Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам зошто се зборува за балони,растоварување и продавање на акции ,кога берзата само што тргна а акциите се со п/е 4-5-барем квалитетните како ОХБ,СТБ -до пред некој ден имасе п/е околу 6.Ако е така ај нека ми објасни некој зошто нема продажни налози за СТБ?Јас лично ја имам купувано од 260-330 иза сега не гледам разлог за продавање,туку сакам и да докупам уште некоја акција од СТБ.Зашто не прифатиме дека берзанскиот воз конечно тргна,туку гледаме скори надолни корекции и црни сценарија?Па зар некој може да мисли дека СТБ. ке ја види повторно на 520ден. илиОХБ. НА 1800?:tapp:

zaso nikogas ne sum igral na mkd berza
nedela dena pred da ripne berzata pred 15tina godini(makstil i ostanati),eden drugar mi vika'kupi od ovie akcii'
sestra mu,najdobra drugarka so zenata na togasniot direktor na berzata.koj fati togas,fati.sea glumime berza za prljavite igri na mkd tajkunite da si gi isperat parite.

@lycku Дали вреди да се купи ОХБ по моменталната цена и колку мислиш дека може да оди нагоре за година време?

Branchez jas posleden pat kupiv na 3250 negde sredinata na septemvri i se misliev dali ke odi uste nagore, se pokaza deka od togas navamu samo na tie kupeni akcii sum u dobivka okolu 600den.po akcija.Negde procitav deka od 2017 50% od dobivkata ke odelo za dividenda, pa ako e taka ocekuvam cena od barem5000den.Nov moment vo celata prikazna so OHB. e sto SG, resile da gi prodavaat svoite filijali vo Hrvatska i Crna Gora, i ako pocnat muabeti ili spekulacii za prodazba ina OHB.mislam deka cenata od 5000den. ne e nedostizna ie mnogu realna.Sepak Branchez toa e samo moe mislenje,bazirano na nekolkugodisno sledenje na MSE a sekako i trguvanje.(y)

Не знам зошто се зборува за балони,растоварување и продавање на акции ,кога берзата само што тргна а акциите се со п/е 4-5-барем квалитетните како ОХБ,СТБ -до пред некој ден имасе п/е околу 6.Ако е така ај нека ми објасни некој зошто нема продажни налози за СТБ?Јас лично ја имам купувано од 260-330 иза сега не гледам разлог за продавање,туку сакам и да докупам уште некоја акција од СТБ.Зашто не прифатиме дека берзанскиот воз конечно тргна,туку гледаме скори надолни корекции и црни сценарија?Па зар некој може да мисли дека СТБ. ке ја види повторно на 520ден. илиОХБ. НА 1800?:tapp:
Со берза и се е можно. Во 2012 трубев дека мсе е златен рудник сега не мислам така. Имам доста влогови на мсе ама сум скептичен и воопшто не ми се допаѓа. Ама знам дека многу не мислат така. Така да нека играат уште оро.

Branchez jas posleden pat kupiv na 3250 negde sredinata na septemvri i se misliev dali ke odi uste nagore, se pokaza deka od togas navamu samo na tie kupeni akcii sum u dobivka okolu 600den.po akcija.Negde procitav deka od 2017 50% od dobivkata ke odelo za dividenda, pa ako e taka ocekuvam cena od barem5000den.Nov moment vo celata prikazna so OHB. e sto SG, resile da gi prodavaat svoite filijali vo Hrvatska i Crna Gora, i ako pocnat muabeti ili spekulacii za prodazba ina OHB.mislam deka cenata od 5000den. ne e nedostizna ie mnogu realna.Sepak Branchez toa e samo moe mislenje,bazirano na nekolkugodisno sledenje na MSE a sekako i trguvanje.(y)
I moeto msilenje e isto za OHB , momentalno ima p/e <4 , 100 evra za ovaa akcija bi trebalo da e mnogu skoro dostizno, sto e i momentalna knigovodstvena .

Јас до сега на форумов пишував анализа на TNB на 6800 дека е одлична акција.
Потоа една цела анализа за UNI во време дури беше 650 денари.
Дека СТБ има голема можност да се продаде.

Морам да кажам дека имам голема резерва во врска со OHB.
Нека стои тука.

Се секавам на бумот, тогаш секојдневно го пратев индексот сепак како студент немав пари да инвестирам. Баш денот кога не не примија во НАТО и имаше колапс бев на предавање во канцелариите на берзата. Искрено не се сеќавам какви резултати вадеа компаниите тогаш во однос на цените а и безризичните каматни стапки на депозитите беа огромни така што ептен сме во различна позиција од тогаш.

Сегашната ситуација е релативно добра и стабилна барем на краток рок (до 1 година). Десетина компании се стабилни и имаат солидни приноси од дивиденда што се многу поголеми од каматите во банките. Мене резерва ми ствараат две работи. Политичката криза што иако сега тлее на тивок оган мислам дека ќе се разгори ептен како што ќе почнат да се процесираат работите од СЈО во судот има потенцијал да створи голема нестабилност. Втората е малиот расположлив капитал за вложување кај нас, што преставува една кочница при нагорното движење на цените на акциите.

Каква фина парабола прави берзата. Лета нагоре. Мислам дека нема да дочекаме нова година па да имаме корекција ако воопшто е корекција може и полошо да е. Вчера скратив малку на тнб.

Каква фина парабола прави берзата. Лета нагоре. Мислам дека нема да дочекаме нова година па да имаме корекција ако воопшто е корекција може и полошо да е. Вчера скратив малку на тнб.

А причината за таа корекција од која толку си исплашен која би била или па не дај боже крах поради што ???

А и која е причината па за досегашниот раст на берзава земајќи во обзир дека имавме бомби, па политички театар а фирмите исто работат и сега и пред година дена ???

А причината за таа корекција од која толку си исплашен која би била или па не дај боже крах поради што ???

А и која е причината па за досегашниот раст на берзава земајќи во обзир дека имавме бомби, па политички театар а фирмите исто работат и сега и пред година дена ???
Секогаш има корекција на растот едноставно 2,5/100 секој ден не е можно мора да падне. Еден период теоријата беше дека расте берзата пред дивиденда и дека годишниот раст е колку што е дивидендниот принос. Сега сите акции се не само над дивидендата туку над целата проекирана добивка за 2016та а не се знае уште колку ќе биде 4кварт.
Се вадат хипотези дека дивидедниот приход треба да еднсков на камататз на депозити. Се прават екстремно оптимистички проекции за 2017та. Прво од технички аспект се проектира корекција. Второ постојат економски и политички ризици. Во сад немало со тоа и во светот од 2008ма рецесија време е за нова криза. Не дека сум во паника и дека се продавам само не би ставил уште пари и внимателно следам. Мислам дека ок ќе биде мсе уште некое време. Со добивката сум задоволен и несакам да ја изгубам.

Секогаш има корекција на растот едноставно 2,5/100 секој ден не е можно мора да падне. Еден период теоријата беше дека расте берзата пред дивиденда и дека годишниот раст е колку што е дивидендниот принос. Сега сите акции се не само над дивидендата туку над целата проекирана добивка за 2016та а не се знае уште колку ќе биде 4кварт.
Се вадат хипотези дека дивидедниот приход треба да еднсков на камататз на депозити. Се прават екстремно оптимистички проекции за 2017та. Прво од технички аспект се проектира корекција. Второ постојат економски и политички ризици. Во сад немало со тоа и во светот од 2008ма рецесија време е за нова криза. Не дека сум во паника и дека се продавам само не би ставил уште пари и внимателно следам. Мислам дека ок ќе биде мсе уште некое време. Со добивката сум задоволен и несакам да ја изгубам.

Имаш криза во светот и тоа во државните обврзници и способностите на државите да си го вратат долгот.
Резултатот на тоа капиталот бара место каде да се паркира а притоа да не загуби а и нешто конкретно да е.
Ние сега ако немаме политичка криза незнам кога сме имале :toe:

Која опција друга ја имаш ти ако имаш милиони а имаш ултра ниски дури и негативни каматни стапки а притоа имаш сигурни фирми кои ти нудат дивиденда над 5% ???

За Америчката берза веќе 3 години се збори преценета е, мора да падне, невиден меур ова она, а таа расте ли расте па и рекорди руши :cool:

Реално ние ваква сериозна криза не сме имале од војната во 2001, така што ситуацијата не е за потценување поради тоа што сега е статус кво. Политичката елита е сериозно навлезена во нашите најголеми компании и ударот што може да се случи мислам дека никој сега не е во можност да го процени.

Ја следам берзата па сакав да прашам што е причината за ваков раст?
Има ли можност после ваков раст, растот драстично да падне ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom