Кажи ни кој подобри можности за да може да споредиме.
За мене ТНБ е број1. Еднаш ѓаволот ме излажа и замалку ќе продадев на 5600(кога мислев дека ќе ескалира политичката криза), но сега сум им верен до гроб! Или бар до 300 еура.
Моментално ТНБ е на 8.8 п/е и 1.01 п/б по п/б е една од најскапите ликвидни акцији. П/е ќе падна кога ќе излезе за 2016 добивката ама п/б нема многу да се смени. Лично п/б и д/п повеќе ги вреднувам од п/е зошто добивката е понестабилна категорија. Апсолутно земено ТНБ не е скапа ама релативно е една од поскапите акции на МСЕ нешто што ми беше релавантно кога ја купив. Не сум сигурен дека 2017 дали ќе биде добра како 2016. Сега ако продолжи растот на МСЕ и ТНБ ќе оди нагоре. Очекувам да оди нагоре МСЕ со оглед дека има раст во државата.
Како опции би ги набројал ГНТ, БЕСК, ОХБ, КМБ, АЛК, СТБ итн по привлечни може да се од ТНБ.
Друга причина со раст од 10% веќе е вкалкулирана дивидената од 2016 што би била окулу 900 ден парче. Ми изгледа работата како на нероден Петко капа да му се крои. Од аспект на инвестициона филозофија ТНБ не ми е толку привлечна како порано. Но, незначи дека пазарот е логичен и рационален. Нема да ме чуди да оди горе. За подетална споредба на ТНБ со други акции во друг коментар.