Значи вака. Скоро една година имам губиток на влакна од целото тело. Прво мислев дека дека е генетски, пошто губев влакна од скалпот , а татко ми е келав. Ама јас од секогаш сум имал доста влакнести нозе и раце, а последната година и пол, влакната на нозете и рацете ми се многу проретчени. Кога и да повлечам со раката, в рака ми останват по неколку влакна. Ова насекаде, и нозете, рацете и скалпот. Е сега она шо најпојќе ме загрижва е шо доста и ми се проретчени и веѓите, во последно време изгледам како да сум на хемотерапија. Имам забележано насекаде кај шо ги губам влакната, а најпојќе на скалпот и веѓите кожата ми е толку сува и се љушти и паѓа како деланки. И плус секое изгубено влакно н дното има бела точка, дали е то коренот на влакното не знам? Бев на дерматолог тука во болницата во Битола, таја докторката кутрата толку беше незаинтересирана и неука шо ми рече дека било првут и ми препорача да сум користел некој шампон против првут од Нивеа. Ко ја прашав како можи првут на веѓите ми рече : Не знам!
Некој поупатен на форумот тука да кажи шо би можело ова да биди? Уште малце ако ми се проретчат веѓите ќе бидам ко за грев.
... како што има скалпот (косата на глава) првут така може да има и веѓите првут попратено со појава на црвенило и друга иритација, а може да биде и како последица на некоја егзема, себореичен дерматитис или пак псоријаза (другото опаѓање на влакна по телото би требало да ти се во нормални граници)
како и да е, треба прво да се острани тој веќе мртов епител (кожа) меѓу влакната на веѓите со средство што „ќе дољушти“ и острани најчесто треба да содржи салицилна киселина (кератолитик), па потоа се користи одредено време благ кортикостероид да ја обнови изљуштената кожа со што влакното лесно ќе се одржува кај веѓите и нема да се издретчува за да редовно после го одржуваш тоа со подобрување на витаминската исхрана, миење со ПХ неутрален сапун од тип на Ассо дерм и мачкање со бебешко масло да не би дошо до „сушење“ на кожата...
истото може да се пренесе и на трепките на очите така да не те чуди ако ти се појави и таму!
значи што заклучивме?
- миење на лице само со ASSO DERM сапун специјализиран за ваков вид на кожа не дозволувајќи нејзино сушење одржувајќи го хидролипидниот слој на лицето ! Losion Belosalic кој во својот состав содржи салицилна киселина која ќе го доизљушти и острани мртвиот слој на кожата( првут) и betamethason dipropionat кој како кортикостероид ќе го долечи местото, со што ќе ја шампонираш косата како секој обичен шампон со овој лосион, нека поседи малку( внимавај да не дојде до очите) и измиј ја после косата со вода,
по извесен период ќе имаш згуснување на тој дел на скалпот каде има застапено првут т.е. љуштење на кожата...
додела Belosalic како форма маст, тоа внимателно сосема малку ќе го мачкаш на веѓите убаво триејќи да навлезе во влакната и со палома острани го тоа по извесно време и измиј го местото( пак да не навлезе во очите) и одржувај ја кожата на тој дел со бебешко масло да не би дошло пак да биде сува...
и како рековме на почеток да ја подобриш витаминската исхрана како посебна важна за твојот проблем!!!
п.с.
Лосионот и мастот Belosalic се на позитивна листа и ќе ти ги препише на рецепт матичниот доктор!