Затвори

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Iskreno za zatvorive... ne treba mnogu drzavata da se umara.
koj e glaven na zatvorot toj treba da gi organizira zatvorenicite da go sredat. Oni ziveat tamu i ne treba samo da lezat i da serat u zatvorot. Higienata ja pravat samite tie ili ke se naucat na red ili ke spijat vo gomna. pa neka mirisa i poloso od zoloska , ako na niv toa ne im preci mene pa ic.
Pa uste nov zatvor da se naprael, boje na ciganite sto spijat po ulici da im napraat eden hangar golem podelen na mali sobi so gips kartoni i edno zaednicko wc.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Кога бев 3та преку предметот Вовед во право бевме во затворот Идризово...Мислам немам зборови да го опишам местото,колку беше гнасно и одвратно..па животните во зоолошка подобро живеат...Женскиот затвор,колку толку е почист,посреден..За машкиот затвор..ноу комент..мислам,кога влеговме внатре,тоа не личеше на ништо,ама апсолутно на ништо..Хигиената беше испод нула,да не зборам како мирисаше..на сите што бевме внатре,ни се згади и мислам дека добив нагон на повраќање...уфффффффффф...
сега ми се гади само на помислата...

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Имам еден другар студира на фон и биле идризово пред една недела и ми кажуваше какво било тамо. Условите биле катастрофа
Не знам каков им е третманот тамо ама по моја претпоставка хаос тешко нив
Треба да им се воспостави режим и да платат за стореното ама сепак се луѓе и така треба да ги третираат
Dap i ja bev u idrizovo katastrofa a koa bevme u maskiot oddel katastrofi, ali shoe potragicno onie sho se zad resetki i u samici staveni se vo zgrada na 4 sprata ima 600 zatvorenika a vi se veruva li deka 4 ca dzandari gi chuvaat katastrofa e idrizovo. Isto koa gi onasat na pregledi u ambulanta 1 dzandar 10 zatvorenika nosi, katastrofa e nasava policija, a uslovi za zivot u idrizovo katastrofa.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Машкиот дел е стварно хаос.Ако се мали ќелиите, сепак затвор е.Ама ич не е чисто,зидовите се испукани,пред распаѓање.
Ама кај жените.....друга приказна.
Трпезарија со миленца и цвеќенца на масите. Соби со Тв, тросед, фотеља,мало масиче.Систем.Работна маса кај тие што се образоваат.Имаат редовни оброци.Можат да работат ако сакаат. Ако не,можат и да лежат цел ден.Можат да си се дружат меѓусебно кога сакаат.Плетат.Учат за фризерки. Супер им е.Сериозно.
Надвор од темата----повекето тетки беа таму за убиство на сопрузите, а 1 малолетничка за убиство на дечкото.:toe:

Член од
2 мај 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Јас во вторник ќе одам преку факс.Кажи ми како е?Сигурно е непријатно...ме интересира какво е однесувањето на затворениците, на чуварите,од што да се пазам..зошто до сеа што слушав не биле баш пријатни коментарите на затворениците а и не биле баш добро чувани додека имало посета од студенти.
За каков третман на затворениците зборуваме, кога сите на форумов сте биле на посета било како студенти, било како ученици или не знам..Па што е тоа..некаква зоолошка градина??!Да земеме уште смоки да им врламе на затворениците..Сметам дека тие масовни посети од дечишта се крајно деградирачки за нивните личности и спротивно на основните функции на затворот, што покрај институција каде затворениците ги издржувата казните, треба да важат и за институции каде би се извршила репарација и ресоцијализација на личноста (во нашиве затвори само на сон..)..
За условите во затворите, слушаме по телевизија цело време колку се мизерни и со тоа би се надоврзал на претходното, дека крајно не оди во прилог на затворениците, ниту пак на државата..
А темава за затвориве може да ја продискутираме и од друг аспект, во смисла на тоа колку многу затворите ја чинат државата и како развиените држави се справуваат со тој проблем..

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
treba i poveke cuvari da ima eden cuvar cuva 10 robijasi

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Машкиот дел е стварно хаос.Ако се мали ќелиите, сепак затвор е.Ама ич не е чисто,зидовите се испукани,пред распаѓање.
Ама кај жените.....друга приказна.
Трпезарија со миленца и цвеќенца на масите. Соби со Тв, тросед, фотеља,мало масиче.Систем.Работна маса кај тие што се образоваат.Имаат редовни оброци.Можат да работат ако сакаат. Ако не,можат и да лежат цел ден.Можат да си се дружат меѓусебно кога сакаат.Плетат.Учат за фризерки. Супер им е.Сериозно.
Надвор од темата----повекето тетки беа таму за убиство на сопрузите, а 1 малолетничка за убиство на дечкото.:toe:
Молам?Телевизор,тросед,систем....то е премногу според мене.Убивале,малтретирале луѓе и сега уште и ко дома сакаат да бидат третирани таму.Јас воопшто не сум за то.Ај не велам да е несредено,нека е чисто,ама доволно му е само кревет и една маса во ќелијата и толку.А не па и мобилни да имаат во нив.:tapp:

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Молам?Телевизор,тросед,систем....то е премногу според мене.Убивале,малтретирале луѓе и сега уште и ко дома сакаат да бидат третирани таму.Јас воопшто не сум за то.Ај не велам да е несредено,нека е чисто,ама доволно му е само кревет и една маса во ќелијата и толку.А не па и мобилни да имаат во нив.:tapp:
Ако тоа го заслужиле зашто да не?

Прво сметам дека тие се во затвор и да не треба уште да се платат чистачки за да чистат по нив, да им местат креветите? тие се казнети и треба сами да се потрудат. како што можело во женскиот оддел да е чисто така можат и мажите да се потрудат.. не се во хотел туку во затвор и треба малку да ја осетат суровоста на затворот за да ја сфатат казната

и некој се фати не било зоолошка па да одиме таму.. Еве јас мислам дека годинава ќе одам во Идризово ама ете да речеме да не се оди, јас како правник би сакала да знам како изгледа затвор, како изгледа судење ( пош пола од моја генерација се занашаат дека судењето е ко на филмовине ОБЏЕКШН и слично), како изгледа парница и бла бла ствари.. глупаво е да се носат средношколци но студентите е сосема нормално

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Интересна работа, Љубе Бошковски вика дека нашиве затвори се далеку подобри во споредба со затворот во Хаг. :raz:

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Ако тоа го заслужиле зашто да не?

Прво сметам дека тие се во затвор и да не треба уште да се платат чистачки за да чистат по нив, да им местат креветите? тие се казнети и треба сами да се потрудат. како што можело во женскиот оддел да е чисто така можат и мажите да се потрудат.. не се во хотел туку во затвор и треба малку да ја осетат суровоста на затворот за да ја сфатат казната

и некој се фати не било зоолошка па да одиме таму.. Еве јас мислам дека годинава ќе одам во Идризово ама ете да речеме да не се оди, јас како правник би сакала да знам како изгледа затвор, како изгледа судење ( пош пола од моја генерација се занашаат дека судењето е ко на филмовине ОБЏЕКШН и слично), како изгледа парница и бла бла ствари.. глупаво е да се носат средношколци но студентите е сосема нормално
Да заслужиле што?

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Да заслужиле што?
заслужиле да имаат и систем и мобилен и маса со цвеќе и миленце...

лично сметам дека не треба да се рамња некој што е во затвор за убиство со некој што е во затвор ради крадење..
не мислам во должината на казната туку во поглед на затворските услови...
Пример некој што убил во самоодбрана или афект или што украл за да преживи ќе си има кревет нормален..
а некој што убил со умисла, или што проневерил милиони и милиони сламарица, или железен кревет без душек...
или пак со добро однесување да има одредени привилегии.. јес да двд и систем и све тоа е малку претеризам

затворенициве наши се научиле уште да им пшратат чистачка и жена за секс...

не се запрашал никој заш женскиот оддел е почист од машкиот? или овие имаат слугинки..

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645

лично сметам дека не треба да се рамња некој што е во затвор за убиство со некој што е во затвор ради крадење..
Пример некој што убил во самоодбрана или афект или што украл за да преживи ќе си има кревет нормален..
а некој што убил со умисла, или што проневерил милиони и милиони сламарица, или железен кревет без душек...
или пак со добро однесување да има одредени привилегии.. јес да двд и систем и све тоа е малку претеризам

не се запрашал никој заш женскиот оддел е почист од машкиот? или овие имаат слугинки..

Ееее ама да бевме Пенсилваниски систем, или како што го викаат во Америка, "систем на затвор каде секој посебно ќе го окајува својот грев"....а бре кога бевме од факултет во посета на Идризово во тој новиот оддел, затворенициве пуштиле музика, се веселат, во самица има светло и во некои од ќелиите има и ТВ.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38

Ееее ама да бевме Пенсилваниски систем, или како што го викаат во Америка, "систем на затвор каде секој посебно ќе го окајува својот грев"....а бре кога бевме од факултет во посета на Идризово во тој новиот оддел, затворенициве пуштиле музика, се веселат, во самица има светло и во некои од ќелиите има и ТВ.
Нема заслужиле.Штом се во затвор значи има причина за тоа и нема шо да имаат системи,телевизори,двд,мобилни и слично.Треба да има разлика од затвор и хотел.Затоа се вика затвор.
А друга работа е тежината на злосторството со казната.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Нема заслужиле.Штом се во затвор значи има причина за тоа и нема шо да имаат системи,телевизори,двд,мобилни и слично.Треба да има разлика од затвор и хотел.Затоа се вика затвор.
А друга работа е тежината на злосторството со казната.
Се сложувам, во затвор треба да е лошо. И на моето прашање зошто имаат затворениците толку привилегии, од одговорната ми беше одговорено дека тоа е со цел ресоцијализација на затворениците, во смисла, кога ке испаднат од затворот да не се соочат со нови нешта, живеењето да не им биде отежнато, а со тоа да не направат ново кривично дело.
Иста така, во врска со тоа вид на затвор соодветен на извршеното кривично дело, се сложувам во потполност, бидејки не е во ред на исто место да се наоѓаат убијци и лица кои се во затвор за помали кривични дела, или пак малолетници со искусни кроминалци, бидејки едните можат лошо да влијаат на другите.Меѓутоа, кај нас нема услови за да се изврши таква поделба, па затоа е вака.
Во врска со погорното, дека можно е малолетници да се најдат на место со возрасни криминалци, ке образложам, иако мислам дека некаде напишав, за да не настане забуна.Значи ако малолетник на 16 годишна возраст е осуден за кривично дело 4 години, две ги лежи во малолетничкиот затвор, или дом, како и да се нарекува, а останатите две, во затворот со возрасни, а треба да е одделен и од двете категориии за да не влијае лошо, а и да не му влијаат.Но кај нас нема можност за такво нешто.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
abe bez razlika dali e maloletnik ili ne toj cim pocnal da pravi kriminal ke si prodolzi ne deka mu vlijaat postarite.a baska koj se oprail od takva rabota koga ke si navlezes nema vrakanje ednostavno toj taka razmisluva.nema nikakva rehabilitacija za niv.
a sto se odnesuva do zatvorite neka si ostanat kako sto se gnasni necisti bez nikakvi uslovi zatoa sto tie sto se tamu toa i go zasluzuvaat.sekako ne zasluzuvaat da uzivaat kako da otisle na odmor vo hotel so 5 zvezdici.:nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom