Фудбалски/трансфер дискусии

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
Не може да бидеш голем клуб а воедно да бидеш фидер клаб на најголемиот ривал од лига и воедно да не можеш да си ги задржиш ѕвездите кои најчесто ти бегаат, во ривалскиот клуб или барем пројавуваат желба да играат таму.
Реално за еден трансфер Дортмунд се согласите, Геце беше со клаузула купен во времето, кога 40м ЕУР беа уште голема пара а Лева појде по истек на договорот. Море детални да ги гледаме трансферите од фидер клуб е за мали пари доброволно да ги даваш играчите. Е сега Дортмунд дојде до ситуација, после долги години, да Баерн едноставно не може да купува главни играчи на Дортмунд затоа што се прескапи за нив. Заврши тезата со фидер клуб која и онака е нонсенс.

И зошто да не можеш да бидеш голем клуб, по сите параметри Дортмунд е тоа. Па и од други клубови си одат играчи или се продаваат, играчите на Дортмунд одеа тогаш во најдобриот клуб на светот а не во Тотенхем.

А аргументот со бројките - едноставно е. Титула Дортмунд 1 - титула Тотенхем 0. Голем клуб си ако ги оствариш целите во сите натпреварувања како Дортмунд а Тотенхем се втори, вау. Нека го стават тој успех на нивната историја - голем успех. Дортмунд лани со рекордни бодови беше втор па никому ништо. А кој вика дека титулите не се важни туку како си играл на терен изгледа не знае што вистина вреди во фудбалот а тоа се титули.[DOUBLEPOST=1498628038][/DOUBLEPOST]
И ја сакав да пиша. Обамејанг (царот) изгледа решен е да кешира и ќе оди во Кина. Нето плата 30м ЕУР годишно а Дортмунд ќе се офајди со 80м ЕУР. Заслужен играч и све најдобро во Кина.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
И ја сакав да пиша. Обамејанг (царот) изгледа решен е да кешира и ќе оди во Кина. Нето плата 30м ЕУР годишно а Дортмунд ќе се офајди со 80м ЕУР. Заслужен играч и све најдобро во Кина.
Е ова бе Игорче, само ради ова нема никад да пркнете и нема да бидете кремот на Европа и сите ќе ве гледаат ко пропратна станица до некој појак клуб или до убер јака плата у Кина.

Секоја година е истото, најјаките играчи од клубот не сакаат да останат и според тебе секогаш е ок нивни трансфер надвор и секогаш си океј со талентираната замена која ќе ја донесат и која ќе си иде за сезона-две.

На пат се и Јувентус да им се дешава истото но меѓу нив и тебе има една разлика а тоа е тоа што они не се задоволни што клубот им добива таков статус и свесни се што значи тоа за клубот во светски рамки.

Сериозно неам нишо против Борусија, секогаш ми биле убер симпатичен клуб, допадлив фудбал, сум им посакувал успеси ама немој да ме сфатиш погрешно но мислам дека си пресубјективен и најверојатно поради тоа што Баерн на еден начин ви го исече подемот у корен имаш проблем да ја прифатиш реалноста.

Премногу просеци и meh играчи насобравте у тимот и Tотенхем моменално има подобра основа и на подобар пат се да ги задржат тие играчи на подолго и да забележат ваљда и некој поголем успех со истите.

Борусија совршено тргна, профи основа имаше Клоп која не успеавте да ја задржите подолго време и да успеете да соберете уше некоја(битна) титула ко Бундес или ЛШ.
Еве и Дембеле бил у Манчестер на вечера со Пеп и се сретнал и со некои од раководството на Сити, каков знак за клубот е тоа?

Мене кога би бил фан на Дортмунд не би ми се допаѓала ситуацијата во која влага клубот.

R

red.devil

Гостин
More like... Дортмунд е решен да искешира. Уште на Марс не е понуден за 80м.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.917
Поени од реакции
116.332
Како не сте фидер клуб кога 3 од можеби петте најдобри играчи во последниве 7-8 години ги давате во ДИРЕКТЕН ривал за титулата? Тоа ти е исто ко Реал да ги даде Роналдо, Модриќ и Рамос во Барселона... Најдобриот дефанзивец, најдобриот напаѓач и најголемиот талент во тоа време ги дадовте на Баерн. Мене Дортмунд ме потсеќа на Рома, слична приказна имаат и двете екипи во последно време, тука се при врвот константно ама првата солидна понуда за нивните главни играчи и ојде возот.

Пошо дискусијата беше начната за Тотенхем, вчера сакав да пишам ама немав време. Тотенхем историски гледано можеби не е гигант, никој не го оспорува тоа, ама во последно време функционираат перфектно и се гледа дека се сериозни. Прво и основно како што претходно реков имаат одлично јадро на тимот составено од многу квалитетни и пред се млади играчи. Кејн, Ериксен, Али, Алдервирелд, Роуз, Љорис... Втора работа не ги продаваат своите најдобри играчи, нарочито не на ривали. НИКАД нема Кејн да иде у Јунајтед или Челзи, истото важи и за останатите. Леви сепак знае што прави и не попушта никако. Па од што е инат пред некоја сезона три пати Кејн потпишуваше нов договор за да се осигура дека нема да му избега.
Трето, градат и нов стадион, што е показател дека доста сериозно функционираат.
Четврто, имаат одличен тренер кој е повеќе време со истите играчи, има добитна формација и уште малце им фали за да бидат сериозен конкурент за титулата.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Најдобриот дефанзивец, најдобриот напаѓач и најголемиот талент во тоа време ги дадовте на Баерн.
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Како прво и најбитно - Дортмунд НЕ ГО ПРОДАДЕ Левандовски на Баерн, туку на Левандовски му истече договорот и си потпиша кај сакаше. Зошто не го продолжил договорот со Дортмунд некоја сезона порано - тоа е сосема друга дискусија. Исто како што Баерн НЕ ГО ПРОДАДЕ Балак на Челзи, туку сам си потпиша со истечен договор.

Како второ - Хумелс е дете на Баерн. Хумелс имаше професионално деби во Баерн. И покрај тоа што се прослави со Дортмунд и направи кариера, очекувано беше кад - тад да се врати дома.
2015-та Хумелс се ожени со девојка му во МИНХЕН. Не сум сигурен, мислам дека она е од Минхен (или живееше таму пред да се земат).

едит - Била родена таму.

Како трето - Геце е роден во Меминген, а сите тука знаеме каде е тоа место (по Виз Ер и линијата Скопје - „Минхен“). Плус во тоа време се дигна хајп со доаѓањето на Пеп (после паузата) во Баерн и изјавата на Геце дека сака да работи под палката на Пеп. Плус хајпот со голот против Аргентина.

Klopp said: "Gotze was the player Guardiola wished to sign.

"So if it's anyone's fault it's mine. I cannot make myself 15cm smaller and learn Spanish. Gotze wants to work with this extraordinary coach that is Guardiola.
Плус, Геце имаше откупна клаузула во договорот со Дортмунд. Зошто дозволиле Дортмунд - не знам. Таа клаузула можеше да ја искористи било кој клуб, нормално со дозвола од Геце.
Брат му на Геце потпиша професионален договор со Баерн пред месец-два. Доволно зборува за баварските корени на таа фамилија.

Ај сеа врати се да дискутираш за четвртото место на Арсенал :facepalm: Нешто со муабети за „фидер - клубови“ тешко ти оди. Пошто појма немаш како одеа работите.

Последно уредено:

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Е ова бе Игорче, само ради ова нема никад да пркнете и нема да бидете кремот на Европа и сите ќе ве гледаат ко пропратна станица до некој појак клуб или до убер јака плата у Кина.
Зошто Тотенхем им е желба на сите ворлд клас фудбалери.
Сите коа почнуваат да тренираат фудбал идат со помислата дека еден ден ќе играат во моќниот Тотенхем, а клубовите ко Реал и Барса стравуваат да не се паднат у иста група со нив...

Дај бе смешни ви се муабетиве...

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Како не сте фидер клуб кога 3 од можеби петте најдобри играчи во последниве 7-8 години ги давате во ДИРЕКТЕН ривал за титулата? Тоа ти е исто ко Реал да ги даде Роналдо, Модриќ и Рамос во Барселона... Најдобриот дефанзивец, најдобриот напаѓач и најголемиот талент во тоа време ги дадовте на Баерн. Мене Дортмунд ме потсеќа на Рома, слична приказна имаат и двете екипи во последно време, тука се при врвот константно ама првата солидна понуда за нивните главни играчи и ојде возот.

Пошо дискусијата беше начната за Тотенхем, вчера сакав да пишам ама немав време. Тотенхем историски гледано можеби не е гигант, никој не го оспорува тоа, ама во последно време функционираат перфектно и се гледа дека се сериозни. Прво и основно како што претходно реков имаат одлично јадро на тимот составено од многу квалитетни и пред се млади играчи. Кејн, Ериксен, Али, Алдервирелд, Роуз, Љорис... Втора работа не ги продаваат своите најдобри играчи, нарочито не на ривали. НИКАД нема Кејн да иде у Јунајтед или Челзи, истото важи и за останатите. Леви сепак знае што прави и не попушта никако. Па од што е инат пред некоја сезона три пати Кејн потпишуваше нов договор за да се осигура дека нема да му избега.
Трето, градат и нов стадион, што е показател дека доста сериозно функционираат.
Четврто, имаат одличен тренер кој е повеќе време со истите играчи, има добитна формација и уште малце им фали за да бидат сериозен конкурент за титулата.
Јасно е сето тоа што го пишиш за Тотенхем но едно имаш заборавено..резултати. Резултати се бараат цобе,ако немаат резултати џабе му е све,Дортмунд е пред Тотенхем во поглед на резултатите и постигнатото во блиското минато и вакви како што се раштимани пак имаат поголеми шанси за успех на Европски план ама тоа е поопширна тема.

Тотенхем навистина е постабилен клуб во поглед на финансиите од Дортмунд но тоа е претежно поради самата лига и држава од каде доаѓа каде се влезени огромни средства од тв преносите,спонзорите и прескапите карти во Лондон и Тотенхем можам да си дозволат да дадат поголема плата и да манипулираат со трансферите со оглед на тоа што на крајот на сезоната сигурно имаат над 90 милиони фунти приход само од тв преносите а останатото е бонус,затоа Челзи или Манчестер неможат да му ги купат играчите бидејќи ќе побараат нереални и ненормални суми за истите.

Дортмунд го нема тој луксуз како Англиските клубови бидејќи во Германија системот е многу поразличен па затоа неопходно е тие да продаваат играчи за да се направи обрт на парите и да ангажираат други помлади/поталентирани фудбалери надевајќи се дека ќе се вклопат во системот што го практикуваат..Тоа што го форсирате дека се фидер клуб на Баерн е глупост невидена,само неинформиран чоек можи такво нешто да напиши бидејќи со трансферите на Левандовски и Геце неможеа ништо да направат, а за Хумелс си се сложија за таа сума и си го продадоа регуларно.Плус тоа Дортмунд пред 12-13 години беше во банкрот каде последиците уште до ден денес се чуствуваат бидејќи беа/се приморани да продадат играч доколку дојде солена понуда само што малку клубови можат да ги платат главните играчи на Дортмунд, а Баерн неможи да си дозволи таков луксуз повеќе .

Но резултатите се најбитни и најмеродавни за тоа кој е погоре на спортски план а тука Дортмунд е подобар и нема збор,тоа дека Тотенхем се млади,имаат добар состав,одлични играчи,добар тренер,перфектна основа за успех никој не му го негира ама мора да постигнат некаков успех за да ги ставиме на ниво со Дортмунд бидејќи вакви такви се втора сила во Германија и редовен учесник во нокаут фазата на ЛШ

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Плус тоа Дортмунд пред 12-13 години беше во банкрот
Да не зборам што пред толку време Баерн им позајми некоја пара за да ги исплатат платите на играчите... Сигурно „знаеле“ дека ќе им станат „фидер - клуб“ хахахах :facepalm::facepalm::facepalm:

Член од
23 август 2010
Мислења
39.917
Поени од реакции
116.332
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Како прво и најбитно - Дортмунд НЕ ГО ПРОДАДЕ Левандовски на Баерн, туку на Левандовски му истече договорот и си потпиша кај сакаше. Зошто не го продолжил договорот со Дортмунд некоја сезона порано - тоа е сосема друга дискусија. Исто како што Баерн НЕ ГО ПРОДАДЕ Балак на Челзи, туку сам си потпиша со истечен договор.

Како второ - Хумелс е дете на Баерн. Хумелс имаше професионално деби во Баерн. И покрај тоа што се прослави со Дортмунд и направи кариера, очекувано беше кад - тад да се врати дома.
2015-та Хумелс се ожени со девојка му во МИНХЕН. Не сум сигурен, мислам дека она е од Минхен (или живееше таму пред да се земат).

едит - Била родена таму.

Како трето - Геце е роден во Меминген, а сите тука знаеме каде е тоа место (по Виз Ер и линијата Скопје - „Минхен“). Плус во тоа време се дигна хајп со доаѓањето на Пеп (после паузата) во Баерн и изјавата на Геце дека сака да работи под палката на Пеп. Плус хајпот со голот против Аргентина.

Плус, Геце имаше откупна клаузула во договорот со Дортмунд. Зошто дозволиле Дортмунд - не знам. Таа клаузула можеше да ја искористи било кој клуб, нормално со дозвола од Геце.
Брат му на Геце потпиша професионален договор со Баерн пред месец-два. Доволно зборува за баварските корени на таа фамилија.

Ај сеа врати се да дискутираш за четвртото место на Арсенал :facepalm: Нешто со муабети за „фидер - клубови“ тешко ти оди. Пошто појма немаш како одеа работите.
И што ми објасни сега? Девојка му на Хумелс била од Минхен... И? Божем од Зимбабве е ебате... Баш симптоматично и “нормално“ е што најдобрите играчи на Дортмунд одат во Баерн. Хумелс бил дете на Баерн, ОК. И Бонучи е дете на Интер па го глеам се прекрши да дојде во Интер.

Не го сфаќај/те буквално ова фидер клуб, не мислам јас во вистинска смисла, ама така испаѓа... Затоа ја дадов и споредбата со Рома, баш добар пример е тоа. И не си ти тој што треба да ми кажува за што да дискутирам, ти ебам тоа бркатиот гиро мајстор.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
И што ми објасни сега? Девојка му на Хумелс била од Минхен... И? Божем од Зимбабве е ебате... Баш симптоматично и “нормално“ е што најдобрите играчи на Дортмунд одат во Баерн. Хумелс бил дете на Баерн, ОК. И Бонучи е дете на Интер па го глеам се прекрши да дојде во Интер.

Не го сфаќај/те буквално ова фидер клуб, не мислам јас во вистинска смисла, ама така испаѓа... Затоа ја дадов и споредбата со Рома, баш добар пример е тоа. И не си ти тој што треба да ми кажува за што да дискутирам, ти ебам тоа бркатиот гиро мајстор.
Од цел пост каде ти ја побив цела глупа теорија, ти се фати за девојката. :facepalm::facepalm::facepalm:
Нормално дека има улога и тоа, барем во германскиот стил на живот. Една година пред трансферот на Хумелс во Баерн имаше шпекулации дека девојка му го натега да живеат во Минхен.

Ме боли к*р чие дете е Бонучи, нема никаква врска со мојот муабет.

П.С На Бонучи прв клуб му е Витербо (за разлика од Хумелс кој што почнал во Баерн) како што гледам и не умарај со глупи факти само за да го исместиш муабетот во некој друг правец.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Не може да бидеш голем клуб а воедно да бидеш фидер клаб на најголемиот ривал од лига и воедно да не можеш да си ги задржиш ѕвездите кои најчесто ти бегаат, во ривалскиот клуб или барем пројавуваат желба да играат таму.
Па така се расти воедно се станува голем клуб,тоа што во Англија е потешко да се издејствува трансфер од еден ривал во друг не значи дека и во Германија е исто..таму Баерн Минхен е тотален доминатор во секој аспект и логично е дека можеше да си го дозволи секој фудбалер од Германските екипи додека Дортмунд мораше да работи рентабилно за да го достигни ова ниво што е сега.
Едно време и Реал Мадрид му го зеде Фиго на Барселона,дали тоа значеше дека Барселона не е голем клуб?..или Интер му ги купи на Јувентус Виера и Ибра во едно лето..дали тоа значеше во 2006 дека Јувентус е мал клуб?..се е во вклоп на интереси и во зависност на ситуацијата,неможиш поради еден трансфер да тврдиш дека некој е голем или мал клуб...ете и Сити му го купи Стерлинг на Ливерпул за 50 милиони фунти па ајде мал клуб се Ливерпул според твојата логика. Пазарна економија бате,бизнис

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.629
Поени од реакции
22.365
Lugje bidete realni.

Dortmund e Dortmund i ne e ni Real, ni City ni Barsa.

Ovoj Dortmund pred 10 godini za milimetar izbegna stecaj i gasnenje na klubot. Vo megjuvreme timovi kako Real, Baern i drugi uspevaat prednosta sto ja imaat da ja cementiraat. Dortmund vo 7-8 godini ne moze da stigne tuka, kade sto Baern ili Real stignaa vo poslednite 40-50 godini. Dortmund toa so sila go sakase vo 90tite ama vidovme sto se desi. Zatoa pred se, vo Dortmund vladee finansiski razum. Se trosat samo tie pari sto gi ima klubot. Nema krediti poveke. Ako sme realni, ovoj period vo koj se naogja Dortmund e najuspesniot vo istorijata na klubot. Da, 1997 osvoj LS, ama toa bea tri dobri godini (1995-1998) a posledicata ja znaeme.

Videte ja realnosta od finansiski aspekt. Prvite 4 imaat dupli obvrti nego Dortmund. Mnogu velikani vo Evropa dobivaat mnogu pari od gazdite (City, PSZ, Chelsea) ili od TV-pravata (site vo Anglija, Barsa i Real). Dortmund ni ednoto ni drugoto. Prihodite glavno im se od ligata i LS a i od Marketing i po nekoj transfer, znaci faktori koi i na drugite im nosat prihodi. Zatoa Dortmund ne moze da ima budzet za plati 200m+ kako sto ima Baern oti taka ne moze dolgo da funkcionira. Znaci Dortmund e ogranicen vo moznostite za plati i za transferi. Toa e fakt. A i plus tesko eden vrven igrac da se resi za Dortmund so konkurencija od gore navedenite timovi. Dortmund e prinuden sam da izgradi igraci i da kupuva prvoklasni talenti kako Dembele zatoa sto ne moze da konkurira za igraci koi mu pomognale odma. Sto se desava poslednite godini? Pokraj ova, Kinezite na golemo frlaat pari ama i prosecni Angliski timovi davaat poveke pari za transferi i plati nego sto moze Dortmund.

Klucno prasanje do site vas: Kazete izlez od ovaa situacija i uslovite vo koi se naogja Dortmund.

Klubot nema da se dade na seik ili investitor i zatoa ostanuva samo so sponzori i postepeno zgolemuvanje na parite od tv-pravata da se zgolemi obvrtot. I da, so eden prodaden Obamejang (80m) ili Dembele (100m) mozat da se generiraat solidni prihodi i da se vlozat vo novi talenti. Tuka klubot mora da balansira vo tesen prostor i mozebi vo nekoja godina ke se doblizi na velikanite.

Dortmund sega e vo finansiski stabilna situacija. Sekoj klub sto saka igrac od Dortmund mora debelo da plati. Nema vise odkupni klauzuli. E toa e napredokot od pred nekoja godina. Cekor po cekor oti so sila i miliardi frleni Evra ni City ni PSZ vo Evropa i maticnite prvenstva ne uspea poke od BVB.

Da, me nervira sto vrvni igraci odat ama vo site klubovi imas transferi. Ali sega Dortmund mora da se soglasi a ne ko porano da nema mokj. Ama od druga strana znam od kade dojde Dortmund i pred nekoja godina ne nii mozev da zamislam deka konstantno ke bide del od Evropskata fudbalska elita. Ne mi e dojdeno sekoja godina da ocekuvam tituli, inace ke bev mozebi fan na Baern ili Real, tuku da gledam mojot omilen klub da e uspesen i na stabilni noze. I ja za razlika od mnogu mislam deka segasniov Dortmund e mnogu seksi i ima talenti kako Dembele, Mor, Pulisic, Weigl, Dahoud...potencijalot e neogranicen (za razlika od togas koga so Klopp igraa finale) i edvaj cekam da eksplodiraat.

I eden mnogu biten dokaz za stabilnosta na Dortmund: tri vrvni igraci zaminaa letovo i sepak Dortmund uspea site celi da gi postigne. Da, vo ligata imase i slabi partii ama lugje, od vcera ne gledate fudbal. Kazete klub so 10 novi igraci koi odma vo prvata godina sve pregazi. Bidete realni malce.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Зошто Тотенхем им е желба на сите ворлд клас фудбалери.
Сите коа почнуваат да тренираат фудбал идат со помислата дека еден ден ќе играат во моќниот Тотенхем, а клубовите ко Реал и Барса стравуваат да не се паднат у иста група со нив...

Дај бе смешни ви се муабетиве...
А добро кај реков ја дека Тотенхем е кремот на Европа?

Дај друг пат пред да ме цитираш прочитај го мислењето убаво, па ако е потребно нека биде тоа и повеќе пати.

@Igorcemk Брат откако си на форум ги тераш муабетиве за стабилноста на Дортмунд и тоа дека се приморани да продаваат.
Прво викаше дека сето тоа ќе заврши после продажбата на Геце а подоцна и Хумелс и дека веќе Дортмунд е стабилен а сега упорно пробуваш да оправдаш и други продажби за кои пред некое време викаше дека НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ.

Секоја година има огромни промени у играчки кадар кај вас и исфрли си го од глава тоа дека Баерн не можел да си дозволи играчи од кај вас.

Да им кидне Левандовски по некоја случајност ќе го пцуеш Царот наредна сезона коа ќе ве напуни на Алијанц.

Последно уредено:

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Lugje bidete realni.

Dortmund e Dortmund i ne e ni Real, ni City ni Barsa.

Ovoj Dortmund pred 10 godini za milimetar izbegna stecaj i gasnenje na klubot. Vo megjuvreme timovi kako Real, Baern i drugi uspevaat prednosta sto ja imaat da ja cementiraat. Dortmund vo 7-8 godini ne moze da stigne tuka, kade sto Baern ili Real stignaa vo poslednite 40-50 godini. Dortmund toa so sila go sakase vo 90tite ama vidovme sto se desi. Zatoa pred se, vo Dortmund vladee finansiski razum. Se trosat samo tie pari sto gi ima klubot. Nema krediti poveke. Ako sme realni, ovoj period vo koj se naogja Dortmund e najuspesniot vo istorijata na klubot. Da, 1997 osvoj LS, ama toa bea tri dobri godini (1995-1998) a posledicata ja znaeme.

Videte ja realnosta od finansiski aspekt. Prvite 4 imaat dupli obvrti nego Dortmund. Mnogu velikani vo Evropa dobivaat mnogu pari od gazdite (City, PSZ, Chelsea) ili od TV-pravata (site vo Anglija, Barsa i Real). Dortmund ni ednoto ni drugoto. Prihodite glavno im se od ligata i LS a i od Marketing i po nekoj transfer, znaci faktori koi i na drugite im nosat prihodi. Zatoa Dortmund ne moze da ima budzet za plati 200m+ kako sto ima Baern oti taka ne moze dolgo da funkcionira. Znaci Dortmund e ogranicen vo moznostite za plati i za transferi. Toa e fakt. A i plus tesko eden vrven igrac da se resi za Dortmund so konkurencija od gore navedenite timovi. Dortmund e prinuden sam da izgradi igraci i da kupuva prvoklasni talenti kako Dembele zatoa sto ne moze da konkurira za igraci koi mu pomognale odma. Sto se desava poslednite godini? Pokraj ova, Kinezite na golemo frlaat pari ama i prosecni Angliski timovi davaat poveke pari za transferi i plati nego sto moze Dortmund.

Klucno prasanje do site vas: Kazete izlez od ovaa situacija i uslovite vo koi se naogja Dortmund.

Klubot nema da se dade na seik ili investitor i zatoa ostanuva samo so sponzori i postepeno zgolemuvanje na parite od tv-pravata da se zgolemi obvrtot. I da, so eden prodaden Obamejang (80m) ili Dembele (100m) mozat da se generiraat solidni prihodi i da se vlozat vo novi talenti. Tuka klubot mora da balansira vo tesen prostor i mozebi vo nekoja godina ke se doblizi na velikanite.

Dortmund sega e vo finansiski stabilna situacija. Sekoj klub sto saka igrac od Dortmund mora debelo da plati. Nema vise odkupni klauzuli. E toa e napredokot od pred nekoja godina. Cekor po cekor oti so sila i miliardi frleni Evra ni City ni PSZ vo Evropa i maticnite prvenstva ne uspea poke od BVB.

Da, me nervira sto vrvni igraci odat ama vo site klubovi imas transferi. Ali sega Dortmund mora da se soglasi a ne ko porano da nema mokj. Ama od druga strana znam od kade dojde Dortmund i pred nekoja godina ne nii mozev da zamislam deka konstantno ke bide del od Evropskata fudbalska elita. Ne mi e dojdeno sekoja godina da ocekuvam tituli, inace ke bev mozebi fan na Baern ili Real, tuku da gledam mojot omilen klub da e uspesen i na stabilni noze. I ja za razlika od mnogu mislam deka segasniov Dortmund e mnogu seksi i ima talenti kako Dembele, Mor, Pulisic, Weigl, Dahoud...potencijalot e neogranicen (za razlika od togas koga so Klopp igraa finale) i edvaj cekam da eksplodiraat.

I eden mnogu biten dokaz za stabilnosta na Dortmund: tri vrvni igraci zaminaa letovo i sepak Dortmund uspea site celi da gi postigne. Da, vo ligata imase i slabi partii ama lugje, od vcera ne gledate fudbal. Kazete klub so 10 novi igraci koi odma vo prvata godina sve pregazi. Bidete realni malce.
Па брат со постов сам докажа дека Дортмунд е во истата клапа на клубови како Тотенхем. :D

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560

Kajgana Shop

На врв Bottom