Во Струга сите македонски знамиња се тргнати!!! Поставени само албански знамиња !!!!

Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.812
Поени од реакции
25.273
Од кога не си бил тука ? И ако си бил, колку време си издржал ? Илјадници километри си уџум и ќе солиш памет како е тука.

Следен пат кога ќе дојдеш, ако биде у брзо време, sирни до државна болница малце, е таму на пример е едно 10 пати подобро од болниците во другите градови а во државна е хорор, па ти види ја сликата за нашето здравство, после тоа посети ги студентските домови, после види какво ни е станато образованието, после разговарај со некој социјални случаи на кои им е кратена социјалната помош на сметка на други лица, после направи муабет со некој што работи во државна администрација и прашај го кроз што поминува во време на избори и што треба да направи за да си го задржи работно место. И, успат, прашај некој што има мала или средна фирма дали не е изрекетиран преку разноразни казни во последните 10 години.

И не е се до парите, не значи дека ако имаш привидно повисоки примања ќе имаш и подобар и поквалитетен живот.
Во МКД последен пат бев пред некој месец, а сум 2-3 пати годиншно така да доволно добро знам како е.

Се е тоа ОК, јасно ми е каква е ситуацијата во болниците меѓутоа таа е таква уште од времето на ЈУ. Ниту едниве ниту другиве немаат ништо направено на тоа поле и ред други. Сиромашна држава е, се тоа полека ќе се средува неможе преку ноќ. Буџетот за здраство во споредба со 2005 претпоставувам е зголемен. Дали има промашувања во приоритетите тоа е индивидуално, некој сака/вика дека треба патишта, некој болници, некој административни објекти. Буџетот е тој, или ќе трупаш администрација и ќе намалиш незапосленост (не ме сфаќај грешно, притив ова сум) ќе намалиш социјални проблеми, тензии, ќе си зголемиш фонд на гласачи (овој тренд го почна СДСМ а ВМРО го усоврши, така да исти курац се). Тоа треба да биде во суштитна кампањата, секоја партија јасно да каже што ќе бидат приоритетите и секој да се одлучи за каква понуда сака да гласа. Кај нас не е тоа, кај нас има циркус, така да што побрзо заврши тоа подобро.

И доста веќе со приказни за рекетирање и јадната ни администрација. Она што запознав во МКД е голем дел на „бизнисмени“ што ни се спремни ни знаат а водат бизниси. Што кукаат дека неможат да затаат данок или се љубоморни на некој што може. Што не прават адекватни планови, него влагаат во зделки без притоа да ги урачунаат и основините давачки кон државата. За администрацијата поготово онаа партиски што е запослена ич не ми е жал. Си го дале газот под кирија за 200-300е сега нека му ја мислат. Имаш цел куп од двата табора такви на форумот.

Точно, не е се до парите. За мене поисплатливо е да живеам во МКД каде би имал смешни месечни трошоци наместо во една од најскапите држави во светот. Секако 95% од приходот не ми е поврзан со државата во која живеам. Сепак живеам таму ради ред други работи кој немаат никаква врска со парите или владите/политичарите. Не ме засега ни кој раководи со МКД ни кој раководи со АУС зашто реално гледам сам да си ги решам проблемите, не чекам од државата. Таа е таа разлика во менталитетот кај луѓето едни си работат и си ги решаваат проблемите други кукаат дека се нешто им фали и друг им е крив.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.955
Дали тебе како личност ти боди очи како што напиша реалната двојазичност на државно и општинско ниво или сеедно ти е онака и немаш ништо против тоа ?
Ирелевантно е дали ми боде или не очи. Од 2001 година па наваму тоа е реалност тука.

Има и многу полоши работи на нашата територија. На пример во Радуша имаш заробен тенк на АРМ кој служи како споменик на УЧК. И Горде 10 години веќе не најде за сходно да ги испрати нејзините специјалци таму, додека на протести во Скопје распоредуваше полиција како да доаѓа претседателот на САД.[DOUBLEPOST=1480668307][/DOUBLEPOST]@kano друже грешка си дека се подобрува пополека состојбата со земјата. Фактите кажуваат спротивно.

Пред месец дена се виде дека ПИОМ не може да исплати пензии ако не земе заем кога се дигна паника за блокирањето на заемот од опозицијата.
ПИОМ не може веќе ни половично да ги покрие пензиите без помош од буџетот.

Во здравството плавите картони веќе не вредат ни пет пари и ништо не покриваат, листата на лекови само се крати.

Во администрацијата толку луѓе се имаат вработено што веќе немаат доволно столчиња и маси. Во Архива за прием на пошта и документи седат по 5-6 луѓе. Пет-шест луѓе се големина на една помала приватна фирма или сметководствено биро на пример.

Во образованието вработија еден куп партиски неписмени кадри што се дрзнаа да прават учебници и воведоа таква програма што за неколку години од школите ќе излегуваат само дебили наместо образовани кадри.

Ова не се фасади и споменици низ Скопје за личба, ова се клучни столбови на една држава кои се донесени на најниско дереџе.
Ниту една сериозна реформа која долготрајно ќе ги реши проблемите и ќе стави цврсти темели во одреден сектор на државата. Исто како и со фасадите, се носат само популистички закони за кратка употреба на телевизија кои брзо пропаѓаат и се покажуваат како неприменливи.

Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Си бил во странство и знаеш како функционира јазичната бариера. Во денешно време да не се разбереш на некој јазик со некој што живее до тебе е страмота. Се поставува прашањето како било во турско како се разбирале луѓето кога немало училишта НИКАКВИ ни јазик ни читање ни бутур незнаеле.
Незнам што се замараат толку со јазици кога има глобален јазик а кај и да е за 10-15 години ќе имаме апарати што во живо ќе ти преведуваат тоа што го зборува човекот. Па двојазичноста ќе биде последен албански кловн.
А до тогаш тие што незнаат и несакаат да научат како ќе одат на лекар на друг јазик да ги прегледуваат и лечат

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
А до тогаш тие што незнаат и несакаат да научат како ќе одат на лекар на друг јазик да ги прегледуваат и лечат
резултати од крв мокраќа ренгенски снимки мерење на притисок екг.... се универзални и секој ги разбира

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
YA OK ljubco georgievski. Toj takvi GLUPAVI izjavi davase vo 2001 koga neznaese kako da se spravi so teroristi. A ti so tvojov komentar samo se pokazuvas kakov predavnik si. Dali sds vmro dui dpa partija na romite ne mi e gajle, PREDAVNIK si!

Sent from my SM-G930W8 using Tapatalk
Не гледам зошто е предавник ептен е реално мислењето негово е сега за тебе ако се патриоти оние со сендвичиве тоа е друга работа.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
YA OK ljubco georgievski. Toj takvi GLUPAVI izjavi davase vo 2001 koga neznaese kako da se spravi so teroristi. A ti so tvojov komentar samo se pokazuvas kakov predavnik si. Dali sds vmro dui dpa partija na romite ne mi e gajle, PREDAVNIK si!

Предавник е. Но, не толку колку врвот на ВМРО ДПМНЕ.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429

зошто мислиш дека е предавник човекот, ако мене лично ме прашаш јас не сакам ни федерализација со нив, него чиста поделба и електрична граница со нив, ни бизнис ни ништо, сурат повеќе да не им гледам. Ова што се лучува во моментов е само мачење кое нема крај, овде читам се препуцаваат лугето бадијла, абе кризата кај нас уште не е почната, ако некој мисли дека кризата ќе заврши со изборите,тогаш се заебал,кризата уште не е почната, и нема да заврши додека не се исподелиме еднаш засекогаш со рамковниве браќа, што побргу тоа подобро.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
зошто мислиш дека е предавник човекот, ако мене лично ме прашаш јас не сакам ни федерализација со нив, него чиста поделба и електрична граница со нив, ни бизнис ни ништо, сурат повеќе да не им гледам. Ова што се лучува во моментов е само мачење кое нема крај, овде читам се препуцаваат лугето бадијла, абе кризата кај нас уште не е почната, ако некој мисли дека кризата ќе заврши со изборите,тогаш се заебал,кризата уште не е почната, и нема да заврши додека не се исподелиме еднаш засекогаш со рамковниве браќа, што побргу тоа подобро.
"Делете ја парчете ја пак ќе биде наша најмила"

И тука во позадина течат Бисер Балкански и Народе Македонски. Колку да се одржи патриотското чувство и да се воспее победата.

Назад во реалноста овие идеи прават повеќе проблеми на граѓаните, без разлика на етничкаат припадност. Економски, демографски, социјални, бирај што сакаш, само ќе се намножат.

А суратот секако ќе им го гледаш. И пред тебе сакале ликови да ставаат бодликави жици и со Албанија и со Грција, ама реалноста не ги удостоила нивните желби.:duel:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429
"Делете ја парчете ја пак ќе биде наша најмила"

И тука во позадина течат Бисер Балкански и Народе Македонски. Колку да се одржи патриотското чувство и да се воспее победата.

Назад во реалноста овие идеи прават повеќе проблеми на граѓаните, без разлика на етничкаат припадност. Економски, демографски, социјални, бирај што сакаш, само ќе се намножат.

А суратот секако ќе им го гледаш. И пред тебе сакале ликови да ставаат бодликави жици и со Албанија и со Грција, ама реалноста не ги удостоила нивните желби.:duel:
тое е мое мислење, ти ако имаш некое подобро решение, еве имаш простор и време да се изјасниш, па повели, ти си на ред....

Член од
13 декември 2014
Мислења
422
Поени од реакции
337
Delumno se slozuvam. Odkoga Zaev ili SDSM ja stavi na masata Dvojazicnost i Federalizacija vo Svajcarija pred tamosnite Albanski Diasporci otvorena e Pandorinata kutija. Site Albanski Partii za da vlezat vo Koalicija so na primer VMRO i da napravat Vlada ke barat ista taa Dvojazicnost koja im ja vetil Zaev kako preduslov. :tapp:

E sega ke nastane edna Situacija koja e mozna samo radi Ramkovniot Dogovor. Sto ako Na 11 Dekemvri mnozinstvoto na ovaj Narod se odluci za VMRO i so toa protiv Dvojazicnost, Federalizacija itkn? A DUI, DPA itkn go barat toa kako preduslov za da formirat Vlada. Sto predhodno ne bese slucajot. Toa e klasicna Ucena

Scenario 1: Vmro protiv voljata na Mnozinstvoto izrecena na Referendumski Izbori ke se dogovori za Dvojazicnost so bilo koja od Albanskite Partii da se formira Vlada. Makedonecot ke uci zadolzitelno Jazik na malcinstvo vo svoja Drzava. Gubime sekoj argument protiv Grcite za imeto Makedonija. Se prekrstuvame vo Juzna Banovina.
(Se raspadnuvame kako "Drzava" za pomalku od edna Godina) Makedoncite stanuvat kako cigani, Narod bez ime i zemja.

Scenario 2: Vmro nema da go ispolne uslovot za Dvojazicnost za bilo koja Partija na Albancite. Novata Vlada e bez Albancite i Krizata prodolzuva. E sega defacto so 63 Pratenici ne treba VMRO da ima Albanska Partija za da sostavi Vlada. Nova Mozna Vojna i konecno cistenje na drzavata od lugje koj se protiv Makedonskiot Karakter na RM.

Washington i Brisel ovaj pat nema da se mesat. Trump kaza deka nema da trose pari za da ruse tugji vladi a Brisel ke bide blokiran radi drzavite od Visegrad koj stojat pozadi Gruevski. Ako sakame da pokazame deka sme Drzava ova e nasa posledna sansa. Sekoja Politika koja e protiv Interesot na Mnozistvoto na ova Drzava treba da bide odbiena. Ako ima VOJNA togas toa bilo pisano. Koja e logikata da imas svoja drzava a mnozistvoto da se prelagoduva na malcinstvo. Sekoja Neoliberalna Logika koja sakat nekoj ovde da ja plasirat ne funkionira ni na Zapadot a kamoli ovde na Balkanot.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Washington i Brisel ovaj pat nema da se mesat. Trump kaza deka nema da trose pari za da ruse tugji vladi a Brisel ke bide blokiran radi drzavite od Visegrad koj stojat pozadi Gruevski. Ako sakame da pokazame deka sme Drzava ova e nasa posledna sansa. Sekoja Politika koja e protiv Interesot na Mnozistvoto na ova Drzava treba da bide odbiena. Ako ima VOJNA togas toa bilo pisano. Koja e logikata da imas svoja drzava a mnozistvoto da se prelagoduva na malcinstvo. Sekoja Neoliberalna Logika koja sakat nekoj ovde da ja plasirat ne funkionira ni na Zapadot a kamoli ovde na Balkanot.
Која бе војна, да останам инвалид ил не дај боже загинам па истата држава да ме суди мене или децата и им зема пари со камата ко шо им напрвија на бранителите и воините наши од 2001
Многу играте кантер деца, државност не се покажува со војна, секоја будала може да отвори војна голем државник се гледа по благодети создадени за својот народ и земја а не по бриој на гробови и инвалидски колички

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429
Delumno se slozuvam. Odkoga Zaev ili SDSM ja stavi na masata Dvojazicnost i Federalizacija vo Svajcarija pred tamosnite Albanski Diasporci otvorena e Pandorinata kurija. Site Albanski Partii za da vlezat vo Koalicija so na primer VMRO i da napravat Vlada ke barat ista taa Dvojazicnost koja im ja vetil Zaev kako preduslov. :tapp:

E sega ke nastane edna Situacija koja e mozna samo radi Ramkovniot Dogovor. Sto ako Na 11 Dekemvri mnozinstvoto na ovaj Narod se odluci za VMRO i so toa protiv Dvojazicnost, Federalizacija itkn? A DUI, DPA itkn go barat toa kako preduslov za da formirat Vlada. Sto predhodno ne bese slucajot. Toa e klasicna Ucena

Scenario 1: Vmro protiv voljata na Mnozinstvoto izrecena na Referendumski Izbori ke se dogovori za Dvojazicnost so bilo koja od Albanskite Partii da se formira Vlada. Makedonecot ke uci zadolzitelno Jazik na malcinstvo vo svoja Drzava. Gubime sekoj argument protiv Grcite za imeto Makedonija. Se prekrstuvame vo Juzna Banovina.
(Se raspadnuvame kako "Drzava" za pomalku od edna Godina) Makedoncite stanuvat kako cigani, Narod bez ime i zemja.
Scenario 2: Vmro nema da go ispolne uslovot za Dvojazicnost za bilo koja Partija na Albancite. Novata Vlada e bez Albancite i Krizata prodolzuva. E sega defacto so 63 Pratenici ne treba VMRO da ima Albanska Partija za da sostavi Vlada. Nova Mozna Vojna i konecno cistenje na drzavata od lugje koj se protiv Makedonskiot Karakter na RM.

ти си многу наивен, ова не е желба на Заев, така му е наредено, ќе имаш прилика сам да се увериш дали Вашингтон и Брисел нема да се мешаат, ќе се разочараш.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.527
Поени од реакции
18.432
Јас очекувам после избори, на кои ќе победи ДПМНЕ, но не со 63, туку многу помалку, да сведочиме на досега невидено продавање на државните интереси. Се за спас на својата кожа. Баш ќе биде интересно да ги читаш сендвичите и нивните релативизации.

Истото го очекувам и од СДС, зашто се шупаци.

Уствари, сите сме шупаци. Затоа и сме во ситуација сами, ничим изазвани, да го даваме гзот под кирија на Албанците. Класично предавничко однесување, својствено за народ без никаква национална свест и длабока духовна беда.

И за што да ти биде криво и да се заложуваш, на крајот на краиштата, со сендвичи, лопови и предавници, мој до мојега. Нека раскурцуваат, али нека ги скокнат фазите за се ова да изгледа како драма. Радикално нека биде, како ампутација.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Delumno se slozuvam. Odkoga Zaev ili SDSM ja stavi na masata Dvojazicnost i Federalizacija vo Svajcarija pred tamosnite Albanski Diasporci otvorena e Pandorinata kutija. Site Albanski Partii za da vlezat vo Koalicija so na primer VMRO i da napravat Vlada ke barat ista taa Dvojazicnost koja im ja vetil Zaev kako preduslov. :tapp:

Сега знам сите ќе скокат против мене но за жал постои само една опција. А тоа е нова војна. Сем ако се откажат албанците од овие радикални барања.Верувајте дека нема друга алтернатива. Со ова темпо албанците после 10 години ќе бараат да се одржи референдум и да се отцепат од Македонија. Албанските барања нема крај тоа сите го знаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom