Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Од коментариве што ги читам на бугарски веб-сајтови, мислам дека впечатокот кај нив е дааалеку понегативен од кај нас (речиси да не сретнав позитивен коментар). Повеќето се на линија дека ако Македонија се согласила во договорот, мора да е на штета на Бугарија. Како и да е, не ми се многу познати условите и состојбите во БГ, па нека кажат подобро Бугарите на форумов што ја читаат темава.
Па сами сме си криви што националисти избираме секои избори. Не знаеш кои се поголеми копуци, тие или ние (финански мислам, а со тоа и културолошки, цивилизациски). Стално викам - каков пат и какви гранични премини не поврзуваат - ко да немаме за јадење и едните и другите (а и немаме).

S

silmarillion

Гостин
Едини бизнис кој фамилијата и нивните слепи следбеници го признаваат е оној кога лапаш кеш од буџетот на народот а за возврат им се наебуеш мајке со казни инспекции и затвори. Така да ум и глаа со кој праите муабет овде.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.945
Па сами сме си криви што националисти избираме секои избори. Не знаеш кои се поголеми копуци, тие или ние (финански мислам, а со тоа и културолошки, цивилизациски). Стално викам - каков пат и какви гранични премини не поврзуваат - ко да немаме за јадење и едните и другите (а и немаме).
Се согласувам, во коментариве вирее истот fearmongering како кај нас. И изгледа дека Бугарија е природен расадник на ликови како Ванлок и Волкот, и во договоров гледаат јужни потоци, Сороси и американски завери...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.468
Поени од реакции
18.481

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.867
Поени од реакции
21.760
i na koja osnova, od ovie tocki, ti izvlece deka gotovo, sme stanale zapadna bugarija, sto ima loso vo gorenavedenoto ? Od edna strana tvrdis deka sme zapdna bugarija, eden narod, dve drzavi, a go pustas slednovo

3.Двете Договорни страни немаат и нема да пројавуваат територијални претензии една спрема друга.

2.Ниту една од Договорните страни нема да дозволи нејзината територија да биде искористена против другата од организации и групи, кои имаат за цел извршување на субверзивни, сепаратистички дејствија и дејствија кои се закана за мирот и безбедноста на другата Договорна страна.

:tvg:

Sam sebe se negiras, na moeto prasanje zasto mislis deka sme zapadna bugarija ti ova mi go odgovaras, so drugi zborovi ja utna bajagi, se izgubi samo za da kontriras i se negirase samiot sebe, ne sakas da prifatis deka dogovorot nema dopirna tocka so muabetite koi prethodea na istiot a bea pustani od milenkofci, filipovci i najdnoto od sajt u RM a i posiroko, infomax, koi u nekolku navrati se dokaza deka laziraa informacii i sliki, ko onaa za wikileaks i zaev so teroristite od kumanovsko, za da si ja isteraat sopstvenata agenda.
Да па не знаеше дека имаме територијални претензии према држава која не признава ни еден друг етникум освен бугарски ? Кај и да е се очекува да кренеме востание у најмала рака пред да ги нападнеме фашистите со бомбардери и пешадија од 100.000 војска.[DOUBLEPOST=1501094355][/DOUBLEPOST]
пошто и овде покажа тотално незнаење, ќе ти појаснам, во собрание кога ќе се побара јавно изјаснување при гласање - тоа важи за сите значи сите оние чичковци кои се пратеници ќе мора еден по еден да кажат дали се за или против договорот...
А оние со грчки пасоши кога се потпишуваше привремената референца ФИРОМ ? По твоја логика сите оние кои имаат странски пасоши вклучуваајќи и бугарски по дефолт не се македонци туку Бугари, Чеси, Французи, Италијанци, Шпанци .... таа е таа логика. Камо среќа да имав 200 различни пасоши и да си киднев од тука за да не ги слушам твоите глупи лупетања на ниво на 3 годишно дете.
Него која е таа заедничка историја што ја имаме со бугарија, тоа е таа мистерија. Поблиска историја имаме со Абориџините од Австралија него со Бугарија.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Него која е таа заедничка историја што ја имаме со бугарија, тоа е таа мистерија. Поблиска историја имаме со Абориџините од Австралија него со Бугарија.
Па беа окупатори против кои се боревме и ги поразивме
Али то ќе го учиш во петто оделение, има време

W

wicked_1

Гостин
Се согласувам, во коментариве вирее истот fearmongering како кај нас. И изгледа дека Бугарија е природен расадник на ликови како Ванлок и Волкот, и во договоров гледаат јужни потоци, Сороси и американски завери...
По хунза на метар квадратен, ние треба да водиме пред Србија и Бугарија, а со Косово сме тука некаде.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Да не звучам наивно околу "заедничката" прослава на одредени празници, но ете, ако Бојко Борисов у име на државата дојде на Мечкин Камен и се поклони на нашите борци против заедничкиот окупатор, тоа не само што е според мене коректно, туку е и пријателски. Илинденското е едно од многуте востанија што ги имало насекаде по територијата на османлиската империја и теоретски сите сме имале иста борба, дури и ете - илинденците ослабеле некои позиции на турците, па се отвориле можности за други востанија, блиску е и Првата балканска. Ако дојдат да солат памет дека било блгарско востание, за ослободување на блгарија - имаме проблем (се надевам не е така).
Ако е тоа првото, да дојде некој лоботомиран вморон и да ми објасни како тоа е на наша штета, а прославата на Зебрњак у која к***ц не се спомна за наши војници и беше организирана прослава на наша територија од држава Србија и српски државен секретар за култура во влада на РМ - тогаш шо е? Патор wonderland. Гинеле македонци за краља и отаџбину - нив кој ги ебе, а формирање на прва влада на независна Македонија, президиум на АСНОМ, не смеат фиромјани да припарат у Прохор Пчињски. За ова и бранко пијандурата е крив, ама кога можеше да си даваат такво обостранодупељубење вучич и паторот, можеа тој настан да го реализираат и овозможат. Само едниот четник, другиот антикус - партизаните не се добредојдени.
Пред да пушти паторот тешка коњаница од говнари кои ќе јадат трици против догоров има еден тон работи за објаснување.
Заев должи сериозно објаснување на сите точки од договоров во интервју, експозе или што и да е, за да не се ствараат интерно дополнителни тензии во државава.

Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
во член 7а пишува дека треба да се предадеме на бугарија и името да се смени во мала бугарија.

Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Од коментариве што ги читам на бугарски веб-сајтови, мислам дека впечатокот кај нив е дааалеку понегативен од кај нас (речиси да не сретнав позитивен коментар). Повеќето се на линија дека ако Македонија се согласила во договорот, мора да е на штета на Бугарија. Како и да е, не ми се многу познати условите и состојбите во БГ, па нека кажат подобро Бугарите на форумов што ја читаат темава.
Здраво! Јаска многу ретку се вклучуам. Неколку пати напишав - овој договор е УСЛОВ за влез во НАТО. Не е БУГАРСКИ услов, услов на НАТО е. За тоа е и патакламата во Македониjа. За Бугарија не може да се каже јавно дали е од штета или корист. Како не може да се каже за Бугариjа и за влезот на Македонија во НАТО. Бугарската влада по втор пат нуди овој договор под притисок. Македонска работа е дали ќе го потпишат, но никој нема да ги прашува што сакаат и шчо не. Бугарија има интерес од коридор 8, но не толку голем. Односот во Бугарија кон Македонија, не толку кон Македонците, при последните две генерации дијаметрално се измени. Истото набљудувам и кај многу млади Македонци. Само како пример пред 2 години одевме по бизнис во Гњилане, Србите се пуjчеха на границата со Косово и поминавме во Куманово-Скопје. Таму на автопатот собираат патарина и клечаха едни дечки, ама веќе им изпаднале топките од чекање. Никој не ги качува и јас викам "За каде сте бре?". Бев со актуелен за тогаш нов автомобил RAF4. На нив им засветија очите и тргнаа, после едното погледна табличката и рече "Јас на бугарски автомобил не се качувам". Минатата година ќерка ми, која беше во 6 клас ми носи проценки. Таа многу добро знае историјата на нашето семејство. Та по историја правеле тест и имало прашање - Која соседна држава напаѓа Бугарија во грбот при прогласување на Обединувањето 1885г? И јаска читам забелешка на даскалот - "Марија, нема како Македонија да е нападнала Бугарија во 1885г. бидејќи тогаш таква држава не постои". За Бугарија, која има голем број проблеми со комунистичкото наследство се позначително важни односите со земјите од ЕУ. Со Грција односите се горе-долу добри. Со Романија имаме голем напредок. На пример, Романците, кои до неодамна воопшто не учеле средновековна историја (Дачија и потоа директно влашки и трансилвански кнезови), денеска учат за две Бугарско-Романски империи - првата со бугарски цареви, втората со романски. Не сум слушнал некој во Бугарија да се засекирил по таја трактовка.
Дано со нешто сум ти бил корисен.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Со два збора ке ти го кажам вака - историски пробив во односите мегу Бугариja и Македониja.
Па дури 1 Август е 70 години после подпишуването на Тито и Димитров на договорот от Блед.

Последно уредено:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Здраво! Јаска многу ретку се вклучуам. Неколку пати напишав - овој договор е УСЛОВ за влез во НАТО. Не е БУГАРСКИ услов, услов на НАТО е. За тоа е и патакламата во Македониjа. За Бугарија не може да се каже јавно дали е од штета или корист. Како не може да се каже за Бугариjа и за влезот на Македонија во НАТО. Бугарската влада по втор пат нуди овој договор под притисок. Македонска работа е дали ќе го потпишат, но никој нема да ги прашува што сакаат и шчо не. Бугарија има интерес од коридор 8, но не толку голем. Односот во Бугарија кон Македонија, не толку кон Македонците, при последните две генерации дијаметрално се измени. Истото набљудувам и кај многу млади Македонци. Само како пример пред 2 години одевме по бизнис во Гњилане, Србите се пуjчеха на границата со Косово и поминавме во Куманово-Скопје. Таму на автопатот собираат патарина и клечаха едни дечки, ама веќе им изпаднале топките од чекање. Никој не ги качува и јас викам "За каде сте бре?". Бев со актуелен за тогаш нов автомобил RAF4. На нив им засветија очите и тргнаа, после едното погледна табличката и рече "Јас на бугарски автомобил не се качувам". Минатата година ќерка ми, која беше во 6 клас ми носи проценки. Таа многу добро знае историјата на нашето семејство. Та по историја правеле тест и имало прашање - Која соседна држава напаѓа Бугарија во грбот при прогласување на Обединувањето 1885г? И јаска читам забелешка на даскалот - "Марија, нема како Македонија да е нападнала Бугарија во 1885г. бидејќи тогаш таква држава не постои". За Бугарија, која има голем број проблеми со комунистичкото наследство се позначително важни односите со земјите од ЕУ. Со Грција односите се горе-долу добри. Со Романија имаме голем напредок. На пример, Романците, кои до неодамна воопшто не учеле средновековна историја (Дачија и потоа директно влашки и трансилвански кнезови), денеска учат за две Бугарско-Романски империи - првата со бугарски цареви, втората со романски. Не сум слушнал некој во Бугарија да се засекирил по таја трактовка.
Дано со нешто сум ти бил корисен.
Ти ако си Бугарин јас сум Апачи.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.867
Поени од реакции
21.760
Минато, сегашност, иднина, односот на Бугарија кој Македонија е ист, ние сме еден народ две држави, западна Бугарија, целиот флоклор, историја и се останато што имаме Македонско е уствари нивно. Порано биле окупатори денес се уценувачи, во договорот што го видовме сигурно нема да пишува Македонија Македонци различен народ ама лека полека ќе се ревидира историјата, ќе стане илинден Бугарски празник и така натака. Не може се да има во 3 листа хартија, за се треба време исто како што беше добар договорот со привремената референца од неколку векови - ФИРОМ.
За крадење се сечат раце нозе се лежи затвор, за предавство се виси на јаже и се истребува цела фамилија до 5-то колено.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Окупиран може да биде некоj предходно слободен, независен, автономен. Ти до оноj момент си безгласна раjа во Вардарска Бановина во склоп на држава во чие име нема ни М од Македониjа, се разбира, на чело со српски крал. Доколку не си доволно упатен, не мора да се резилиш, туку питаj тие што повеќе ги разбират работите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom