Lugje bidete realni.
Dortmund e Dortmund i ne e ni Real, ni City ni Barsa.
Ovoj Dortmund pred 10 godini za milimetar izbegna stecaj i gasnenje na klubot. Vo megjuvreme timovi kako Real, Baern i drugi uspevaat prednosta sto ja imaat da ja cementiraat. Dortmund vo 7-8 godini ne moze da stigne tuka, kade sto Baern ili Real stignaa vo poslednite 40-50 godini. Dortmund toa so sila go sakase vo 90tite ama vidovme sto se desi. Zatoa pred se, vo Dortmund vladee finansiski razum. Se trosat samo tie pari sto gi ima klubot. Nema krediti poveke. Ako sme realni, ovoj period vo koj se naogja Dortmund e najuspesniot vo istorijata na klubot. Da, 1997 osvoj LS, ama toa bea tri dobri godini (1995-1998) a posledicata ja znaeme.
Videte ja realnosta od finansiski aspekt. Prvite 4 imaat dupli obvrti nego Dortmund. Mnogu velikani vo Evropa dobivaat mnogu pari od gazdite (City, PSZ, Chelsea) ili od TV-pravata (site vo Anglija, Barsa i Real). Dortmund ni ednoto ni drugoto. Prihodite glavno im se od ligata i LS a i od Marketing i po nekoj transfer, znaci faktori koi i na drugite im nosat prihodi. Zatoa Dortmund ne moze da ima budzet za plati 200m+ kako sto ima Baern oti taka ne moze dolgo da funkcionira. Znaci Dortmund e ogranicen vo moznostite za plati i za transferi. Toa e fakt. A i plus tesko eden vrven igrac da se resi za Dortmund so konkurencija od gore navedenite timovi. Dortmund e prinuden sam da izgradi igraci i da kupuva prvoklasni talenti kako Dembele zatoa sto ne moze da konkurira za igraci koi mu pomognale odma. Sto se desava poslednite godini? Pokraj ova, Kinezite na golemo frlaat pari ama i prosecni Angliski timovi davaat poveke pari za transferi i plati nego sto moze Dortmund.
Klucno prasanje do site vas: Kazete izlez od ovaa situacija i uslovite vo koi se naogja Dortmund.
Klubot nema da se dade na seik ili investitor i zatoa ostanuva samo so sponzori i postepeno zgolemuvanje na parite od tv-pravata da se zgolemi obvrtot. I da, so eden prodaden Obamejang (80m) ili Dembele (100m) mozat da se generiraat solidni prihodi i da se vlozat vo novi talenti. Tuka klubot mora da balansira vo tesen prostor i mozebi vo nekoja godina ke se doblizi na velikanite.
Dortmund sega e vo finansiski stabilna situacija. Sekoj klub sto saka igrac od Dortmund mora debelo da plati. Nema vise odkupni klauzuli. E toa e napredokot od pred nekoja godina. Cekor po cekor oti so sila i miliardi frleni Evra ni City ni PSZ vo Evropa i maticnite prvenstva ne uspea poke od BVB.
Da, me nervira sto vrvni igraci odat ama vo site klubovi imas transferi. Ali sega Dortmund mora da se soglasi a ne ko porano da nema mokj. Ama od druga strana znam od kade dojde Dortmund i pred nekoja godina ne nii mozev da zamislam deka konstantno ke bide del od Evropskata fudbalska elita. Ne mi e dojdeno sekoja godina da ocekuvam tituli, inace ke bev mozebi fan na Baern ili Real, tuku da gledam mojot omilen klub da e uspesen i na stabilni noze. I ja za razlika od mnogu mislam deka segasniov Dortmund e mnogu seksi i ima talenti kako Dembele, Mor, Pulisic, Weigl, Dahoud...potencijalot e neogranicen (za razlika od togas koga so Klopp igraa finale) i edvaj cekam da eksplodiraat.
I eden mnogu biten dokaz za stabilnosta na Dortmund: tri vrvni igraci zaminaa letovo i sepak Dortmund uspea site celi da gi postigne. Da, vo ligata imase i slabi partii ama lugje, od vcera ne gledate fudbal. Kazete klub so 10 novi igraci koi odma vo prvata godina sve pregazi. Bidete realni malce.