Дежурна Ординација! #2

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Треба да одам деновиве кај матичната за да ми даде упат за специјалист за кичмата, претпоставка е дека имам потфатен нерв бидејќи ми се укочува целата нога, но сепак ќе мора да ја снимам кичмата.
Дај препорачајте кој е најдобар за оваа проблематика тука во Скопје за да барам термин?

D

Daedalus

Гостин
Треба да одам деновиве кај матичната за да ми даде упат за специјалист за кичмата, претпоставка е дека имам потфатен нерв бидејќи ми се укочува целата нога, но сепак ќе мора да ја снимам кичмата.
Дај препорачајте кој е најдобар за оваа проблематика тука во Скопје за да барам термин?
Туран.

Член од
5 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
13
Завчера ненадејно го изгубив слухот во левото уво.

Здраво на сите. Ова го објавив како посебна тема во Здравје, но после сфатив дека можеби требало тука? Еве и тука.

Пред скоро 48 часа приметив дека наеднаш не слушам со двете уши подеднакво. Во моментот бев надвор, но кога дојдов дома приметив дека левото уво ми зуи/свири многу гласно и дека ако го затнам десното скоро ништо не слушам со левото.

Следниот ден веднаш отидов на ОРЛ во Промедика. Докторката таму ми ги исчисти ушите, но немаше промена. Потоа ми направија аудиометрија и заклучивме дека со левото уво дефинитивно не слушам голем спектар на фреквенции и слухот ми е намален за 70%. Докторката не знаеше да ми каже што ми е, ми даде некои апчиња за циркулација и ме советуваше да одам на клиника во Аудитивен Центар каде можеле да ми направат повеќе испитувања. Бидејќи беше петок, ќе требаше да чекам до понеделник.

СРЕЌА ШТО НЕ ЧЕКАВ! По ургирање на членови од фамилија отидов за второ мислење во Акус Медикус. Докторот таму ме предупреди дека ова е сериозна медицинкса опасност и дека ако не се реагира во првите 48 часа, може засекогаш да останам без слух во едното уво. Ме извести дека ова е нешто што едноставно се случува кај некои луѓе без предупредување, и причинителнот не е баш познат, но некои од можностите се инфекција, вирус, звучна траума. Добив голема листа на лекови:

* Декортин Х (60mg 2 дена, 40mg 3 дена, 20mg 2 дена, итн...) ова е кортикостероид и е главниот лек за оваа работа. На интернет и во САД може да се најде како Prednisone.
* Бетахистин (48mg на ден)
* Пенитилин (400mg на ден)

По советување со други доктори по телефон, ми потврдија дека терапијата е добра, но ми препорачаа да додадам и:
Ацикловир (1000mg на ден) анти-вирозен лек
Солкосерил (морав да одам до Србија по него бидејќи не е достапен кај нас, се приме по пат на инекција во мускул)

Ненадејно губење на слух во уво на гугл може да се најде како Sudden Sensorineural Hearing Loss (SSHL). По читање на голем број статии уверен сум дека ја добивам точната терапија. Според многу истражувања на 70% од луѓето им се повратил делумно слухот, кај некои дури и комплетно, под услов да почнале со терапија во првите 1-3 дена. Открив и поново истражување во кое пациентите (паралелно со лековите) ги лекувале и со звучна терапија. Здравото уво се затнува, со цел пациентот да биде принуден да го користи оштетеното, со што се стимулира увото да работи и да заздрави. Дел од терапијата е и слушање музика со оштетеното уво 6 часа на ден.
(ЛИНК: http://www.nature.com/articles/srep03927)

За ова не ми кажал никој од докторите и не сум сигурен дали да го пробам. Ако причинителот е звучна траума на овој начин можеби би се влошил проблемот? Во понеделник треба да одам на клиника каде ќе ми направат повеќе испитувања со цел да се открие причината, но тоа не би требало да влијае на терапијата.

Сега за сега немам никакво подобрувањем, но не губам надеж. Слухот значително ми се намали од моментот на откривање до почнување на терапијата. Од почнување на терапијата до денес нема промена. Со левото уво не слушам ниски фреквенции, а високите слабо ги слушам. Освен тоа слушам постојано свирење, зуење и други неописливи звуци внатре во увото. Исто така увото го чувствувам како да ми е полно или запушено (или чувството кога преоѓаш од една во друга надморска височина).

Дали некој во Македонија имал искуство со ова? Ако да каква терапија сте зимале и дали успеавте да се извлечете? Секој совет е добредојден, фала.

Исто така ако некогаш ви се случи, имајте ја на ум објавава и реагирајте во најбрз можен рок!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
Vratot odzadi postojano so meseci me boli 24/7 i pri duri i najmalo mrdanje so nego levo-desno avtomatski mi se javuvaat i silni glavobolki i vrtoglavici(kaj celniot del od glavata) i magla pred ocite(zamaglen vid), isto taka mi se javuva blokiranje na mozokot/mislite i poremetuvanje na svesta i toa bajagi vo momentot, no dosega za sreka ne mi se slucilo da se onesvestam iako sum bil poveke pati blizu toa, vednas posle silnite vrtoglavici, blokiranjeto na mozokot/mislenjeto i zamagluvanjeto na vidot mi se slucuvaat i odredeni telesni poremetuvanja, nozete mi se zgrcuvaat i odednas kako da mi zamrznuvaat, imam cuvstvo deka gotovo pagjam na zemja, energijata na teloto mi opagja celosno(opst telesen kolaps) i nastanuvaat najcesto posle seto ova i silni tahikardii na srceto, vednas legnuvam na krevet vo horizontala i pijam ili helex ili diazepam i posle 20-30 min. seto ova izceznuva, svesta mi se povraka vo normala, vrtoglavicite gi snemuva, toplinata i energijata povtorno mi se vraka vo celoto telo i celosno sopira tahikardijata ... pritisokot mi varira inaku pomegju 120 do 160 WoW :) iako najcesto vo 99% od domasnite merenja sto sam si gi sproveduvam mi e 120 do kaj 135 so nekade 85-90 bez razlika dali sum jaden ili gladen, bez ili so kafe, sekerot/glikemijata mi e normalen sekogas okolu 5,5/5,6/5,7 ... I pazete sto mi se slucuva nekolku pati so ovie simptomi odam na nevrologija(vo drzavna) mi napravija electro-encephalo-gram(EEG) i mi vikaat decko top si samo si premnogu napnat i pod cest stres, vikaat ne postojat nikakvi nevroloski narusuvanja i dijagnozi/bolesti i mi prepisaa zamislete samo helex, diazepam i nekoi bedoxin i toa da gi pijam po potreba, znam deka zvuci smesno no voopsto ne e smesna situacijata, ok na drzavnive doktori ne im veruvam mnogu, a i se somnevam vo tocnosta na EEG-to aparatite im se od '62 godina tuku kazete kade privatno da si go baram careto ako nekoj imal vakvi slicni zdravstveni problemi i znae dobar privaten doktor odnosno privatna bolnica/ambulanta koja da receme raboti full smenski pa duri i vo vikendi 24/7 i vo sekoj moment imaat dostapno po nekoj soliden doktor i sekako usluga na nivo so najnovi dijagnosticki i 100% precizni aparati !
P.S. Isto taka dobivam silni glavobolki i vrtoglavici kako i teskotii vo predelot na zeludnikot skoro posle sekoe jadenje, duri i da ne e tolku obilno, obicno jadam ne mnogu obilno, slabicok sum po gradba, alkoholi i drogi ne konzumiram i nikogas ne sum konzumiral, pijam po 2-3 kafinja na den i pusam po edna kutija cigari na den, a silnata sonceva svetlina koga denovite se soncevi bukvalno me kine i pretezno se dvizam nadvor vo oblacni i vrnezlivi denovi !
pozdrav
... prvo ke napravish rtg snimka na gornite vratni prshleni i so niv pravac kaj fizijatar t.e. na fizikalno reumatoloshkio odd. pogreshno si nasochen kon nevrologija i dobro ti kazhale deka nemash nishto vo nivna oblast , samo se chudam kako ne ti rekle deka pricinata ti e vo vratniot prshlen najverovatno tamu imash poremetuvanje i koga dobivash vrtoglavici i glavobolki na chelo morash da go ,,stabilizirash ,,vratot so Shansova kravata edno pola saat i da se napiesh nekoj nesteroiden analgetik kako diklofenak , i soodvetni fizikalni tretmani ... ne spomna dali imash profesija pred kompjuter ili neshto svrzano so iskriven vrat kade tamu ima pritiska na nerv koj ti gi pravi tie glavoboli i vrtoglavici pa duri i do nesvest poradi steganje na krvni sadvi koi idat do mozok ...inaku kafeto i cigarite bogami ti ja vloshuvaat ushte poveke situacijata ... pravac fizijatar specijalist :motorce:[DOUBLEPOST=1478386576][/DOUBLEPOST]
Завчера ненадејно го изгубив слухот во левото уво.

Здраво на сите. Ова го објавив како посебна тема во Здравје, но после сфатив дека можеби требало тука? Еве и тука.
Пред скоро 48 часа приметив дека наеднаш не слушам со двете уши подеднакво. Во моментот бев надвор, но кога дојдов дома приметив дека левото уво ми зуи/свири многу гласно и дека ако го затнам десното скоро ништо не слушам со левото.
Следниот ден веднаш отидов на ОРЛ во Промедика. Докторката таму ми ги исчисти ушите, но немаше промена. Потоа ми направија аудиометрија и заклучивме дека со левото уво дефинитивно не слушам голем спектар на фреквенции и слухот ми е намален за 70%. Докторката не знаеше да ми каже што ми е, ми даде некои апчиња за циркулација и ме советуваше да одам на клиника во Аудитивен Центар каде можеле да ми направат повеќе испитувања. Бидејќи беше петок, ќе требаше да чекам до понеделник.
СРЕЌА ШТО НЕ ЧЕКАВ! По ургирање на членови од фамилија отидов за второ мислење во Акус Медикус. Докторот таму ме предупреди дека ова е сериозна медицинкса опасност и дека ако не се реагира во првите 48 часа, може засекогаш да останам без слух во едното уво. Ме извести дека ова е нешто што едноставно се случува кај некои луѓе без предупредување, и причинителнот не е баш познат, но некои од можностите се инфекција, вирус, звучна траума. Добив голема листа на лекови:
* Декортин Х (60mg 2 дена, 40mg 3 дена, 20mg 2 дена, итн...) ова е кортикостероид и е главниот лек за оваа работа. На интернет и во САД може да се најде како Prednisone.
* Бетахистин (48mg на ден)
* Пенитилин (400mg на ден)
По советување со други доктори по телефон, ми потврдија дека терапијата е добра, но ми препорачаа да додадам и:
Ацикловир (1000mg на ден) анти-вирозен лек
Солкосерил (морав да одам до Србија по него бидејќи не е достапен кај нас, се приме по пат на инекција во мускул)
Ненадејно губење на слух во уво на гугл може да се најде како Sudden Sensorineural Hearing Loss (SSHL). По читање на голем број статии уверен сум дека ја добивам точната терапија. Според многу истражувања на 70% од луѓето им се повратил делумно слухот, кај некои дури и комплетно, под услов да почнале со терапија во првите 1-3 дена. Открив и поново истражување во кое пациентите (паралелно со лековите) ги лекувале и со звучна терапија. Здравото уво се затнува, со цел пациентот да биде принуден да го користи оштетеното, со што се стимулира увото да работи и да заздрави. Дел од терапијата е и слушање музика со оштетеното уво 6 часа на ден.
(ЛИНК: http://www.nature.com/articles/srep03927)
За ова не ми кажал никој од докторите и не сум сигурен дали да го пробам. Ако причинителот е звучна траума на овој начин можеби би се влошил проблемот? Во понеделник треба да одам на клиника каде ќе ми направат повеќе испитувања со цел да се открие причината, но тоа не би требало да влијае на терапијата.
Сега за сега немам никакво подобрувањем, но не губам надеж. Слухот значително ми се намали од моментот на откривање до почнување на терапијата. Од почнување на терапијата до денес нема промена. Со левото уво не слушам ниски фреквенции, а високите слабо ги слушам. Освен тоа слушам постојано свирење, зуење и други неописливи звуци внатре во увото. Исто така увото го чувствувам како да ми е полно или запушено (или чувството кога преоѓаш од една во друга надморска височина).
Дали некој во Македонија имал искуство со ова? Ако да каква терапија сте зимале и дали успеавте да се извлечете? Секој совет е добредојден, фала.
Исто така ако некогаш ви се случи, имајте ја на ум објавава и реагирајте во најбрз можен рок!
... значи ушето не ти било подложно на никаков силен звук не си бил на концерт , не си ставил слушалици со силна музика , не си бил на промаја , немаш покачен кр.притисок , ниту пак не ти влегол некој инсект -ушалка или не си чепкаш си чепкалки за уши после бањање ? .... последица на ненајдено губење на слух мора да има причина зошто не може туку така ако нема историја на болест од порано, терапијата мора да се почуствува после еден ден барем малку ублажување ако е исто тогаш би рекла не е ни соодветна па одозгора и кориткостероид па антивирусен лек и циркулативен лек? малку исмешани лекови очигледно од сите барем еден да делува што тоа значи дек воопшто не ти воспоставиле точна дијагноза се сомневаат ... која дијагноза ти ја дадоа ? или само така од ракав тешка медицинска опасност? :nesumjas:

Последно уредено:

-Rubik-

>>{- _ -}<<
Член од
31 октомври 2009
Мислења
315
Поени од реакции
101
На ногава имам едно место си собира крв, тврдо е и да речеме по 2-3 недели ако го чепнам, се почешам ќе ми истече доста голема количина крв. После тоа се смирува, и пак истото по 2 недели. Што би можело да е?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
На ногава имам едно место си собира крв, тврдо е и да речеме по 2-3 недели ако го чепнам, се почешам ќе ми истече доста голема количина крв. После тоа се смирува, и пак истото по 2 недели. Што би можело да е?
... ти ова ни го напиша како квиз или малтене гатанка ?:kafence:
...денес само селфие се прави за насмевка на мобилен ? што не го сликна тоа чудо за што прашуваш да го видиме тука ? ...и на доктор да одиш ќе го гледа ваму таму па ќе размисли што би било , колкаво големо и друг опис , а ти овде со една штура реченица сакаш одговор ?:misticen:
...барем да не погрешиме и да помогнеме , моја препоставка ( сега замислувам оти нема визуелно) дека тоа ти е е вирусна брадавица полна со крв или е делумно полна па со тек на време се полни , таа не се чепка сама се појавува и сама се губи поврзано со имунитетот и со ХПВ вирус , најдов една фотка со прст со таква брадавица ...

и една фотка со повеќе такви на стапало и на прстот ...па сега види си дали тоа е тоа ...

:)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
Какво апче е ова?

... јас лично ова би го вратила и треба да се среќни ако некој не ги пријави , вакви неидентификувани лекови било да се ОТЦ без упатство и БЕЗ ДАТА РОК НА УПОТРЕБА , кој го издал и кога ? тоа е само нешто што може да ти наштети , ќе се напиеш а не знаеш што е...срамота за тој/таа што ти го даде ова и срамота за Зегин аптеката !
... инаку според тоа како пишува може да е :
1.) некоја комбинација од 5 растенија против несоница , суплименти што за мене се најлоши и клинички најнеиспитани ,,лекови,, како додадок на исхрана ?

2. или можеби ти е ова за релаксирање , демек од камилица и 7 растенија со магнезиум

...ај не се глупирај , врати го тоа назад !!!!!!!!!!!!!! :motorce:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Фала за одговорот. И мене сомнително ми изгледаат затоа прашав. Не мора враќање назад, директ канта ќе одат.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
Фала за одговорот. И мене сомнително ми изгледаат затоа прашав. Не мора враќање назад, директ канта ќе одат.

Sent from my MI 5 using Tapatalk
... не си го цениш својот денар , јас напротив ќе ги вратев и ќе реагирав да на друг не би се повторило ! :mad:

Член од
6 декември 2014
Мислења
97
Поени од реакции
6
шо се става на изгорено место?сол може ли

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Дали некој можи да ми кажи со попрости зборови што значи следниот извештај?

Мр на лумбосакралниот рбет

Направена е магнетна резонанца на лумбосакралниот рбет со стандардни пулс секвенци.
Присутни изразени спондилоартрозни промени со редуцирана физиолошка лумбална лордоза и декстроконвексна девијација на рбетниот столб.
Присутни и рабни антерирни спондилифити.
На сите прикажани нивои од Тx 12 до Л5 се пратат спондилоартрозни промени со дискус хернии на сите нивои и најизразена на ниво Л1/Л2 дорзо медиолатерално со латерализација према десно фораминарно, фораминарна редукција и неурална компромитација.
На Л5/С1 се прати протрусија дорзомедиолатерално со латерализација према лево и присутна неурална компромитација.

Се работи за близок роднина...и сакам да знам со попрости зборови колку е сериозна работата..... и препораки што понатаму..... дали можи да работи, мора да одмара итн.......

Kajgana Shop

На врв Bottom