Најекономично греење и ладење

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
@wiksa хансолот истите монтери го монтираа ?
беше ли дома кога ја местеа 9-ката, ја вакумираа ли, цевките дали се изолирани посебно секоја ?
дај малку инфо, вака можеме само да нагодуваме што и е
Ne treba da si baba vanga za da pretpostavuvas so i e, kanta e be brat. Da e nekoja marka ili eventualno skapo platena pa da se cudis so moze da e i da svatam, tuka barem nema dilema, kanta za eftini pari so vika strelco vo nekoi repliki.
Zalosno e da se diskutira za potrosnja i KVALITETOT na rabota na inverteri vo vakvi uslovi koi edvaj moze da se narecat zimski, ako vo vakvi uslovi na + 15 prosecna temperatura klimite bucat, svirat, drndaat, ne duvaat toplo i taka natamu, sto ke bide koga ke dojdat minusi.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Pa ti be @gigovit sto ne mu predlozi nekoja Japanka za 20karti mesto sto kjutese koa coekov birase klima za vo spalnata?
Imas predlog za nekoja poasalna NEkanta za sobata kaj @wiksa od 10 ili 15m2 a da ne kosta pojse od 25000? Ama i EEV da ima a ne kapilara ;)
Koga ke imas pisi
Ja kolku sto znam ti vo spalnite i nemas klima....dvete klimi sto gi imas ti se namesteni vo 2 dnevni na razlicen sprat, ti spalni negrees
Uostalom ni tie 2 klimi sto bozem "gi imas" gi nemas pokazano....pa za mene i nemas klima
Ja vcera kupiv dve, a be great upm :D mnogu se dobri

Последно уредено:
Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Na bugarskiot forum ima tema za konsumacija na Fujitsu LEC vo StandBy mod i konkretno trosela i po 50W vo StandBy mod t.e na iskljuceno, pa posle ima post koj vika deka pod +7 nadvoresna Temeperatura se ukljucuvalo zagrevanjeto na namotkite za da go zgree uljeto...eurovent za LLCC kazuva deka ima greac na kompresor(crancase heater) so 25W potrosuvacka (neli nemase greac i samo kineskite imaa greaci ? ;)
Klimite so greaci(znaeme koi) ova go pravat pod +1C i netrsosat struja bezveza na +5 ili +2 koga nisto nemrzne....na palenje ke si ujkljuci greaci koi za kratko ke go zgreat uljeto, mozebi nekolku minuti poveke ke se poceka da pocne da duva klimata ama nema da treba cela nokj da trosi 25W ili 50W za da gi gree namotkite na +7 i pod taa temperatura.....a nema da ima ni potreba na prekidac da se vrzuva klimata kako sto i nasle solucija bugarive za da ne im trosi preku nokj :)
Bas me interesira kolku trosat na StandBy ovie skapo platenive klimi pa posebno Fujitsu....sto neveruvam deka nekoj ke prijavi ;)
LEC e postar model zamenet mislam so LLCC....ovde znam deka go ima LEC eden clen...neka proveri kolku mu trosi na StandBy pod +7 :)
Sto ne pitas sta te interesuje @Strelec

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Aj nie se glupirame aj togas ti kazi nesto konstruktivno kako na primer za tvojata klima ako ja imas i sto imas i kolku ti trosi?
Јас имам 47квадрати грејна површина, немам клима за греење и се греам на парно од бег и ме кошта 11000 денари сезона така да тоа е најекономичното греење моментално во Скопје.
П.С смешно ми е што грее лобито ти ставило лајк на постот ама очигледно е дека по дифолт се лајкувате. Смешно и трагично.

Sent from my Huawei P9

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
@Strelec
Nemoj da stices znanje po raznoraznim forumima , nego lepo pitaj sta te interesuje ?
Znamo svi mi da ti plata zavisi od procenta prodaje Gree . Nemoj samo da citas forume , nego pitaj i nauci nesto korisno.[DOUBLEPOST=1478907603][/DOUBLEPOST]@Strelec

Kada ces ti da kupis jednu klimu Gree, pa da nama ovde preneses tvoje iskustvo kako rade klime Gree ? Ti imas klimu Mitsubishi FH , a svima ovde preporucujes klime Gree.
Grejes se na FH 35 VE -- sto nisi kupio Gree ?

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.655
Поени од реакции
5.366
@wiksa хансолот истите монтери го монтираа ?
беше ли дома кога ја местеа 9-ката, ја вакумираа ли, цевките дали се изолирани посебно секоја ?
дај малку инфо, вака можеме само да нагодуваме што и е
Не се истите зашто не бев задоволен од пристапот на мајсторот што ја местеше хансолот па викнав друг кој е еден од овластените сервисери на грее.
Да бев дома и неможам да се пожалам од начинот на кој си сработи човекот, цевките се во должина заедно со оној дел кој е фабрички ставен на внатрешната над 3 метра, секоја од цевките е посебно изолирана па на крај изолирани заедно со траката. Климата си беше вакумирана и сите останати работи. Проблемот не верувам дека е во надворешната единица која не ја ни слушам а навечер кога спијам ми е баш позади глава и тоа монтирана на носечки столб ( што би требало да дава повеќе вибрации од цигла)
Нешто изгледа не е во ред со внатрешната ќе си дојде монтерот и ќе провери, во случај да не е пронајден никаков проблем од негова страна ќе се обратам во Грее мак, до сега имале премногу коректен однос се надевам така и ќе продолжи.
Иначе денес намерно ја пуштив на повисока (29 степени ) температура од онаа која ја држам во просториите и си пушташе топол воздух (немам мерач и сигурно нема да земам за да му покажам на некој или да си го мерам кој има подобро) ама беше топол сигурно околу 40 степени, потоа ја вратив на 21 степен и си продолжи да работи нормално ( звукот не се изгуби се уште чудно бучи), но грееше.

Иначе @yamaha10 просечната потрошувачка на хансолот е падната под 400в на час, за период од 222 активни часови има потрошено 83,6кв Ел.енергија
Дали сум задоволен од неговата целокупна работа, да и топло го препорачувам (барем засега за сите оние кои имаат ајде да кажеме лимитиран буџет зашто сепак на некој разликата од 45 до 60 илјади му значи), какво ќе биде искуството со чејнџ ќе видиме

@Strelec имам едно прашање за тебе дали може да се намести тајмер во одреден период да држи хансолот една температура, а во друг временски период друга и истото тоа да биде во повеќе различни интервали. Пример
Сабајле пред да станам да поставам една температура, потоа додека сум на работа преку ден да биде друга, попладне кога сум пак дома да е трета температура и навечер за спиење да е четврта температура ( на ова би додал и за викенд посебно ама веќе има 4 различни подесувања што веројатно се мн ама ајде да си прашам) ако не ќе си терам постојано иста температура

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ne treba da si baba vanga za da pretpostavuvas so i e, kanta e be brat. Da e nekoja marka ili eventualno skapo platena pa da se cudis so moze da e i da svatam, tuka barem nema dilema, kanta za eftini pari so vika strelco vo nekoi repliki.
Zalosno e da se diskutira za potrosnja i KVALITETOT na rabota na inverteri vo vakvi uslovi koi edvaj moze da se narecat zimski, ako vo vakvi uslovi na + 15 prosecna temperatura klimite bucat, svirat, drndaat, ne duvaat toplo i taka natamu, sto ke bide koga ke dojdat minusi.
Ти ги читаш ли моите постови ?
мислиш дека се фалам или пак ги измислувам податоците за потрошувачка и ефикасност на мојата клима ?
ако веќе ме реплицираш, дај кажи со која потрошувачка работи твојата тошиба, со кој COP, не само се фалиш дека си купил јапонска клима а другите не ги бива за ништо[DOUBLEPOST=1478915540][/DOUBLEPOST]@wiksa се надевам дека ќе ја средат и ќе бидеш задоволен и со новата клима[DOUBLEPOST=1478916709][/DOUBLEPOST]еве колку работела мојата Change 9-ka во месец ноември
DSC00902.JPG
за
DSC00903.JPG за 18 часа и 43 мин. потрошила 3.2kw
ги сликав сега да види @gigovit што канта од клима е, просечна потрошувачка имала од 160w :P

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Јас имам 47квадрати грејна површина, немам клима за греење и се греам на парно од бег и ме кошта 11000 денари сезона така да тоа е најекономичното греење моментално во Скопје.
П.С смешно ми е што грее лобито ти ставило лајк на постот ама очигледно е дека по дифолт се лајкувате. Смешно и трагично.

Sent from my Huawei P9
Јас имам 120-130квадрати грејна површина, имам клими за греење и ме кошта околу 27000 денари сезона така да тоа е најекономичното греење моментално во Скопје, и пошироко,
Само што кај мене е 23-24 степени и дење и ноќе[DOUBLEPOST=1478943558][/DOUBLEPOST]И кај мене е куќа

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Кај мене е 25 и не се спремам 10 минути да седнам на шоља. Заборави да пишеш колку инвестираше за климите.

Sent from my Huawei P9

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ne sum zaboravil, nego ne si me prasal, inaku 100000den.
Ako se greev na parno ke kupev dve drugi od po 25000den samo za ladenje, taka da investicijata e 50000den
A ti imas li klima za ladenje, ili ne se ladis preku leto?

A kolku si vlozil vo radijatori?

Inaku ne se spremam 10 min, i za razlika jas u 3h noke mozam gol da setam niz kuka, a sepak ziveam vo kuka, da bev vo stan daleku poeftini ke bese greenjeto, a tebe daleku poskapo.

Kvalitetot e nesomneno podobro na parno, ama ne na ovie aramiive koga ke im tekne kolku da go uklucat i na koja temperatura.

Sve e kompromis odnos kvalitet/cena.

A deka na parno od beg e najeftino, mislam deka ne si vo pravo

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Ти ги читаш ли моите постови ?
мислиш дека се фалам или пак ги измислувам податоците за потрошувачка и ефикасност на мојата клима ?
ако веќе ме реплицираш, дај кажи со која потрошувачка работи твојата тошиба, со кој COP, не само се фалиш дека си купил јапонска клима а другите не ги бива за ништо[DOUBLEPOST=1478915540][/DOUBLEPOST]@wiksa се надевам дека ќе ја средат и ќе бидеш задоволен и со новата клима[DOUBLEPOST=1478916709][/DOUBLEPOST]еве колку работела мојата Change 9-ka во месец ноември
Прегледај го приврзокот 159796
за
Прегледај го приврзокот 159797 за 18 часа и 43 мин. потрошила 3.2kw
ги сликав сега да види @gigovit што канта од клима е, просечна потрошувачка имала од 160w :P
Kako sto veke rekov, zalosno e da se diskutira vo ovie uslovi koga edna on-of bilo kakva e poekonomicna od ovie kanti inverteri. Ke dojde vreme koga polovinata so vakvi kanti od 20 KARTI koi great 30 kvadrati so 12-ki, ne pa 9-ki ke prepiskaat, ke bidat krivi monteri, dolzina na cevki i trista drugi saltanati, samo ne cudata od klimi koi se perfekcija neli za eftini pari. A u vrska so COP sto si merel za zal ne ja znam tvojata formula za da presmetam, daj molim te kazi stvarno kako si racunas cop sa sekoj da moze da si presmeta. A inace za potrosuvackata sram mi e da kazam posto neli ja samo na 20 stepeni gream i toa za vakvi visoki standardi kako vasite ne se racuna.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Kako sto veke rekov, zalosno e da se diskutira vo ovie uslovi koga edna on-of bilo kakva e poekonomicna od ovie kanti inverteri. Ke dojde vreme koga polovinata so vakvi kanti od 20 KARTI koi great 30 kvadrati so 12-ki, ne pa 9-ki ke prepiskaat, ke bidat krivi monteri, dolzina na cevki i trista drugi saltanati, samo ne cudata od klimi koi se perfekcija neli za eftini pari. A u vrska so COP sto si merel za zal ne ja znam tvojata formula za da presmetam, daj molim te kazi stvarno kako si racunas cop sa sekoj da moze da si presmeta. A inace za potrosuvackata sram mi e da kazam posto neli ja samo na 20 stepeni gream i toa za vakvi visoki standardi kako vasite ne se racuna.
во право си за ова што велиш дека на овие Т секоја он-оф грее, затоа и ти ставив слика од мојот инвертер да видиш колку сум го користел овој месец. Ама ќе правиме муабет кога ќе наближи на 0с надворешната, тогаш ќе ти измерам COP на обичната и на инвертерот па ќе видиме што е поекономично
еве ти да си израчунаш, ако не знаеш да се снајдиш еве мала помош, се мери Т на усис и на издув, разликата се множи со 0,34 и количината на проток на воздух, зависно во која брзина мериш, и сето тоа се дели со моменталната потрошувачка на климата
https://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_performance

Kajgana Shop

На врв Bottom