G
Goldie
Гостин
Сакаш да кажеш дека чипсовите, кока колата и сл работи се поздрави од месото, јајцата, млекото итн само затоа што немаат животинско потекло ?За да урпостиме, се што е од животно е по штетно него обратно, има одредени бенефити како квалитетен протеин - амино и б12/а витамин, па дури и цинк но се тоа е залудно - кога ситематското воспаление кое го предизвикува е не-избежно, повторно јасно ми е дека е погрешна тема за дебата али таква дискусија почнавме. Иначе немам ништо против да се јаде таква храна, и јас самиот ја јадам од време на време - битно е да си свесен што јадеш и што таа храна прави - ако не сега на долг рок сигурно (се надевам не)
Или ова ти беше кажано само за споредбата на животински со растителни протеини
Сардините се морски риби така да не сум слушнал дека некој ги тови во базениНезнам дали се разбираме. Не зборам за протеин во прав, него за храна - животински протеин, месо, сирење, кашкавал, јајца. Иначе да, тешко е да си веган билдер, тука не зборам за билдинг само, него општо. Иначе со грав, како и семки од тиква и други јаткасти плодови лесно се доаѓа до 100 грама протеин на ден, дали е тоа доволно или не - незнам, за некои да за некои не. Рибата е ок, поготово ослич и сардини, али свежи и не товени во базени.
Гравот е подобар протеин од сојата.