Советувалиште за родители, деца и млади

Член од
27 септември 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
До некои 14-15 години родителите треба да ги советуваат и контролираат децата, и малку ќотек треба да се примени, но после тие години децата треба сами да си одлучуваат за својот живот, дали ќе пушат, пијат учат и слично. Во овие години родителите треба да ѓи посочуват децата кон правиот пат, но не и да им наредуват, казнуват, а камо ли да им креват рака.
Потполну се сложувам. За ќотек не, до сега не сум го удрил(да не речам крвнички) син ми(член е и тој на форумов.). Му дозволувам се и сешто. Дали ќе пуши, дали ќе пие... тоа сам си го решава. А, за учење нормално е како и секој друг родител , да му каже барем две реченици да прочита, да не е без ништо.

Член од
4 декември 2007
Мислења
54
Поени од реакции
1
DETETO TREBA DA GO NAUCIS USTE OD MALO KAKO TREBA DA POSTAPUVA SO NEGOVIOT ZINE GO NAUCIS TOGAS MAV TI E RABOTATA!SOVET ZA SITE RODITELI MI E:DA GLEDAAT STO PRAVAT SO DECATA,DA NE PRAVAAT MNOGU GRESKI SO NIV,DA NE IM ZABRANUVAAT MNOGU NO I DA NE IM DOPUSTAAT MNOGU

Член од
23 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
Imam kerka 8god ie vtoro odd,sin od 5 god.Posleden pat koga razgovarav so ucitelkata mi rece deka kako da nasetuva doza na lubomora vo nea koga go dala dnevnikot drugo devojce da go nosi.A i jas doma sum ja primetila kako nekoe rivalstvo da se sozdava pomegu nea i pomaloto bratce.Razgovaram so nea no nikako da utvrdam sto e toa sto taa vo posledno vremme se odnesuva taka i doma i vo skolo.Nekako ladno,postojano kako na strek a ne kako porano raspeana i vedra.Vo nekolku navrati raskazuvase kako nekoi deca se tepale vo skolo i ednoto od toa bili padnato na zemja a ostanatite go sutirale.Mislam deka od togas kako da dojde doma prestrasena a istovremeno i rastazena i mislese za toa dete kako toa si otislo doma.Mozebi i ova ima udel vo nejzinoto ladno i ljubomorno odnesuvanje.Ve molam ako nekoj ima iskustvo so ljubomorno dete napisete nesto,mozebi i ke mi bide od pomos.

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Vaka sega, mozebi ova ne e na mesto no..
Ne sum tatko, ama imav iskustvo so mojot pogolem brat, koj kako porano taka i sega e ladnokrven i ljubomoren na mene. Ne znam zasto, den denes ne saka da zboruva za toa, a ima 22 godini.
Iskreno, vo tvojot slucaj, so 8 godisno dete, ne mozes preku razgovor da go utvrdis problemot, pa da go eliminiras. Od iskustvo, sto sum videl i ona sto mi kazuva majka mi, mozam da recam deka ljubomorata doagja licno od tebe, verojatno zatoa sto na pomaloto bratce mu obrnuvas povekje vnimanie otkolku nea. Znaes, nesvesno (velam nesvesno, zatoa sto svesta kaj 8 godisnite deca ne e razbudena do toa nivo), malata zaprimetuva deka kon pomaloto bratce se nasoceni pogledite, sto ocigledno ne bilo taka pred toa da se pojavi. Na uciliste, kjerka ti go saka vnimanieto svrteno kon nea, sto na taa vozrast e opravdano i prifatlivo. Dokolku ova ti prestavuva problem, barem doma, za da izbenes nesakani posledici (kako prepirka so pomaloto bratce, (isto bev zvedok na eden slucaj kade pogolemoto sestrice go kasna maloto bratce, pa majkata se pravese deka se lutela na kjerkata, so cel da ja vrazumi) povredi ili slicno) potrudi se da na pomalata i obrnuvas vnimanie onolku kolku sto i na maloto, koe e verojatno tesko izvodlivo, ne znam, ne sum roditel seuste. Dokolku ova ne go resi problemot, moj sovet e da pobaras pomos od semeen sovetnik, tie najdobro znaat sto i kako vo ovie slucai.

P.S.
Izvini sto ti se obrakjam na "ti", no ovde ne se delime na klasi, na postari i pomali, deca i roditeli, koe pretpostavuvam go znaes.

Член од
17 мај 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ako sakas da bides tatko ili majka trebe najprven da bides podgotven za toa,zatoa sto site znaeme deka denes na greska zatrudnuvanje nema,ili ete da ne preteram mnogu se mali sansite.site sto se resile da staanat roditeli treba na toa dete da mu pruzat ljubov i se sto e neophodno za zitvotot na toa dete,oti domovite se prepolni.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Зарем ти 15-годишен тинејџер го сметаш за зрел да одлучува за својот живот и за своите постапки, без помош од родителите?
Е арно де, нека покажува гриша и љубов кон него, ама не да ја искажува премногу. Сепак 15 годишниот не е 10 годишен.

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Е арно де, нека покажува гриша и љубов кон него, ама не да ја искажува премногу. Сепак 15 годишниот не е 10 годишен.

Да има 15, арно ама на тие години се прават најголемите глупости и грешки... затоа мислам дека родителската грижа никогаш не е толку претерана(ќе прајме повеќе муабет кога ќе си имате свои чеда), мора будно да биде окото на родителот, во секое време советите да не згаснуваат, зошто во многу мал број се деца (тинејџери) кои не скривуваат од патот без претходна огромна грижа од страна на родителите, не велам дека тогаш со стап треба, но не смее да се престане да се разговара и да се следат постапките на детето(тинејџерот):smir:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou:Родителот цел живот ќе се грижи за своето дете . Начинот на кој ќе го манифестира тоа треба да биде различен во зависност од возраста на детето . Јас не се сложувам со тоа ,јас сум другарка со моето дете . Нашите деца имаат другари, ние треба да бидеме родители ,односно тие кои ке ги упатуваат во животот, ќе им укажуваат на грешки , како да се справат со проблемите, да се поставиме така, да децата знаат дека имаат некој на кој можат да се ослонат во потребни моменти во животот,да ги воспитаме,да ги научиме на основните етички правила и да им ја подигнеме самодовербата ,или да им го намалиме егото каде тоа е потребно .Сето тоа треба да биде преку примери преку разговори и што е најважно треба будно да се прати детето (не мислам во буквален смисол ) туку да се приметува ако е тажно ,весело , гневно и преку разговор да му се помогне. Да бидеш родител е најтешката професија а за тоа нажалост нема школа, затоа овие форуми се добри , особено кога се зборува од животното искуство. :smir:

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Незнам дали му е место на прашањево овде но сепак ке го поставам зашто верувам дека многумина родители се нашле во слична ситуација.Во продавница со 6год. девојче и стоиме на каса и ги здогледува презервативите и прашува а што е ова?Во моментот останав без текст не бев спремна на тоа прашање и само реков гумички,ама згрешив вероватно бидејки се надоврзаа милион прашања и на ниедно од нив немав одговор,ја менував темата некако успеав да го одвлечам вниманието од тоа.Кога следниот пат ке го добијам истото прашање како да постапам, што да одговорам.
Се надевам нема да ви делува ова смешно меѓутоа на таа возраст па и неможеш баш лесно да објасниш.Дајте совет.
Vaseto dete i nee premalo za da ne moze da vsti sto e prezervativ,bas naprotiv rabotite treba da se objasnat vo nivniot zacetok,znaes deka deteto pocnuva sexualno da se osoznava na 3 godisna vozrast toa dozivuva orgazam pri deficiranje ,na 5 godisna vozrast toa e zaljubeno vo tatkoto .Sto znaci nema zosto da te zbunuvaat tie prasanja treba da se pristapi so maximalna serioznost bidejki toa na svoi 6 godini veke e licnost. Za da bidam pojasna ke ti raskazam edna slucka sto na mene mi se sluci .Doaga sin mi od skolo vo negovata 7 godina i pocnuva da mi raskazuva kako si raskazuvale iskustva vo skolo vo vrska so doaganjeto na bebinjata na ovoj svet ,milion lagi mi nadojdoa vo glava da mu gi kazam kako strkot go donse na svet vprocem lagite koi na mene mi bea kazani,mudro premolciv i sednav so ladna glava razmilsiv kako najsoodvetno da odgovoram na prasnjeto.Utredenta pojdov vo knizarnica i najdov strucna literatura nameneta za taa vozrast bev frapirana kolku mnogu slikovito i pravilno bese opisan samiot cin,mu objasniv se sto procitav i mu go potvrdiv so slika.Sakam da preciziram deka mnogu e pogresno da ne mu se kaze ili da se laze .VO krajna linija greskata na mnogu roditeli e sto i da ti se sluci mene ke mi kazes zs jas ke ti pomognam i nikoj drug.Ne sum za toa .Treba da mu se kaze NE tebe ne smee da ti se sluci toa zosto denes sme 21 vek i imas tolju mnogu nacini da sprecis brmenosti ili nesakani infekcii.Ne velam deka sepak nema rizik od taa rabota no pomali se moznostite ako deteo e educirano pravilno.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Според мене главен предуслов за правилен развиток на децата е дијалогот помеѓу нив и родителите.Децата по дефолт се секогаш отворени само од страна на родителите може да се затвори таа врата.Децата треба да можат во било кој дел од животот да седнат со своите родители и да можат да разговараат и побараат совет за сите тековни проблеми.Само на тој начин ние како родители ке имаме целосен увид во развојот на нашите деца и ке можеме да ги водиме низ сите проблеми кои ке се појават.

Член од
29 септември 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
една стара пословица вели нема лоши деца туку има лоши родители тоа змачи дека децата се огледало на родителите како ќе го воспиташ такви корени ќе фати а плодовите треба да ги обереш кога ке завлезеш во поодминати години.

Член од
29 септември 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
родителите секогаш треба да се грижат за своите деца во нормални граници и да бидат подготвени во секој момент да може да им помогнат да го решат проблемот што го мачи детето да бидат не само родители туку и другари и да нема табу теми во релација родители ---деца

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Imam kerka 8god ie vtoro odd,sin od 5 god.Posleden pat koga razgovarav so ucitelkata mi rece deka kako da nasetuva doza na lubomora vo nea koga go dala dnevnikot drugo devojce da go nosi.A i jas doma sum ja primetila kako nekoe rivalstvo da se sozdava pomegu nea i pomaloto bratce.Razgovaram so nea no nikako da utvrdam sto e toa sto taa vo posledno vremme se odnesuva taka i doma i vo skolo.Nekako ladno,postojano kako na strek a ne kako porano raspeana i vedra.Vo nekolku navrati raskazuvase kako nekoi deca se tepale vo skolo i ednoto od toa bili padnato na zemja a ostanatite go sutirale.Mislam deka od togas kako da dojde doma prestrasena a istovremeno i rastazena i mislese za toa dete kako toa si otislo doma.Mozebi i ova ima udel vo nejzinoto ladno i ljubomorno odnesuvanje.Ve molam ako nekoj ima iskustvo so ljubomorno dete napisete nesto,mozebi i ke mi bide od pomos.
Vaka sega, mozebi ova ne e na mesto no..
Ne sum tatko, ama imav iskustvo so mojot pogolem brat, koj kako porano taka i sega e ladnokrven i ljubomoren na mene. Ne znam zasto, den denes ne saka da zboruva za toa, a ima 22 godini.
Iskreno, vo tvojot slucaj, so 8 godisno dete, ne mozes preku razgovor da go utvrdis problemot, pa da go eliminiras. Od iskustvo, sto sum videl i ona sto mi kazuva majka mi, mozam da recam deka ljubomorata doagja licno od tebe, verojatno zatoa sto na pomaloto bratce mu obrnuvas povekje vnimanie otkolku nea. Znaes, nesvesno (velam nesvesno, zatoa sto svesta kaj 8 godisnite deca ne e razbudena do toa nivo), malata zaprimetuva deka kon pomaloto bratce se nasoceni pogledite, sto ocigledno ne bilo taka pred toa da se pojavi. Na uciliste, kjerka ti go saka vnimanieto svrteno kon nea, sto na taa vozrast e opravdano i prifatlivo. Dokolku ova ti prestavuva problem, barem doma, za da izbenes nesakani posledici (kako prepirka so pomaloto bratce, (isto bev zvedok na eden slucaj kade pogolemoto sestrice go kasna maloto bratce, pa majkata se pravese deka se lutela na kjerkata, so cel da ja vrazumi) povredi ili slicno) potrudi se da na pomalata i obrnuvas vnimanie onolku kolku sto i na maloto, koe e verojatno tesko izvodlivo, ne znam, ne sum roditel seuste. Dokolku ova ne go resi problemot, moj sovet e da pobaras pomos od semeen sovetnik, tie najdobro znaat sto i kako vo ovie slucai.

P.S.
Izvini sto ti se obrakjam na "ti", no ovde ne se delime na klasi, na postari i pomali, deca i roditeli, koe pretpostavuvam go znaes.
И јас се сложувам со мислењето на ThugProphet.Мислам дека нема никаква врска тепачката што ја видела на училиште.Едноставно твојата ќерка,како постара,била навикната да го добива целото внимание дома.Како првородена била во центарот на вниманието,претпоставувам и биле сите желби исполнувани итн.Сега со раѓањето на брат и,таа не е повеќе сама,не е само таа во центарот на вниманието,вие треба да се грижите и за братчето,и кај неа се јавува љубомора.Сигурно со тек на време,кога ќе потпорасни ќе и исчезни таа љубомора.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Vaseto dete i nee premalo za da ne moze da vsti sto e prezervativ,bas naprotiv rabotite treba da se objasnat vo nivniot zacetok,znaes deka deteto pocnuva sexualno da se osoznava na 3 godisna vozrast toa dozivuva orgazam pri deficiranje ,na 5 godisna vozrast toa e zaljubeno vo tatkoto .Sto znaci nema zosto da te zbunuvaat tie prasanja treba da se pristapi so maximalna serioznost bidejki toa na svoi 6 godini veke e licnost. Za da bidam pojasna ke ti raskazam edna slucka sto na mene mi se sluci .Doaga sin mi od skolo vo negovata 7 godina i pocnuva da mi raskazuva kako si raskazuvale iskustva vo skolo vo vrska so doaganjeto na bebinjata na ovoj svet ,milion lagi mi nadojdoa vo glava da mu gi kazam kako strkot go donse na svet vprocem lagite koi na mene mi bea kazani,mudro premolciv i sednav so ladna glava razmilsiv kako najsoodvetno da odgovoram na prasnjeto.Utredenta pojdov vo knizarnica i najdov strucna literatura nameneta za taa vozrast bev frapirana kolku mnogu slikovito i pravilno bese opisan samiot cin,mu objasniv se sto procitav i mu go potvrdiv so slika.Sakam da preciziram deka mnogu e pogresno da ne mu se kaze ili da se laze .VO krajna linija greskata na mnogu roditeli e sto i da ti se sluci mene ke mi kazes zs jas ke ti pomognam i nikoj drug.Ne sum za toa .Treba da mu se kaze NE tebe ne smee da ti se sluci toa zosto denes sme 21 vek i imas tolju mnogu nacini da sprecis brmenosti ili nesakani infekcii.Ne velam deka sepak nema rizik od taa rabota no pomali se moznostite ako deteo e educirano pravilno.
Едно дете кое има 6 години мислам дека воопшто не можи да сфати што е тоа презерватив,а уште помалку што е тоа оргазам!
На едно 6год. дете можи на милион начини да му се објасни што е тоа кондом,да му се оттргне вниманието од тоа.Според твојот пост,според твоето размислување,на едно 6 год. дете треба и да му се објасни што е тоа секс и како се изведува!Мислам ти се молам.Нема никаква логика.Добро е тоа да почни да му се објаснува што порано,за да не дојди до несакани последици,ама не кога има 5 год.:nesvest:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Едно дете кое има 6 години мислам дека воопшто не можи да сфати што е тоа презерватив,а уште помалку што е тоа оргазам!
На едно 6год. дете можи на милион начини да му се објасни што е тоа кондом,да му се оттргне вниманието од тоа.Според твојот пост,според твоето размислување,на едно 6 год. дете треба и да му се објасни што е тоа секс и како се изведува!Мислам ти се молам.Нема никаква логика.Добро е тоа да почни да му се објаснува што порано,за да не дојди до несакани последици,ама не кога има 5 год.:nesvest:
Баш тогаш дете ќе те свати и ќе му се вреже во глава како и зошто да се заштитува кога ќе дојде времето за секс.Оди почни да објаснуваш се околу сексот на дете од 15 години да видиш дали ќе те свати,ако било така би почнале да учиме од 10 или понатака а не од 6/7 години во школо.Што поголеми тоа поулави и тешки за обработување :) Деталите не се битни,но основата и те како да се објасни на таа возраст.

Kajgana Shop

На врв Bottom