Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
BilboBaggins,

во која црковна книга е запишан рецепт за сарма од „свинско„, завиткана во лозов лист?
17. Оние, што се оветуваат и очистуваат во шумичките еден по друг, кои јадат свинско месо и гадотии и глувци, – сите ќе загинат вели Господ.
Исаја 66

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
17. Оние, што се оветуваат и очистуваат во шумичките еден по друг, кои јадат свинско месо и гадотии и глувци, – сите ќе загинат вели Господ.
Исаја 66
Од стихов, не можам да видам каде се наведени; рецептот, сармата и лозовиот лист.
Ќе можеш да ги пронајдеш во стихот на кој самиот се повикуваш? Не можеш, така? Напросто, ги нема...

Обиди се пак, можи ќе ти успеи.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
BilboBaggins,

во која црковна книга е запишан рецепт за сарма од „свинско„, завиткана во лозов лист?
Од стихов, не можам да видам каде се наведени; рецептот, сармата и лозовиот лист.
Ќе можеш да ги пронајдеш во стихот на кој самиот се повикуваш? Не можеш, така? Напросто, ги нема...

Обиди се пак, можи ќе ти успеи.
свинското е забрането во библијата, и кој јади свинско ќе бидат казнети со вечна смрт

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
свинското е забрането во библијата, и кој јади свинско ќе бидат казнети со вечна смрт
Ти велам, обиди се пак; секогаш постои статистичка веројатност, придружена со огромна количина време, дека нешто и ќе погодиш. Вечноста е пред тебе, така да-навали!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ти велам, обиди се пак; секогаш постои статистичка веројатност, придружена со огромна количина време, дека нешто и ќе погодиш. Вечноста е пред тебе, така да-навали!
Свинскоо е забрането во библијата

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Вториот (Заветот со Ное) и Осмиот (Вечно Новиот Месијански) Завет, го забранува јадењето на крвта (во која е душата), додека јадењето месо не се нити забранува, нити заповедува!
Месијата (Исус Христос) ни покажа дека на БОГА му е важна содржината на СРЦЕТО, а не на стомакот и цревата!
Сите тие старозаветни забрани (воспитни мерки) се само сенка од СУШТИНАТА на ВИСТИНАТА!
Џабе да нејадеш свинско, ако Го одбиваш Исус Христос (Инкарнацијата на Вечната Светлина БОЖЈА) !

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
377
Поени од реакции
160
The phrase should be “Visita interiora terrae rectificando invenies
occultum lapidem” , which is an alchemical expression for vitriol
(take the first letter of each word). It can be translated as " Visit
the Innermost of the Earth and by Rectifying you will find the Hidden
Stone”

“In the approximately sixty works in which the symbols of the hermetic
philosophy are presented in this exhibition the focal role is revealed
of the hermetic philosopher, the candidate in the mysteries, in his
encounter with the fullness of the mystery, which is enacted as in a
process. The candidate is placed before the age-old hermetic axiom:
"Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem":
"Visit the Innermost of the Earth and by Rectifying you will find the
Hidden Stone." This hidden stone, referred to in the above axiom, in
which the Latin initial letters acrostically form the word ‘vitriol’,
is a symbolical allusion to obtaining the tincture of life, which has
been held out to the candidate in the mysteries as a promise, so that,
like a crown on his path of initiation, he may receive and apply it as
a spiritual force, as the Philosophers’ Stone.”
From notes to the “The Silent Language Exhibition” by J.R. Ritman,
Founder of the Bibliotheca Philosophica Hermetica

https://www.facebook.com/note.php?note_id=328891710478551[DOUBLEPOST=1502131026][/DOUBLEPOST]

Оваа слика покажува каде е највисокото, кој е таму, што е горе и што долу.
Лицето во средината мора да е на Исус Христос, бидејки тој е сонцето божјо (синот за будали). Тој е исто така и патот (кабала), животот (долговечноста), светлината...
Додека сонцето на луѓето е Хелиос(грчки Сонце). Ѕвездата што не пржи, не зрачи и не умира прерано. Оттука и "Hell" нели.
Почетокот 1 е најдолу, иако делува наопаку. Кој ја свртел целата алхемија околу неколку невротоксини? Сигурен сум дека имал задни намери?!!
На површината имаме тело (корпус), душа и дух. Гностички симболи за нашата судбина. Како и зошто сме се нашле овде не ми е јасно? За мене јадењето од дрвото на спознанието, не е доволно добра причина... Треба уште копање.
.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пошто гледам дека тешко разбираш овосветовни сложени теми и процеси, дај кажи колку прост (не „едноставен„ туку „прост„) треба да биде мојот одговор, за да можеш да го разбереш?

Во краен случај, и да ти одговорам многу детаљно, тоа ќе биде само мое денгубење за нешта кои до сега требало (т.е. би требало) да ти бидат познати.

Патем кажано, истите тие центри на реална моќ, кои го одредуваат или барем се обидуваат да го одредат текот од историјата, стојат зад вашите отфантазирани Телеми, ОТО, мото, ово и оно испразни философии, така да има(м) причина повеќе дека нема да прифатиш никаков мој одговор, оти со прифаќањето на одговорот, посредно, ќе мораш (а нема!) да се откажеш од своите заблуди.

Трај си...
Едноставно прашање ти поставив, како и кој тебе те присили и принуди да користиш интернет форум и да пишуваш тука?! Нели ти било извршено насилие? Или како и за се предходно и за ова мислиш дека доволно е да веруваш и нешто да стане реалност?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Едноставно прашање ти поставив, како и кој тебе те присили и принуди да користиш интернет форум и да пишуваш тука?! Нели ти било извршено насилие? Или како и за се предходно и за ова мислиш дека доволно е да веруваш и нешто да стане реалност?
Очекуваш од @MIKI1 кој е неоговарач на поставени прашања како што сам си се нарекол, да ти одговори? Нема шанси тоа да дочекаш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Полека, кочи....

Се обидуваш да ме „возиш„ така што прво почна со прашањето за тоа кој и како врши економско насилие, на кое веќе ти посочив дека одговорот веќе го начнав па сега првопоставеното прашање си го комбинираш по свој кеив и ми велиш кој ме присилил на пишувам на форумов.

Просто е; на форумов, никој не ме присилува да учествувам. Пишувам затоа што „Нетов„ веќе ми е достапен, а ради сведоштво кон мојата вера и Бог. Кога и јас и моите соверници во Христа Бога не би сведочеле за вистината и за Вистината, на форумов, на верските теми, ќе останете ти твоите браќа „по ништо„, пишувајќи за вистината, за чистата волја, за љубовта (за која можам веднаш да поставам принт-скрин на формов, од кој јасно ќе се види што ми пишуваш на ПП, а напишаното „пуца„ од Телемитска „љубов„...:pos:), односно ќе ги замајувате форумџииве со нешта за кои ем немате абер, ем не сте ги виделе, ама ептен ги познавате...Напросто, би останале ловци на човекови души.

Секој корисник на „Нетов„ со неверојатна леснотија може да увиди дека на „Интернет„ преовладуваат заглупавувачко-соблазнителни содржини, а она кое е корисно и достапно преку „Нетов„, по обем е неспоредливо помалку во однос на сите зла кои се поставени на „Нетов„. Така, не е потребен И КУ од 250 за да ти текне со која намера е створен „Нетов„, но, како што често се случува, ниту творците на „Нетов„ не се се‘ моќни па не можат да спречат поставување на содржини кои на творците на „Нетов„ не им се по кеиф, и токму затоа на и преку „Нетов„, достапни се содржини од верска и политичка содржина, кои „обичните„ медиуми, како радио и ТВ, а посебно во затуцани места како смрдливава Македонија, напросто не смеат (!!!) да ги пласираат во јавност, затоа што така им е дошепнато од некоја амбасада во Скопје. Погоди која!

@Атеист, што рече, немам одговор? Нели е очигледно дека имам?

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Полека, кочи....

Се обидуваш да ме „возиш„ така што прво почна со прашањето за тоа кој и како врши економско насилие, на кое веќе ти посочив дека одговорот веќе го начнав па сега првопоставеното прашање си го комбинираш по свој кеив и ми велиш кој ме присилил на пишувам на форумов.

Просто е; на форумов, никој не ме присилува да учествивам. Пишувам затоа што „Нетов„ веќе ми е достапен, а ради сведоштво кон мојата вера и Бог. Кога и јас и моите соверници во Христа Бога не би сведочеле за вистината и за Вистината, на форумов, на верските теми, ќе останете ти твоите браќа „по ништо„, пишувајќи за вистината, за чистата волја, за љубовта (за која можам веднаш да поставам принт-скрин на формов, од кој јасно ќе се види што ми пишуваш на ПП, а напишаното „пуца„ од Телемитска „љубов„...:pos:), односно ќе ги замајувате форумџииве со нешта за кои ем немате абер, ем не сте ги виделе, ама ептем ги познавате...Напросто, би останале ловци на човекови души.

Секој корисник на „Нетов„ со неверојатна леснотија може да увиди дека на „Интернет„ преовладуваат заглупавувачко-соблазнителни содржини, а она кое е корисно и достапно преку „Нетов„, по обем е неспоредливо помалку во однос на сите зла кои се поставени на „Нетов„. Така, не е потребен И КУ од 250 за да ти текне со која намера е створен „Нетов„, но, како што често се случува, ниту творците на „Нетов„ не се се‘ моќни па не можат да спречат поставување на содржини кои на творците на „Нетов„ не им се по кеиф, и токму затоа на и преку „Нетов„, достапни се содржини од верска и политичка содржина, кои „обичните„ медиуми, како радио и ТВ, а посебно во затуцани места како смрдливава Македонија, напросто не смеат (!!!) да ги пласираат во јавност, затоа што така им е дошепнато од некоја амбасада во Скопје. Погоди која!

I demek ti dojde so svetiot bozji mech da se boris protiv nevernicite....demek bozja misija za odbrana na hristijanstvoto....
Miki idi begaj be! Prekini da se tesis deka si na sveta misija da go oprais svetot ....dodeka tepas vreme u nekoja kancelarija pod klima i sveki platena od narodot koj go lazes i mu prodavas veter!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
I demek ti dojde so svetiot bozji mech da se boris protiv nevernicite....demek bozja misija za odbrana na hristijanstvoto....
Miki idi begaj be! Prekini da se tesis deka si na sveta misija da go oprais svetot ....dodeka tepas vreme u nekoja kancelarija pod klima i sveki platena od narodot koj go lazes i mu prodavas veter!

Суб,

а бе кај си се‘а?...Почна да ми недостасуе твојава празнотија.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Oчигледно е дека немаш.
Прашањето е просто и едноставно, не туку околиши ко киша око Крагујевца. Кој тоа со сила му наметнал да користи некому интернет?
Твоите бладања дека целта на нетов биле “сабласни содржини“, глупи, зли или не знам какви, задржи си за муабет пред кооперација или за в црква.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Твоите бладања дека целта на нетов биле “сабласни содржини“, глупи, зли или не знам какви, задржи си за муабет пред кооперација или за в црква.
Твоето „ништо„ чувај си го за по дома, не се брукај по форуми,,,

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Твоето „ништо„ чувај си го за по дома, не се брукај по форуми,,,
Дали јас ќе се брукам или ти веќе се брукаш, ќе оценат другите. Имаше прашање, не го одговори. Повторување на едно те исто лупање ко максим по дивизија, нема волшебно да го даде одговорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom