Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
D

Drexel

Гостин
Не дека сакам да се правам паметен, но навистина ми делува истово логично.

Работата е што тие бараат директ документи (стари) со кои што истото се докажува, а нели тие по налог на комунистите се ништени, што е официјална позиција на Софија.

И сега Вицепрезидентот си игра курташак.
Тие бараат било каков документ што може да докаже дека бар еден взходјашт роднина има допирна точка со бугарија со некој документ потпис и печат, Но за жал ваквите се многу ретки и тешко кој чувал вакво парче хартија 80 години, Жива среќа дедо ми си ја чувал крштеницата па сега мене ми е од корист, Вака е по сите држави кои даваат државјанство по "Jus Sanguinis" право на крв по директна линија, Сите европски држави го имаат ова но до сега не сум сретнал друга држава да има шеми како Бугарија државјанство да се дава само со потврди од клубови ова е уникатно за нив али постои ете, Но до кога е прашањето, Законот тражи взходјашт роднина докажано со папири, потврдата што ја издаваат клубовите само докажуваат територијално место со мнозинство бугари во генерална смисла, не докажуваат дека тој и тој е од бугарски произход, Турчин може да е роден во мнозинско бугарско село па да му се издаде потврда за бугарско потекло, ги гледаш овие препреки? Кога доаѓа до како е напишан законот и кои зборови се употребени е многу важно, бирократска работа...Потврдите се навистина подлежни на колкава политичка волја владата на бугарија има спрема натурализација преку овој начин.

Член од
28 јули 2015
Мислења
107
Поени од реакции
107
Ako so proishodite se stignati do 7 dekemvri 2016 togas tie od mart ne se ni cepnati ,pa sledstveno na to ili statusot otkaz e nekoja sistemska greska ili e nesto drugo sto ostavam samite da zaklucite

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Abe decki od denes ova mi izleguva koga go vnesuvam kodot vo DABC sto znaci ova znae nekoj podobro da mi objasni?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Тоа е тоа....стариот проект-закон што не го изгласаа имаше предвидено да се издава произход до втор братучед вклучително и чичко,вујко(до 7ма степен или така нешто) и затоа ДАБЧ почна да издава произходи и на тој основ,мислеќи дека ќе се усвојат промените но никогаш не ги усвоија.
Сега според новиот проект-закон не се споменува роднина до 7ма степен(братучед,чичко,вујко) туку само стари документи од егзархија и потврда од здруженијата.На овој начин ДАБЧ се усогласува со новиот проект-закон што тепрва треба да биде изгласан.[DOUBLEPOST=1503665703][/DOUBLEPOST]
Ako so proishodite se stignati do 7 dekemvri 2016 togas tie od mart ne se ni cepnati ,pa sledstveno na to ili statusot otkaz e nekoja sistemska greska ili e nesto drugo sto ostavam samite da zaklucite
За произход најпрвен чекаш да ти одобрат или да те одбијат(отказ) отприлика за 4-5 месеци(може и повеќе).Потоа ако ти е одобрен чекаш да ти биде потпишан од претседателот(1-2 месеци) и чекаш да ти го издадат(1-2 месеци) што значи дека во ДАБЧ со одобрување/отказ се стигнати до Март а со издавање до 7 Декември.

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
Vi rekov uste juli, ako zajko potpise ke pocne da odbivaat. Ne e gorenavedeniot decko edinstven, denes odbija uste trojca soferi, koi imaa podneseno godina dena pred mene. Sega mi veruvate?[DOUBLEPOST=1503662050][/DOUBLEPOST]Ako po baba mi sakam da izvadam drzavjanstvo prvo treba majka mi da izvadi pa poto jas. Momentalno sum sofija. Taka se suska. Sea koj saka, pak vi velam neka.mi veruva koj ne saka ne.mora[DOUBLEPOST=1503662198][/DOUBLEPOST]
Si ja slusnal pesnata nasla.mi se mana?[DOUBLEPOST=1503662385][/DOUBLEPOST]
Treba sega po novoto i roditelot da ima. Bugarija plaka vo eu taksa za sekoj graganin, sega po dogovorot, nema interes da dava drzavjanstva zatoa sto edno dobi so i trebase, drugo zosto bi ja plakala taksata za lica koi ne ziveat i rabotat vo bg? Ovoj zajko ne eba site
Ова информација не ти е точна, Немора еден родител да извади па потоа ти по него, Јас и мајка ми истовремено вадиме преку дедо ми, нејзиниот татко и никаков проблем нема тука. Впрочем како пример, и таа да не извади јас сеуште би можел преку дедо ми, нема врска ова еден по труг темпо вадење

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Читaш штo пишувaш? Велиш пo бaбa немoже мoрa првo мaјкaтa дa извaди знaчи местo еден двaјцa ке стaнaт држaвјaни нa бугaријa a oд другa стрaнa велиш несaкa тaксa бугaријa дa плaкa зa држaвјaните.Тoгaш зaштo дa плaќa и зa мaјкa т.е. зa двaјцa?И aкo нејкеле дa издaвaaт a сегa пo твoевo мислење стимулирaaт дуплo дa се бaрaaт.
Da a koj se nafaka da zapocne procedura prvo za roditel pa za sebe? 6 godini ke go fati
Ako se zivi roditelite ok ako toj sto treba da aplicira e pocinat?
Ima uste mnogu zosto i tatoa[DOUBLEPOST=1503668803][/DOUBLEPOST]
Ова информација не ти е точна, Немора еден родител да извади па потоа ти по него, Јас и мајка ми истовремено вадиме преку дедо ми, нејзиниот татко и никаков проблем нема тука. Впрочем како пример, и таа да не извади јас сеуште би можел преку дедо ми, нема врска ова еден по труг темпо вадење
Ova sto go napisav ke vazi so noviot zakon, ke ja usloznat i iskompliciraat postapkata

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Тие бараат било каков документ што може да докаже дека бар еден взходјашт роднина има допирна точка со бугарија со некој документ потпис и печат, Но за жал ваквите се многу ретки и тешко кој чувал вакво парче хартија 80 години, Жива среќа дедо ми си ја чувал крштеницата па сега мене ми е од корист, Вака е по сите држави кои даваат државјанство по "Jus Sanguinis" право на крв по директна линија, Сите европски држави го имаат ова но до сега не сум сретнал друга држава да има шеми како Бугарија државјанство да се дава само со потврди од клубови ова е уникатно за нив али постои ете, Но до кога е прашањето, Законот тражи взходјашт роднина докажано со папири, потврдата што ја издаваат клубовите само докажуваат територијално место со мнозинство бугари во генерална смисла, не докажуваат дека тој и тој е од бугарски произход, Турчин може да е роден во мнозинско бугарско село па да му се издаде потврда за бугарско потекло, ги гледаш овие препреки? Кога доаѓа до како е напишан законот и кои зборови се употребени е многу важно, бирократска работа...Потврдите се навистина подлежни на колкава политичка волја владата на бугарија има спрема натурализација преку овој начин.
Се дигна прашина и за една девојка што се откажала од БГ државјанство, па зела холандско, па сега сака да си го врати БГ државјанството, но од Правда ја одбиле пошо не била со взходјашт роднина, имајќи ерменско име и презиме (и родители).

Финтата е што девојката живеела 22 години во Бугарија и ИМАЛА државјанство пред тоа ОД Бугарија. Ама не е од взходјашт роднина, like what the f*ck?

Новиот закон што сакаат да го воведат (или изменат стариот), некој што е се познава од тие работи (НЕ РЕКЛА-КАЗАЛА), да каже како би одела процедурата до донесување?

За зацрвенетото - најточно.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Da a koj se nafaka da zapocne procedura prvo za roditel pa za sebe? 6 godini ke go fati
Ova sto go napisav ke vazi so noviot zakon, ke ja usloznat i iskompliciraat postapkata
Pokraj se aj procitajte postovi od mene ne odete daleku tuku juli i avgust i sporedete ja momentalnata situacija so ona sto go napisav. Nema greska pa sega tesete se

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ima uste mnogu zosto i tatoa
Бaш декa имa мнoгу зaштo зaтoa кaкo штo велиш требa шпекулaциите дa не ги земaме кaкo нештo декa е сигурнo.Единственo нештo штo е сигурнo декa сo измените ке се убрзaaт прoцедурите зa нoвите штo ќе пoднесaт.Се другo oкoлу тoa пo кoј oснoв ке се издaвaaт држaвјaнствa и сo кoи дoкументи ке видиме.

Последно уредено:

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Дај бе не се брукај кога не знаеш. Еве ти ги измените во законот.

Друго, еве ти Цецка што кажува (меѓудругото дека се планира при самото носење документи во МП да има интервју за кандидатите - нешто налик ко во амбасадите/конзулатите што се прави).

Ајт.

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
ma ti se ssalliss :)

Член од
14 јули 2017
Мислења
25
Поени од реакции
89
Znaci da se razberime nikoj tocno ne znae i nemoze da kaze, sekoj slucaj si e poseben ete site gi cekame najavenite promeni koi od dosega prilozenoto bi trebalo da ni bidat vo prilog na site. Da ne rasprasame koj e vo pravo a koj ne, ete vremeto ke pokaze, kaj sme cekale tolku ke pocekame uste malku

Pance24

Мариовец
Член од
26 август 2012
Мислења
270
Поени од реакции
104
На која веб страна можам да проверам дека мојот бг пасош е валиден ? бидеќи преку посредници ке го земам а и да чекам за тоа 6 месеца најмногу. Како да се уверам откако ке ми го дадат да го проверам дека е валиден ? Бидеќи не ми земаат пари додека не ми го дадат пасошот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom