Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Нели Грујo кaжвa ќе имaлo Федерaлизaцијa нa држaвaтa. Еве јaс незмaм кaкo би функциoнирaлo oвде вo нaшaтa држaвa. Пa зaтo бaрaм некoј дa ми oбјaсни. Пa еве пример ти прoсветлине
П.с. И јaс сум живеел вo тoј периoд и сегa сo цел пaмет сaкaш дa кaжиш декa Грујo плaсирa инфo декa ќе се пoдели кaј нaс нa тoј нaчин [emoji23]
И јас не верував во многу работи ама времето покажало дека сум згрешил.
Владе, а зошто не се вработиш во Кромерг за 180 евра? Ќе бидеш цар + 40 евра ќе ти останат.
Хаха ти ептен си бил вицкаст.
А кој рече дека немам работено?
Имам работено таму уште на почетокот, во меѓувреме ми испадна подобра опција и ете си заминав.
Инаку ажурирај си ги инфорамциите, никој не зема таму 180 евра плата. Колку за информацџија ни кога работев таму не земав толку. Колку што сум во контакт со бившите колеги на моето работно место сега платата во просек им изнесува над 23000, нормално со се бонуси, трети, работа во смени, стаж итн итн. На тоа додај и платен превоз , храна и сега к-15 , па и не им е толку лошо со оглед дека повеќето таму претходно беа сезонци и се крстеја да ги викнат во сокотаб на неколку месеци и што нудат другите приватни фирми во градот. Моментално мислам дека се вработени преку 2500 луѓе и со новата хала која се гради уште 1000. Како сакаш земи околу 3000 души земаат редовно плата, 3000 души кои претходно или беа невработени, или сезонци или работеја за каде каде полоши плати и услови. На крај никој со сила не ги тера, кој сака оди, кој може подобро се снајдва , кој нејќи немора.

Не бе ти кај пасиш трева, само што не пасам ни јас.
Ајде малце вака колку да си се потсетиме.
Тој рамковниот договор што предвидуваше , како беше ако некое малцинство има толку и толку проценти му следува тоа и тоа. Како беше можеш малце да ме потсетиш?
Да не навлегуваме сега во детали и за тој рамковниот и како дојде до тоа да ја изгубиме војната од една рака планинари, како и кој ги вадеше од Арачиново кое од најголема база на балистите стана бастион на СДСМ во последните избори. Многу ке ја издолжиме и ке ја разводениме темата.
Ете да се задржиме на рамковниот и на територијалната поделба.
Значи по рамковниот некое малцинство на основ на број во некоја општина добива и право на службен јазик и други бенефиции итн итн.
Арно ама таа нова територијална поделба како ги преспој новите општини за да бројот на тоа малцинство го достигне посакуваниот број. Можеш вака да ме потсетиш ете имам заборавено.
Ќе ти ја освежам меморијата за планинарите. Од друга страна ги имаа анонимниот археолог Љубен Пауновски како министер на војска, Доста Димовска, со книжевност - министер за полиција и ЉуБчо Г, поет, благонадежен б'лгарин со бугарски пасош и неизмерна желба за трампање туѓи територии. Тројца високо респектирани историски фигури (бога ти) во дпне.

За исцртувањето на општинските граници ќе ти го кажам следново - тоа се модифицирани граници на старите направени по принципот "бунар жеље" од страна на албанците затоа што сите Македонци бевме со спуштени гаќи пред цел свет - такви бевме затоа што онаа скупина горе што ја наведов не можеше да се справи со група терористи на време и да ги води дадените институции во полн капацитет.

Те советувам да не се обидуваш да најдеш, да ископаш некој момент од кратката историја на државава, кога дпне изиграл вистина патриотски за земјава, посебно во однос на прашањата со албанците - гадно ќе се заебеш. Ја тераш негде демек сдс нешто напраил гадно, а тоа не ти е аргумент контра мене.

Ќе ти ја освежам меморијата за планинарите. Од друга страна ги имаа анонимниот археолог Љубен Пауновски како министер на војска, Доста Димовска, со книжевност - министер за полиција и ЉуБчо Г, поет, благонадежен б'лгарин со бугарски пасош и неизмерна желба за трампање туѓи територии. Тројца високо респектирани историски фигури (бога ти) во дпне.

За исцртувањето на општинските граници ќе ти го кажам следново - тоа се модифицирани граници на старите направени по принципот "бунар жеље" од страна на албанците затоа што сите Македонци бевме со спуштени гаќи пред цел свет - такви бевме затоа што онаа скупина горе што ја наведов не можеше да се справи со група терористи на време и да ги води дадените институции во полн капацитет.

Те советувам да не се обидуваш да најдеш, да ископаш некој момент од кратката историја на државава, кога дпне изиграл вистина патриотски за земјава, посебно во однос на прашањата со албанците - гадно ќе се заебеш.
Е па немавме среќа професорот Фрчковски да биде министер во тоа време. На таков интелектуалец немаше да му се случи ова. Исто и на Верушевски. Или можеби на Џанго (добро он малце зезна со Агим Красниќи ама нема врска се дешава). Глупиот македонски народ ги игнорираше интелектуалците од сдсш и ги избра овие. Сега пак исто ама ај белким странциве ќе помогнат да се исправи све ова преку дикот.

Е па немавме среќа професорот Фрчковски да биде министер во тоа време. На таков интелектуалец немаше да му се случи ова. Исто и на Верушевски. Или можеби на Џанго (добро он малце зезна со Агим Красниќи ама нема врска се дешава). Глупиот македонски народ ги игнорираше интелектуалците од сдсш и ги избра овие. Сега пак исто ама ај белким странциве ќе помогнат да се исправи све ова преку дикот.
Подсети ме с'га на коњи уметнички слике и ray ban наочаре пола од овија овде не ни знаев за тој [emoji23]

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Па ај, ако на паторот му напраат војна, пак ќе си го стаи Талат Џафери за министер за одбрана. Он е учкар, па ако се смилува да не оддава воени тајни, може ќе се смири побрзо со колегите учки, а?

Вицкаст си Чилиманов, ама со секој збор у нога си пукаш.

Па Зајко што изјавуе...

Јaс нa кaмпaњa Зaјaкoт гo немaм слушнaтo тoa дa изјaви (мoжи се лaжaм или) туку Грујче и кoмпaнијa ми гo oтекoa сo тaa федерaлизaцијa , дoстa умешнa фaзa нa кoјa се пaли нaрoд кoј не гледa дaли имa дa јaди , туку се пaли нa нaциoнaлизaм.
Зaтoa aкo имaш некoј детaлен пoдaтoк кaкo би изгледaлa тaa Федерaлизaцијa вo Мaкедoнијa дaј пoстирaј , a не сaмo пaушaлни муaбети.

Епa тoa е Финтaтa декa Целa кaмпaњa се терa нa некaквa си ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА и ДВOЈАЗИЧНOСТ местo реaлни прoблеми нa нaселениети и шo е нaјтрaгичнo имa нaрoд шo му вервa.
Јас и претходно тука на форумот напишав дека воопшто немам проблем со изборните резултати, напротив посакувам СДСМ да формира влада. Народот си одлучи како што си одлучи. Дали се заебал дали добро одлучил ке покажи времето. Исто народот си одлучи на референдум како што си одлучи во далечната 2004 година и тоа е тоа.
Дали мене или тебе како поединец ни е по кеф изборот е небитно, битно е мислењето на мнозинството и јас како поединец немам никакво право да го спорам нивниот избор. Прашани беа, си кажаја на избори тоа што имаја да си кажат и тоа е тоа.

:pos::ROFLMAO:

15390870_1315388468534569_8259932698000597476_n.jpg

Па Зајко што изјавуе...

Јaс нa кaмпaњa Зaјaкoт гo немaм слушнaтo тoa дa изјaви (мoжи се лaжaм или) туку Грујче и кoмпaнијa ми гo oтекoa сo тaa федерaлизaцијa , дoстa умешнa фaзa нa кoјa се пaли нaрoд кoј не гледa дaли имa дa јaди , туку се пaли нa нaциoнaлизaм.
Зaтoa aкo имaш некoј детaлен пoдaтoк кaкo би изгледaлa тaa Федерaлизaцијa вo Мaкедoнијa дaј пoстирaј , a не сaмo пaушaлни муaбети.

Те советувам да не се обидуваш да најдеш, да ископаш некој момент од кратката историја на државава, кога дпне изиграл вистина патриотски за земјава, посебно во однос на прашањата со албанците - гадно ќе се заебеш. Ја тераш негде демек сдс нешто напраил гадно, а тоа не ти е аргумент контра мене.
Ај ти така чим велиш така нека биди. А добро СДСМ има нешто згрешено во последните 30 години или тие само во погрешно време на погрешно место биле? Кај се погодија баш тие да бидат на власт кога се правеше територијаланата поделба. Ту мајката малери.
Туку овие што ги наброј дали се сега членови на ВМРО. Јас колку што пратев избори Пауновски не го забележав на листа, Доста малце е умрена, Љубе и Љупчо се друга партија. Од друга страна пак скоро истото раководство го гледам во СДСМ. Не беше Рада која викаше дека некој прашања не заслужуваат одговор во таа далечна 2004 година. Не е таа истата Рада која тогаш им излезе во пресрет на големите апетити на нивниот коалиционен партнер , да не речам им се натрти. Што не ги бранеше тогаш националните интереси како сега што ги брани?

Последно уредено:
Тодор Петров психопатот.
Во Скопје има двојазични табли затоа така е договорено во Рамковниот договор. Референдумот беше за територијална поделба - нови општински граници, а не закон со кој се регулираат јазици, знамиња на општини исл. Во рамки на општините, прашањата со јазикот беа договорени во Охридскиот, а понатаму беше донесен и закон за знамиња со кои се дефинира бесењето на знамиња по желба - на основа на Охридски.
Мене не ме етикетираа за вмровец, затоа што сите мои пријатели со кои одев и летово и минатото лето на протести беа и гласаа против.
И ден денешен не можам да им опростам на дпне што немаа практично никаква референдумска кампања. Рејтингот на сдс беше во катастрофален пад, а само година и пол покасно на избори во 2006 убедливо победи дпне - значи дека можеше да мобилизира гласачи, а НЕ ГО НАПРАИ ТОА. Денес збира да кршат, да контра-протестираат за све и свашта, ама за национално прашање „к** не боли“. Од тогаш крст им имам стаено, иако мирисаше дпне на сељаклук и криминал уште 90-ти години.
Точно е дека сдс ја водеше таа лоша кампања за референдумското прашање и затоа ги казнив што не гласав за нив, но не гласав и за квази-патриотите. Само сакам да ти покажам дека моите приоритети се национални, а партија не есапам. Дпне во моментов смрди на криминал, ја урниса државата, покраде народ - моментално ми се непријател бр.1.
Те осеќам во кој правец ја влечеш, ама не пасам трева, не се секирај.

И сакам да додам дека иако гласав против - бев затоа што новосоздадените општини беа неприродни и имаа за цел да дискриминираат македонско население. Што биле идеите на албанците се виде.
Ајде сега да не продаваме магла тука. За воља на вистината. Референдумот е една од причините поради која никад нема да гласам за СДСМ.

референдум 2004 гласови: 449.324

избори 2006 вмро гласови: 304,572

Доколку СДСМ не го бојкотираше референдумот, референдумот ќе беше важечки, таман гласовите на СДСМ фалеа, па макар и беа против.

Ма не они само се користат со изјави на Заев никој не го тера да дава такви изјави...

https://youtu.be/cHeD21xcnJg

https://youtu.be/CPQ71zCQKr4

Е сега Зајко сака да оди преку Охридскиот договор не му бил добар...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom