Целата Македонска и светска јавност како и сите експерти видоа преку снимките на странски служби за криминалите на власта од 2006 - до 2016 дека Сопот е целосна одговорност на владата на Груевски.
Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Сашо Мијалков
СМ: Блерим ме бара, ургенции во судство, значи по судовиве, за повеќе предмети.
ГЈ: Аха.
СМ: Меѓу другото и за „Сопот“.
ГЈ: Аха.
СМ: Кажи ми ти на мене сега, тоа што, ние договаравме нешто за „Сопот“. Дали нешто договоривме?
ГЈ: Види, ништо прецизно не договоривме, оти таму нели за „Сопот“ они правеа комисија во Собрание.
СМ: Добро.
ГЈ: Значи, како анкетна комисија...
СМ: Да, направија, тачно.
ГЈ: И доаѓаат цела комисија, значи институционално они беа кај мене. За волја на вистината ништо немаше во кабинет документи, што е нормално, све однеле. И они со тие као, со наодите од анкетната комисија, оти и си сослушуваа, Бучко го викаа, таму не знам некој друг, Хари ли беше, кој беше, не се сеќавам...
СМ: Да и Бучко рекол: Гониме невини луѓе.
..............
ГЈ: Ти направи муабет, ако може нешто така на средина. Не знам ни на колку се осудени, многу време се они таму.
СМ: На 14 години беа осудени.
ГЈ: Е па што, имаат уште...или некако некое помилување да биде...
СМ: Уште 4 години, ха, ха, ха.
ГЈ: Ама добро, знаеш, не се малку 10 да ги одлежиш во затвор, ха, ха. А 10, а 20 биле, не ги броиш после 10. Нешто ако може со помилување, со намалување на казна, со предвремено пуштање, нешто така да се направи.
СМ: Види сега, нив им е, да може да се иде со таа ...
ГЈ: Нив им е политички.
СМ: Да, нив им е политички,
ГЈ: Нив им е политички дека невини луѓе лежеле.
СМ: Оти ние со ова ќе признаеме дека сме ги гонеле затоа што се Албанци, а не затоа што се они виновни ...
СДСМ (Бучковски) тврдел дека се невини али и покрај тоа власта на ВМРО во 2010 година одби на апелација да им се смени казната и најстрого беше забрането повеќе да се споменува и да се истражува тој случај
Ова го виде и го знае целата Македонска и светска јавност и сите еминентни експерти![DOUBLEPOST=1505751831][/DOUBLEPOST]
Победник на избори формира влада. Тоа е запишано и во устав и во закони.