Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Со Hansol 3,5 загревам околу 50 кв. отворен простор+се отвара врата на по некоја спална.Во најладно,врнежливо,магливо едвај на три часа ќе направеше defrost, некојпат не го правеше со денови,мраз никогаш.Издув секогаш Врел и кога седам на 1.5-2 метри од неа на 2ра-3та брзина вентилатор се осеќа топлиот воздух а не промаја.Во повисока брзина на вентилатор ја немам користено.
Многу тивка внатрешна,надворешна исто многу тивка која е монтирана на истите држачи од предходната 3.5ка split system без буфери итн.Во најладното користена во 3та брзина на вентилатор зададена 23-25 на iFeel опција.Во најладниот период (-20ноќе.-10дење) во просторијата постигнуваше 20-21° а знае и да повлече струја што е нормално за таков период.Така да не е во ред да кажувате дека Hansolot нечини а праксата покажува нешто друго.

Здраво на сите.
Би ги замолил добрите познавачи кои постираат на темава да ми дадат предлог за инвертер клима која би ја користел првенствено за греење. Се работи за простор од 27 метри квадратни или 73 метри кубни, со ПВЦ столарија, Три ѕида се внатрешни,( едниот лепенка со комшијата, два внатрешни, и еден надворешен на западна страна).
Дали клима од 3.5KW ке врши работа? Буџетот ми е ограничен на максимум 500 евра. ве молам дајте некој совет
поздрав

Не станува збор овде кој колку и со што греел, и дали затоплува или не, тоа не можеме да го пресметаме кај секого различно, и субјективни предрасуди преовладуваат.
Ни требаше иниформно унифицирано тестирање кое се прави кај сите клими за да се споредат резултати. Резултатите на Хансолот не се лоши, просечни се, солидна топлотна пумпа за соодветна цена, дали 50.000 денари е соодветната цена, пак ќе напишам сами проценете.
Во врска со VIVAX от, aeri, aeci моделите особено 18ката се бомба по цена од 36.990 пфф.
Само не можам да најдам кој компресор носи 35aeri од vivax.
Најдов ова и не знам дали е овој компресор GMCC ASK89D53UEZ
Нека помогне некој.
Инаку ова најдов за нашата LOMO варијанта

Компресорот од ломо 12 всушност 09 е.
http://lh.airwell-res.com/sites/default/files/imported/Airwell/c42/p465/Service Manual HGD(009-012) V1.0 April-2012.pdf

Еуровент http://www.eurovent-certification.com/pdf/temp/1489099650.pdf

Интересно е да се спомне, тоа што ломото кај нас 3.5 kw се продава со 9000 бту компресор, исто и хансолот.
Пример Airwell-от го носи ломо компресорот кај нас ама во 2.5kw единица. а 12 ката од Airwell от носи PANASONIC 5RS102ZJA21 компресор.

Истиот компресор од Lomo кај нас, моќниот 3.5kw го носи и Whirpool AMD 354 кој е всушност 2.5kw клима, кај Whirpool 3.5 kw клима носи
well, сами проверете.

5RS102ZJA21 Panasonic.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@vlavot
Kompresorot za AERI ne ti e tocen ne pa drugite zaklucoci.
Golema razlika ima vo tezinite(citaj magnetite) upotrebeni vo kompresorite kaj AERI i LOMO
Lomoto ima RareEarth magneti a AERIto Feritni
Sporeduvate babi i zabi....toa na @mdeni mu e receno i na srpskiot forum, za nego VE=VEHZ.
18kata AERI so 13,5cc3 ne e Twin, a go praivte deka samo radi displacementot od 13,5cc3 e po performansi isto so Mitsubishito vo FH35Ve, sto e diletantsko tvrdenje, Twin kompresor i so 10cc3 ke go rasturi toj Singlot od 13,5cc na GMC.
Sporeduvate 2-stage so Singl, Twin so Singl, bogda cuva od vakvi.
Ako veke sporeduvate idite do kraj pa sporedete go Hansolot Nordik 18ka od 69000 so 12cc3 so FH35VE za 65000 i 14cc3 ;)
Ja kako vas ne se usuduvam da tolkuvam podatoci ako ne sum siguren vo nesto, ama slep da e covek ke primeti deka mnogu pogolem COP ima toj obicen Singl Rotary kompresor na GMMCC 3,95 od onoj twinot na Mitsubishi 140FRUMT so 3,15...razlikata e sto testot ne e ist kaj dvata, GMCC dava SEER60 test, a Mitsubishi ASHRAE, eve vie pojasnete ni sto e razlikata vo dvata testa posto ocigledno ubeduvate vo nesto procitano a pojma nemate sto znaci i kako se tolkuva.
Po brojkite iskaca deka AERI18 so GMCC ima pojak kompresor od MitsubishitoFH35....svasta.
Togas ste trebale i dvajcata AERI da si kupite a ne FH35VE neli ?

Не станува збор овде кој колку и со што греел, и дали затоплува или не, тоа не можеме да го пресметаме кај секого различно, и субјективни предрасуди преовладуваат.
Ни требаше иниформно унифицирано тестирање кое се прави кај сите клими за да се споредат резултати. Резултатите на Хансолот не се лоши, просечни се, солидна топлотна пумпа за соодветна цена, дали 50.000 денари е соодветната цена, пак ќе напишам сами проценете.
Во врска со VIVAX от, aeri, aeci моделите особено 18ката се бомба по цена од 36.990 пфф.
Само не можам да најдам кој компресор носи 35aeri од vivax.
Најдов ова и не знам дали е овој компресор GMCC ASK89D53UEZ
Нека помогне некој.
Инаку ова најдов за нашата LOMO варијанта

Компресорот од ломо 12 всушност 09 е.
http://lh.airwell-res.com/sites/default/files/imported/Airwell/c42/p465/Service Manual HGD(009-012) V1.0 April-2012.pdf

Еуровент http://www.eurovent-certification.com/pdf/temp/1489099650.pdf

Интересно е да се спомне, тоа што ломото кај нас 3.5 kw се продава со 9000 бту компресор, исто и хансолот.
Пример Airwell-от го носи ломо компресорот кај нас ама во 2.5kw единица. а 12 ката од Airwell от носи PANASONIC 5RS102ZJA21 компресор.

Истиот компресор од Lomo кај нас, моќниот 3.5kw го носи и Whirpool AMD 354 кој е всушност 2.5kw клима, кај Whirpool 3.5 kw клима носи
well, сами проверете.

5RS102ZJA21 Panasonic.

Sent from my iPhone using Tapatalk
http://advancemedia.com.mk/index.ph...66&filter=55&sort=p.price&order=ASC&limit=100
Vivax AERI 18 (AESI, AEZI, AEVI, AEHI...)
GMCC
ASM135D23UFZ

Ова не е баш непопуларно. :D
Ми текна отпосле и ај да не го менувам, онака ми дојде да го пишам будалата. Мислам стварно, човекот си има проблеми со мозокот. :icon_lol:

Neznam dali nekoj imal iskustvo so KOREL klima uredite jas licno koresitev pred vivax-ot edna on-off KOREL i bev prezadovolen modelot bese KSV-12-GR tolku bese tifka duri ja imam pustano i na -10 i nemase problem ni so bucava ni nisto imase dosta tifka rabota motorot kompresorot.
Steta sto ne bese inverter ja koristev 6 god i posle go zemav vivax-ot. za greenje inverter.
Neznam zosto nikoj ne gi uvezuva KOREL klimive jas ja imav zemeno od amc dali znae nekoj kade moze da se najdat KOREL klimive.

Последно уредено:
Io Sono умира по малку во себе.
Го репризираше?
Оти?

Не ми беше логнат бидејќи го сметав за неизгледан, ама сум го фаќал на тв.
Сеа у поход по оскаровците, тој беше најнов тргнувајќи наназад.

Ya7x3HL.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom