Во Струга сите македонски знамиња се тргнати!!! Поставени само албански знамиња !!!!

Статус
Затворена за нови мислења.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429

2015 напишав дека уште во 2013 после изборите се збореше дека за 2-3 години ќе има нови избори по кои сите заедно ќе бидат на власт за да се донесе некоја одлука која нема шанси да се прифати доколку е само една партија на власт (било која).:свиркам:

Македонецот си вика ај само главичката ќе ми влезе, ама очигледно цел ни влезе па уште и без вазелин :oops:
ништо непознато, секој малку нормален е свесен дека оваа криза не е случајно произведена.Јас и порано во незнам која тема пишав, штом се спомне широка коалција не е на арно работава.
Дека за вакво нешто се спрема теренот се гледаше уште кога Љупчо лудакот пред скоро време гостуваше на една албанска телевизија, само што тој не го кажа вака апла туку во завиена форма. Покрај еден куп глупости што ги истресе почна да сере и за името како работите отишле во неповратна ситуација, па кажа дека многу држави имале двојни имиња па не би било проблем и со нас така да биде, при што тотално го игнорира фактот дека за грција не проблем името туку Македонецот како Македонец и јазикот.
Како и да ни престои нова уште подлабока криза посебно ако ВМРО ДПМНЕ реши да не ја игра улогата која ќе и се понуди. Ако решат да легнат на брашното тогаш верувам дека ќе се оди на некој нови задоволувања на албанските желби плус смена на името со некоја можна и нова преформулација на јазикот, за наеднаш европскиве педофили да излезат со извештај дека земјата постигнала невидени резултати во реформите и дека заслужуваме да добиеме отворање на процесот за влез во ЕУ, а за Нато може ќе добиеме и експресен влез.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.812
Поени од реакции
25.273
Ирелевантно е дали ми боде или не очи. Од 2001 година па наваму тоа е реалност тука.

Има и многу полоши работи на нашата територија. На пример во Радуша имаш заробен тенк на АРМ кој служи како споменик на УЧК. И Горде 10 години веќе не најде за сходно да ги испрати нејзините специјалци таму, додека на протести во Скопје распоредуваше полиција како да доаѓа претседателот на САД.[DOUBLEPOST=1480668307][/DOUBLEPOST]@kano друже грешка си дека се подобрува пополека состојбата со земјата. Фактите кажуваат спротивно.

Пред месец дена се виде дека ПИОМ не може да исплати пензии ако не земе заем кога се дигна паника за блокирањето на заемот од опозицијата.
ПИОМ не може веќе ни половично да ги покрие пензиите без помош од буџетот.

Во здравството плавите картони веќе не вредат ни пет пари и ништо не покриваат, листата на лекови само се крати.

Во администрацијата толку луѓе се имаат вработено што веќе немаат доволно столчиња и маси. Во Архива за прием на пошта и документи седат по 5-6 луѓе. Пет-шест луѓе се големина на една помала приватна фирма или сметководствено биро на пример.

Во образованието вработија еден куп партиски неписмени кадри што се дрзнаа да прават учебници и воведоа таква програма што за неколку години од школите ќе излегуваат само дебили наместо образовани кадри.

Ова не се фасади и споменици низ Скопје за личба, ова се клучни столбови на една држава кои се донесени на најниско дереџе.
Ниту една сериозна реформа која долготрајно ќе ги реши проблемите и ќе стави цврсти темели во одреден сектор на државата. Исто како и со фасадите, се носат само популистички закони за кратка употреба на телевизија кои брзо пропаѓаат и се покажуваат како неприменливи.

Znaci povtorno se zavisi na kogo sto mu e bitni i koj kako gleda.

Penziskiot sistem sekako ke krahira, prasanje e koga. Ova ne e zasto vmro/sdsm ili koj i da e na vlast nego zasto modelot na koj bil zamislen da funkcionira e neodrziliv. Da sme bogata drzava ko avstralija sigurno do sega ke pominevme agresivno na drug model vaka poleka se pominuva na privatno i toa poslednite godini. Vo aus na primer privatni fondovi imalo od 60tite a od 90tite se zadolzitelni za site so toa sto rabotodavecot e obvrzan da isplati 9% od tvojata plata vo fondot. Da ne dolzam, poentata e i vo mnogu pojaki drzavi toj penziski sistem koj poveke nalikuva na ponzi scheme ne raboti. Ovie kolku tolku se svestija... Mene konkretno ne me zasega toa, sekako nema nikogas da se nadevam/ziveam od drzavna penzija.

Javnoto zdrastvoto e katastrofa, mada kade pa i ne e... Ona sto mene me raduva e sto kolku tolku pocnaa da niknuvaat privatni bolnici. Tuka pak gledam mal napredok. Deka za generalnata populacija e loso i treba da se investira se slagam ali iskreno premnovu ova prasanje i ne me zasega. Mozam i sekako ako treba ke se lecam nadvor, samata polisa za zdrastveno mi e takva da makedonija zaedno so africkite i del od aziskite zemji e na listata vo koja mi preporacuvaat i sleduva medivac za sekoja i malku poseriozna rabota.

Za administracija se slagam, samo ne gledam junak toa da go resi. Za da go resis treba da si potpises politicko samoubistvo. Bi mozelo da se resi kako i mnogu drugi prasanja ako se dogovorat vmro i sdam i vinata da ja delat zaedno. Za zal nie sme edno 30 godini od takvo nesto. Demokratijata seuste ne ja imame svareno kako treba da funkcionira za da ima napredok.

Obrazovanieto tolku cesto se se menuva da veke ne sledam do kaj se. Ova uste od yu bese problem. Ako togas se ucea sekakvi nekorisni gluposti, od tipot kolku ovci ima nov zeland ili kolku sirenje proizvela danska denes eve pak se ucat gluposti ocigledno. Treba koreneti promeni se slozuvam, ovie probuvaat nesto ali ni jas ne mislam deka toa ke raboti.

Od druga strana raboti sto mene mi se bitni primer funkcionalen aerodrom, povrzanost so svetot (internet, bankarski sistemi, logistika), podobruvanje na investment klimata itn se podobreni. Moze a i treba podobro ama bar ima vidliv napredok. So sdsm vo minatoto nisto od toa nemalo.

Na poloso e otiden agri biznisot, golema greska napravija so rasitnuvanje na kombinatite a ne mi dopaga ni legalizacijata na divogradbi od koj posledici doprva ke ima. Od toj aspekt na primer nikad povtorno ne bi kupil stan vo mkd a ke treba i mnogu pazenje duri i sam ako gradis. Ima i red drugi raboti ali povtorno ova si e individualno, ona sto mene mi e bitno tebe moze ne ti e...

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Го почитувам Ангелов, но заради бандитите и предавниците со кои се здружи никогаш не би гласал за таа коалиција, знам дека Љубчо во првата прилика ќе ги продаде пратенчките места на Груевски како што тоа го направи со ВМРО Народна во 2006 и 2008
Мислам дека и оваа година пред да се здружат со Ангелов преговараше до Грујо, и тој и братот.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Znaci povtorno se zavisi na kogo sto mu e bitni i koj kako gleda.

Javnoto zdrastvoto e katastrofa, mada kade pa i ne e...

Obrazovanieto tolku cesto se se menuva da veke ne sledam do kaj se. Ova uste od yu bese problem. Ako togas se ucea sekakvi nekorisni gluposti, od tipot kolku ovci ima nov zeland ili kolku sirenje proizvela danska denes eve pak se ucat gluposti ocigledno. Treba koreneti promeni se slozuvam, ovie probuvaat nesto ali ni jas ne mislam deka toa ke raboti.

Od druga strana raboti sto mene mi se bitni primer funkcionalen aerodrom, povrzanost so svetot (internet, bankarski sistemi, logistika), podobruvanje na investment klimata itn se podobreni.
Toa deka javnoto zdravstvo sekade e katastrofa, nemoj da bidesh tolku siguren, ne e taka.

Inaku za temava: Obrazpvanieto vo MK, a posebno zapadniot del na MK.
Vo Finska molivot i hartijata se izlezeni od upotreba, decata od 1-vo odd. ucat i pishuvaat na PC.
Vo digitalno doba, da vrabotuvash polupismeni uchitelki koi treba da podignat generacii i da gi osposobat za site predizvici na zhivotot, a nabavenite computeri nema ni koj da gi instalira, a kamo li da drzhi nastava, shtancanje na diplomi (posebno vo Tetovo) i so amin na drzhavata....
I seto toa ti izgleda nekako normalno, vazhno aerodromot go bivalo. Aerodromot e na TAV, posle 30 god. kje bide na MK, ama dotogash kje stane kokosharnik. A i sega poleka pochnuva da nalikuva na takvo neshto. Kako proekt, vlasta losho izigra.

Izbori treba da se dobivat so platforma za obrazovanie vo 21 vek ! Nekoj so takvo neshto, neznam dali postoi vo MK, jas barem ne sum zabelezhal.
Se drugo e gola voda i izgubeni generacii vo nepovrat, izgubena drzhava sekako.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Скоро и да се расплакав на првите две реченици од постот. Милијарда пати сум коментирал на таа тема, членови на Шверцери фрлаа со камења, си изедоа ќотек после тоа, просто како грав.

Наводната дискриминација на Албанците која ја истакнуваш во твојот пост, веројатно била мотивирана од стравот дека Албанците ќе се одвојат од Македонија. Можеби постоела дискриминација, но истворемено Албанците воопшто не сакале да се интегрираат во Македонската држава, туку бараат отцепување од истата уште од самото нејзино осамосотјување од СФРЈ. И како сакаш да ве третирале кога вие сте биле на различна страна во втората светска војна? Кој убивал Македонци низ западна Македонија? Балистите ќе да биле, кои по некоја случајност се Албанци.

Кога биле попречени Албанците да се образуваат?
Кога црнците ќе се интегрираат во Американското општество, тогаш и вие во Македонското. Вечно други ќе ви бидат криви, некои ќе се цивилизираат и меѓу вас има образовани луѓе, ама повеќето ќе останат да живеат во гето, правејќи едно големо ништо преку цел ден, лежејќи на тревата кај надвозникот во Бит пазар, пиејќи чај по чајџилниците, продавајќи дрога или крадена роба на нелегални места и плачејќи дека некој ве дискриминира.

Непобитен факт е дека ќе се отцепите од Македонија кога-тогаш, само го чекам моментот како ќе функционирате кога нема да живеете на туѓ грб. Ако се одвоите од Македонија, повеќе никоја голема држава нема да има ќар од вас, бидејќи ќе нема територии кои ќе треба да ги дестабилизирате, па после тоа ќе фаќате џенем како што твоите сонародници бегаат од Косово.
Зошто да се отцепуваат ако станат мнозинство? Ете Али си кажа дека тоа била нивна благородна цел, и дека ќе се бореле за правата на Македонците кога тоа ќе се случи.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Прво, Македонија е земја на Македонците, а во неа живеат и други националности како што се Албанци, Роми, Срби......, кои претставуваат малцинство, што е и нормално за секоја држава. Второ, нигде не стои дека Македонија е земја на повеќе националности, посебно не на Албанците. Трето, не постои таков основ, па и право Албанците да бараат Македонија да биде албанска, т.е. држава која ќе ги задоволува сите нивни барања и потреби. И право да ти кажам, ама нас како Македонци, ама баш ич не треба да не интересира што направила Црна Гора. Една држава треба да им понуди добар живот на малцинствата, но не и да дозволи тие да и се качат на глава и да раководат со истата.

И не можеш да ме убедиш дека Албанците ги сакаат Македонците и дека не посакуваат Македонија да стане дел од нелогичната глупост од план наречен Голема Албанија:)sick: ), затоа што истото е преочигледно. Секако дека секогаш постојат луѓе исклучоци, но во случајов тие се некоја ултра минимална бројка. Помини како Македонец низ било кое место каде има повеќе Албанци и ќе видиш со која омраза те гледаат, иако ти не си ни уставот, ни политиката која нив ги ,,повредила". Буквално те гледаат со омраза и душмански поглед. Доволно е да поминеш низ Бит Пазар и да осетиш како се однесуваат кон тебе. И секако на страна тргни го пердето низ кое се гледа розево и на кое пишува ,,соживот" за да можеш да ја согледаш реалноста.
Ретарду глупав, тргна ли да ги извадиш знамињата? Пу клошару.
Хе хеее... Таблата ли е за тебе службена употреба на јазик? Оф леле, неписмен свет зел да јаде буреци овде. Прво научи што е службен јазик, па врати се.[DOUBLEPOST=1480697871][/DOUBLEPOST]
Колку што се сеќавам, не е прв пат. А што бараат воопшто да има знамиња кога тој ден не е никаков празник.
Куртон глуп, нема да има потреба да се учи Албански разбери, ниту ќе се населуваат Албанци. Од тоа службените патувања мозокот испран ти е.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Што повеќе се одолговлекува ситуацијата толку повеќе штета ни се прави на нас Македонците. Статус кво воопшто не ни одговара, мора да се одлучи на што сме. Џа или бу, нема друго.
Албанците моментално не верувам дека се 30% ко што се филмаат ама не си ни под 20% ко што фураат "патриотиве". Над 30% можат да бидат само ако другите муслимански етнички групи се пишат како албанци, а тоа и горе долу веќе се случува.

Ние сме стар народ, се помалку млади деца се раѓаат додека другиве се котат ко глувци. За 15-20 години ќе не тепаат со демократија, така што ќе бидат мнозинство и ќе гласаат против Македонците. Од нас само името ќе остане. Згора на тоа додади дека се иселени огромен број од Македонците, не дека и албанците не се отселни доста ама они се затуцани до даска, се уште раѓаат по 5-6 деца и нивниот наталитет се зголемува.

Во Источна Македонија каде што имам роднини и пријатели скоро сите млади се отселија во Италија, Германија итн. Кај дедо ми во село, прилично големо со скоро 1000 жители, верувајте или не не може да се оформи паралелка во основното училиште. Дека поголемиот дел од селото се иселени во Италија, таму има цела паралелка од 20-30 деца со само Македонци и дури ја учат наставничката да зборува наш јазик.
Во Италија е полесно да оформиш македонска паралелка отколку во Македонија.
Па сега видете каква е ситуацијата.

Ние имаме скоро идентичен број на Македонци во странство колку што имаме моментално во државава. Се сомневам дека тие би се вратиле некој ден.

Колку и да звучи предавнички, се согласувам со Коњаникот Сабја (Colt) дека ако сакаме да си ја задржиме оваа каква таква држава ќе мора да се направи поделба и да им се даде западна Македонија. Пошто веќе е очигледно дека се откажаа од Голема Албанија што ја вклучува западна Македонија, сега одат на цела Македонија. Што реално можат да ја освојат по природен пат за неколку децении, без војна.

За војна ние не треба ни да размислуваме, ниту имаме суперсила како они што го имаат САД, ниту имаме полиција која е пола со шкони, ниту пак армија.

Едноставно немаме менталитет глупи ко кур сме, се делиме на патриоти и предавници место да се обединиме ако веќе сакаме оваа држава да остане наша. Ама очигледно не сакаме.
Само тепајте се вие кој повеќе украл и кој повеќе зло направил последниве 25 години (ВМРО vs СДСМ), додека другиве не работат и тоа убаво. Артан Груби на Телма им вика УЧК владее со Македонија овие му ќутат ко пички. Ахмети им вика не треба да има помали албански партии така само се губи нашиот глас, треба да бидеме обединети ако сакате да победуваме.

До кога ќе бидеме овци што ќе се делат партиски и ќе се мрзиме меѓу себе ради некои си овчари ко Грујо и Зајко? Се у пичка да ви ебам на сите, се накурчив дур го пишував ова.

G

Goldie

Гостин
Od druga strana raboti sto mene mi se bitni primer funkcionalen aerodrom, povrzanost so svetot (internet, bankarski sistemi, logistika), podobruvanje na investment klimata itn se podobreni. Moze a i treba podobro ama bar ima vidliv napredok. So sdsm vo minatoto nisto od toa nemalo.
Инвестициската клима е подобрена само за странските инвеститори кои доаѓаат тука поради ефтината работна сила, ќе направат една монтажна хала која ќе ја преселат во првиот момент кога ќе им прекинат даночните и други олеснувања кои им ги овозможува сегашната влада. Значи да се разбереме, не е лошо што носат вакви инвестиции ама тие даночни олеснувања мора да важат и за нашите домашни компании не само за странските, кои го изнесуваат профитот надвор. Треба многу повеќе да се работи со домашните компании и да се потикнат луѓето да отвараат мали бизниси, да се подобри бизнис климата за малите бизниси а не само да се глобат и да се измислуваат разно разни давачки што ти ја отежнуваат до максимум шансата да успееш..

Пример ти е постот на членов во ДК
Д.
Апропо на некој од погорните постови.

Мала фирма, да ти тече колку толку нешто плус, да не се ослониш само на стандардната фиксна плата што поштено си ја заработуваш.
Дур ја основаш, регистрираш и почнеш, налет тие 5.000 евра, живци и здравје ќе оставиш на шалтер, јер едношалтерски.
А богами и по банки, тука печат, тука потпис ти фали.
Па ќе почнеш онака оптимистички до даска, се додека не почнат они.
И ете ти дошло да платиш фирмарина.
Па аконтација на ддв.
Ќе плаќаш царина, убави 10%.
Ќе плаќаш шпедиција, јер увезена роба, не може туку така.
Па не ти признаваат усна декларација, без разлика што се работи за помала вредност..
Ќе плаќаш данок на добивка, уште 10%.
Во меѓувреме ако ти притребаат пари да си повлечеш од сопствената ти фирма, за која ги плаќаш сите погорни давачки ќе мораш да платиш некој си дополнителен персонален данок за исплата од 10 кома нешто %.
Исто толку % мораш да платиш и ако плаќаш кирија за деловниот простор, а и за сите исплати на физички лица што ги плаќаш преку сметка.
Па ќе пуштиш позајмица од самиот себе, пошто не си останал веќе ликвиден, ама поради истите давачки кои кружат како панорамско тркало на кејот на Вардар не успеваш да си ги вратиш самите на себе, па ќе платиш и камата за задоцнувањето. Камата на државата, за парите што сам си ги должам на себе. :facepalm:
Ама пуста надеж, правиш нова нарачка.
И ти стига нарачаното.
И опет - царина, шпедиција...
Па плаќаш лежарина во Пошта, и тоа за 3-4 дена, пошто многу им се работи и многу сакаат да (ти) завршат работа за која всушност ти им даваш плата, преку сите погоре наведени давачки.
И ете, ти завршиле работа, ти се јавуваат да појдеш.
И цел среќен идеш да си ги подигнеш главоболките, а они насмеани те пречекуваат.
А богами и вработените.
Осмици им се гледаат, небаре чекаат да ти кажат дека си станал татко, на здраво, машко дете од 5 кила со три тестиси.
Па покрај фирмарина, даноци, комуналии, шпедиција, лежарина и остало, им текнало да ти наплатат уште по 500-600 денари од пакет, затоа што ти ја ставиле робата на портокаловата лента - за рутинска проверка, сумљива била пратката, мора да ја проверат, да ја отворат, од чиста мира. Па ти наплатиле дополнителни 2-3.000 денари. Тоа за да докажат дека работеле нешто.

После месец дена лежиш, одмараш пред ТВ-то и си размислуваш....при крај сум со залихите, мора нова нарачка...............................

Да сумираме, би и наштетил како знам и умеам, макар тоа било не само со бугарски, туку кога би можел и со грчки пасош, пошто #реално, ни еба матер на секој можен.ебан.чекор.
Ама очигледно е дека на политичарите лоповите како овие сега не им одговара да имаат што повеќе стабилни финансиски граѓани оти тие потешко се контролираат, подобро им е нив да имаат робови во странски инвестиции за 10-12к и партиски административци кои за 1 плата ги користат за лични интереси однсоно да се обезбедат финансиски до 5то колено.

Последно уредено од модератор:
Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Ретарду глупав, тргна ли да ги извадиш знамињата? Пу клошару.

Куртон глуп, нема да има потреба да се учи Албански разбери, ниту ќе се населуваат Албанци. Од тоа службените патувања мозокот испран ти е.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.812
Поени од реакции
25.273
Инвестициската клима е подобрена само за странските инвеститори кои доаѓаат тука поради ефтината работна сила, ќе направат една монтажна хала која ќе ја преселат во првиот момент кога ќе им прекинат даночните и други олеснувања кои им ги овозможува сегашната влада. Значи да се разбереме, не е лошо што носат вакви инвестиции ама тие даночни олеснувања мора да важат и за нашите домашни компании не само за странските, кои го изнесуваат профитот надвор. Треба многу повеќе да се работи со домашните компании и да се потикнат луѓето да отвараат мали бизниси, да се подобри бизнис климата за малите бизниси а не само да се глобат и да се измислуваат разно разни давачки што ти ја отежнуваат до максимум шансата да успееш..

Пример ти е постот на членов во ДК

Ама очигледно е дека на политичарите лоповите како овие сега не им одговара да имаат што повеќе стабилни финансиски граѓани оти тие потешко се контролираат, подобро им е нив да имаат робови во странски инвестиции за 10-12к и партиски административци кои за 1 плата ги користат за лични интереси однсоно да се обезбедат финансиски до 5то колено.

Jasno mi e mene sto napravile a sto ne. Fintava e sto jasno mi e i drugite sto pravea so privatizacijata a podocna i so audi, malaysian airlines i red drugi koj sakaa da investiraat uste vo 90tite.

Konkretno za domasni firmi i clenot sto napisal se vrakame na toa deka ima mnogu neuki luge sto sakaat da vodat biznis a pritoa ne sednale da napravat adekvaten plan i da si se preracunaat kako treba. Kako drzava imame relativno nizok danok, se poveke subvencii i kolku tolku nepovratni sredstva/pomos za da pocnes biznis, posle dolgo vreme konecno ima i firmi sto nudat factoring a probaa da doneaat i venture capital firmi. Vo sporedba so porano nemase nisto od toa. Mislam deka imas pregolemi ocekuvanja za pomos od drzavata za otpocnucanje mikro biznisi. Realno ubavo bi bilo ama za toa ocigledno nema pari. Duri i da ima muabetot sigurno ke bide deka tie se delat po partiska linija itn...[DOUBLEPOST=1480778171][/DOUBLEPOST]
Toa deka javnoto zdravstvo sekade e katastrofa, nemoj da bidesh tolku siguren, ne e taka.

Inaku za temava: Obrazpvanieto vo MK, a posebno zapadniot del na MK.
Vo Finska molivot i hartijata se izlezeni od upotreba, decata od 1-vo odd. ucat i pishuvaat na PC.
Vo digitalno doba, da vrabotuvash polupismeni uchitelki koi treba da podignat generacii i da gi osposobat za site predizvici na zhivotot, a nabavenite computeri nema ni koj da gi instalira, a kamo li da drzhi nastava, shtancanje na diplomi (posebno vo Tetovo) i so amin na drzhavata....
I seto toa ti izgleda nekako normalno, vazhno aerodromot go bivalo. Aerodromot e na TAV, posle 30 god. kje bide na MK, ama dotogash kje stane kokosharnik. A i sega poleka pochnuva da nalikuva na takvo neshto. Kako proekt, vlasta losho izigra.

Izbori treba da se dobivat so platforma za obrazovanie vo 21 vek ! Nekoj so takvo neshto, neznam dali postoi vo MK, jas barem ne sum zabelezhal.
Se drugo e gola voda i izgubeni generacii vo nepovrat, izgubena drzhava sekako.

Siguren sum. Jasno mi e kakvo e zdrastvoto na zapad. Sekade kolku i da e dobro ima dosta falinki. Za banana republika kako mkd neznam sto ocekuvas. Realno i porano asalnite doktori si barale mito i sto ti ne, bolnicite bile haos i sekoj koj imal moznost se lekuval na strana.

Vo finska poleka gi ukinuvaat i predmetite, nema domasni a sepak imaat najdobar sistem vo evropa. Vo singapur veke nekolku godini deca imaat pristap do 3d printeri i izucuvaat novi tehnologii od najmali godini. Se e toa ok. Smeni treba, se slozuvam. Ovie probuvaat, ideata so kompjuterite ne e losa, toa sto ne kine e bas taa postara generacija - ucitelkite sto nekat da prifatat deka svetot se smenil i cekaat penzija.

Aerodromot civ e uopste ne me interesira. Vazno sega funkcionira. Kako proekt da kazes deka loso izigrale treba malku da se zamislis i da vidis kade zivees, kolku letovi si imal pred toa, koja e kupovnata mok na musteriite i sto nudis. Falat uste nekolku linii ali so ogled na standardot i ova e solidno[DOUBLEPOST=1480778700][/DOUBLEPOST]
Што повеќе се одолговлекува ситуацијата толку повеќе штета ни се прави на нас Македонците. Статус кво воопшто не ни одговара, мора да се одлучи на што сме. Џа или бу, нема друго.
Албанците моментално не верувам дека се 30% ко што се филмаат ама не си ни под 20% ко што фураат "патриотиве". Над 30% можат да бидат само ако другите муслимански етнички групи се пишат како албанци, а тоа и горе долу веќе се случува.

Ние сме стар народ, се помалку млади деца се раѓаат додека другиве се котат ко глувци. За 15-20 години ќе не тепаат со демократија, така што ќе бидат мнозинство и ќе гласаат против Македонците. Од нас само името ќе остане. Згора на тоа додади дека се иселени огромен број од Македонците, не дека и албанците не се отселни доста ама они се затуцани до даска, се уште раѓаат по 5-6 деца и нивниот наталитет се зголемува.

Во Источна Македонија каде што имам роднини и пријатели скоро сите млади се отселија во Италија, Германија итн. Кај дедо ми во село, прилично големо со скоро 1000 жители, верувајте или не не може да се оформи паралелка во основното училиште. Дека поголемиот дел од селото се иселени во Италија, таму има цела паралелка од 20-30 деца со само Македонци и дури ја учат наставничката да зборува наш јазик.
Во Италија е полесно да оформиш македонска паралелка отколку во Македонија.
Па сега видете каква е ситуацијата.

Ние имаме скоро идентичен број на Македонци во странство колку што имаме моментално во државава. Се сомневам дека тие би се вратиле некој ден.

Колку и да звучи предавнички, се согласувам со Коњаникот Сабја (Colt) дека ако сакаме да си ја задржиме оваа каква таква држава ќе мора да се направи поделба и да им се даде западна Македонија. Пошто веќе е очигледно дека се откажаа од Голема Албанија што ја вклучува западна Македонија, сега одат на цела Македонија. Што реално можат да ја освојат по природен пат за неколку децении, без војна.

За војна ние не треба ни да размислуваме, ниту имаме суперсила како они што го имаат САД, ниту имаме полиција која е пола со шкони, ниту пак армија.

Едноставно немаме менталитет глупи ко кур сме, се делиме на патриоти и предавници место да се обединиме ако веќе сакаме оваа држава да остане наша. Ама очигледно не сакаме.
Само тепајте се вие кој повеќе украл и кој повеќе зло направил последниве 25 години (ВМРО vs СДСМ), додека другиве не работат и тоа убаво. Артан Груби на Телма им вика УЧК владее со Македонија овие му ќутат ко пички. Ахмети им вика не треба да има помали албански партии така само се губи нашиот глас, треба да бидеме обединети ако сакате да победуваме.

До кога ќе бидеме овци што ќе се делат партиски и ќе се мрзиме меѓу себе ради некои си овчари ко Грујо и Зајко? Се у пичка да ви ебам на сите, се накурчив дур го пишував ова.
Prostaj po zapadna isto e. Debarcani vo italija, gostivarcani vo germanija. Eve "fantomite" na sdsm ispadnaa 170 000 nivni. Oni se porasseleni nego nie i za e
razlika od porano ni oni veke ne se vrakaat. Pod 20% se denes, zatoa i na niv im se brza.

Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Одмор,одмор и одмор само голема албанија

Албанците и тие што знаат албански на албански ќе знаат што значи

Статус