Најекономично греење и ладење

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Drugar zasto nerelni ocekuvanja??? Eliten model na Mitsu od 3.5kw kosta 1000 jevra bi trebalo da bide vrv vo se vklucuvajki go i softverskiot del koj ponajveke znaci stavanje na klimata na auto mode stavanje na fanot na auto zadavanje T i uzivanje. Tromavost poradi pregolema orientiranost kon ekonomicnost (nacinot na koj sto e setiran softverot) i neispolnuvanje na zadadena T na auto za eliten model e nedozvolivo..
I kapak zborime za Strelec koj e golem poznavac na tematikava a karakteristikive koi gi navede katadnevno bi nervirale i eden laik...

Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
Strelec,klimata mi e postavena vo prostorija 6m na 6m so visina na tavan 2.7 m. Iako e postaven fanot na 2 vo poladnite denovi kaj mene pak se namaluva na 1 koga ke bidi postignata temperaturata(dali i kaj drugite so istiov model na klima e taka). A i da ti kazam pravo ne mi smeta nisto sto ne e na auto. Koga ke zaladi ke probam da bidi na auto povisoka zadadena ,za da odrzuva nekolku stepeni pomalku od taa na dalecinskoto. Samo, od toa sto go citav na ovoj forum povejketo pisuvavte deka e podobro da bidi na 2, za pomala potrosuvacka na el.energija. Vo najladnite denovi (lani),nikogas ne potrosi za 24 casa povejke od 100 den. Pa za istava soba prethodnite godini trosev od 8 do 10 kubici drva(togas ne mi bese napravena fasadata , i nemase 5sm stiropol). Se na se blagodarnost za izborot na klimava Strelec. Ti borcam pivo i kafe . Pozdrav

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
@диме1978
Vo poladnoto vo prva vtora na auto.,ili vo vtora ne ti ostanuva podot laden.
Kolku sto mi e poznato vo prva vtora brzina tesko mozi topliot vozduh da stigni do podot a kamoli do krajot na prostorijata. Ova za 12 ka klima mi e primer kako tvojata zosto 18 kite kako na primer imaat pogolem minimalen izduv koj kako zavisi kako se podeseni.
Ti vsusnost na poladnoto ja podesuvas na primer 26 stepeni za vo prostorijata da ti e 23 stepeni.?

Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
@диме1978
Vo poladnoto vo prva vtora na auto.,ili vo vtora ne ti ostanuva podot laden.
Kolku sto mi e poznato vo prva vtora brzina tesko mozi topliot vozduh da stigni do podot a kamoli do krajot na prostorijata. Ova za 12 ka klima mi e primer kako tvojata zosto 18 kite kako na primer imaat pogolem minimalen izduv koj kako zavisi kako se podeseni.
Ti vsusnost na poladnoto ja podesuvas na primer 26 stepeni za vo prostorijata da ti e 23 stepeni.?
Vo poladnite denovi (lani),mi bese postaven fanot na 2 i togas kolku sto e zadadena temperaturata na dalecinskoto tolku i bese postignata temperaturata vo sobata. Prasajneto mi bese dali i kaj drugite korisnici na fh ,ili mozi da pisite i korisnicite od drugite marki dali namesten fanot na 2 ,posle postignata temperatura avtomatski klimata sama da si prefrla na 1,a ne e vo auto fanot. Inace podot ne e laden kako i da e podesen fanot ako vo sobata imas 23-24 stepeni. Klimata znaci ja rabotev fanot na 2 i kolku sto e zadadeno na dalecinskoto tolku i postignuvase(ova preku den),a nojke ne ja gasev samo ja podesuvav na auto i namaluvav stepen ili dva.

Член од
20 август 2015
Мислења
26
Поени од реакции
26
Taka e i kaj mene vtora brzina ali cim se priblizuva do zadadenata temperatura se namaluva izduvot na edinica,momentalno zadadena 22 stepeni vo prostorijata e 24 tolku pokazuva i na daljinskoto

Член од
20 август 2015
Мислења
26
Поени од реакции
26
Da, inaku od septemvri si se podnoviv i so 12ka tundra na mestoto na prethodniot haier on of koj super se pokaza go imam od 2004 god

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Јас слушнав дека најекономичен начин за греење со/преку струја била термо печката. Има некој искуство со термо печка, па да каже предности и маани?:)

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
јас грам со ел.печка повќе од 20 год. претходно и со дрва се греев a еден период и комбинирано дрва во најладните месеци (декември и јануари) останатите со печка.

предности : имаш топла една соба 24 часа на ден особено е корисно ако имаш дома цело врме некој, имаш до некаде придобивка што ја топлиш на евтина тарифа (јас имав 6 и 4,5 KW) а ја трошиш на скапа трошиш само 20-30 W, зрачи топлина и кога не дува што дава некое пријатно чуство, не треба да се потпалува или чист пепел и со едноставно вртење на термостатот може да си ја пушти и дете, не треба да се качуваат дрва погодно за постари лица и жени, деца, многу се евтини сега доколку ги купиш настаро

негативно: не знаеш кога колку ќе ти треба да наполниш па може да не ти стаса и да треба да се дополнува, треба да се станува и да се уклучува за да полни (ова може со тајмер и склопка да се реши кога да полни кога да се исклучува), постара технологија која треба да се оджува ама со еден асален ремонт мирен си со години, некои велат дека има прашина од стаклената волна (за ова јас не се согласувам бидејќи ако не е чепкана од нестручни лица нема опасност бидејќи каналите низ кои струи воздухо немаат допирна точка со изолацијата), ...

АКО НЕКОЈ САКА ДА КУПИ СТАРА ПЕЧКА ТОПЛО МУ ЈА ПРЕПОРАЧУВАМ МАРКАТА МАГНОХРОМ ИЛИ АЕГ кои се доста едноставни за сервис

сепак клима си е клима, ама ова е за оние кои немаат пари да си ја дозволат како мене

поздрав и прашај нешто конкретно ако те интересира

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Мислам редно е, Стрелец да каже зошто кога одлучувал да купи клима уред, одбрал топ модел од познатата марка Mitsubishi, а не некој модел од исто така познатата марка GREE ??? Зошто одлучил да потроши повеќе илјади денари, а можел да помине поефтино со набавка на модел од познатата марка GREE кој би му завршил работата ( на пример HANSOL) ???
Mnogu e ednostaven odgovorot....
Hansolot togas bese edvaj 46k, MitsuFH35VE 60k, U-Crown 80k, Hitachi50WPA 60k...ama togas koj znaese deka ima Sanyo-twin vo Hansolot ? Otvoren bese maj 2016 a jas klimata ja zemav letoto 2015ta.
Pa i na pokazani sliki so Sanyo-twin imase postovi so cudenki dali ima Sanyo i dali e twin...a koj si go zema si ja nakrivi kapata, klima so provereni 3,2Kw na -10.
Што било пресудно тогаш, а што придонело сега да си го смени мислењето ????
Дали тогаш го имал предвид GREE???
Дали кога сега би набавувал нов уред пак би набавил уред од позната марка на пр. Mitsubishi или пак без многу размислување одлукaта би била GREE (Hansol или пак друг модел) ???
Sekako deka bil Gree vo obzir, bez Hansolot so Sanyoto koja druga jaka 3,5 znaes sto ima twin kompresor? Pa samo Gree ima twin za cena okolu 60k, samo preskap mi bese U-Crownot od 80k vo toa vreme....dilemata i matematika togas mi bese vaka....ili 60K Mitsu ili U-Crown so 2-stage(+twin) za koj ke trebase plus dosta da plakjam....mislev ke ja resam rabotata so Mitsuto za 60k....no sega koga go pravam esapot so neupotrebliv AutoFan pa FH35VE + ZidenKontroler=70k fakja isto so cenata na U-Crown sto sega ja ima. Znaci da treba sega da biram, i da znaev za AutoFan sega bez dilema ke bese Crownot ili barem noviot Hansol koj isto ima 2-stage kompresija za sto ovde nikoj nema pojma sto e pa klimava im se fakja poskapa od nekoe Beko primer kako da e toa sve isto :)
Baska togas imase samo edno edinstvano korisnicko iskustvo so FH35... nmarkovski od Bitola, coekot za AutoFan ne spomna nisto. Sepak nemozam da recam deka me izlazal za nesto, covekot greese mnogu malo stance so 2 mali sobi pa za AutoFan verovatno i neprimetil deka nediga nad 2ra brzina. Ja gream 45~50m2 so toa Mitsu, i AutoFan so 3ta/4ta brzina mi e neophodna funkcija.
Ова го прашувам од едноставна причина, заинтересиран сум за една деветка но парапетна. Одговорoт ќе биде мал негов придонес за моја правилна одлука GREE или нешто друго???
Одnaпред благодарен на одговорот, кој се надевам дека ќе биде искрен !
Поздрав
Taa parapetna ...1C na Gree ide so eden interesen kompresor ;) toj e i izlozen tamu, kako Sanyoto vo hansolot e u gabarit, ima EEV, 7Fan brzini, ide so greaci (znaci do -20). Koj razbira ke si ja zeme, a deka parapetnava e jako nabildana klima e ocigledno, tie sto ja imaat verovatno ne ucat od temava i necekaat korisnicko iskustvo dali e dobra ili ne :)

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
So zaladuvanjevo i so smenata na saatot definitivno veke pocnuva da mirisa na zima pa megjudrugoto denes posle 12 godini se nakaniv konecno malce da gi podsredam PVC prozorcite..
Koga gi zimav nemase golema ponuda ko denes na sekakva pvc stolarija i nemase eftini, imase skapi i najskapi ja zemav skapi od markata Rehau i sega gledam deka vredelo ne mrdnaa tolku godini dihtuvaat den denes edino na onie poeksploatiranite prozorci potesko im se vrtese rackata za otvaranje poslednive nekolku godini pa eve denes se nakaniv konecno da gi podmackam i posle nekolku kapki fino masinsko ulje veke se oseti razlika i mnogu lesno klizaat mehanizmite i se vrtat rackite pa na site sto se nakanuvale ko mene ili ne znaele kako im preporacuvam da ne odlozuvaat poveke i sami da si gi sredat..eve link za kade treba da se podmacka ednostavno e:
http://suncekg.blogspot.mk/2013/02/pravilno-koriscenje-i-odrzavanje.html
Plus i ova video:
https://www.youtube.com/watch?v=D4IdNkf7ooI
e dosta korisno za koj neznae ko ja sto ne znaev kako se steluvaat iako kaj moive mehanizmi nema takvo strafce za steganje porazlicni se pa neznam kako ke go napravam ona sto batkava vo videovo go vika zimsko i letno podesuvanje.. korisno e i osvezuvanjeto ili omeknuvanjeto na zaptivnite gumici pred zima so cistenje i premackuvanje so krpce natopeno so malku glicerin toa barem koj imame stari koli znaeme kolku znaci na minusine koga ke zaledi sve :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Стрелец толку се разочарал во неговата клима, пораи што ( според напишаното ) мисли дека секоја друга клима е подобра од неговата и дека подобро ќе му заврши работа ( имала ви-фи, ваков панел, таков панел ) хммм.....

Сепак, со сите маани, (како корисничко искуство кое е драгоцено, иако не е и со сите детали) посочената клима која ја поседува стрелец, е клима со респектабилни перфоманси и секој би ја посакал да ја има во својот дом. Се работи за познат и признат производител, не верувам дека овој производител до толку ја утнал работата за да го урне сето она што го градел со години и тоа со својот топ модел.
Ke ti go skratam postot za da pojasnam za ovie 2 raboti.
Za prvoto...rekov deka bilo koja klima ima 100% funkcionalen AutoFan i ke gi vrti site brzini a ne samo prvite dve kako ovaa....trgni od srcevinata na klimata, FH ima twin kompresor a toa nemoze da znaci deka e "bilo koja" klima. Klimata e dobra toa nema zbor, ama Mitsub ljubi da prodava i Optional parts, pa nema da ti stavi AutoFan so 3/4brzina za da si dokupis nesto sto mislis vekje si go platil...imaat katalozi so Optional Parts so stotici delcinja...ama i so ceni za nas dosta soleni.
Za vtoroto "respektabilnite performansi"....ako mislis na onie performansi od Eurovent, tie se najcesto dobieni na najjak izduv (citaj 4ra brzina) a ne vo prva ili silent....taka da performansite se vrzani so izduvot, ako ja drzis na AutoFan u 1va 2ra mislam deka nema da se iskoristat dokraj performansite.
A se slagam so @vedar deka e softversko podesuvanje, dobar serviser na Mitsubishi so dobri alatki sofwer i interfejs siguren sum deka moze da ja smeni i podesi da raboti kako sto treba ili kako sto navodno moze so zicaniot kontroler. Ako moze so zicaniot mora da moze i bez nego...ama deckite si resile da ti prodadat kontroler a ne da prakjaat monteri da podesuvaat....kako inace ke ti prodadat nesto sto ne ti treba :)[DOUBLEPOST=1477863162][/DOUBLEPOST]
Prasajneto mi bese dali i kaj drugite korisnici na fh ,ili mozi da pisite i korisnicite od drugite marki dali namesten fanot na 2 ,posle postignata temperatura avtomatski klimata sama da si prefrla na 1,a ne e vo auto fanot. Inace podot ne e laden kako i da e podesen fanot ako vo sobata imas 23-24 stepeni. Klimata znaci ja rabotev fanot na 2 i kolku sto e zadadeno na dalecinskoto tolku i postignuvase(ova preku den),a nojke ne ja gasev samo ja podesuvav na auto i namaluvav stepen ili dva.
Ako manuelno podesis brzina na Fan nema nacin da se smeni brzinata bez AutoFan.
A da namali od 2ra na 1va brzina vo nekoj period od denot (nezavisno od temperatuta) moze da se napravi.....nesto vaka izgleda toa. Vkupno 5 periodi od denot moze da se podesat, za seko period ima Temp, Time ama i Fan podesuvanje :). Vaka ja probav sabajlevo i Ok raboti...od 5:45 do 7:30 Fan na 4ta brzina so 23C....od 7 nataka Fan na 3ta brzina i 24C...sega i toplo e ne mi treba 1:45casa vo 4ta brzina da duva....za proba bese ova setiranje :)
Fanot na High e 4ta brzina, Medium e 3ta....
koga ke zaladi ke gi smenam podesuvannjata za i preku nokj da raboti...za da se ugasi avtomatski poslednata 5ta tocka treba da e na dnoto spustena, inaku ke vrti vo krug.
Skrinovite se od "RM mini 3" na Broadlink.
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2010
Мислења
38
Поени од реакции
49
So zaladuvanjevo i so smenata na saatot definitivno veke pocnuva da mirisa na zima pa megjudrugoto denes posle 12 godini se nakaniv konecno malce da gi podsredam PVC prozorcite..
Koga gi zimav nemase golema ponuda ko denes na sekakva pvc stolarija i nemase eftini, imase skapi i najskapi ja zemav skapi od markata Rehau i sega gledam deka vredelo ne mrdnaa tolku godini dihtuvaat den denes edino na onie poeksploatiranite prozorci potesko im se vrtese rackata za otvaranje poslednive nekolku godini pa eve denes se nakaniv konecno da gi podmackam i posle nekolku kapki fino masinsko ulje veke se oseti razlika i mnogu lesno klizaat mehanizmite i se vrtat rackite pa na site sto se nakanuvale ko mene ili ne znaele kako im preporacuvam da ne odlozuvaat poveke i sami da si gi sredat..eve link za kade treba da se podmacka ednostavno e:
http://suncekg.blogspot.mk/2013/02/pravilno-koriscenje-i-odrzavanje.html
Plus i ova video:
e dosta korisno za koj neznae ko ja sto ne znaev kako se steluvaat iako kaj moive mehanizmi nema takvo strafce za steganje porazlicni se pa neznam kako ke go napravam ona sto batkava vo videovo go vika zimsko i letno podesuvanje.. korisno e i osvezuvanjeto ili omeknuvanjeto na zaptivnite gumici pred zima so cistenje i premackuvanje so krpce natopeno so malku glicerin toa barem koj imame stari koli znaeme kolku znaci na minusine koga ke zaledi sve :)
Одлична информација, како дополнување, еве го и целокупниот текст во пдф, не е лошо да се има и прочита.
Код:
http://www.suncemarinkovic.com/downloads/uputstvo_za_odrzavanje.pdf

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
АЛОООООООООООООООО ДАЈ ПИШУВАЈТЕ КИРИЛИЦА....[DOUBLEPOST=1477902367][/DOUBLEPOST]Иначе сакам да прашам.. Јас веќе имам вградена инсталација за домашно парно, околу 60 квадрата ми е станот, е сеа работава е што ептен скапо е со струја.. Али гледам од првата страна има нешто со Кано системи, за веќе вградена инсталација.. Што мислите??
@екстремен
http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=73

Последно уредено:
Член од
28 јули 2016
Мислења
107
Поени од реакции
56
Fujitsu ASYG12LLCC

КЕ ЈА ЗИМАМ...АКО ИМА НЕКОЈ НЕШТО ЗА НЕА НЕКА КАЖЕ СЕГА ИЛИ НЕКА ЌУТИ ЦЕЛ ЖИВОТ

Kajgana Shop