Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Aj ke vidime koga ke dojde na dneven red formiranje na vlada... Do togas sekoj mesec manje vise 200M evra plus ovie segasnite gi trosat.

Od sto da se brani? Pa neli ke nema vojna? Neli za takvo nesto nema raspolozenie kaj nikoj? Ova e cirkuz za novi izbori po sto ke sleduva curkuz od povtorno koj ke se pocustvuva osteten.
Ќе видиш, ќе правиме муабет. Само да не биде тогаш „добро ај, формираа влада ама да не направат :додади што сакаш:, сфаќаш?

Зошто оние кои протестираат за унитарна Македонија, не протестираат на цела територија на Македонија?

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Не на системот, овој циркус е за уништување на СЈО, тактизирање додека му помине мандатот, за да неможе да му го продолжат.
Како ќе го продолжат без 2/3 мнозинство?

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пример Кратово
https://youtu.be/hRiltYO8ViY

На 21 Март беше нападнат и трактористот во Куманово и не беа 15 души и за тоа има снимки..

Секој ден има снимки у живо по градови неќе да се 15 души...

И најважно нема снимки на пример на митингот на сдсм по повод осми март беа фатени живи автобусите постирав и снимка овде.
Такво нешто на овие протести нема.

http://www.time.mk/c/c288742d73/pretepan-traktorist-na-protestite-vo-kumanovo.html

Директива. Ако те нема на список си наебал:
potpisi1-1200x545_c.jpg

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
Па да, само што не. Знаеш зошто? Зошто прво имагинарната линија беше пред собрание, па овие си влегоа во собрание. Сега нема да дозволеле составање Влада, овие ќе си ја состават. После нема да дозволат избори, па овие пак ќе си спроведат АМА ќе видиш како од ден на ден бројката ќе се намалува, како фунцкионери на дпмне ќе одат во затвор и нема да има кој да ги влече за уши надвор и да протестираат. Се' си е тоа веќе предвидено само не знам зошто ти објаснувам тебе, кога и да сакаш да провериш, не можеш, пошто не си тука.

Vo red de... Daj neka sostavat vlada. Jas toa sakam. Stabilnost. Mi e gajle mene koj e na vlast, ne mi pravi mene nekoja razlika.

Fintava e sto ne gledam kako ke se postigne taa stabilnost koga se isposraa na sistemot prvo ednite pa drugite. Konkretno ako me prasas jas sum da mu dadat mandat na Zaev i neka brka rabota, pravilno bese da dobie mandat. Deka ne gi sakam sdsm ne gi sakam, deka veruvam deka ke ja dounistat drzavata apsolutno, ama vie toa glasavte red e da go dobiete taka? Za zal poslednive godini sdsm i sipcite pravea slicni gluposti pa sega ke mora da trpat. Jas doprva ocekuvam nekoja budala da cita poezija so denovi na govornica.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.173
Поени од реакции
16.304
Па мене колку што ме држи сеќавањето и Заев и албанскиве партии повеќе пати нагласија дека таа платформа не отстапува од нивните предизборни ветувања.
Факт е дека ова одолговлекување нема никаква врска со некаква опасност по државата, бидејќи ниедна одлука за менување на устав, федерализација, име, симболи и слично, неможе да се донесе без двотретинско мнозинство! А Заев и албанските партии немаат двотретинско мнозинство. Што значи целиов овој циркус е само одолговлекување се додека не му истече мандатот на СЈО во јуни, за да не продолжат постапките против криминалциве. Тоа е целата филозофија, да се спаси кожичката нивна и да се прикаже сето тоа како патркотизам и љубов кон државата.
Прво постапките ако се дадени во Суд, судот ќе ги разгледува и ќе решава, нормално ако има валидни докази. Нема време за друго, за замолчување на медиуми, за заплашување на судии, за воведување судења базирани на лажни сведоци и снимки кој ништо не значат...
СЈО не е ниту уставна ниту правна категорија, туку е формирана под надворешен притисок, со партиски, Пржински договор...
Но пред малку на ТВ Шилегов дава изјава дека новата Влада ќе го продолжи мандатот на СЈО ???? ... А врз која правна основа ???
И како после ќе го убедуваат народот дека нема неуставни работи, а веќе имаше 2004 за нивно владеење неуставно прекројување на локалната самоуправна во Кичево и Струга...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И оваа беше спин од почеток на протести дај сега одлучи административци се или пензионери..

Демек неможе да бидат и административци и пензионери? Некаква хемиска реакција да не има ако се спојат?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Vo red de... Daj neka sostavat vlada. Jas toa sakam. Stabilnost. Mi e gajle mene koj e na vlast, ne mi pravi mene nekoja razlika.
Па што замараш тогаш? И луѓево што се замараат да ти одговараат им се чудам. Не знаат со каква амеба општат.
На нас ни праи голема разлика - е тоа е разликата со тебе.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Демек неможе да бидат и административци и пензионери? Некаква хемиска реакција да не има ако се спојат?
Па не знам овде се спинува од ден на ден различно те вакви биле те онакви биле...
А всушност сите протестираат против Тиранска платформа која не постои ама Албанците у живо ја прочитаа у собрание а некој прати писмени гаранции за нешто што не постои.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво постапките ако се дадени во Суд, судот ќе ги разгледува и ќе решава, нормално ако има валидни докази. Нема време за друго, за замолчување на медиуми, за заплашување на судии, за воведување судења базирани на лажни сведоци и снимки кој ништо не значат...
СЈО не е ниту уставна ниту правна категорија, туку е формирана под надворешен притисок, со партиски, Пржински договор...
Но пред малку на ТВ Шилегов дава изјава дека новата Влада ќе го продолжи мандатот на СЈО ???? ... А врз која правна основа ???
И како после ќе го убедуваат народот дека нема неуставни работи, а веќе имаше 2004 за нивно владеење неуставно прекројување на локалната самоуправна во Кичево и Струга...
Постапките судот ќе ги проследи, но колку ќе биде тоа објективно без независно обвинителство е друга работа.
Што се однесува за правната основа за продолжување на мандатот на сјо, прзнавам дека незнаев оти треба двотретинско мнозинство и за нив. И незнам како мислат да го продолжат.... Ако вмро се чисти и нема што да кријат, тогаш на овој начин имаат шанса да го докажат тоа и да гласаат за продолжување на мандатот.[DOUBLEPOST=1491146131][/DOUBLEPOST]
Па не знам овде се спинува од ден на ден различно те вакви биле те онакви биле...
А всушност сите протестираат против Тиранска платформа која не постои ама Албанците у живо ја прочитаа у собрание а некој прати писмени гаранции за нешто што не постои.

Што е проблемот во врска со таа платформа што се блокира формирањето на влада?! Ништо неможат да сменат со тој број на пратеници! Тогаш зошто цела оваа драма?

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Постапките судот ќе ги проследи, но колку ќе биде тоа објективно без независно обвинителство е друга работа.
Што се однесува за правната основа за продолжување на мандатот на сјо, прзнавам дека незнаев оти треба двотретинско мнозинство и за нив. И незнам како мислат да го продолжат.... Ако вмро се чисти и нема што да кријат, тогаш на овој начин имаат шанса да го докажат тоа и да гласаат за продолжување на мандатот.[DOUBLEPOST=1491146131][/DOUBLEPOST]
Што е проблемот во врска со таа платформа што се блокира формирањето на влада?! Ништо неможат да сменат со тој број на пратеници! Тогаш зошто цела оваа драма?
Можат под оној член употреба на јазик уредено со закон...
Тука можат да учукаат подзаконски акти со кои ке воведат Албански на цела територија...

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Како што видовме, потпис а богами и печат удриле и Грујо и екипата уште во 2015та година за истото. Разликата е што едниве се подготвени да го направат тоа, другиве веќе го направиле тоа. Наше е да си ги извадиме очите :)
За мене Грујо е завршена приказнА. Може само да си ја одложи пресудата.
Проблемот е како да се зауздаат новите полетни барон-Минхаузеновци а.k.a револуционерни камиказе-зајачиња.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
Ќе видиш, ќе правиме муабет. Само да не биде тогаш „добро ај, формираа влада ама да не направат :додади што сакаш:, сфаќаш?

Зошто оние кои протестираат за унитарна Македонија, не протестираат на цела територија на Македонија?

Peja mene stvarno ne mi pravi razlika... Znam deka me gledate ko nekoj vmrovec ama stvarno mi e gajle mene za toa. Da gi preferiram vmro pred sdsm ama ne do stepen da ne gi prifatam drugite na vlast. Jas sakam pravdata da gi stigne i dvata tabora. Mislam deka Zaev e govno sto e spremno i majka mu da ja prodade za vlast, kurtonot otide vo svicarska da moli za glasovi. Takov kreten ne sakam za premier. Ne deka i ovoj drugiot e nesto podobar. Jas uste na pocetok kazav, sakam sto e mozno pobrzo izbori i nova vlada zasto znaev deka vaka ke zavrsi. Rekov i togas, ako sakas da vidis sto ke se slucuva vo MKD zemi razgledaj sto i kako bilo na filipinite samo odzemi edno 30tina godini. Kaj nas sega se slucuva prvata EDSA revolucija. Isti govna sme so niv, samo sto oni imaat malku podolgo demokratija. Sto e najsmesno istite igri ni gi igraat amerite ama ajde toa e veke druga tema. Tamu 20 god im trebase da se oslobodat od Markos 3 god protesti i sto ti ne... Oni imaa zolta nie sarena revolcuija. Nebitno, zborot mi e, mene mi e ova veke viden film, sega sleduva malku podolga nestabilnost, uste pogolemo osiromasuvanje na narodot i normalno zamena na eden za drug rezim, ali ok, ke se svestite za edno 30tina godini ako uste postoi mkd...[DOUBLEPOST=1491146931][/DOUBLEPOST]
Па што замараш тогаш? И луѓево што се замараат да ти одговараат им се чудам. Не знаат со каква амеба општат.
На нас ни праи голема разлика - е тоа е разликата со тебе.

Pak me citiras? :tapp:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Прашање до патриотиве имам?
Зошто вмро не направио попис 10 години и се запна токму сеа да се направи?? или ги болело тогаш за пописот уба била фотељата?
1. Заради криминалната делба заедно со ДУИ!!! Дали треба така да се продолжи од страна на СДСМ? И чуму ни е СДСМ ако прави исто што и ДПМНЕ???1
2. ДПМНЕ мораше скришно и неофицијално/засрамено да потпишува договори во врска со правење на некакви компромиси за албанските националистички барања. Зајко отворено е готов 100 тони лајна јавно да изеде само и само да формира влада со албанските националисти.

Првата точка е многу поважна од втората, бидејќи тоа е нешто кое не очекува. Ајде ќе ве молам, па СДСМ беа тие што викаа дека не може за се "Буанко да е куив" и дека треба да гледаме што ни се случува сега, а не некогаш.

Лошото минато не може да биде оправдување за лошата иднина.

За тебе е можда завршена за многу не е. Што е најважно за институциите не е. Наместо во време кога е фатен на дело да зборите дека е завршена вие сега.

Да ви кажам една работа. Македонија немаше право на луксуз да си дозволи еден Бранко еден Љубчо и крајно едни Грујо и Заев за кои сите инстутиции ќе одработат. Чувството на патриотизам се губи кога 30 години те ебе твојта татковина низ нејзините институции. Сакате прифатете, нејќете неморате и онака тоа е ирелевантно во периодот што доаѓа. Толку е аш, имавме убава шанса со пол позиција пред сите, нормално ја усравме ајт држава на деца не се дава чао пријатно. Ни први ни последни у историјата на светов.
Ако си се ус*ал друже, како што самиот викаш, остај, достоинствено е да се тргнеш настрана и да не им пречиш на тие на коишто не им отупело сосема чувството на љубов кон татковината (не кон државата и државниот апарат).

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom