Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Излезе и годишниот извештај на ОХБ, нешто подобро од лани, али ништо спектакуларно (барем не за мене).

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Убав резултат и за УНИ, за 10-15 проценти ја утна добивката @TENDO

Мое мислење е дека ако нема дивиденда цената ќе се спушти на 1000

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373

Јас купувам колку и да има на продажба акции на 1000 денари.

Кој би ти продал акции од скоцкана банка на p/e 3,82??

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Излезе и годишниот извештај на ОХБ, нешто подобро од лани, али ништо спектакуларно (барем не за мене).
па малку ако се разбираш у биланси, ке видиш дека баш и се ТОП резултатите, според ситуацијата...извлечен е максимум. Банката лани продаде 1М ЕУР недвижност, оваа година нема таква продажба....разликата е 1,2М ЕУР од тоа.

понатаму, зголемени се резервациите за околу 70М МКД или 1,1М ЕУР од лани, најверојатно поради Струмица Табак (дел). Нешто што лани го немаше.

Што значи дека овој резултат би бил барем 2М ЕУР подобар при исти услови како лани. Ако ова е просечна година, очекувај следната година да биде екстра, со решавање на Стр. табак и со намални резервации.

Проекција за 2018та - профит од мин. 9М ЕУР бруто или 1250 денари по акција.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Банката лани продаде 1М ЕУР недвижност, оваа година нема таква продажба....разликата е 1,2М ЕУР од тоа.
Кој гарантира дека и догодина ќе продадат недвижност од 1М евра?

понатаму, зголемени се резервациите за околу 70М МКД или 1,1М ЕУР од лани, најверојатно поради Струмица Табак (дел). Нешто што лани го немаше.
Резервациите за СТТБ може да потраат неколку години, не гледам причина уште догодина да ги ослободат.

ТОП резултатите
За мене ТОП резултати над сите очекувања оваа година извади ТНБ. Ни ОХБ, ни КМБ, ни СТБ не ме изненадија искрен да бидам, што не значи дека не се BUY..

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Кој гарантира дека и догодина ќе продадат недвижност од 1М евра?

епа ланскиот резултат бееш таков каков што беше поради продажбата, што значи да ја немаше, процентуалниот пораст оваа година ќе беше далек повисок.

Резервациите за СТТБ може да потраат неколку години, не гледам причина уште догодина да ги ослободат.

Дали веруваш дека неколку години ке држат резервации од неколку миљони евра? Хаха...

За мене ТОП резултати над сите очекувања оваа година извади ТНБ. Ни ОХБ, ни КМБ, ни СТБ не ме изненадија искрен да бидам, што не значи дека не се BUY..
Ок, тогаш само НЛБ е ТОП резултат, другите се само солидни :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373

Јас сум задоволен од финансискиот извештаи на УНИ.

Јас купував СТБ и кога 10 години не даваа дивиденда. Еве купував и УНИ и кога немаши никакви најави и очекувања за дивиденда. Ако дадат. тоа ќе ми бидат плус тековни пари за реинвестирање. За мене бар, одлуката дали да купам или не, ја базирам врз работењето на компанијата, не на одлуките на менаџментот за дивиденда.

Ако мислиш дека цената на акцијата би паднала ако нема дивиденда, кажи ми колку очекуваш да се крене, ако има одлука за дивиденда? Мада хипотетичко е прашањето, во поглед на големината на дивидендата.

П.С. Еве за сите оние што сакаат пари веднаш, може да си земат акции од ТТК, најавија одлична дивиденда.

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
Нашава берза спротивно на сите очекувања.. политичката ситуација се влошува, а берзата расте.. сепак мислам дека тоа е реално со оглед на позитивните годишни извештаи на најголемиот број компании..

официјално од денес..
КМБ дивиденда 150 бруто (5% од последна цена), последен датум на тргување 18.04., почеток на исплата 10 мај
АЛК
дивиденда 250 бруто (4,5%), последен датум на тргување 18.04., почеток на исплата 17 мај

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
КМБ дивиденда 150 бруто (5% од последна цена), последен датум на тргување 18.04., почеток на исплата 10 мај
Ме подразочараа со 150 денари бруто, очекував 150 нето. Всушност ако распределеа 50% од добивката ќе беше 150 денари нето, не знам зошто намалија на ~44%. Влашка банка, стисната.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Ме подразочараа со 150 денари бруто, очекував 150 нето. Всушност ако распределеа 50% од добивката ќе беше 150 денари нето, не знам зошто намалија на ~44%. Влашка банка, стисната.
Да не зимала една партија пак кредит за изборите, ако земала нема да го врати и тоа пак ќе го платат акционерите.

B

Bafra

Гостин
Ти ибам влавот/цинцар :sakasuste:.
150 бруто а полни со кеш, па пушти и обичен народ малку да се омрси, ако поцрка на кого ќе му даваш кредити, алчноста на крај уништува :mad: .

А продадов СТБ Скопје очекувајќи овој ќе даде 200 па побрзо ќе расте. Да незнаш што е полошо дали кога Грците даваат поклон или Влав за крал.

Toma тука те молам не навивај за политика, си имаш посебна тема за тоа.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Toma тука те молам не навивај за политика, си имаш посебна тема за тоа.
Затоа и не пишав име на партијата, но пред некоја година беа оштетени акционерите со тоа што им го избришаа кредитот, сега влав не влав мора да се краде од некаде.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Затоа и не пишав име на партијата, но пред некоја година беа оштетени акционерите со тоа што им го избришаа кредитот, сега влав не влав мора да се краде од некаде.
Си ги помешал малку лончињата. Прво од каде ти е информацијата дека тој кредит е отпишан. Второ новата палата на вмро е сега под хипотека кај КМБ

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Прво од каде ти е информацијата дека тој кредит е отпишан. Второ новата палата на вмро е сега под хипотека кај КМБ
Така се збори, секој избори зима кредит, не победува и нема пари од каде да го врати или можеби го вратила, знам дека седиштето е под хипотека.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Така се збори, секој избори зима кредит, не победува и нема пари од каде да го врати или можеби го вратила, знам дека седиштето е под хипотека.
Точно е дека еднаш земаа кредит сдсм не знам дали е вратен, ама 99 посто сум сигурен дека не е отпишан. Комерцијална има "сектор" за соработка со партии оти сега го кредитира и вмро.

Kajgana Shop

На врв Bottom