална сметка даваат за тоа, целосно е во ред и легално.

Ајварот не претставува никаква потреба ниту помодарство, туку една атавистичка глупост од епски размери. Треба да е човек ненормален во сред урбана средина да го распали ќумбето и да го скине газот од работа за да се обезбеди наводно, поради зимските денови, со намирница која скоро и да нема никаква нутритивна вредност, а со тоа ниту бенефит за здравјето.

Ти се пријало ајвар, вкусен бил, мераци, гурмански пожуди ? Ок, фино лепо иди до продавница купи некоја тегла Мамас, колку да си го напраиш меракот и не биди мамлаз кој не уште не излегол од 20. век. За 20 години никој нема ни да прави ајвар.

За останатото, туршии, зелки, ок си е тоа, си треба витаминчиња и минерали зимно време.
Па не мораш во сред урбана средина да палиш ќумбе, реално сите (скоро) имаме по некој роднина надвор од градот, еве конкретно моите во Паланка во село прават зимници, ниту сметаат на некого ниту прават трошкови, ќумбе на дрва, намирниците и терај. И хамбургерот нема никаква логика да се јаде па 99% од народот го конзумира, така да ова околу ајварот ти нема никаква логика.

Јас лично немам ништо против зимници, имам против прекумерено правење на истите. До пред некоја година тоа се дешаваше кај мене и кога ја прашав мајка ми зошто мора да имаме бар по десетина тегли од секој вид зимница добивав одговор дека срамота било од комшиите и башка да не била празна куќата, ко демек празен ќе ни биде подрумот ако не направиме на пример апетитка или некое друго срање. :D Во последно време правиме само тоа што јадеме по дома, кечап, ајвар, малиџано, туршија и апетитка, со тоа што апетитка дома си прави мајка ми пошо по максимум 10 тегли става оти само она и татко ми го јадат тоа.

Ниту реков дека се наполни боцата за 600 денари, ниту реков дека ја наполнив на дива бензиска пумпа.

Наточивме 20 литри плин во боцата, а тоа чинеше 600 денари, а на бензиската пумпа во целост легално го точат плинот во боцата, дури и фискална сметка даваат за тоа, целосно е во ред и легално.
Ти дале фискална дека продале плин за 600 денари. Не постои бензинска во мкд каде што легално се точи плин во боца.
Која е таа баш ме интересира?

Ти дале фискална дека продале плин за 600 денари. Не постои бензинска во мкд каде што легално се точи плин во боца.
Која е таа баш ме интересира?

На бензиска пумпа на ОКТА, или можеби беше на Пуцко Петрол - бидејќи и тие се ОКТА брендирани.

Не знам колку е легално или нелегално, знам дека ми завршија работа и немав никакви проблеми со боцата.

Ајвар ми е најскапоцена храна дома. Јас башка само мој ајвар можам да јадам, ниту на тетки ниту на баби а да не спомнам ајвар од продавница.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom