Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
По колку од прилика просечно трошите за храна месечно? Ја до сеа купував така ден за ден и користев нешто од по дома, ама денес решив да идам у маркет и да купам се што ми треба за 2 недели и како што ставав у кошничката се предомислив :D Многу скапо :D
Додека ти купува друг и билдер ќе сакаш да бидеш, кога ќе почнеш сам ќе се откажеш ;)

Јас ако се заебавам без да пазам на храна и без да земам суплементи трошам нормално како и секој човек, но 3-4 месеци пред летен период сум строго над 10бона инвестиција месечно, некогаш истерувам и над 15че.

Додека ти купува друг и билдер ќе сакаш да бидеш, кога ќе почнеш сам ќе се откажеш ;)

Јас ако се заебавам без да пазам на храна и без да земам суплементи трошам нормално како и секој човек, но 3-4 месеци пред летен период сум строго над 10бона инвестиција месечно, некогаш истерувам и над 15че.
Ја вчера потрошив 3.000 и таа храна ќе ми биде за 7 -8 дена + дома кога се готви риба, месо јадам од тоа... и јајца купуваат моите...Дадов 1000че само за јаткасти плодови, ти е.ам кетото :(

Ја вчера потрошив 3.000 и таа храна ќе ми биде за 7 -8 дена + дома кога се готви риба, месо јадам од тоа... и јајца купуваат моите...Дадов 1000че само за јаткасти плодови, ти е.ам кетото :(
Welcome to the club!
Дневно под 300ки не минуваш на глава да се исправиш, ако јадеш се што треба.

Оброк 1
100гр овес + дозерка протеин= 60ден
Ужинка ситно нешто овошје уште 20че
Оброк 2
200гр стек+ориз или компир + салата уште 80че

Оброк 3

Туна+ салата пак 70че

Дозерка протеин после оброк 50че

Оброк 4.

300гр урда + зеленчук 50че

Само ова ти е над 300, додади плус витамини, минерали, преврокаут, омега 3 отидоа над 400денари дневно и се ова е за просечно фит тело, ако сакаш троа похардкор да влезеш рачунај дека ќе работиш само да се прехраниш ;)[DOUBLEPOST=1492177438][/DOUBLEPOST]П.С еве на муабетот баш еден пост од Vasko Mamucevski

vasko.jpg
Mnogumina me prasuvale za kolku vreme, so kolku vezbanje i koi suplementi bi trebalo da gi koristat da bi postignale rezulti....Jas bi rekol vaka: Hranata e osnovnata rabota od koja treba da se pocne a disciplinata, posvetenosta i istrajnosta vo kombinacija so soodveten sistem za vezbnaje, se raboti koi treba postojano da ve sledat do postignuvanje na vasata cel...
Ova e samo del od mojata prehrana koja veke so godini, godini nanazad sekojdenevno po 5-6 pati na den ja vnesuvam...Epa sega dragi prijatelcinja go znaete patot koj treba da go odite da gi postignete sakanite rezultati.....

Последно уредено:
IMG_7555.PNG Мислење за протеинскиот леб од Специјал? Вака по нутритивниве вредности добар е, али се чудам од шо е напраен со 5 грама јаглехидрати, а сите други лебови се фул јгх.

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m
Прегледај го приврзокот 168446 Мислење за протеинскиот леб од Специјал? Вака по нутритивниве вредности добар е, али се чудам од шо е напраен со 5 грама јаглехидрати, а сите други лебови се фул јгх.
Прв пат го гледам овој... Јас си правам сам леб бидејќи сум на кето, и во 100 г имам 15г протеин, 3г нет јх, 31г масти и 356 кал. Овој изгледа добар и за кето, пиши колку пари е и кај го има... Јас овој што го правам ми искача 230 денари за 500г леб.

Прв пат го гледам овој... Јас си правам сам леб бидејќи сум на кето, и во 100 г имам 15г протеин, 3г нет јх, 31г масти и 356 кал. Овој изгледа добар и за кето, пиши колку пари е и кај го има... Јас овој што го правам ми искача 230 денари за 500г леб.
100 денари 270 грама. Во Специјал пекарата го има, ако си од Скопје. Вечерен протеински леб така нешто се викаше.
https://www.facebook.com/proteinskivecerenleb/

да бе да протеински леб :lolzz: каков е тој протеин во леб ај кажете ми... да не е пун со стек внатре :D

Јас го јадам нутри од жито тој со плаво новиот со 6 семиња, една кришка има 10г јх 3г п така нешто

Кое кафе е најјако уствари со највише кофеин?

Кое кафе е најјако уствари со највише кофеин?
Робуста има повеќе кофеин од Арабика, е сега прашањето е што има измиксано во тоа што го пиеш :)
According to the USDA*, 1 rounded teaspoon of instant coffee (1.8 grams in weight) contains 57 mg of caffeine. No matter how much water, milk, or creamer you add to the coffee - the amount of caffeine will remain the same.
Caffeine content of coffee varies

Espresso coffee is made from 7 grams of finely ground coffee extracted to 1.5 fluid ounces (44 mls) over about 25 seconds. The amount of coffee used by baristas (they refer to this as a shot) varies and is not always 7 grams. Analysis of 97 different espresso drinks in Queensland, Australia found an average of 106 mg of caffeine per serve. In this study by Dr Ben Desbrow and colleagues there was a very wide range though, from as little as 25mg to as much as 214mg per cup.

A review of caffeine levels in hot beverages in the United Kingdom showed a similar broad range of 15– 254 mg caffeine per serve. In this study the coffee samples included espressos, long blacks, lattes, filter and cappuccino style coffees.

In another Australian study by Dr Ben Desbrow and the team from Griffith University in Australia different coffees were compared from a large number of vendors. They confirmed a wide range of caffeine content in coffees but also observed that even from the same outlet there was considerable variation in caffeine content. For example, an espresso purchased from the same Starbucks outlet could contain 63 or 91 mg and from Donut King 82 or 214 mg.

Coffee varies depending on the way it is prepared. Espresso coffee provides the highest concentration (but is served in much smaller quantities), percolated or boiled coffee provide higher concentrations then drip, filter, French press of plunger coffee

Practical implications

What does this all mean for the athlete? If you want to know exactly how much caffeine you are ingesting, coffee may not be the preferred way, because of the variation. Instant coffee could be a way around this because its caffeine content seems pretty constant. Nescafe Original instant coffee provides 170mg caffeine/5 g of instant coffee. If you are not too worried about the exact dose and enjoy a good cup of coffee, a double espresso an hour before the start of a race will probably do no harm.

Turkish Coffee is a popular method for brewing coffee that was developed in the country of Turkey.

It can be found in most parts of the world in Turkish restaurants.

cezve-pot.jpg

With this method, one heaping teaspoon (approx. 5 grams) of finely ground coffee is added to “cezve” (pronounced “jezz-va” ) pot, along with 1 teaspoon of sugar and 1/4 cup (60mls) of water.

It is also common in Turkey to make their coffee with 2 teaspoons of ground coffee which would double the caffeine content listed above.

The mixture is heated until the crema rises to the top. The crema is then poured into the cup. The cezve is then placed back on the heat until another layer of crema forms. This is also poured off into the cup. Now the Turkish coffee is ready to be served.

Turkish coffee is usually served with a piece of Turkish Delight and a glass of water.

The caffeine content of Turkish coffee can vary between 40-60mg due to a number of factors. The amount above reflects what one could expect to find on average.

Многу варира од кафе до кафе, јас пијам повеќе врсти на кафе, Јакобс Велвет, Јакобс Монарх, Нескафе, Турско и еспресо по кафичите, некако сите ми се слични и така по 4-6 кафиња ми е нормална доза, така да цела чаша турско без шеќер барем мене ми е таман доза пред теретана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom