Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
Ја немам доверба ни во едните ни во другите за разлика од тебе верен поданику на потпишана двојазичност, хашки случаи и преговори за промена на името.

Lol... I ti si neutealen ko kurtonov? Ne glasase? Sto baras uopste na temava ako e taka?

Epa od takvite ko tebe sto glumat ludilo i ne zazimaat strana vo kriticni momenti nema nikogas da ja bide drzavata.

I poleka malku so "komplimentite" posto imeto i simbolite gi smenija tie za koj se zalagas ovde. 2001va ne gi resivme deka bucko glumese ludilo vo ministerstvo za odbrana ama ajde...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Razlikata e sto narodot nema doverba vo debati i dogovori na sdsm. Ednostavno gzot se spremni da go prodadat za vlast.
А кај беше гзот на ВМРО кога спроведоа двојазичност, отвораа албански универзитети и амнестираа терористи?
Од јавен сообраќај, па се до банкомати, државни институции, универзитети, училишта....имаш двојазичност! Кој ја спроведе? Или тогаш гзот под кирија беше?
Како бре ова патриотизмов ваш само по потреба се активира?

S

silmarillion

Гостин
Lol... I ti si neutealen ko kurtonov? Ne glasase? Sto baras uopste na temava ako e taka?

Epa od takvite ko tebe sto glumat ludilo i ne zazimaat strana vo kriticni momenti nema nikogas da ja bide drzavata.

I poleka malku so "komplimentite" posto imeto i simbolite gi smenija tie za koj se zalagas ovde. 2001va ne gi resivme deka bucko glumese ludilo vo ministerstvo za odbrana ama ajde...
Плаќам данок аналогно, ако сакам газда на темава ќе бидам ок?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
А кај беше гзот на ВМРО кога спроведоа двојазичност, отвораа албански универзитети и амнестираа терористи?
Од јавен сообраќај, па се до банкомати, државни институции, универзитети, училишта....имаш двојазичност! Кој ја спроведе? Или тогаш гзот под кирија беше?
Како бре ова патриотизмов ваш само по потреба се активира?

Kaj bese tvojot? Ili ti ne si patriot?[DOUBLEPOST=1491129161][/DOUBLEPOST]
Плаќам данок аналогно, ако сакам газда на темава ќе бидам ок?
Bidi de... Samo ne go tupi so raboti sto nemaat vrska, od tipot sta bi bilo kad bi bilo

S

silmarillion

Гостин
Шта би било било је. Западна Македонија е отцепена уште на Вииипедија не го смениле само. Немаш УЈП немаш полиција немаш војска немаш протести за Заедничка Македонија таму. Продужи даље да ми кажуваш како ништо од потпишаното не е во пракса, и тоа од 10.000км од тука

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
Шта би било било је. Западна Македонија е отцепена уште на Вииипедија не го смениле само. Немаш УЈП немаш полиција немаш војска немаш протести за Заедничка Македонија таму. Продужи даље да ми кажуваш како ништо од потпишаното не е во пракса, и тоа од 10.000км од тука

Epa drugar toa e zatoa sto nekoj prasanja ne zasluzuvaat odgovor. Toa e zatoa sto so decenii im popustame. Eve i sega taka ke bide za da dojde nekoj na vlast ke prifati platforma... Sega toa sto ti ne veruvas deka toa taka ke bide a toj i u svicarska bese da dade besa toa e uglavno tvoj problem. Narodot ocigledno ne pagaat na lagite na zaev jebi ga...[DOUBLEPOST=1491129794][/DOUBLEPOST]
На прашање одговара со прашање само оној што нема одговор.

Naprotiv, jas imam odgovor. Samo sakam tvojot da go slusnam posto neli prasa..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Naprotiv, jas imam odgovor. Samo sakam tvojot da go slusnam posto neli prasa..
Јас со години наназад укажувам дека национализмот е зло, кога требало да се критикува сум критикувал.
Двојазичноста сама по себе не ми пречи, ми пречи тоа што се користи како изговор за разгорување на национални страсти со цел некој да си ја спаси сопствената кожичка од затвор.
Што се однесува до албанците, не сум го оправдувал и нема никогаш да го оправдам начинот што го користат. Соживот не се гради со условувања, почит не се добива со потпис на нотар. И ова јавно сум го кажувал секогаш.
Ете го мојот одговор. Кажи ми сега ти дали вака загрижено протестираше и во 2008-ма, 2011-та, 2012-та? Дали кога политичкиот врв на ВМРО не беше во опасност од кривично гонење, беше подеднаков патриот како и сега?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Razlikata e sto narodot nema doverba vo debati i dogovori na sdsm. Ednostavno gzot se spremni da go prodadat za vlast.
Ти ли се рачунаш за народ бе?
Не живееш тука, гласот не ти се важи, пара таму прашање дали ти стига за твојот беден живот, а не па да си пратил овде нешто и ти најде за „народ“ да збориш. Цмииздриш по модератори, а со сите ти е ист стилот - простачко силеџиски, муфљуз еден. Стварно не знам што те трпат у темава.
Чисти си таму клозети,.доста ни ги праиш кокоси овде на сите!
Со оној пунтер ретардоно ќе ни кажувате како требало и кој бил куртон.
Ене ти у Парагвај, све млади излегуваат против политички кражби. Излегуваат и палат парламент. Излегуваа и лани овде, само млади луѓе, накурчени на режимот. Само вие млади (ако сте уопште млади) сте на страната на зомбијана, старудиине офуцани што искачаат секој ден да го бранат паторот. Млад чоек по природа е бунтовен и не трпи многу да му се јадат г***а. Вие што сте? Некои исфрустрирани копуци што никој не ве играл као деца па сеа се пронајдовте у паторот (уште еден таков као вас).
Да си млад и да си поданик - тоа само у вМОРОНИте можеш да го видиш, глупа сорта.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Не живееш тука, гласот не ти се важи, пара таму прашање дали ти стига за твојот беден живот, а не па да си пратил овде нешто и ти најде за „народ“ да збориш. Цмииздриш по модератори, а со сите ти е ист стилот - простачко силеџиски, муфљуз еден. Стварно не знам што те трпат у темава.
Ене ти у Парагвај, све млади излегуваат против политички кражби. Излегуваат и палат парламент. Излегуваа и лани овде, само млади луѓе, накурчени на режимот. Само вие млади (ако сте уопште млади) сте на страната на зомбијана, старудиине офуцани што искачаат секој ден да го бранат паторот. Млад чоек по природа е бунтовен и не трпи многу да му се јадат г***а. Вие што сте? Некои исфрустрирани копуци што никој не ве играл као деца па сеа се пронајдовте у паторот (уште еден таков као вас).
Да си млад и да си поданик - тоа само у вМОРОНИте можеш да го видиш, глупа сорта.
..тебе понекогаш нешто ладно не те зачешуе по врат, ко ветре на падина??? Не ќе да е дека не носиш преторијанско шалче , туку изгледа заради долгото ти погано јазиче ќе да е... :) :) :) :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.174
Поени од реакции
16.305
Ја немам доверба ни во едните ни во другите за разлика од тебе верен поданику на потпишана двојазичност, хашки случаи и преговори за промена на името.
дискутираш демагошки... под прво, сдсм одкако не е на власт перманентно ја критикува властана пастирот зошто не е конструктивна во преговори за промена на името, не само фрчко туку и заев х-пати нагласи дека неговите пријатели од Грција му потврдиле дека нема никакви преговори за промена на името и тоа е главен минус на пастирот поради кој е непожелен кај еу и нато...
околу двојазичноста мешаш баби и жаби... двојазничност имало и за време на сфрј, ама не на суд, не во собрание, армија, химна ,грб.....впрочем зошто ја измислија тиранската платформа ако се им било дадено ??
Хашките случаеви се една голема демагогија на ЕУ и УСА... тие терористите на учк ги нарекуваа Ребелс, па и сега кога беше Дивље насеље исто...
Јасна е утката што ја направи сдсм,
Туку зошто не излезе сдсм со контра предлог, ( кога дпмне предложи дека ќе му даде на сдсм подршка), на пример коалиција на двете македонски партии со 67 пратеника, ете без пастирот на власт?
Зошто не предложи по завршување на пржинското сјо да продолжи континуирано регуларно ( со мандати, реизбори и одговорност пред собрание) обвинителство специјализирано за корупциски криминал ама кое ќе ги опфати сите партии и сите случки , без селективност ??
Па ајде да видиме како е во сите други држави, опфатен е целиот транзициски период и сите политичари од сите партии...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не живееш тука, гласот не ти се важи, пара таму прашање дали ти стига за твојот беден живот, а не па да си пратил овде нешто и ти најде за „народ“ да збориш...
Уште еден ,,патриот" со љубав преко жице за Македонија? Пред некој ден на социјалниве мрежи налетав на ватрен и верен патриот со оргинална порака:
received_10154463927042963.jpeg
Словените у Словенија, ромите у Романија а вистинските, антички македонци - патриоти у дизелдорф Германија.....затоа што друга земја немаат.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615
Јас со години наназад укажувам дека национализмот е зло, кога требало да се критикува сум критикувал.
Двојазичноста сама по себе не ми пречи, ми пречи тоа што се користи како изговор за разгорување на национални страсти со цел некој да си ја спаси сопствената кожичка од затвор.
Што се однесува до албанците, не сум го оправдувал и нема никогаш да го оправдам начинот што го користат. Соживот не се гради со условувања, почит не се добива со потпис на нотар. И ова јавно сум го кажувал секогаш.
Ете го мојот одговор. Кажи ми сега ти дали вака загрижено протестираше и во 2008-ма, 2011-та, 2012-та? Дали кога политичкиот врв на ВМРО не беше во опасност од кривично гонење, беше подеднаков патриот како и сега?

Jas ziveam nadvor od mkd. Ne sum patriot. Kaj mene umre se toa posle 2001va. Togas dojdov vo mkd, podeliv licno pari na semejstvata na zaginatite vo dom na arm i red drugi raboti. Od togas natamu se e corba. Osven Vardar i Skopje nisto drugo ne me interesira, taka da uste ednas ne sum patriot.

Razlikata e sto jas sum realen, ne zavisam od nitu edna strana i gi gledam rabotite ko sto se. Glupavo e da zborime za sozivot i multikultura na balkanot koga sme nedoradnati za toa. Ednostavno toa tamu nikogas nema da bide toa. Nadvor site sme civilizirani i prifakame pravila na drzavata domakin uglavno ama na balkanot sme site zivotni. Nemam nisto protiv multijazicnost sekade kade toa ke pomogne. Ne mi smetaat web strani prevedeni na drug jazik. Ne mi smeta ako ima sluzba za prevodi da se koristi ako ne moze da razbere nesto klientot, nitu pak imam protiv da se iskaze na majcin jazik vo sud. Ima nekoj raboti i sto mi smetaat na primer preimenuvanje na toponimite, studiranje na drug jazik osven makedonski, upotreba na jazikot na malcinstvata na oficijalni dokumenti itn... Znaci sum protiv formalna dvojazicnost, ali sum za upotreba vo poveke sferi ko sto e sekade vo svetot, zboram za multikulturni drzavi. Ova sega e cekor kon toa i normalno sum protiv. Konkretno za se sto i vmro prifati i sprovede ne mi se dopaga ama za ova krivci gledam vo bucko i kompanija koga od ekonomija I okolijata ne go razrusija arachinovo vo 2001va. Isto i za propadnatiot referendumot za teritorijalna podelba...

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Uste tupis so toa? Sto e ustvari od toa napraveno/sprovedeno? Ako nisto ne e napraveno zhabe muabetot, eve nemaat prilika/nema da go sprovedat
Не е направено дека почнаа снимки да пуштаат, да не беа снимките твојата патриотска партија ќе воведеше двојазичност во државните институции на територија на цела Македонија. Овој смешен изговор дека ништо не е направено е многу глуп, значи бидејќи тие не направиле значи дека не се договориле што е тотално забегано и смешно. Тие се договориле ама не направиле заради тоа што кризата стана поголема со снимките, во спротивно се ќе беше законски од договорот. Значи твојата патриотска партија ПРВА понудила договор за двојазичност и дебата за симболите, а не Сдсм. Тој напад кон Сдсм не значи ништо освен признание дека вмро понудиле први, бидејќи на договорот стои печат од владата на Грујо а не на Заев.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.435
Поени од реакции
24.615

Kurtonu jas poveke pari ostavam u mkd za nekolku nedeli sto sum tamu nego ti cela god. Plakam danoci ne se sekiraj, i toa mnoooooogu poveke od tebe.

Se gleda koj cmizdri po moderatori i koj e zastiten tuka ko bela mecka, $iptar u mkd...

Se vide silata na mladite u mkd... Za saranje so kurtoni gi biva za poveke nitu imaat muda nitu imaat brojka. Jas nemam nisto protiv da legnat site krimosi u zatvor samo jas sakam toa da bide od dvete strani a ti se zalagas samo protiv ovie od vlast i cekas rabota od drugite. Ti rekov i predhodno ne me citiraj, so stabski kurtoni nekam da se raspravam.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom