У превод пастата ти служи за да нема воздух меѓу чипот и heat sink-от кој во случајов е изолатор и не ја спроведува топлината од процесорот врз heat sink-от. Така да како и што кажа членот погоре поважно е да ти биде исчистен од прашина системот за ладење отколку да му ставиш поскапа паста. Стави ја и најдобрата и најскапата паста, но ако имаш прашина ефектот е 0.
Тоа со статички електрицитет досега не ми се десило нешто поради тоа, но сепак како што пишуваше во упатството за сервис за Dell лаптоп (бидејќи од таа марка ми е) се придржував до тоа. Еве во целост: Before touching anything inside your computer, ground уourself by touching an unpainted metal surface, such as the metal at
the back of the computer. While you work, periodically touch an
unpainted metal surface to dissipate static electricity, which could
harm internal components. Се на се не е тежок процес чистењето но треба внимателно да се одработи.

Полека исчисти ја старата со алкохол, стави од новата (но малце, не шлаг да направиш врз чипот). Се друго е поврзување на компоненти за матична и вадење/ставање штрафови.

Воглавно гледај нема многу прашина околу уредот кој работи, и не го изложувај на високи надворешни температури. Тоа е тоа. Од искуство барем 1 годишно мора да го исчистиш (ако зборуваме за лаптоп, кај компјутерите може и подолго). Се подолго од ова е лошо за уредот.