G
Goldie
Гостин
За да урпостиме, се што е од животно е по штетно него обратно, има одредени бенефити како квалитетен протеин - амино и б12/а витамин, па дури и цинк но се тоа е залудно - кога ситематското воспаление кое го предизвикува е не-избежно, повторно јасно ми е дека е погрешна тема за дебата али таква дискусија почнавме. Иначе немам ништо против да се јаде таква храна, и јас самиот ја јадам од време на време - битно е да си свесен што јадеш и што таа храна прави - ако не сега на долг рок сигурно (се надевам не)
Сакаш да кажеш дека чипсовите, кока колата и сл работи се поздрави од месото, јајцата, млекото итн само затоа што немаат животинско потекло ?
Или ова ти беше кажано само за споредбата на животински со растителни протеини
Незнам дали се разбираме. Не зборам за протеин во прав, него за храна - животински протеин, месо, сирење, кашкавал, јајца. Иначе да, тешко е да си веган билдер, тука не зборам за билдинг само, него општо. Иначе со грав, како и семки од тиква и други јаткасти плодови лесно се доаѓа до 100 грама протеин на ден, дали е тоа доволно или не - незнам, за некои да за некои не. Рибата е ок, поготово ослич и сардини, али свежи и не товени во базени.
Гравот е подобар протеин од сојата.
Сардините се морски риби така да не сум слушнал дека некој ги тови во базени