Најекономично греење и ладење

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
И монтажата бидна.Вака од прва климава е доста јака(можеби и прејака)за овој простор, но ќе чекам да залади повеќе па ќе видиме тогаш.Просторот го загрева брзо.Ветрови прави, особено над трета брзина.Климата е така поставена што не е насочена кон местото каде што се седи, така да сега за сега "ветровите" не се некој проблем.Надворешната единица е екстремно тивка дури и кога е на најјако.Внатре не се слуша воопшто (мислев дека ќе има вибрации пошто нема гумени бафери).Од надвор треба да се приближиш до неа да ја слушнеш дека работи.Едина работа што ми пречи е млакото дување кое што за да го избегнам треба да зададам температура над 26 степени, ама после некое време внатре е пеколно жешко.Дали е тоа нормално, може ли некако да се избегне?Причината е топлото време, јачината на климата или едноставно така треба да работи?[DOUBLEPOST=1477476829][/DOUBLEPOST]

Фала баџо :D.Далечинското кога ќе ја исклучам климата не се исклучува екранчето...така треба?[DOUBLEPOST=1477477228][/DOUBLEPOST]
Како што пишав погоре климата е доста јака така да ако неможеш да ја поставиш на место каде нема да дува директно може да ти биде проблем "ветерот" што го прави.[DOUBLEPOST=1477479706][/DOUBLEPOST]@macci со здравје да се топлиш а богами и ладиш :D , долго да те служи.
fala pero,i tebe neka ti e so sreka klimata
stavi sliki da vidime klimata kako ti ja krasi sobata :)

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Конечно ја монтирав климата.
Ставив дупла изолација.имав вишок па да не стои во гаража ја употребив :)...
So zdravje da te sluzi.. nego te gleam vaka meraklija si za majstorlak greota e vnatre kabelon od dolen steker da zjae, ukopavaj go i steker gore desno do klima ko sto valja i trebuje :D ili barem u kanalce samoleplivo toa e najlesno..

Член од
6 април 2014
Мислења
135
Поени од реакции
166
Бидна и монтажата :) . Како што пишав и претходно еве неколку слики од монтажата и работата на климата. Надворешната единица е многу габаритна и е поставена на претходно направено постоље, а додека внатрешната очекував да биде многу поголема (но е подебела :) ) , па така да супер си легна на ѕидот. Климата ја монтираше мајстор Златко и топла препорака до некого ако му треба монтер. Должината на бакарните цевки ми излезе 2.5 м. Исто така беше извршено и вакумирање, како и поставување на гумени парчиња (не бафери) помеѓу надворешната единица и постољето. Далечинското е перверзија, така да тек сега ќе го проучувам. Знам дека далечинското има можност за пресметка на потрошувачка но не знам колку е меродавна и отприлика е вака - пуштена да работи од 18.00 не покажуваше ништо. Во 19.00 пишуваше 0,4кв и околу 21.00 1.1кв. Сега (22.10ч)повторно проверив и пишува 1.4кв, но понекогаш па несака да покаже (22.40ч) колку потрошила туку само трепкаат цртички. Целокупната работа на климата е доста тивка, со појачување на звукот при најголема брзина, но не е нешто страшно. За многу кратко време ја постигнува температурата и понекогаш ептен слабо дува или скроз не дува , се исклучува. Сега за сега толку, па деновиве ќе го прочитам упатството и ќе пишам уште нешто. Сликите од надворешната не се којзнае што бидејќи веќе се стемни кога ја сликав, така да утре задутре ќе пуштам пак.
IMG_20161026_161317.jpg IMG_20161026_174121.jpg IMG_20161026_174733.jpg IMG_20161026_193244.jpg IMG_20161026_193351.jpg IMG_20161026_193429.jpg

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
... ми пречи е млакото дување...Далечинското кога ќе ја исклучам климата не се исклучува екранчето..
Da druze ne se isklucuva najobicno daljinsko e, ednas pisav barem svetlecki kopcinjata da bea za navecer ama toa e..a vo vrska so mlakoto duvanje site inverteri go pravat toa pa i onie najelitnite ostaj muabetive tuka sto se vrtat pa se dobiva dojam deka na nekoj klimite sekogas im duvaat toplo i tivko i neosetno i nikogas ne im gasat kompresorite i moraat da legnat na klimata so uvo ko cika kure u rane na bmw-to za da vidat dali raboti nadvoresnata :)
Neznam kako si se greel porano ama koga ke ja osetis ekonomicnosta na ova greenje veruvaj ke prestane da ti smeta .. :)

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
So zdravje da te sluzi.. nego te gleam vaka meraklija si za majstorlak greota e vnatre kabelon od dolen steker da zjae, ukopavaj go i steker gore desno do klima ko sto valja i trebuje :D ili barem u kanalce samoleplivo toa e najlesno..
Фала,кабелот е привремено :)
Климата не беше планирана таму,затоа ми излезе вака со кабелот.
ќе го сместам во канал или се мислам да го терам нагоре,преку гипс таблите па директно до осигурачи.имам слободен простор за плус осигурачи во спратна табла.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Бидна и монтажата :) . Како што пишав и претходно еве неколку слики од монтажата и работата на климата. Надворешната единица е многу габаритна и е поставена на претходно направено постоље, а додека внатрешната очекував да биде многу поголема (но е подебела :) ) , па така да супер си легна на ѕидот. Климата ја монтираше мајстор Златко и топла препорака до некого ако му треба монтер. Должината на бакарните цевки ми излезе 2.5 м. Исто така беше извршено и вакумирање, како и поставување на гумени парчиња (не бафери) помеѓу надворешната единица и постољето. Далечинското е перверзија, така да тек сега ќе го проучувам. Знам дека далечинското има можност за пресметка на потрошувачка но не знам колку е меродавна и отприлика е вака - пуштена да работи од 18.00 не покажуваше ништо. Во 19.00 пишуваше 0,4кв и околу 21.00 1.1кв. Сега (22.10ч)повторно проверив и пишува 1.4кв, но понекогаш па несака да покаже (22.40ч) колку потрошила туку само трепкаат цртички. Целокупната работа на климата е доста тивка, со појачување на звукот при најголема брзина, но не е нешто страшно. За многу кратко време ја постигнува температурата и понекогаш ептен слабо дува или скроз не дува , се исклучува. Сега за сега толку, па деновиве ќе го прочитам упатството и ќе пишам уште нешто. Сликите од надворешната не се којзнае што бидејќи веќе се стемни кога ја сликав, така да утре задутре ќе пуштам пак.
Прегледај го приврзокот 158771 Прегледај го приврзокот 158772 Прегледај го приврзокот 158773 Прегледај го приврзокот 158774 Прегледај го приврзокот 158775 Прегледај го приврзокот 158776
Со здравје да ја служиш.

И мене исто ми прави далечинското ама мислам дека му ја најдов финтата.

Убаво усмери го према внатрешната, стисни еднаш, ќе се појави температурата, почекај една секунда па стисни пак.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.576
Поени од реакции
16.774
Член од
5 август 2010
Мислења
16
Поени од реакции
14
Sakav da prasam kolku e pametno da se stavi klimata nad kujnata t.e. nad umivalnikot od kujnata. Momentalno e postavena vo dnevnata nad trosedot i duva nakaj kujnata preku celata dolzina na sobata. Sakam da ja premestana na zidot nad kujnata i da duva nakaj dnevnata. Taka nema da se slusa vnatresnata edinica i pobrzo ke ja zagreva dnevnata. Momentalno koga ke ja uklucam klimata kujnata ja pravi bana za 2 min. Ako moze nekoj sovet. Fala mnogu.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.216
Поени од реакции
8.317
Има ли некој тел. број од монтериве за продолжување на гаранцијата за климите од Греемак реон Скопје.

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
Бидна и монтажата :) . Како што пишав и претходно еве неколку слики од монтажата и работата на климата. Надворешната единица е многу габаритна и е поставена на претходно направено постоље, а додека внатрешната очекував да биде многу поголема (но е подебела :) ) , па така да супер си легна на ѕидот. Климата ја монтираше мајстор Златко и топла препорака до некого ако му треба монтер. Должината на бакарните цевки ми излезе 2.5 м.
јас само би прашал зошто 2,5м? монтерот не ти кажа за минималната должина на цевки од 3м?
или кога монтираат монтерите со нивни бакарни цевки може и помалку од минималните 3м.или толку му било парчето :)

плус оваа твојата е 5ка клима,голема е.требало подолги цевки.
да не те разочарувам ,дај боже да ти се погоди климата,без проблем да ти тера

јас за мојата прашав во официјалниот сервис во србија,ми рекоа минимум е 3м,максимум 15м.до 7,5м може да тера со фреонот што е внатре,после тоа се дополнува,но максимум 15м. и обавезно вакумирање.
си купив цевки 3м и тоа е тоа.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Има ли некој тел. број од монтериве за продолжување на гаранцијата за климите од Греемак реон Скопје.
Telefonite od site monteri ti se napisani na garantniot list kaj sto treba da ti udrat pecat.[DOUBLEPOST=1477560453][/DOUBLEPOST]
Telefonite od site monteri ti se napisani na garantniot list kaj sto treba da ti udrat pecat.
@macci Zavisi kako gi merel, ako 2,5m mu se od nadvoresnata edinica do zidot, uste 50cm sigurno ima vo vnatresnata i ke fati tocno 3m.

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
интересен напис за оваа проблематика од Хрватска... ме изненадува ниската цена на дрвото таму, 250 до 350 кн по метар ?? да не е некоја друга единица нивниот со нашиот метар ??

Stotinjak pulskih kućanstava "pobjeglo" od Plinare, drva još uvijek najpovoljnija
Tolku e, pred nekoj mesec bev na gosti vo okolinata na varazdin ima drva po 35-40 evra kubik, a ima pilanski otpad naseckan na 30 santima 4 kubika 100 evra.
Vo Srbija se naogja drva i za 30 evra kubik, buka i dab normalno.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.576
Поени од реакции
16.774
Tolku e, pred nekoj mesec bev na gosti vo okolinata na varazdin ima drva po 35-40 evra kubik, a ima pilanski otpad naseckan na 30 santima 4 kubika 100 evra.
Vo Srbija se naogja drva i za 30 evra kubik, buka i dab normalno.
da, i bratučedmi potvrdi...tamu e skapo pilenjeto, a drvata se duri i poeftini od kaj nas...

Kajgana Shop

На врв Bottom