Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Споредено цена и квалитет каде се најисплатливи магнетна и компјутерска томографија во Скопје во приватните клиники и која цена да ја очекуваме?
Се работи за болки во десна страна веднаш над карлицата кај женско лице, патем има дископатија (мислам дека л4-л5) и што е попаметно да се прави, матичната и е како падната од Марс и според неа не треба ништо да се проверува, а девојчето има веќе 2 месеци константни болки во предна страна од над карлицата кон папокот и некои 7-8цм надолу.
Дали може слепото црево да се воспалува повремено и тоа да прави такви проблеми, на моменти има големи болки, на моменти се болките помали, или евентуално од дископатијата да има болки во преден дел?
Болки во предна страна од над карлицата кон папокот и 7-8цм надолу :

...не спомнуваш лабораториски анализи?? барем ќе имаме патоказ или евентуално ќе се покаже жариштето, навистина не знам како може доктор воопшто да каже било што и да даде макар и провизорна дијагноза без основни лабораторски параметри...

- се знае воспалено слепо црево што високи резултати на леукоцити ќе даде со почетна болка со притискање во десна регија на стомачната празнина и околу папокот, па може со антибиотик да се санира ако не е баш за операција, со силна палпитација притискање со рака на таа регија и нагло пуштање на раката доаѓа до остра и силна болка што дефинитивно е слепо црево (попратено со нагон за повраќање, мачнина, но не мора да се има)...
- се знае што лабораториски параметри ќе даде бубрег, ако е во прашање камче или некоја инфекција се добива болки на ова опишана регија (поратено со често мокрење и промена на боја на урина, но не мора да се има)...
- се знае каква болка може да се има по потекло од дигестивниот тракт поради дијареја или уништена цревна флора, а богами и од запек со силни болки во опишаната регија што се намалуваат при придвижување на дебелото црево ...итн
- се надевам дека не е во прашање ектопична бременост, кога оплодената јајце клетка се всадува надвор од матката и дава ниски абдоминални болки на опишената регија (ама бог да чува со денешниве доктори како велиш „како паднати од Марс“)
- дископатија може да даде рефлексија од напред, но мора да се има јаки болки назад па да се рефлектира напред што мислам дека не е случај сега за ова болка која е повеќе централно околу папокот...

... мое мислење (доколку не е некој почеток на инфекција на слепо црево) ( логична препоставка) што спомнуваш дека е „девојче“ јас мислам дека болката е од хормонално потекло, не знам како стои со менструалниот циклус, но би рекла дека највероватно е последица од полицистични јајнцици или проблем со некоја циста и слично и би требало гинеколошки преглед, а тоа што спомнуваш магнентна компјутерска томографија за ова работа?
не знам, немам коментар, добар хирург само да притиска на абдоменот таму- ваму по напнатоста и лоцирана болка од мануелниот притисок ќе знае ако е за негова оператива, уролог со мануелен притисок ќе знае ако е проблемот уролошки, гинекологот со притисокот на раката на абдоменот ќе знае дали е тоа гинеколошки проблем и ако се има и лабораториски анализи ...дијагнозата сигурно ќе биде ДАДЕНА ! (y)

п.с.
еве приказ на квадрати околу папокот и доколку е лоцирана болката во некој квадрат тој е единствен одбранбен патоказ на телото со болка да каже на кој орган има мака...

...затоа златно правило е секогаш да не се дава лек против болка се додека не се дозна од што е болката, оти само здрав орган дава болка „ и не повикува на помош“ оштетениот орган потешко или воопшто не реагира со болка ! (y)

Последно уредено:
Член од
14 мај 2013
Мислења
1.240
Поени од реакции
507
Ja skinav ahilovata tetiva i se pravev operacija i nosev gips 6 nedeli vo petokot go izvadiv gipsot i nogata mi e nemam zborovi,strasno otecena i modra.6 nedeli primav sekoj den inekcii Clexane,e sega doktorot so bese ortopedot kaza deka treba da prodolzam so fizikalna i mi zemaa krv dali da prodolzam so clexane ispadna deka nema potreba i ne mi prepisa nisto za otok.Dali nekoj go imal istoto iskustvo i za kolku vreme odprilika ke mozam da odam

K

Kacar

Гостин
Здраво луѓе.
Ако може помош со оглед на тоа дека не можам да појдам на доктор, т.е не е сериозно(сеуште) бидејќи сум во Сад(work and travel) .
Мајка ми вели, краток сезонски вирус е, ама ај вака :
1. Веќе втор ден лоша дијареа
2. Температура синоќа имав 38,5 а денес варира 36,8 до 37,8 цело време.
3. Бидејќи носам парацетамол и аналгин пиев 3 пати вчера и два пати денес и мислам дека од тоа ја спуштив температурата.
4. Вчера ми се гадеше и бев многу малаксан но денес сум горе доле добар.
5. За дијреата, пиев активен јаглен, испив 15 апчиња на три пати бидејќи мислев дека сум се затрул, ама прекинав бидејќи парацетамолот ќе нема дејство. Јадев тврдо варени јајца, пијам кока кола, ете сега варев ориз, пијам супини коцки, јадам варен компир и пијам пробиотски јогурт. Денес дијареата ее смирена, бев у тоалет 4 пати а вчера 18 пати, рекорд, ќе си умрев, буквално дефекацијата ми беше вода.

Е сега, антибиотици носам, амоксициклин, ама не сакам да се третирам со антибиотици. Во маркетите гледам Тајлохот шо го има кај нас и линекс, па се чудам дали да земам ? Еве вчера ми дадоа слободен ден и за денес, ама утре продолжувам со работа, но , страв ми е да не се влоши ситуацијата.
Не знам шо може да ми биде, дали се затрув или вируд фатив, ама ниту кивам ниту кашлам....само кога ќе кренам температура ми студи многу, вчера среде Калифорнија ебана, на 40'С се покрив со две ќебиња ....@Bijons помош
Чаре некое ? Фала однапред

Последно уредено од модератор:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Здраво луѓе.
Ако може помош со оглед на тоа дека не можам да појдам на доктор, т.е не е сериозно(сеуште) бидејќи сум во Сад(work and travel) .
Мајка ми вели, краток сезонски вирус е, ама ај вака :
1. Веќе втор ден лоша дијареа
2. Температура синоќа имав 38,5 а денес варира 36,8 до 37,8 цело време.
3. Бидејќи носам парацетамол и аналгин пиев 3 пати вчера и два пати денес и мислам дека од тоа ја спуштив температурата.
4. Вчера ми се гадеше и бев многу малаксан но денес сум горе доле добар.
5. За дијреата, пиев активен јаглен, испив 15 апчиња на три пати бидејќи мислев дека сум се затрул, ама прекинав бидејќи парацетамолот ќе нема дејство. Јадев тврдо варени јајца, пијам кока кола, ете сега варев ориз, пијам супини коцки, јадам варен компир и пијам пробиотски јогурт. Денес дијареата ее смирена, бев у тоалет 4 пати а вчера 18 пати, рекорд, ќе си умрев, буквално дефекацијата ми беше вода.
Е сега, антибиотици носам, амоксициклин, ама не сакам да се третирам со антибиотици. Во маркетите гледам Тајлохот шо го има кај нас и линекс, па се чудам дали да земам ? Еве вчера ми дадоа слободен ден и за денес, ама утре продолжувам со работа, но , страв ми е да не се влоши ситуацијата.
Не знам шо може да ми биде, дали се затрув или вируд фатив, ама ниту кивам ниту кашлам....само кога ќе кренам температура ми студи многу, вчера среде Калифорнија ебана, на 40'С се покрив со две ќебиња ....@Bijons помош
Чаре некое ? Фала однапред

...требаше да внесеш и електролити ( шеќер + сол) и многу течност дупло колку изгуби со дијарејата и најдобар пристап е со ацидофили од тип на Линекс како кажа,

бељата бидна не мисли што зошто, некоја инфицирана храна ти го потресе целиот гастроинтестиналниот тракт и ти ги испоуништи добрите бактерии, покачената температура не ти е од тип на настинка тоа стомачен вирусте раздрма, па би требало да се исконсултираш во земање на некој антибиотик :

се надевам дека веќе си подобар до сега !!! (y)

K

Kacar

Гостин

...требаше да внесеш и електролити ( шеќер + сол) и многу течност дупло колку изгуби со дијарејата и најдобар пристап е со ацидофили од тип на Линекс како кажа,

бељата бидна не мисли што зошто, некоја инфицирана храна ти го потресе целиот гастроинтестиналниот тракт и ти ги испоуништи добрите бактерии, покачената температура не ти е од тип на настинка тоа стомачен вирусте раздрма, па би требало да се исконсултираш во земање на некој антибиотик :

се надевам дека веќе си подобар до сега !!! (y)
Да, ок е се, но бидејќи еден тука македонец ми даде Стрептосулфазол од реплек фарм.
Е сега, дали да продолжам да пијам линекс ?
П.с Ме отру ебаниот криспи чикн од мекдонАлдс. Еднаш ќе се најмам да јадам нешто такво и ајде.....
Електролити пиев едни тука кесички со гликоза, електролити и ц витамин ама едвај две испив.
А, и дадов ебани 100$ за телефонски совети со онлајн лекар. Глуп

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
660
@AlternativeF @bijons @maja-maja и сите останати на темава. Вчера трчав околу 30 - 40 минути без прекин и срцето пребрзо ми чукаше, мислев сила немам. Кога прекинав и кога седнав имав чувство дека нешто со свеста не ми е во ред. Не ми беше тоа ни вртење, ни онесвестување, туку едноставно како веќе да немам сила за да стојам. Осетив притисок во вратот помеѓу двете клучни коски, ми беше отежнато дишењето. Чекав околку еден саат за да се смири организмот и еве денес уште осеќам замор и во моменти срцето побрзо и посилно ми чука. Па ме интересира дали би можело ваков проблем да настане од поголема физичка активност што трчав и вежбав, со оглед на тоа што имам бикуспидна аортна валвула? Но правев стрес тест пред еден месец кој беше добар и поминав неколку ехокардиографии кај различни доктори кои ми кажаа дека градиентот е добар што значи дека и покрај тоа што имам вродена срцева маана, сепак таа нормално функционира и можам да превземам физичка активност, затоа што истата би го сочувала срцето од дополнителни проблеми и дека баш ми треба кондиција. Дали мислите дека настанал некој проблем од валвулата или ова е од тоа што немам кондиција? Пред еден месец бев на кардиолог, незнам дали повторно да закажувам:unsure:
Mislam deka bil pregolem naporot odednas.I site simptomi se ppvrzani so kondicijata.Ne se grizi.Prodolzi so fizichka aktivnost no ne odednas so pogolemi celi.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Да, ок е се, но бидејќи еден тука македонец ми даде Стрептосулфазол од реплек фарм.
П.с Ме отру ебаниот криспи чикн од мекдонАлдс. Еднаш ќе се најмам да јадам нешто такво и ајде.....
Електролити пиев едни тука кесички со гликоза, електролити и ц витамин ама едвај две испив.
... сакав да ти го спомнам Стрептоксазолот, односно друг начин со пиење на чист стрептомицин во виала едно 20 капки, ама сепак антибиотик мора нели, под контрола на доктор,

Дежурна Ординација! #2 клик !

а тоа што не ги читаш предходните постови овде те кошташе 100 дол. ама биди ти арен, парите ќе си дојдат![DOUBLEPOST=1501103153][/DOUBLEPOST]
Типот е 24/7 дежурен надрилекар ѓоа еким на оваа и сличните теми од здравствен аспект и и покрај тоа што скоро никој не бара советодавно докторско мислење од него (тој и онака не ја признава модерната медицина) сепак мора да биде главен зачин во манџата и да ја испосере темава !
П.С. Многу е лошо кога одредени членови самите себеси си се поставуваат како шерифи на одредени теми и наместо да има напредок во дискусијата и поголем интерес за темата, тие со својот шерифски однос само ги бркаат членовите од истата !
... не значи дека е главен зачин, ниту Вајат Ерп (Wyatt Berry Stapp Earp) , ако завзема страна на две женски никови на форумов (дискутабилно за полот), @shutrak е само џентлмен и ги има домашните ем „бонтон“ манири што многуте од форумот ги нема... only that ! (y)

Последно уредено:
K

Kacar

Гостин
... сакав да ти го спомнам Стрептоксазолот, односно друг начин со пиење на чист стрептомицин во виала едно 20 капки, ама сепак антибиотик мора нели, под контрола на доктор,

Дежурна Ординација! #2 клик !

а тоа што не ги читаш предходните постови овде те кошташе 100 дол. ама биди ти арен, парите ќе си дојдат![DOUBLEPOST=1501103153][/DOUBLEPOST]
... не значи дека е главен зачин, ниту Вајат Ерп (Wyatt Berry Stapp Earp) , ако завзема страна на две женски никови на форумов (дискутабилно за полот), @shutrak е само џентлмен и ги има домашните ем „бонтон“ манири што многуте од форумот ги нема... only that ! (y)
Во тој момент немав "њух" да читам кога ти е лошо едвај напишав....
Виола тука нема во Калифорнија.
Сега, не пијам веќе, ок сум, дали линекс да пијам уште со оглед дека немам дијареа више ?

K

Kacar

Гостин
Nikoj NE e primoran da gi primenuva negovite soveti ... ednostavno dava mislenje spored informaciite so koi raspolaga.
Tebe ako ti smetaat "nadrilekari" , ako ti ne si se zaprasal kako toa modernata "medicina" se poveke napreduva a se poveke bolni ima, postojat luge koi sakaat da slusnat I vtoro mislenje :D

Edna od greskite na Psyside e sto ja napaga modernata slicno ko lekarite prema ostanatite ... a I se koncentrira na posledicite a ne pricinite.
Davaj samo soveti I teraj si, koj saka ke proba, procita, proveri itn itn.

A shutrak I bijons kako stari poznanici od drug forum ( idivividi) normalno ke se branat :P
Shutrak mozese da ispadne fer I da spodeli od negovite informacii ama ke pocekame koga ke e raspolozen :pipi:.

Kacar sega pij jogurt, kefir da obnovis crevnata flora... I nemora da ti e od jadenjeto, moze I da si bil pod golem stres prethodno, pa sega samo si se procistil. :cool:
Ама тука кефиров е гмо а јогурт има грчки...... мене овој овде ми рече Линекс да си пијам после два дена антибиотици..... еве не знам од утре поправило треба со линекс да почнам три дена три пати на ден по една капсула.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Налгесин С дали навистина помага за забоболка?
Под кое име може да се најде чудово надвор од земјава поточно Германија, или препорачајте нешто што помага против забоболка?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Налгесин С дали навистина помага за забоболка?
Под кое име може да се најде чудово надвор од земјава поточно Германија, или препорачајте нешто што помага против забоболка?
Дали забот е поправан, расипан - кариес? или непца те болат?
Гликоза избегавај, со оглед на диетата, шеќерот ти иде у плафон после нејзина конзумација.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Дали забот е поправан, расипан - кариес? или непца те болат?

Гликоза избегавај, со оглед на диетата, шеќерот ти иде у плафон после нејзина конзумација.
Не поправан, 6ка.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Не поправан, 6ка.
Слушај, ако е расипан забот или не е поправен како што треба - оди да ти го средат. Џабе ќе се клукаш аналгетици.

Генериката на Налгесин С ти е Напроксен (Naproxen). Знаат во аптека што им бараш. Знај дека не е баш добар за желудникот и дека може да ти направи проблеми. Попаметно е да побараш нешто на база на Бруфен (Ibuprofen).

Најпаметно ти е забар. Ем ќе ти ја средат причината, ем ќе ти дадат против болка.[DOUBLEPOST=1501606296][/DOUBLEPOST]
Ketoprofen ali preporacuvam drug tretman pp ako sakas povekje info
Не заебавај, кетонал .....

Kajgana Shop

На врв Bottom