Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа на нормален чоек би му значело дека пред тоа им биле затворени.

А себе си се сметаш за нормален?...Нормален човек би рекол дека им биле отворени, оти ако им биле затворени, не би го нашле и не би брале плод од дрвото на познанието за „добро„ и „зло„.

Еве, ти „као„ нормален, што мислиш (со сета твоја нормалност...), како се движеле Адам и Ева низ Рајот, со затворени очи, пред да им се отворат?...[DOUBLEPOST=1482957127][/DOUBLEPOST]
Текстот од битие ги демантира твоиве лаги и бесмислици. Ти тврдиш дека не се здобиле со никакво дополнително знаење и дека се работело за обично овошје, јас ти постирав јасен и недвосмислен исказ од Битие каде јасно пишува дека дрвото давало знаење, како и констатација на Бог дека Адам станал како него - знаејќи добро и зло.

А бе ај....

А што дознале Адам и Ева, вкусувајќи од забранетиот плод?

Дај посочи:
- со какво дополнително знаење се стекнале,
- како тоа „знаење„ било „спакувано„ во плодот и
- кои се тие стихови кои недвосмислено (без твоето „набадање„...) укажуваат дека Адам и Ева „дознале„ повеќе со вкусувањето во однос на моментот пред да вкусат?

Ај, живо ме занима што ќе кажеш, а без да упаднеш во уште една своја апсурдна и безизлезна состојба.

А себе си се сметаш за нормален?...Нормален човек би рекол дека им биле отворени, оти ако им биле затворени, не би го нашле и не би брале плод од дрвото на познанието за „добро„ и „зло„.

Еве, ти „као„ нормален, што мислиш (со сета твоја нормалност...), како се движеле Адам и Ева низ Рајот, со затворени очи, пред да им се отворат?...
A бе рајска градина беше Мики, не ти е ова пазар па да гледаш и бараш по тезгите пашканат, можи по миризба го нашле, можи тогаш во тие времиња имале харагери, шесто чуло кое денес го имаат уше нинџите и кое им помага да видат и во темнина и откријат и невидлив неприател....
Ех бе мики џаба утроши толку години мантрања по манстири и лепење пари по икони, нишо не си научил....

A бе рајска градина беше Мики, не ти е ова пазар па да гледаш и бараш по тезгите пашканат, можи по миризба го нашле, можи тогаш во тие времиња имале харагери, шесто чуло кое денес го имаат уше нинџите и кое им помага да видат и во темнина и откријат и невидлив неприател....
Ех бе мики џаба утроши толку години мантрања по манстири и лепење пари по икони, нишо не си научил....

А велиш, нормален си, а?...

Нормалните даваат саглам одговор на до нив поставено прашање, наместо да се глупираат, што е одлика за сосема друга сорта од „случаи„.

А велиш, нормален си, а?...

Нормалните даваат саглам одговор на до нив поставено прашање, наместо да се глупираат, што е одлика за сосема друга сорта од „случаи„.
Нормалните не веруваат во дедо со бела брада кој од облаците гледа долу на земјата и памти кој клецнал туѓа жена кој не постел и кој не остаил пари на иконче за да го казни со вечни маки во пламени езера од сулфур

Нормалните не веруваат во дедо со бела брада кој од облаците гледа долу на земјата и памти кој клецнал туѓа жена кој не постел и кој не остаил пари на иконче за да го казни со вечни маки во пламени езера од сулфур

Да, и јас не верувам во твојот белобрад бог па затоа сум нормален...Се чини дека ти и сличните „случаи„ верувате во токму таков, од никого виден бог.

А бе ај....

А што дознале Адам и Ева, вкусувајќи од забранетиот плод?

Дај посочи:
- со какво дополнително знаење се стекнале,
- како тоа „знаење„ било „спакувано„ во плодот и
- кои се тие стихови кои недвосмислено (без твоето „набадање„...) укажуваат дека Адам и Ева „дознале„ повеќе со вкусувањето во однос на моментот пред да вкусат?

Ај, живо ме занима што ќе кажеш, а без да упаднеш во уште една своја апсурдна и безизлезна состојба.
22. И рече Господ Бог: „Ете, Адам стана како еден од Нас, знаејќи што е добро и што е зло; но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот, и да вкуси, па да заживее вечно!”

Да, и јас не верувам во твојот белобрад бог па затоа сум нормален...Се чини дека ти и сличните „случаи„ верувате во токму таков, од никого виден бог.

Мики твоето тотално непознавње на библијата и сосемо погрешно толкување кое те учат во твојата црква се легендарни.
Госпот, Мики, го содаде човекот по свој лик, значи очи уста нос веѓи образи раце нозе стапала..... и за да не ја расипат таа своја сличност со Њега, госпот наредил:

27. Не стрижете ја главата своја наоколу и не расипувајте го изгледот на брадата своја

Значи госпот е долгокос брадат чоек. А стои на облаците пошто Исус, бог да го прости, им ветил на луѓето пред 2000 години дека ќе слезел од облаците за да дојсе кралство небеско на земјата....
Е сега то шо тоа не го исполнил и ги преварил луѓето е друга тема за која допрва ќе дискутираме

Еве ти уште малку „возење„ од мене, за џабе.

Што е „доброто„ а што е “злото„ кои Адам ги дознал со вкусувањето на забранетиот плод?
Наведи барем едно „добро„ и барем едно „зло„.

Се надевам дека нема пак да го цитираш стихот кој очигледно не го разбираш.

Што е „доброто„ а што е “злото„ кое Адам ги дознал со вкусувањето на забранетиот плод?
Наведи барем едно „добро„ и барем едно „зло„.

Се надевам дека нема пак да го цитираш стихот кој очигледно не го разбираш.
Го дознал вистинскиот бог кој казнува проколнува збеснува убива .... за нешто за шо е самиот виновен - то е злото шо го дозна

И на ова прашање одговорот ти е до стихот со сармата од лозов лист.
Колку повеќе возиш, толку повеќе патници ќе видат каде води вашиов пат.

И на ова прашање одговорот ти е до стихот со сармата од лозов лист.
Колку повеќе возиш, толку повеќе патници ќе видат каде води вашиов пат.

Вашиот пат знаеме каде води-кон вашиот бог. За среќа, и него го знаеме.

Туку, оти не ми одговараш на толку едноставно прашање; што научија Адам и Ева за „доброто„ и „злото„ а што не го знаеја пред да к‘снат од забранетиот плод? Што е тешко за одговарање во прашањево?

1gqc8q.jpg

Нашиот пат води кон себеспознавање, себеспознавањето води кон Бог. Некои го знаат тоа за нивна среќа, некои пак веруваат во заблуди и глупости, во бајки и басни за дрва што даваат знаење, за змии што зборуваат, за девици што раѓаат и слични прикаски за добра ноќ.
Туку, оти не ми одговараш на толку едноставно прашање; што научија Адам и Ева за „доброто„ и „злото„ а што не го знаеја пред да к‘снат од забранетиот плод? Што е тешко за одговарање во прашањево?
Еве што научиле:

Битие 3:
7. Тогаш им се отворија очите на обајцата, и увидоа дека се голи; па исплетоа лисја од смокви и си направија опашала.
8. И го чуја гласот на Господа Бога, кога Он одеше низ рајот во приквечерината; и се сокрија Адам и жена му.
9. Но Господ Бог го повика Адама и му реча: „Адаме, каде си”?
10. А тој одговори: „Го чув гласот Твој во рајот кога врвеше, па се уплашив, оти сум гол, и се сокрив.”

Почнале да чуствуваат срам и страв.

Сега кај ќе возиш?

Нашиот пат води кон себеспознавање, себеспознавањето води кон Бог. Некои го знаат тоа за нивна среќа, некои пак веруваат во заблуди и глупости, во бајки и басни за дрва што даваат знаење, за змии што зборуваат, за девици што раѓаат и слични прикаски за добра ноќ.

Знаеме кај води вашиот пат и знаеме кој е вашиот бог...Можеш да си ласкаш, не можеш да ме излажеш.[DOUBLEPOST=1482997165][/DOUBLEPOST]
Еве што научиле:

Битие 3:
7. Тогаш им се отворија очите на обајцата, и увидоа дека се голи; па исплетоа лисја од смокви и си направија опашала.
8. И го чуја гласот на Господа Бога, кога Он одеше низ рајот во приквечерината; и се сокрија Адам и жена му.
9. Но Господ Бог го повика Адама и му реча: „Адаме, каде си”?
10. А тој одговори: „Го чув гласот Твој во рајот кога врвеше, па се уплашив, оти сум гол, и се сокрив.”

Почнале да чуствуваат срам и страв.

Сега кај ќе возиш?

Можам да те возам „до сто и една и назад„ и тоа веќе го чинам.

Не те прашав какво било расположението Адамово по сторениот грев, туку те прашав: што дозна Адам за „доброто„ и што дозна Адам за „злото„ по вкусувањето на забранетото воќе?

Тоа што Адам навистина видел дека е гол и дека му е срам, а бил гол и пред да згреши па не му било срам, не е никакво знаење, ниту е „добро„ ниту е „зло„, туку се толкува на начин кој за тебе е непознаница.

Чекам одговор...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom