Затвори

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Во Македонија единствен затвор во вистинска смисла на зборот е КПД Идризово. Знаеме дека е во очајна состојба, башка нема место. Сите други затвори низ Македонија се за издржување казни до една година. Потребна е изградба на нов затвор, но и реновирање на Идризово. Во 2000 година бев во Идризово како студент, и уште тогаш беше очајно.

Исто така е потребно и осовременување на затворот, и едукација на чуварите. Сепак и осудениците се луѓе кои заслужуваат културен третман.

Ваши мислења?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Имам еден другар студира на фон и биле идризово пред една недела и ми кажуваше какво било тамо. Условите биле катастрофа
Не знам каков им е третманот тамо ама по моја претпоставка хаос тешко нив
Треба да им се воспостави режим и да платат за стореното ама сепак се луѓе и така треба да ги третираат

Член од
30 декември 2005
Мислења
1.190
Поени од реакции
5
strumics напиша:
Во Македонија единствен затвор во вистинска смисла на зборот е КПД Идризово. Знаеме дека е во очајна состојба, башка нема место. Сите други затвори низ Македонија се за издржување казни до една година. Потребна е изградба на нов затвор, но и реновирање на Идризово. Во 2000 година бев во Идризово како студент, и уште тогаш беше очајно.

Исто така е потребно и осовременување на затворот, и едукација на чуварите. Сепак и осудениците се луѓе кои заслужуваат културен третман.

Ваши мислења?
I jas sum bil minatata godina kako student vo Idrizovo...Vo tek bese renoviranjeto na eden objekt ...i imase mnogu dobri uslovi za zatvorenicite ..( bidejki ednata faza bese zavrsena i bea smesteni zatvorenici) ...Imase edna zgrada kade sto navistina imase uzasni uslovi za niv ama i taa bese vo plan za renoviranje..Prvata zgrada kade se smestuvaat prvo osudenicite nemase higiena i bese pretesna....nadvoresniot del mislam dvorot bese super...Zelen park :) relaksacija za niv....zatvorenicite rabotea vnatre vo Idrizovo i za rabotenje imase dobri uslovi ( kakvi stolcinja pravea dosea ne sum videl takvi :) mislam super bea ).Sekoj 2 zatvorenik imase mobilen a Amdi Bajram imase 2 :) ( sega ne mozaat )...Cuvarite bea korektni so niv...Ovoj bese mojot vpecatok od mojat cas po penologija vo Idrizovo...Ne bese kojznae sto ama kako zatvorenici dobro im bese ...Ne se kaea mnogu...
Za izgradba na nov mislam deka treba da se izgradi uste eden zs sekojden sme svedoci za porastot na kriminalitot i zatoa Idrizovo ke bide pretesen da gi sobere site tie kriminalci baska i sega koga go ukina Ustavniot Sud plakanjeto vo kes ke gi ima mnogu vnatre :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Чуварите се сигурно секогаш коректни со нив, пред други луѓе, надворешни...

Инаку, колку затвори има во Македонија? Само Идризово го имаме? Не ми се верува, ама да си прашам, зошто не сум по затворите многу. :wink:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Само идризово е од тој вид како класичен затвор каде се праќаат осудени лица на издржување казни за дела за кои е пропишана казна повеке од една година. Во другите затвори по државата е до една година.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Средена средина за служење затвор нема врска со казната и не би требало дека се затвореници да седат таму во животински услови. Не сум била никогаш во ниеден затвор и немам претстава какви се, ама сум слушала доста муабети и имам некоја претстава што е трагична. Ако направиле некаков прекршок затворениците нека ги третираат како криминалци, но нека им обезбедат нормални и почисти услови ... барем мислам дека така би требало да биде.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Подобри услови???? Ма они немаат ни минимални услови, катастрофа чиста, хигиена не на нула, - 100, ќелиите влажни-вода тече по нив, мувлосани, смрдени до крај, ѕидовите се распаѓаат, душеците на кои спијат уште црви што не ги пролазале, од 40-та ,третман ужасен (ова е за машкиот дел)....додека женскиот дел е исклучително подобар (која привилегија дури и во затвор)...собите уште малку па на хотелски ќе личат:lud:

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Па имавме и забелешка од ЕУ за состојбата на затворот Идризово.Инаку имам зборувано со еден човек кој беше во затвор во Данска поради инцидентот на ракомет Кометал-Шлагелсе.Чоекот вика милина месечно зимал по 200 евра затоа што работел таму нешто плус имале теретана и спортски комплекс за релаксација.Најмодерната јакна во неговата колекција е јакната со натписот Дански затвор.:icon_lol: Низ шала чоекот ми вика да ти е кејф да напраиш беља таму ем си се враќаш со џепарац:icon_lol: .Сепак не можеме да очекуваме подобрување на затворските услови кај нас, кога мал милион други работи не ни се средени.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
strumics напиша:

Ваши мислења?
Јас во вторник ќе одам преку факс.Кажи ми како е?Сигурно е непријатно...ме интересира какво е однесувањето на затворениците, на чуварите,од што да се пазам..зошто до сеа што слушав не биле баш пријатни коментарите на затворениците а и не биле баш добро чувани додека имало посета од студенти.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Mene me buni ova , da luge se i zasuzvat tretman kako isti , no sepak kriminalni se .
Ovde zatvorenicite imat kablovska , teretani sekoja udobnost a ubici se , kradci i sho ne .
Obrokot mu kosta odprilika 28 kr na porcija a na decata vo skolo mu e preracunat na 6 kr na rucuk , pa majkumu stara ne zasluzvaat takvi uslugi.
Ne treba da e hotel so pansion , sepak zatvor e , treba da se naucaat deka se kazneti na nesto. Jas sum za po ostri kazni barem tuka vo Swe i pomalce luksuz , parite da se davaat na mladinata i na obrazovanieto. Eh me biva za premier :)

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Абе постои тамо една земја Сомалија(и неколку слични на неа) со вакви работи ич не се замараат го фаќаат грешникот и бам отиде рука,нога или слично... но сепак кога зборуваме за цивилизирани општества зборуваме и за полиберален однос кон овој тип на луѓе(прекршители на законот кои добиваат затворска казна).Сметам дека за тешките кривични дела на сила да биде смртната казна додека за полесни кривични дела човекот сепак заслужува човечки услови(до каде финансиски може да си дозволи државата) за одлежување на казната.

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
За „полесни“ кривични дела доста им се и тие услови што ги имаат...а за тие „потешките“ јас би ги пратила на пуст остров...голи оток и цело време само камења да дробат...а јадење леб и вода доста им е...луге...какви луге бе...убијци, силувачи, криминалци...море голи оток....какво реновирање...какви душеци...море на камења и песок...луге биле...тоа се ѕверови бе...алоооо....:star:

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
не се согласувам со вас дека условите им се катастрофа,лоша им е хигиената али имаат се што им треба од телевизори со кабелска,двд, системи мобилни,а во женскиот дел е многу поубаво и хигиената и условите се многу подобри од машкиот дел.Само едно не ми е јасно,засто нас од сколиве не носат таму?Па тоа не е музеј,па ние да ги набљудуваме,тоа се луѓе што направиле некое злосторство и сега си ја лежат казната,тоа не е золошка за ние да ги гледаме и да им се потсмеваме и навредуваме.После посетата во затворот една недела неможев да спијам,немозев да им ги заборавам лицата кои со толку голема омраза не гледаа:lud:

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Dani^^^ напиша:
Јас во вторник ќе одам преку факс.Кажи ми како е?Сигурно е непријатно...ме интересира какво е однесувањето на затворениците, на чуварите,од што да се пазам..зошто до сеа што слушав не биле баш пријатни коментарите на затворениците а и не биле баш добро чувани додека имало посета од студенти.
па......те гледаат како да не виделе девојче а и келиите им се отворени и слободно мозеш да си влезеш ,заедно во дворот се шетате и така ...малку е језиво
и еден совет-внимавај што ке облечеш

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
А башка у затвор сите се запечени за секс, жена со очи не виделе со години....

Kajgana Shop

На врв Bottom