Фудбалски/трансфер дискусии

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Ne glumi sega deka si zadovolen so transfer periodot na Baern. I vie ne mozete da gi zemete tie igraci sto gi sakate - primer Sanchez. A za Germancite - Baern ne mu pomagaat transferi od 2tim na reprezentacijata isto i na Dortmund ne. Zatoa Ginter ke si odi od Dortmund. Sule e dobar ama ne vi pomaga. Isto i Rudi. Toa mi e poentata. Dobri igraci nema sto, ama ne vi pomagaat. Ne se tie bombi sto gi posakuvate. Se sekavam na FB-akcijata na Nerlinger se posravte od radost kakov transfer ke dojde i na kraj bruki. Na Baern mu se vklopija nekolku raboti. Zlatna Germanska generacija i pametni eftini transferi kako Lewa, Tiago, Boateng i domasni talenti kombinirano so odlicni treneri kako Jup i Guardiola. Toa bese dobitnata kombinacija. Ve ceka i vas remont - so Süle i Rudi ne znam pojaki dali ke izlezete nego sega.[DOUBLEPOST=1498660345][/DOUBLEPOST]

I Dembele >>>>>>>>>>>>>>> Sanches. Isto taka Mor, Pulisic, Weigl sto vi pomognale ama zamina vozot.[DOUBLEPOST=1498660587][/DOUBLEPOST]

Ja toa go sfakam kako sto e - realno. Ne vikam deka Dortmund e prv vo svetot so prednost tuku ekstremno dobro se snaogja so uslovite sto gi ima. Tie se tie uslovi sto se ograniceni. Potencijalot e ogromen i momentalno nema alternativa za Dortmund od taa politika sto ja vodi. Dali nekojpat ke uspee cekor napred da napravi ke vidime. Napravi mnogu cekori ama poslednite se najteski.
Игорче, одлогирај се од форумот. Ставаш >>> помеѓу Дембеле и Санчес, играчи кои играат скроз РАЗЛИЧНА позиција. Плус Санчес е европски првак ако веќе инсистираш.

П.С Трансфер периодот на Баерн е одличен. Купен е најдобриот германски млад дефанзивец, купен е еден од најголемите француски таленти моментално воопшто, купен е еден од најголемите германски офанзивни таленти, купен е Руди кој ќе пасува одлично за ротација во Бундес. Ете ќе го купат и еден од најголемите шпански таленти за таа возрасна категорија.

А енос не сме ни 1 јули, има време да се договори и некоја искусна бомба или две.

И не кур умарај со трансферите на Баерн, гледај догодина ова време да не ве споредуваат со Њукасл пошто Тотенхем се поим последниве 2-3 сезони за вас.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Lugje bidete realni.

Dortmund e Dortmund i ne e ni Real, ni City ni Barsa.

Ovoj Dortmund pred 10 godini za milimetar izbegna stecaj i gasnenje na klubot. Vo megjuvreme timovi kako Real, Baern i drugi uspevaat prednosta sto ja imaat da ja cementiraat. Dortmund vo 7-8 godini ne moze da stigne tuka, kade sto Baern ili Real stignaa vo poslednite 40-50 godini. Dortmund toa so sila go sakase vo 90tite ama vidovme sto se desi. Zatoa pred se, vo Dortmund vladee finansiski razum. Se trosat samo tie pari sto gi ima klubot. Nema krediti poveke. Ako sme realni, ovoj period vo koj se naogja Dortmund e najuspesniot vo istorijata na klubot. Da, 1997 osvoj LS, ama toa bea tri dobri godini (1995-1998) a posledicata ja znaeme.

Videte ja realnosta od finansiski aspekt. Prvite 4 imaat dupli obvrti nego Dortmund. Mnogu velikani vo Evropa dobivaat mnogu pari od gazdite (City, PSZ, Chelsea) ili od TV-pravata (site vo Anglija, Barsa i Real). Dortmund ni ednoto ni drugoto. Prihodite glavno im se od ligata i LS a i od Marketing i po nekoj transfer, znaci faktori koi i na drugite im nosat prihodi. Zatoa Dortmund ne moze da ima budzet za plati 200m+ kako sto ima Baern oti taka ne moze dolgo da funkcionira. Znaci Dortmund e ogranicen vo moznostite za plati i za transferi. Toa e fakt. A i plus tesko eden vrven igrac da se resi za Dortmund so konkurencija od gore navedenite timovi. Dortmund e prinuden sam da izgradi igraci i da kupuva prvoklasni talenti kako Dembele zatoa sto ne moze da konkurira za igraci koi mu pomognale odma. Sto se desava poslednite godini? Pokraj ova, Kinezite na golemo frlaat pari ama i prosecni Angliski timovi davaat poveke pari za transferi i plati nego sto moze Dortmund.

Klucno prasanje do site vas: Kazete izlez od ovaa situacija i uslovite vo koi se naogja Dortmund.

Klubot nema da se dade na seik ili investitor i zatoa ostanuva samo so sponzori i postepeno zgolemuvanje na parite od tv-pravata da se zgolemi obvrtot. I da, so eden prodaden Obamejang (80m) ili Dembele (100m) mozat da se generiraat solidni prihodi i da se vlozat vo novi talenti. Tuka klubot mora da balansira vo tesen prostor i mozebi vo nekoja godina ke se doblizi na velikanite.

Dortmund sega e vo finansiski stabilna situacija. Sekoj klub sto saka igrac od Dortmund mora debelo da plati. Nema vise odkupni klauzuli. E toa e napredokot od pred nekoja godina. Cekor po cekor oti so sila i miliardi frleni Evra ni City ni PSZ vo Evropa i maticnite prvenstva ne uspea poke od BVB.

Da, me nervira sto vrvni igraci odat ama vo site klubovi imas transferi. Ali sega Dortmund mora da se soglasi a ne ko porano da nema mokj. Ama od druga strana znam od kade dojde Dortmund i pred nekoja godina ne nii mozev da zamislam deka konstantno ke bide del od Evropskata fudbalska elita. Ne mi e dojdeno sekoja godina da ocekuvam tituli, inace ke bev mozebi fan na Baern ili Real, tuku da gledam mojot omilen klub da e uspesen i na stabilni noze. I ja za razlika od mnogu mislam deka segasniov Dortmund e mnogu seksi i ima talenti kako Dembele, Mor, Pulisic, Weigl, Dahoud...potencijalot e neogranicen (za razlika od togas koga so Klopp igraa finale) i edvaj cekam da eksplodiraat.

I eden mnogu biten dokaz za stabilnosta na Dortmund: tri vrvni igraci zaminaa letovo i sepak Dortmund uspea site celi da gi postigne. Da, vo ligata imase i slabi partii ama lugje, od vcera ne gledate fudbal. Kazete klub so 10 novi igraci koi odma vo prvata godina sve pregazi. Bidete realni malce.
Тоа е проблем на Бундеслигата, никој нема да откупи тв-права на ниво на ПЛ од едноставна причина што никој не сака да гледа Унтерфакинг-Рот Вајс Ашафенбург.
Борусија е крајно симпатичен тим да не ме разбереш погрешно, лани утакмицата со Ливерпул беше доказ дека се екипа која игра на гол повеќе, поштено ќе излезат и изиграат па што биде. Тоа не може а да не се цени.

Од друга страна Ливерпул на пријателска во Мелбурн собира 100.000 народ со црвени шалчиња а еден американец кој води подкаст за фудбал, црнец стенд-ап комичар е навивач на М.Јунајтед и кажува во емисијата дека радо го гледа Борнмут, уз скара и пивце.
Затоа се приходите такви какви што се, кога брендовите во ПЛ изградиле фан база во Кенија и во Монголија а за 15 од 18 бундеслигаши немаат претстава дека постојат (ако знаат воопшто за бундеслига)

Да де, ептен беше надиграна. Ќе го изедевте за малце у последна минута.
Ако гледаш така и Михтаријан и Лингард промашија неколку зицери во првата, ќе беше 0-4 најмалку и друг муабет.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Океј.
Иначе не знам зошто волку се натегна дискусијата, лично јас дискутирав МОМЕНТАЛНО дека Тотенхем ми е подобар од Дортмунд, значи со моменталниот играчки ростер на екипите, не за годините претходно. Игорче се фали дека добра сезона имал Дортмунд, а и самиот е свесен дека Баерн промаши чист зицер во 1/2 финалето од купот и лесно можеа и без тој трофеј да останат па да видев тогаш дали ќе му беше успешна сезоната со едвај освоено трето место во рововска битка со големиот Хофенхајм кој на кормилото има малолетен тренер. Од друга страна за Тотенхем напиша Манчестер ЧеНпионс што направија, дадени/примени голови, освоени бодови, топ 3 во најтешката лига на светот, 1/2 финале Фа куп, едино во ЛШ кикснаа и тоа им е минус, посебно зошто имаа на хартија лесна група. Ако го гледаме Дортмунд од аспект на топ 10 клубови во Европа имаа просечна сезона според мене, и тоа ја извадија со освоениот куп во последен момент. Не ме јеби бе Џони, у онаква конкуренција у Германија едвај трето место ископаа...
Ако имаа просечна сезона тогаш не значи дека не се во Топ10 клубови во Европа. И сезоната не е само домашното првенство, Дортмунд стигна до 1/4 финале во ЛШ и го освоија купот преку Баерн Минхен, Тотенхем ништо не освои и испадна во групната фаза во ЛШ. Во трофеи Дортмунд 1,Тотенхем 0. За да бидат подобри треба да го покажат тоа на теренот.

Член од
28 ноември 2009
Мислења
4.874
Поени од реакции
7.109
Thomas Lemar is coveted by Arsenal. (A.Mounic / Reuters)

Arsenal is doing everything to succeed in recruiting the international Monegasque Thomas Lemar this summer. Fifth in the last championship, Arsène Wenger's club recently sent AS Monaco a much higher offer than the 30 million euros advanced last summer by Atlético de Madrid. The middle left is one of Arsène Wenger's priorities, already seduced by the player when he was playing in Caen. Arsenal, who had been duplicated by AS Monaco in the summer of 2015, intends not to miss its target this time.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
И не кур умарај со трансферите на Баерн, гледај догодина ова време да не ве споредуваат со Њукасл пошто Тотенхем се поим последниве 2-3 сезони за вас.
Знам дека не се сложуваш со Игорче ама да бидиме искрени, Тотенхем не е поим за Дортмунд и никогаш не ни бил

C

Castiel

Гостин
Пл Е поконкурентна што не значи дека е поквалитетна лига. Квалитетот на јаките клубови во Пл е драстично опаднат што дозволи еден Лестер да им осовои титула. А тоа дека Сандерленд е Wow Екипа за дармштад малку потешко. И со ваквото преценување на Сандерленд се глеа колку многу ја преценувате лигата. Моментално Ла Лига е без конкуренција. Па после следат Бундес и ПЛ.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Човече,Германската лига има повисок коефициент од Англиската во УЕФА ранкигот...до 2013 Манчестер Јунајтед имаше 13 титули од 23 сезони па никој не се дрзна да кажи дека лигата била слаба или неконкурентна туку тоа е резултат на доброто работење и финансиската надмоќ на еден клуб над останатите.

Кај Шпанија и Италија разликата е драстична во класи..како Македонското и Бугарското првенство да ги споредваме..ама Германија и Англија разликата не се класи иако сакате така да ги прикажите и покрај финансиската надмоќ на Англичаните.

Како да ви објаснам дека неможите да ги ставите Дортмунд и Тотенхем сега засега на исто ниво
That`s strange, because nobody gives a fuck about Bundesliga. Wonder shy?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ако имаа просечна сезона тогаш не значи дека не се во Топ10 клубови во Европа. И сезоната не е само домашното првенство, Дортмунд стигна до 1/4 финале во ЛШ и го освоија купот преку Баерн Минхен, Тотенхем ништо не освои и испадна во групната фаза во ЛШ. Во трофеи Дортмунд 1,Тотенхем 0. За да бидат подобри треба да го покажат тоа на теренот.
Па за лани беше муабетот бе Џони. Имале просечна сезона и не може да бидат во топ10 клубови, ЛАНИ.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Е уште ова го немав прочитано, секоја чест :pos:[DOUBLEPOST=1498666995][/DOUBLEPOST]Иначе муабетиве погоре, да споредувате со шпанска лига ајде де, ама дека англиските и германските тимови со послаб квалитет, од долниот дел на табелата биле исти... :icon_lol: Видовте Пеп и Клоп како пројдоа кога пробаа како во Бундес да гостуваат кај новопромовирани/послаби екипи. Пеп го сркна за тие сезони во Баерн на гостување како со Сити против Евертон лани брука кога пукна? Па @Peja989 цела сезона укажува на тоа дека Клоп мисли ова Бундес му е и екипите пари за леб што немаат ќе истрчаат од старт предадени.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
Знам дека не се сложуваш со Игорче ама да бидиме искрени, Тотенхем не е поим за Дортмунд и никогаш не ни бил
И од трансферите не е задоволен ако така кажујт :D[DOUBLEPOST=1498667498][/DOUBLEPOST]
Па за лани беше муабетот бе Џони. Имале просечна сезона и не може да бидат во топ10 клубови, ЛАНИ.
Не беше просечна сезона туку успешна. Не дека е максимумот ама не беше ни лоша со оглед на околностите.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.639
Поени од реакции
59.490
Многу се шпекулираше и за играчов

Барем за сега останува во Фулам.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594

Е уште ова го немав прочитано, секоја чест :pos:[DOUBLEPOST=1498666995][/DOUBLEPOST]Иначе муабетиве погоре, да споредувате со шпанска лига ајде де, ама дека англиските и германските тимови со послаб квалитет, од долниот дел на табелата биле исти... :icon_lol: Видовте Пеп и Клоп како пројдоа кога пробаа како во Бундес да гостуваат кај новопромовирани/послаби екипи. Пеп го сркна за тие сезони во Баерн на гостување како со Сити против Евертон лани брука кога пукна? Па @Peja989 цела сезона укажува на тоа дека Клоп мисли ова Бундес му е и екипите пари за леб што немаат ќе истрчаат од старт предадени.
А Конте како помина кај послабите?
Гвардиола да газеше ама со Меси, Чави, Бускетс, Алвес, Иниеста во најдобрите години, потоа Ноер, Лам, Лева итн. место со полуиграчи како Сања, Клиши, Туре, Кабаљеро, Фернандо итн.
Клопо исто така заврши 7-мо место последната сезона во Бундесот.

Смешни и неблагодарни ваквите споредби.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А Конте како помина кај послабите?
Гвардиола да газеше ама со Меси, Чави, Бускетс, Алвес, Иниеста во најдобрите години, потоа Ноер, Лам, Лева итн. место со полуиграчи како Сања, Клиши, Туре, Кабаљеро, Фернандо итн.
Клопо исто така заврши 7-мо место последната сезона во Бундесот.

Смешни и неблагодарни ваквите споредби.
Конте не менаџирал во Бундес, затоа не го земав за споредба :) малце неблагодарно е баш за Пеп да се каже дека играл со багра зошто летоска највеќе потроши и најмногу играчи донесе, 8 ако не се лажам. Ама не е до имињата, до пристапот е, затоа и Клоп е мета на критика и од фановите и од аналитичарите баш за она што го збори Пеџа.

C

Castiel

Гостин

Квалитетот на Сити на Пеп не е ист со оној квалитет што го имаше во Баерн. Затоа и така помина Пеп во Сити. А и сама си свесна колку боса екипа беа Сандерленд прошла сезона. За никој клуб не се Wow Екипа ниту па поквалитетни од Дармштад.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom