Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
А што, бипартизмот наш или било каде во светот се практицира како коректив меѓу левицата и десницата?
Сите, ама баш сите предизборни кампањи се полни со долни лаги, шпекулации, омаловажувања, дискредитации и како епилог, ретко некој одговара ниту за лажните ниту за вистинските обвинувања. Па сега имаше избори во лулката на демократијата, и видовме како тоа изгледа таму.

Јас сум тотално разочаран од бипартизмот, како начин на владеење, што ете го викаат плурализам или демократија, а не е тоа. А е всушност социјален инжинеринг од масовни размери. Сега ќе речеш во западниот свет тоа функционира некако. Да функционира, поради експлоатацијата на третиот свет, социјалната и економската сигурност на луѓето е на многу високо ниво, а не ради тоа што луѓето се на повисоко ниво на развој.

Ти навистина веруваш дека доколку твојот сон се оствари, нема набргу да се претвори во истото ова што ни се случува денеска ?
kako e vo makedonija bipartizam, koga istata partija sdsm-dpmne pobeduva 27 godini?
levicari so 50miliona prihod i desnicari sto vrabotuvaat povekje lugje na drzavna cicka nego li vo levicarskiot komunizam? toa e `bipartizmot` vo mkd

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Прегледај го приврзокот 167748

Да не речеш не прочитав...иако самиот пасус е апсурден и тезите во него се меѓусебно исклучувачки.

Нели за туристите беше правен споменикот? Просечен Јапонец учел за нивните феудалци или европските војсководци? Шо има јас да знам или не знам?
Аргументирање како првачиња на игралиште.
Јас сум проѕив секаков референдум..
Туристи кога дојдат си има туристички водичи посебно за групни тури...

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Па дај да видиме што е тој ,,прљав веш"! Нешто конкретно! Не го родила мајка ми Сорос па да го бранам безусловно, најдов информации што се правела фондацијата и ги постирав, од вас барам исто, да си ги поткрепите тврдењата со конкретни факти. Толку е тешко тоа?
Познато ти е она... Панама, Белизе, Кипар??

Е со Панама пејперс, нишанеа на Путин, ама Сорос го застрелаа.. :pos:

Бомба на FoxNews: СОРОС заглавен во Панама документи

Сорос Капитал постави оф-шор компанија на Кајманските Острови за целите на вложување на приватен капитал со Карлајл Груп, заедно со членовите на Саудиска Арабија како што е и семејството на Бин Ладен. Партнерите на Карлајл вклучуваат и поранешни шефови на држави и поранешни функционери на ЦИА. Приватното партнерство на капитал е специјализирано за купување и продажба на оружје, производство и собирање на разузнавачки информации со компании преку владини и воени договори и тоа исто така користејќи тајни оф-шор компании за водење на бизниси.

http://netpress.com.mk/bomba-na-foxnews-soros-zaglaven-vo-panama-dokumenti/

Што им фали на Германија, Јужна Кореја и Јапонија ?
И овие држави се финансирани после 2 светска војна од американски пари, а денес нивните економии се слични на американската економија.
Туку не сакаат да признаат, дека парите од Сорос не се трошат за развој на општеството, туку за лично богатење. Сорос и Усаид имаат многу пари дадено за реновирање на училишта, додека градоначалниците истите тие пари (но од даноците) ги даваат за репрезентации, за службени возила и слично.
Знаеш ли дека Агенцијата за вработување има маси, столици и компјутери што се донација од ЕУ, додека парите од даноци се трошат за приватен џип Туарег за малиот Диме да може швалерки да брка.
Кога им даваат пари и донации, за они да можат парите од даноците да ги трошат за лични потреби, тогаш се супер, ама кога им викаат треба да има демократија тогаш се Сорос и Усаид се сатаната
Зошто не кажиш дека еден куп тоталитарни режими после Втора светска војна се финансирани од американски пари??

Аугусто Пиноче е само еден од пулените подржани од демократска Америка, а познат е по тоа што живи ги горел опозиционерите во Чиле!

http://lokalno.mk/augusto-pinoche-zhivi-gi-gorel-opozicionerite/

Али добро ќе беше, само Пиноче да го донесоа и со американски пари да го одржаваа на власт... мал милион други има... поопширно!

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States

Случајот со Тито и експериментот Југославија е најпознат за нас. По судирот на Информбирото ја затрупаа Југославија од кредити и пари, со кои се изградија еден куп фабирики, патишта и останата инфраструктура... едноставно европска сила направија од разурната држава, ама по смртта на Тито од кога го завршија експериментот... видовме сите како заврши со директна интервенција на демократскиот и слободарски Запад!

И сега кога веќе го спомна, апропо на она „каменот“ од Муса Џафери, јас ќе ти речам... „УСАИД“?? :несвест:

Во право време и на право место донирале хуманистите од УСАИД, ај малце и за White Helmets пулените на УСАИД (извозникот на демократија)
Truth about Syrian “White Helmets”

Created by Western governments and popularized by a top PR firm, the White Helmets are saving civilians while lobbying for airstrikes.

By Max Blumenthal / AlterNet October 2, 2016

http://eng.kurdistan-insider.com/truth-about-syrian-white-helmets/
Еве нешто гратис од мене..

ПС. Дајте сега нови деца, овие лесно ги спрпелав :icon_lol:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Фуере: Не постои никаков договор за влада „победник со победник”

Ванковска: Изјавата на Фуере е чиста лага, тој вршеше притисок ВМРО-ДПМНЕ да коалицира со ДУИ во 2006 година

излегоа и многу други работи на виделина... од 2006...ама и од 2011...

Ванковска ја обвинува Најчевска за авторитарност и нетранспарентност
Судир и оставки во бордот на Хелсиншки комитет

по се изгледа за Фуере и еу бандата важи само принципот дека ДУИ секогаш мора да биде во влада..
затоа и да се формира крило во дпмне без пастирот, СДСМ нема да смее со нив да коалиционира за да не се загрози планот за албанизација и промена на името на РМ....
....земајќи во обзир дека по мајка е пијан ирски трол, а у душа, карактер и сексуална определба ас педерчина, ниедна негова изјава не може да се земе за веродостојна, некоја ваква па ич..., а што важи за еу бандата тоа веќе и врапците по таа еу добро знаат..
Ни тоа , ниту навиките и светогледите на Најчевска се спорни.., туку за замислување се мотивите и причините на вмро и врхушката му за да допуштаат да така без срам и перде будат држани за муда без да бекнат . Сега , ако сакаме да бидеме чесни треба сепак да се признае дека Ѓорѓи Иванов ислезе личност со најголем интегритет и лична храброст, иако многумина тврдеа дека е само случајно посаден фикус во Македонската бавча...

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
....сексуална определба ас педерчина, ниедна негова изјава не може да се земе за веродостојна, некоја ваква па ич...,
А на Илче му веруваш пошто и тој е педерчина или за него не се важи, од вмро е тој :pos:

Кое дно од човек си ти!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ефтов е шизофреник и верува во теории на заговор. Само он види работи кои никој друг нормален не ги види.[DOUBLEPOST=1491181740][/DOUBLEPOST]
Не се разликувате многу. И двајцата со изперен мозок од југословенскиот образовен систем.
...коњоопашољубцу..не просеравај и не загадуј фин муабет..,седи таму у ќуше и молчи....:cool:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
okolu BESa, se primetuvase forsiranjeto uste so anketite na Telma koga pocnaa da ja pisuvaat BESA zaedno so DPMNE,SDSM, DUI i DPA
drugi partii sto imaa povekje procenti od BESA bea stavani vo grupa`drugi` dodeka besa bese stavana na glaven telop i forsirana od telma kako nov politicki faktor vo mkd

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.614
Луѓе со 200 евра живеат, немаат пари сметки да си платат, се носат со јакни и кондури по десет години стари, кола стара 15 години се смета како нова, цела држава е заглавена по извршители, сто илјади имаат извадено бугарски пасоши а овие им продаваат патриотизам, да ја одбранеле мајка Македонија.

:facepalm:

Ne deka ne si u pravo sto si napisal ama sto e poentata? Koj e kriv za toa? Ocekuvas partiite da te zaposlat? Oni da ti gi resavaat problemite? Tie se tamu ja vodat drzavata, da napravat uslovi za nesto poveke, ostatokot e do tebe. Jas neznam sto povske moze da se napravi im dadoa i robovi neli, i subvencii na strancite pa eve nema mnogu investicii. Domasnite gazdi isto ne cinele. Vo administracija e super za partiski bubasvabi... Pa dobro sto sakate? Mislis sdsm ke donese prosperitet? Problemot e ustvari sto nikoj neke da prifati odgovornost za sam sebe prvo i osnovno pa polesno e nekoj drug da krivite za tie 200e plata. Sakas poveke, zaraboti, imas internet eve cela bagra na forumot se falat deka dobro zarabotuvale taka, ako ne sibaj nadvor...

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.314
kako e vo makedonija bipartizam, koga istata partija sdsm-dpmne pobeduva 27 godini?
levicari so 50miliona prihod i desnicari sto vrabotuvaat povekje lugje na drzavna cicka nego li vo levicarskiot komunizam? toa e `bipartizmot` vo mkd
Исто како сегде во светот, исто е во САД кадешто партијата републиканци-демократи победува во последните незнам колку години, исто како во Британија победува партијата лабуристи-конзервативци. И така натаму. Бипартизмот не е ништо поразличен од комунизмот. Раздели па владеј принцип на владеење.[DOUBLEPOST=1491201317][/DOUBLEPOST]
Ne deka ne si u pravo sto si napisal ama sto e poentata? Koj e kriv za toa? Ocekuvas partiite da te zaposlat? Oni da ti gi resavaat problemite? Tie se tamu ja vodat drzavata, da napravat uslovi za nesto poveke, ostatokot e do tebe. Jas neznam sto povske moze da se napravi im dadoa i robovi neli, i subvencii na strancite pa eve nema mnogu investicii. Domasnite gazdi isto ne cinele. Vo administracija e super za partiski bubasvabi... Pa dobro sto sakate? Mislis sdsm ke donese prosperitet? Problemot e ustvari sto nikoj neke da prifati odgovornost za sam sebe prvo i osnovno pa polesno e nekoj drug da krivite za tie 200e plata. Sakas poveke, zaraboti, imas internet eve cela bagra na forumot se falat deka dobro zarabotuvale taka, ako ne sibaj nadvor...
Постојат 2 врсти на луѓе, оние кои чекаат од бога росица и оние кои сами превземаат иницијатива. Тие што највеќе плукаат по неспособната администрација, се уствари кандидати за неспособна администрација. Но имај во предвид, дека не секој има знаење да се снајде сам од себе, на интернет или било каде. Во едно општество секогаш има луѓе кои се само работници. На тие луѓе сепак мора да се гледа како на луѓе со достоинство, а не да им се руши и да се држат во очај.

Дека работата во Македонија економски е очајна, не треба никој да кажува, тоа се гледа, не од сега и не од последните 10 години, туку последните 27 години. На сериозен бизнис внатре во Македонија неможеш да си помислиш, единствено да работиш за некои странски газди, како што ги викам јас шивачници, за беспари. Но освен во ИТ индустријата, во која има малку достоинство, да отвориш outsource во друга некоја индустрија, на пример шивачката, значи дека да си спремен да малтретираш луѓе 24 часа на ден, за плата која стига токму онолку колку да се живее во беда. Притоа се врзуваат луѓето со кредити, за да неможат ни да помислат да напуштат работа. Замисли го просперитетот на децата на таквите фамилии и мотивацијата во животот. Која порака они ја имаат? Какви се нивните етички погледи кон светот? Дека со чесна работа, се станува роб, а со криминал се станува газда.

Оваа генерација што е сега 20-30 години, која треба да ја превземе контролата во свои раце, е прва генерација израсната со такви етички погледи. Или пак тоа што дпмне е на власт 10 години последователно, се користи да и се препише цела бедотија што ни се случува, за да се изманипулира народот чисто од причина да се застане на власт.

Јас незнам како промена на власт, ќе ја надмине бедата во којашто живееме. Притоа незнам ни како ќе се постигне минимална плата од 500 евра. Бранко 2002 вети по еден вработен во секоја фамилија и кај е тоа? Останува администрацијата како социјален момент, што е во рамките на моќта на некоја влада да направи и за бизнисмените по некое тендерче да се земе за да живнат бизнисите. Секој што мисли дека се случува револуција, гадно се лаже, ова е нормална транзиција на власта, со таа разлика што има тензии од причина што сепак дпмне има најголем број на пратеници и нема да потклекне лесно, како на пример што потклекна сдсм во 1998, дпмне во 2002 и пак сдсм во 2006, тогаш имаа чиста победа другите. Таква е ситуација на терен, не е тоа моја желба.

И тогаш исто имаше афери, за кои викаа дека ќе се лежи затвор, и кој лежеше? некои маргиналци и слепи партиски војници, првиот и вториот ешалон скоро во никој случај не лежеа. Самото тоа што бомбите се пуштаат селективно не ли кажува колку е искрена намерата?

Последно уредено:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Исто како сегде во светот, исто е во САД кадешто партијата републиканци-демократи победува во последните незнам колку години, исто како во Британија победува партијата лабуристи-конзервативци. И така натаму. Бипартизмот не е ништо поразличен од комунизмот. Раздели па владеј принцип на владеење.[DOUBLEPOST=1491201317][/DOUBLEPOST]
Постојат 2 врсти на луѓе, оние кои чекаат од бога росица и оние кои сами превземаат иницијатива. Тие што највеќе плукаат по неспособната администрација, се уствари кандидати за неспособна администрација. Но имај во предвид, дека не секој има знаење да се снајде сам од себе, на интернет или било каде. Во едно општество секогаш има луѓе кои се само работници. На тие луѓе сепак мора да се гледа како на луѓе со достоинство, а не да им се руши и да се држат во очај.

Дека работата во Македонија економски е очајна, не треба никој да кажува, тоа се гледа, не од сега и не од последните 10 години, туку последните 27 години. На сериозен бизнис внатре во Македонија неможеш да си помислиш, единствено да работиш за некои странски газди, како што ги викам јас шивачници, за беспари. Но освен во ИТ индустријата, во која има малку достоинство, да отвориш outsource во друга некоја индустрија, на пример шивачката, значи дека да си спремен да малтретираш луѓе 24 часа на ден, за плата која стига токму онолку колку да се живее во беда. Притоа се врзуваат луѓето со кредити, за да неможат ни да помислат да напуштат работа. Замисли го просперитетот на децата на таквите фамилии и мотивацијата во животот. Која порака они ја имаат? Какви се нивните етички погледи кон светот? Дека со чесна работа, се станува роб, а со криминал се станува газда.

Оваа генерација што е сега 20-30 години, која треба да ја превземе контролата во свои раце, е прва генерација израсната со такви етички погледи. Или пак тоа што дпмне е на власт 10 години последователно, се користи да и се препише цела бедотија што ни се случува, за да се изманипулира народот чисто од причина да се застане на власт.

Јас незнам како промена на власт, ќе ја надмине бедата во којашто живееме. Притоа незнам ни како ќе се постигне минимална плата од 500 евра. Бранко 2002 вети по еден вработен во секоја фамилија и кај е тоа? Останува администрацијата како социјален момент, што е во рамките на моќта на некоја влада да направи и за бизнисмените по некое тендерче да се земе за да живнат бизнисите. Секој што мисли дека се случува револуција, гадно се лаже, ова е нормална транзиција на власта, со таа разлика што има тензии од причина што сепак дпмне има најголем број на пратеници и нема да потклекне лесно, како на пример што потклекна сдсм во 1998, дпмне во 2002 и пак сдсм во 2006, тогаш имаа чиста победа другите. Таква е ситуација на терен, не е тоа моја желба.

И тогаш исто имаше афери, за кои викаа дека ќе се лежи затвор, и кој лежеше? некои маргиналци и слепи партиски војници, првиот и вториот ешалон скоро во никој случај не лежеа. Самото тоа што бомбите се пуштаат селективно не ли кажува колку е искрена намерата?
Браво Jamajka баш ми е драго што како еден од ретките овде си сватил во кој базен пливаме, каков е квалитетот и температурата на водата и каде се неговите рабови.., краевите на базенот. Веројатно и дека тој базен е дел од многу поголем , во кој има и покрупни ајкули,па кој е храбар, изгубен или неам појма каков Немо оди да плива таму привлечен од големината, синилото и слободата која ја ветува. Се додека, ако во меѓувреме не послужи како ручек некому, не свати дека ниската орбита е најдалеку и највисоко до каде може да стигне, ако е ептен среќник и порасне доволно голем. И толку... :cool:
Соништата се секако многу битна работа у животу..., а дијагнозата 95% од лекот, кој е всушност секогаш беспари...

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
200E x 3 = 600E / 6 = 100E по човек на месец
100Е е вечерно излегување у Германија од човек
или вечера за двајца x 2 дена за да можеш да ја побараш за жена девојка ти кога си во грчка на викенд
Не ги знам цените за сточни производи, ама сигурен сум дека да одгледаш крава ќе ти треба повеќе пари отколку човек у Македонија на месечно ниво.
А ти мисли уште дека 600Е приходи за едно семејство се сосема доволни и може да обезбедат добар живот.
А за бугарските пасоши, 20-25к x 4 пошто ако еден у фамилија добие многу е полесно за другите.
Zasto so prosecni Makedonski primanja pravis paralela so Germanija i koj toa moze da si dozvoli vikend vo Grcka osven ako ne podignat kes kredit pa cela godina da go otplakaat

Prihodi od 600 evra obezbeduvaat soliden zivot se razbira ako ne se luksuziras

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Едно е да се употребува тоа знаме во места каде што албанците имаат потребно мнозинство, сосема друго е да зборуваме за употреба на државни симболи. Мешаш баби и жаби.
Колку што ми е познато, знаме, грб и химна не се дефинирани во уставот, туку со посебни закони. Значи, за нивна промена не е потребно менување на уставот, туку на соодветните закони. Веројатно без 2/3 мнозинство, а со „бадентерово“ мнозинство.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom