Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Атеизам значи неверување во некоја надприродна сила...
Не, не значи.
Wiki велит:
Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities. Less broadly, atheism is the rejection of belief that any deities exist. In an even narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities. Atheism is contrasted with theism, which, in its most general form, is the belief that at least one deity exists.
Значи не се работи за никакви натприродни сили. Точно се кажува богови (или божества). Боговите сакако (во религиите) се натприродни.
Етимологијата уште појасно кажува дека се работи за богови а-теос. Теос = богови.

...(наречена Бог, Господ, Карма, Судбина), која се смета за создател на животот и се околу нас во принцип или на нешто што го диктира начинот на живот (казнува, наградува, контролира и сл.)
Карма и судбина не ствараат, а бог или господ, како сакаш речи го истото е.
Атеистите веруваат во многу работи, имаат морал (иако тоа верниците често го негираат), познаваат добро и лошо!
Ок :P

Во нешто што?! Мора да бидеш појасен со прашањето, затоа што нема смисла овака.
Ако мислиш на нешто магично,фантазија (читај богови) или од тој калибар, не, не верувам.
Кога прашуваш дали воопшто веруваат во нешто, имаш намера да оставиш трага на празнина на емоции кај еден атеист?
Нормално дека не мислам дали веруваат дали земјата е рамна, дали постојат вонземјани и слични глупости. Туку дали веруваат во некое божество, во демони, сатани ит слично.

Не, не значи.
Wiki велит:
Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities. Less broadly, atheism is the rejection of belief that any deities exist. In an even narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities. Atheism is contrasted with theism, which, in its most general form, is the belief that at least one deity exists.
Значи не се работи за никакви натприродни сили. Точно се кажува богови (или божества). Боговите сакако (во религиите) се натприродни.
Етимологијата уште појасно кажува дека се работи за богови а-теос. Теос = богови.

Карма и судбина не ствараат, а бог или господ, како сакаш речи го истото е.

Ок :P
Не сакав да се ограничам на богови бидејќи на пример во Индија веруваат дека кравата е свето животно (не е Бог), и атеист како атеист не верува дека тоа е воопшто можно...затоа условив со натприродни сили, односно не веруваат во ништо кое претставува некаков организиран систем на верувања во предмет,битие ,човек,тотем и тн.

Атеизам значи неверување во некоја надприродна сила (наречена Бог, Господ, Карма, Судбина), која се смета за создател на животот и се околу нас во принцип или на нешто што го диктира начинот на живот (казнува, наградува, контролира и сл.)
Атеистите веруваат во многу работи, имаат морал (иако тоа верниците често го негираат), познаваат добро и лошо!

@Grmys,

- наведи во што веруваат атеистите и на кој начин веруваат,
- наведи 3 морални атеистички начела (не појќе),
- наведи на кој начин атеистите разликуваат „добро„ од „лошо„.

@Grmys,

Мики ке ти одговорам само на последното.
Одговорот е од филм (K-Pax), секое живо суштество во универзумот ја знае разликата меѓу добро и лошо.
Освен тоа дуалноста е измислена од Аврамовите религии :D

1. Верувам во нешта кои имаат логика се придржуваат на реалноста и имаме научни докази за нив.
2. /
3. Добро и лошо се конструкти на нашата свест и се субјективи. Тие се како оган,земја,воздух и вода што биле за старата хемија. Концепти и упростување на еден голем комплициран систем.

1. Верувам во нешта кои имаат логика се придржуваат на реалноста и имаме научни докази за нив.
2. /
3. Добро и лошо се конструкти на нашата свест и се субјективи. Тие се како оган,земја,воздух и вода што биле за старата хемија. Концепти и упростување на еден голем комплициран систем.

1. Ниту еден научен доказ не ти е достапен и не можеш да го провериш самиот.
2. Нема, така?
3. „Добро„ и „лошо„ се основни начела на (раз)умното расудување и оценување за слободноволното однесување и немаат врска со огнот...

Обиди се пак...

1. Ниту еден научен доказ не ти е достапен и не можеш да го провериш самиот.
2. Нема, така?
3. „Добро„ и „лошо„ се основни начела на (раз)умното расудување и оценување за слободноволното однесување и немаат врска со огнот...

Обиди се пак...

Значи јас треба се да тестирам во науката за да сум сигурен дека е вистинита?Во математиката кога множеш 16870,634 * 54238726 да не го тестираш ова у реалност со олку предмети за да си сигурен? Не?

Значи јас треба се да тестирам во науката за да сум сигурен дека е вистинита?

Највероватно, оти ако сам не испиташ, тогаш „не знаеш„, туку „веруваш„ во она кое некој друг го кажал, а ти нит‘ си го видел, нит‘ си го слушнал, нит‘ си го проверил и со тоа стануваш поголем верник од верските верници.[DOUBLEPOST=1503443952][/DOUBLEPOST]
Во математиката кога множеш 16870,634 * 54238726 да не го тестираш ова у реалност со олку предмети за да си сигурен? Не?

Наведениот производ од двата броеви можам лесно да го проверам на калкулатор и самиот ќе (у)видам дека е точен, за разлика од тебе, кој не може да го провери настанокот на Вселената преку теоријата на „големата експлозија„, туку мораш да веруваш во точноста од истата.

Разликата е очигледна.

Прашање до Атеистите:

1. Од кого сте створени?
2. Зошто човекот е створен?
3. Зошто не верувате во загробен живот?
4. Дали имате некои Аргументи за вашето “верување“ дека не постои БОГ?

1. Covekot e stvoren po pat na evolucija, slozen procez na koj mu e potreben milioni godini za da moze da se izvrsi, so potvrdeni dokazi za negovo postoenje.
2. Kako sho kazav so odgovor broj 1, covekot se stvoril Po pat na evolucija. Sme zapocnale of zaednicki predok da evoulirame, za da moze podobro da se adaptirame I mutirame, so cel za da gi preziveeme uslovite na sredinata vo koja ziveeme, iako denes nie ja "adaptirame" prirodata na Nas.
3. Bidejki ti ne mozes da me ubedis deka postoi mesto kade ke odime site, I pokraj toa sho nikoj NE moze da go potvrdi toa, bidejki site sho go velat to se mrtvi.
4. Dokolku Bog navistina postoi, zosho ne odgovara na molitvite na negovite sledbenici. Dali to znaci deka gospod ne go Interesira za nas, ili e nemokjen da go stori toa? Imam dosta dovolno argument, no ovoj paradoks sho Sega go kazav e stvoren use vo vreme na anticka Grcija. Se gleda deka imalo pametni lugje I togas, za razlika od denes...

Последно уредено:
1. Covekot e stvoren po pat na evolucija, slozen procez na koj mu e potreben milioni godini za da moze da se izvrsi, so potvrdeni dokazi za negovo postoenje.
2. Kako sho kazav so odgovor broj 1, covekot se stvoril Po pat na evolucija. Sme zapocnale of zaednicki predok da evoulirame, za da moze podobro da se adaptirame I mutirame, so cel za da gi preziveeme uslovite na sredinata vo koja ziveeme, iako denes nie ja "adaptirame" prirodata na Nas.
3. Bidejki ti ne mozes da me ubedis deka postoi mesto kade ke odime site, I pokraj toa sho nikoj NE moze da go potvrdi toa, bidejki site sho go velat to se mrtvi.
4. Dokolku Bog navistina postoi, zosho ne odgovara na molitvite na negovite sledbenici. Dali to znaci deka gospod ne go Interesira za nas, ili e nemokjen da go stori toa? Imam dosta dovolno argument, no ovoj paradoks sho Sega go kazav e stvoren use vo vreme na anticka Grcija. Se gleda deka imalo pametni lugje I togas, za razlika od denes...

1. По пат на еволуција, која никој не ја видел...
2. Исто како под „1„.
3. И да се врати некој од мртвите, а има и такви, пак нема да поверуваш од кај дошол.
4. Сигурен сум дека не знаеш ниту една молитва кон Бога, а уште помалку дека веруваш во Бог.

1. По пат на еволуција, која никој не ја видел...
2. Исто како под „1„.
3. И да се врати некој од мртвите, а има и такви, пак нема да поверуваш од кај дошол.
4. Сигурен сум дека не знаеш ниту една молитва кон Бога, а уште помалку дека веруваш во Бог.
Pa toa me deli mene, racionalna licnost od fanatici kako tebe.

Sent from my Lenovo A3500-FL using Tapatalk

Pa toa me deli mene, racionalna licnost od fanatici kako tebe.

Sent from my Lenovo A3500-FL using Tapatalk

Рационална личност, која цело време вели „...Не е вака, не е така, не е онака...„?
Дај бе, не си ласкај...У стари, ласкај, оти нема кој друг.

Рационална личност, која цело време вели „...Не е вака, не е така, не е онака...„?
Дај бе, не си ласкај...У стари, ласкај, оти нема кој друг.
Dobro be, da te prasam nesho. Ako Gispid navistina postoi kako sho belish, dali si go videl? Ne. Gospod to covecka kreacija, za da mu dade objasnenija na covekot za rabotite koi me bike naucno utvrdeni. Evolucijata e process koj !oze da se nabljuduva, to moze da se zabelezi i so site tranzicionalni fosili koi se pronajdeni do sega. Mozes na miv mnogu ubavo da gi zabelezis site promeni koi nastanale na toj orgamizam preku evolucija. ... Изменето од модератор......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom