Vaka sega, mozebi ova ne e na mesto no..
Ne sum tatko, ama imav iskustvo so mojot pogolem brat, koj kako porano taka i sega e ladnokrven i ljubomoren na mene. Ne znam zasto, den denes ne saka da zboruva za toa, a ima 22 godini.
Iskreno, vo tvojot slucaj, so 8 godisno dete, ne mozes preku razgovor da go utvrdis problemot, pa da go eliminiras. Od iskustvo, sto sum videl i ona sto mi kazuva majka mi, mozam da recam deka ljubomorata doagja licno od tebe, verojatno zatoa sto na pomaloto bratce mu obrnuvas povekje vnimanie otkolku nea. Znaes, nesvesno (velam nesvesno, zatoa sto svesta kaj 8 godisnite deca ne e razbudena do toa nivo), malata zaprimetuva deka kon pomaloto bratce se nasoceni pogledite, sto ocigledno ne bilo taka pred toa da se pojavi. Na uciliste, kjerka ti go saka vnimanieto svrteno kon nea, sto na taa vozrast e opravdano i prifatlivo. Dokolku ova ti prestavuva problem, barem doma, za da izbenes nesakani posledici (kako prepirka so pomaloto bratce, (isto bev zvedok na eden slucaj kade pogolemoto sestrice go kasna maloto bratce, pa majkata se pravese deka se lutela na kjerkata, so cel da ja vrazumi) povredi ili slicno) potrudi se da na pomalata i obrnuvas vnimanie onolku kolku sto i na maloto, koe e verojatno tesko izvodlivo, ne znam, ne sum roditel seuste. Dokolku ova ne go resi problemot, moj sovet e da pobaras pomos od semeen sovetnik, tie najdobro znaat sto i kako vo ovie slucai.
P.S.
Izvini sto ti se obrakjam na "ti", no ovde ne se delime na klasi, na postari i pomali, deca i roditeli, koe pretpostavuvam go znaes.