Дежурна Ординација! #2

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Dopler ma gorni ekstremiteti.da znaat da stanat bledi a isto i posivuvaat.no odkako pijam neurobion.disomin i magnezium direkt ne ka menuvaat bojata.prstite se stalno podueni nekogas poizrazeno nekogas pomalku.site prsti no na srednite tri najveke.a i dlankata otekuva samo poretko i toa se slucuva na desna raka na leva poretko.ulcarozni promeni nesto kako priklestuvanje na prslenite ttaka mi obkasnia.no ovaa trebalo da dava bolka a jas ja nemam.
Carpal tunnel syndrome со артитис имаш, провери холестерол и шеќер (после оброк!)

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Ne bilo nisto strasno z's e Malo deteto meko mu e glavceto a najloso e sto ne bese Moe tuku samo go cuvav...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
Ne bilo nisto strasno z's e Malo deteto meko mu e glavceto a najloso e sto ne bese Moe tuku samo go cuvav...
..токму затоа што му е меко главчето има опасност внатре што има во него да не биде заштитено од ударот и доколку не си го кажала тоа не неговите родители, тогаш ризикуваш голема одговорност доколку нешто се појави како последица после неколку дена од ударот, доколку тоа не си го сторила до сега мој совет веднаш да им кажеш на родителите, оти можеш и кривично да одговараш ако те пријават за небрижно чување на детето...

Член од
4 јуни 2016
Мислења
13
Поени од реакции
3
Decki aj pomos malce,imam 18 god treniram kik boks koa ke trceme na zagrevanje moze nekoas da me stegne levata strana kaj srceto ne e bolka, ke prekinam 3 sec i posle pak si prodolzuvam se odstranuva bolkata avtomatski, vajda da ne e od toa sto go mislam celo vreme dali ke me stegni pak itn itn. napraiv ekg vo drzavna bolnica vo Skopje

ECG : TA 110/70 mmHG sinus tachicardia so fr 106/min oska normoponirana so uredna morfologija i sproveduvanje na ST-T segmentot i t branot status po sistemi ureden,

Napraiv i krvna slika i gradi snimav nisto,ama taka koa ke me fati nekogas na trening ili ke me stegne neznam od sto i koa ke si dojdam doma odma baram po internet dijagnozi trista raboti nisto nemozam da najdam nekako sum zagrizen pa ako moze pomoss[DOUBLEPOST=1488323109][/DOUBLEPOST]
Decki aj pomos malce,imam 18 god treniram kik boks koa ke trceme na zagrevanje moze nekoas da me stegne levata strana kaj srceto ne e bolka, ke prekinam 3 sec i posle pak si prodolzuvam se odstranuva bolkata avtomatski, vajda da ne e od toa sto go mislam celo vreme dali ke me stegni pak itn itn. napraiv ekg vo drzavna bolnica vo Skopje

ECG : TA 110/70 mmHG sinus tachicardia so fr 106/min oska normoponirana so uredna morfologija i sproveduvanje na ST-T segmentot i t branot status po sistemi ureden,

Napraiv i krvna slika i gradi snimav nisto,ama taka koa ke me fati nekogas na trening ili ke me stegne neznam od sto i koa ke si dojdam doma odma baram po internet dijagnozi trista raboti nisto nemozam da najdam nekako sum zagrizen pa ako moze pomoss
p.s bev kaj sportski doktor ama samo ekg mi napraj ekg to bese se vo red bez preskoci samo imase takihardija 117 otcukuvanja vajda od vozbuda

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.033
Поени од реакции
8.352
Се мислев да отоврам посебна тема ама ја видов оваа тема па тука ќе пишам.

Дали ви се има десено при зевање на премногу отварање уста да ви се згрчи мускул доле под долната вилица ? Мене неколку пати ми се има десено и тоа лево мал дел се згрчува па ми треба неколку минути додека помине грчот. Тој дел каде што се згрчило на допир е како подуено. Вечерва баш ми се деси ова.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Се мислев да отоврам посебна тема ама ја видов оваа тема па тука ќе пишам.

Дали ви се има десено при зевање на премногу отварање уста да ви се згрчи мускул доле под долната вилица ? Мене неколку пати ми се има десено и тоа лево мал дел се згрчува па ми треба неколку минути додека помине грчот. Тој дел каде што се згрчило на допир е како подуено. Вечерва баш ми се деси ова.
Ми се има случено одамна, како и секој мускул може да дојде до грчење, а до грчење најчест доаѓа заради недостаток на магнезиум.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
140/80 притисок, има потреба од грижи или?
зависи кога си го мерел што си правел пред тој момент, колку год имаш и дали тоа со едно мерење заклучуваш дека толку ти е крвниот притисок...

Член од
24 јуни 2009
Мислења
448
Поени од реакции
164
зависи кога си го мерел што си правел пред тој момент, колку год имаш и дали тоа со едно мерење заклучуваш дека толку ти е крвниот притисок...

26 години, на неколку мерења во неколку дена вакви резултати ми дава. А некогаш и 140/90

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
26 години, на неколку мерења во неколку дена вакви резултати ми дава. А некогаш и 140/90
Повеќе овошје и зеленчук - вода, помалце месо, процесирана храна и животински продукти. За 1 недела ќе се стабилизира.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Jaс не сум лекар
Но мислам дека ти си премногу млад за да бидеш сериозно болен од некоја сериозна срцева болет
Затоа опушти се, повеќе друштво, забава, рекреација, шетање во природа.
Верувај ми јас секојдневно пијам апчиња за притисок, ама притисок не мерам секој ден. Мерам понекогаш, кога лекарот ќе ми каже
Значи батали мерење на притисок и рекреирај!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
Се мислев да отоврам посебна тема ама ја видов оваа тема па тука ќе пишам.Дали ви се има десено при зевање на премногу отварање уста да ви се згрчи мускул доле под долната вилица ? Мене неколку пати ми се има десено и тоа лево мал дел се згрчува па ми треба неколку минути додека помине грчот. Тој дел каде што се згрчило на допир е како подуено. Вечерва баш ми се деси ова.
Oromandibular dystonia медицински кажано за силни мускулни контракции на лицето, устата и вилицата претежно кога силно и нагло се отвара устата или само при зборување, често пати поврзано и со тик на окото, инаку овој силен спазам- грч, контракција на мускулите е многу непријатен влечејќи ја вилицата и јазикот во различни правци и освен некои методи на лекување со инекции кои нема да ги спомнам, оти во твој случај не е потребно, иако се смета дека ваков спазам е невролошко заболување иако не е поврзано со менталното здравје, но сепак има врска со некои ситуации како стрес, депресија и анксиозност...
инаку би ти рекла дека еден од симптомите на користење на кокаин се појава на вакви грчеви на вилицата, ама сигурно тоа не си го пробал, па ниту го спомнав погоре ама ете коку да се знае општо ...

како и да е, ти сигурно не го имаш тоа и ќе речеме дека не е тоа причината на твојот грч при зевање туку механизмот на грчот што укажуваш на вилицата при зевање genioglossus и geniohyoid мускули е ист со механизамот на грч на било кое мускул во телото што се случува нормало во телото на здрав човек...
ќе ти спомнам некои трикови кои можеш да ги примениш пред или во моментот на грч...
сензорен трик е често џвакање на мастика за џвакање, при моментот на зевање и појава на болка се легнува релаксирано на под со вилицата свртен кон подот и би требало за неколку минути да се смири и болката да исчезне или евентуално да се земе нешто масло и да се масира мускулот под вилицата за да попушти грчот, како и да е треба да се внимава да не се отвора устата нагло, силно туку постепено да се отвора или да се испружи во моментот јазикот кој нема да дозволи да се отвори скроз устата...

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.965
Поени од реакции
25.548
Си седам сега тотално опуштена, си јадам и си гледам видеа на интернет и наеднаш ми се сврте паметот. Јака вртоглавица што трае 2-3 секунди ми се случува обично пред дожд. Имам проверено крв и притисок пред извесно време, сѐ беше океј(притисокот знае благо да ми се покачи). Едино што имав мака со позиционо вертиго пред некој период, ама се среди. Вртоглавицава пред дожд или на облачно време ми е во мисла. Поради што би можела да биде?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
Си седам сега тотално опуштена, си јадам и си гледам видеа на интернет и наеднаш ми се сврте паметот. Јака вртоглавица што трае 2-3 секунди ми се случува обично пред дожд. Имам проверено крв и притисок пред извесно време, сѐ беше океј(притисокот знае благо да ми се покачи). Едино што имав мака со позиционо вертиго пред некој период, ама се среди. Вртоглавицава пред дожд или на облачно време ми е во мисла. Поради што би можела да биде?
-дали тоа ,,си седам тотално опуштена,, се подразбира на столица или легната во хоризонтала?
-дали вртоглавицата се случи при некое твое движење на пример кога си посегнала по јадењето или некое друго движење нагло лево десно, да ли си приметила?
-дали при вртоглавицата ти се губеше видот или замаглен вид?
-дали при вртоглавицата видот беше во нормални параметри, а си имала само лош осеќај како после рингишпил да си се вртела ?
-дали во моментот на вртоглавицата доби нагон на повраќање?
-дали при вртоглавицата нагло стана и таа се изгуби? или едноставно ги затвори очите и се повлече?
инаку пред дожд и облачно време ако реагираш (најчесто два дена однапред) си метеропат од каде иде твоето објаснување на блага промена на покачување на крвниот притисок и можеби како причина за појава на мала вртоглавица оти најчесто промените се осеќаат во зглобови и распложение во смиол на појава на анксиозност и депресија, а кога ќе огрее сонце сето тоа се губи во позитивна смисла....

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.965
Поени од реакции
25.548
-дали тоа ,,си седам тотално опуштена,, се подразбира на столица или легната во хоризонтала?
-дали вртоглавицата се случи при некое твое движење на пример кога си посегнала по јадењето или некое друго движење нагло лево десно, да ли си приметила?
-дали при вртоглавицата ти се губеше видот или замаглен вид?
-дали при вртоглавицата видот беше во нормални параметри, а си имала само лош осеќај како после рингишпил да си се вртела ?
-дали во моментот на вртоглавицата доби нагон на повраќање?
-дали при вртоглавицата нагло стана и таа се изгуби? или едноставно ги затвори очите и се повлече?
инаку пред дожд и облачно време ако реагираш (најчесто два дена однапред) си метеропат од каде иде твоето објаснување на блага промена на покачување на крвниот притисок и можеби како причина за појава на мала вртоглавица оти најчесто промените се осеќаат во зглобови и распложение во смиол на појава на анксиозност и депресија, а кога ќе огрее сонце сето тоа се губи во позитивна смисла....
На столица седната.
Не се сеќавам на замаглен вид, краеше прекратко.
Не, ми се сврте цела соба во рок од 2-3 секунди.
Никаков нагон на повраќање, блага зашеметеност и поспаност(али ова може да се должи и на анксиозност).
Движење правам нагло и панично. Али што и да правам се повлекува за неколку секунди.

Притисокот веројатно се покаќува од анксиозност, а и генетски предиспозиции имам.

Fiend

смут џезер
Член од
29 март 2012
Мислења
947
Поени од реакции
1.074
Kako da simnam temperatura? 38,7 se miev so ladna vida na lice si staiv ladna krpa, pa ladna rakija, se napiv fervex ama eden saat veke ne se pusta, care?

Kajgana Shop

На врв Bottom