Животот и подвизите на Александар Македонски

Член од
30 април 2009
Мислења
43
Поени од реакции
2
Zote papir trpi se. Ima fakti kaj sto i Grcite govorat deka e nivni i sega so praime.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
На враќање од хазарската држава Кирил по пат застанал во Херсон. Тука на херсонските свештеници им наредил да превземат мисијанска работа меѓу Хазарите.
Во околината на Херсон живеел површно покрстен фулски народ кој сеуште сочувал некои пагански обичаи. Посебно го почитувале големиот храст срастен со црешната. Под него принесувале жртва. Го нарекувале Александрос, т.е. “чувар на мажите“. :toe: На жените не им било дозволено да му се приближат.
:pos2:

ko ke najdis para ili natpis (anticki) so Alexandros, da mi se javis, maz mi ke ti bidit mnogu blagodaren. :helou:

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Ќе ти јавам, ти чекај покрај телефоно.

Па јасно е околу името Зеленковска, тоа е дискутирано милион пати,
текстот е пренесен изворно, инаку поентата беше за значењето на наш Аце (и ова име го нема на парите) кој како божество навлегол во религијата и обожавањето на разни народи, и неговото име како во случајов се одржало над илјада години.
Ај барај сега пак некое влакно у текстот, кое нема врска со поентата, па мужо ти два пати мејби ќе ми бидит благодарен.

VIP

Член од
20 мај 2009
Мислења
100
Поени од реакции
24
На почеток нешто прочитав Бриги, па се губеле народи па незнам што...
Абре луѓе, кратко и едноставно:
Во светот постоеле три раси:
1. МАКЕДОНОИДИ
2. Монголоиди
3. Негриди
(сликовито прикажано токму во онаа книга од Ангелина Маркус "Аристотел Македонецот")
Потоа со мешање на овие три раси се добиле останатите и понатаму продолжил да се развива светот и по незнам колку милиони години да дојдеме ова што сме денес, и роден брат (македонец) да те убедува дека ние сме Словени, или Бугари, или Грци или незнам уште што!!!
Абе малку не толчат ова соседиве лешинари, па и ние да се дотолчиме?!!! :nesvest:
Ако не си се почитуваме ние како народ и да се гордееме со тоа што сме, да не очекуваме некој друг тоа да го стори пред нас!!!

Член од
4 јуни 2009
Мислења
261
Поени од реакции
28
А во која теорија највеќе верувате како умрел...?

Јас на едно место имам читано дека кога бил во Индија, бил пречекан исто така свечено како и на други места. Но таму како правило било кралевите кои доаѓаат да влезат во некој храм, да им стават на главата круна со милиони дијаманти и да свртат еден круг околу храмот. Круната обично ја ставал некој што таму работи. Но Александар Македонски не обрнувајќи многу внимание на тоа, сам си ја ставил круната и излегол од храмот. Прошетал околу него и се вратил. Кога повторно тргнал во поход почувствувал страшна вртоглавица. Тоа било бидејќи местејќи ја круната, дијамантите ги насочил точно спрема сонцето и зраците му удриле директно во главата. Затоа неговите луѓе за побрзо да го оздрават, почнале да му даваат од лековите во поголема, речиси двојна доза од нормалното. И од предозирање од тие лекови на крајот умрел.

Мене ова ми се виде некако реално, но уште не е со сигурност докажано...

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Па има и теорија дека го отрула женатаму роксана.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
А во која теорија највеќе верувате како умрел...?

Еве ја вистината и тоа пророкувана е во билијата.

Ова прорштво се однесува на смрта на Александар Македонски и опишува како он умрел.

Александар не бил обичен човек. Он имал мисија да го припреми патот за доаѓањето на Исус Христос. Ако Александар не стигнал толку далеку не би можело ни Христијанството подоцна да се шири толку брзо бидејќи би имало многу граници а различни јазици. Затоа и Македонците го примиле Хелинистичкиот јазик да им биде главен јазик. Значи Александар бил Божји пратеник, кој требал да направи светот да биде едно каде што сите луѓе ќе живеат братски. Нешто слично денеска сака да направи и европската заедница.

Александар не изгубил ни една битка. Александар бил моќен да ја оствари целта но неговата ненадејна смрт во тоа го спречила. Бидејќи се е борба помеѓу добро и зло во таа намера го спречил Ѓаволот. А за тоа пророштво пишува во Библијата па сега ќе ги напишам стиховите.

Тоа е запишано во книга на пророкот Данаил 8: 4, 5, 6, 7

Она што се однесува на Самиот Александар е стихот

4) видов како тој овен бодеше кон запад,
кон север и кон југ и ниеден ѕвер не можеше
да устои против него, и никој не можеше да
се избави од него; то вршеше што сакаше и
се осили.

А овој стих ја опишува мистериозната смрт на Александар.

5) Со внимание го гледав тоа и ете,
од запад идеше еден козел, кој ја изоди
целата земја не допирајќи се до неа;
и тој козел имаше знаменит рог меѓу очите свои.

Да појаснам зошто Александар е оној со два рога. Затоа што кога се родил Александар на небото се споиле две планети, а тогаш се имало верување дека тој што ќе се роди тогаш ќе владее со светот. Има уште еден пример но тоа е пример од Куранот каде исто така се спомнува Александар но под друго име Зу'л-Каринијан или во буквален превод ова име значи "Оној со два рога" Германскиот историчар Урлих Вилкен пишува дека ваквото детерминирање на Александар потекнува од старото египетско предание, според кое Александар е преставен како "син на Амон". Од своја страна синот на Амон во ликовните престави секогаш бил прикажуван како лик кој на глават имал два мали рога. Што се однесува до самото спомнување на Александар во Куранот конкретно се смета дека тој е спомнат во осумнаесетата сура која се вика "Пештера" (AL-Kahfi) и тоа во ајетите (стиховите) 83-98.

А сега објаснување кој е тој овен и козел.

20) Овенот со двата рога што го виде тоа се мидијскиот цар и персискиот.

21) А косестиот козел е царот на Грција, додека големиот рог што се наоѓа меѓу неговите очи тоа е нејзиниот прв цар.

Е сега да се навратиме на стиховите 8: 5 каде козелот или Ѓаволот видел што ќе направи Александар се спиштил на земјата (заклучок од стихот) еден козел, кој ја изоди целата земја не допирајќи се до неа а сите знаеме дека Ѓаволот има моќ да направи такво нешто ( на пример црна магија) и го убил Александар а тоа да не можел да види никој, а сите мислеле дека бил отруен или дека умрел од некоја непозната болест.

А тоа го читаме од стиховите Данаил 8: 7

7) И видов кога тој се приближи до овенот,
свирепо се фрли на него и му ги искрши
двата рога; и на овенот не му стигаат
силите да устои против него, па затоа
го кутна на земја и го згази, и немаше
никој овенот да го избави од него.

Така да и ден денес е најголема мистерија како умрел Александар, но јас верувам во ова затоа што светото писмо е пишувано од самиот Господ Бог.

Ова вистината преведете ја на англиски и други јазици и праќајте им го на сите да прочитаат и сами нека истражуиваат и ќе ја потврдат мојата логика.

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Љубе дај друго дете ова е фалсификат.
Ke ti dam i drug primer ako sakas.

Ama ne znam sho e tuka cudno. Na mestoto na sigma vo staro grckata azbuka se koristese Y. Eve vi dokaz i od drugi grcki kralevi so nemale vrska so Makedonija.
http://www.ancientsculpturegallery.com/images/DemetriusBactria1_large.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Demetrius_I_of_Bactria
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/DiodotusGoldCoin.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/ba/EuthydemusIICoin.jpg

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А како доказ на што треба да биде ова?

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
А како доказ на што треба да биде ова?
Ovde na forumot vikate deka nema nisto anticko ni para, ni medalioni i dr. kaj so pisi Alexandros kako sho go vikat Grcite, i demek to e dokaz deka ne bil Grk oti ne zavrsval na sigma kako so go vikat grcite. Ovie sliki vi gi pokazvam deka i drugi grcki kralevi(nivnite iminja) zavrsvale na Y a ne na sigma.

Kajgana Shop

На врв Bottom