Најекономично греење и ладење

Член од
25 април 2008
Мислења
56
Поени од реакции
84
Мислам редно е, Стрелец да каже зошто кога одлучувал да купи клима уред, одбрал топ модел од познатата марка Mitsubishi, а не некој модел од исто така познатата марка GREE ??? Зошто одлучил да потроши повеќе илјади денари, а можел да помине поефтино со набавка на модел од познатата марка GREE кој би му завршил работата ( на пример HANSOL) ???
Што било пресудно тогаш, а што придонело сега да си го смени мислењето ????
Дали тогаш го имал предвид GREE???
Дали кога сега би набавувал нов уред пак би набавил уред од позната марка на пр. Mitsubishi или пак без многу размислување одлукaта би била GREE (Hansol или пак друг модел) ???
Ова го прашувам од едноставна причина, заинтересиран сум за една деветка но парапетна. Одговорoт ќе биде мал негов придонес за моја правилна одлука GREE или нешто друго???
Одnaпред благодарен на одговорот, кој се надевам дека ќе биде искрен !
Поздрав
очекувај навредување ,ако се суди по предходните постови.

Sent from mTalk

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
очекувај навредување ,ако се суди по предходните постови.

Sent from mTalk
И дека си вработен / дилер на даикин, мицубиши или друга фирма.
Досега сите не провали дека сме нечии застапници.

Sent from my EVA using Tapatalk

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
...DOUBLEPOST=1477119608][/DOUBLEPOST]
за тие пари таков инвертер да загрева на 24-25с. нема да најдеш, да кажеше 40К имаш 2 добри модела од хитачи и фуџицу овде кај нас
Другар барам клима инвертер за 28 квадрати со одлична (скоро перфектна изолација , здравје догодина ќе биде горе доле пасивен просторот) а не за 82 квадрати.
Ако имаш простор да го зголемеш буџетот до 31 000 имаш GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
За 28м2 со одлична изолација ке биде повеќе од доволна, лани пријател ја има земено за 38м2 со добра изолација неговите зборови се цела зима на куси ракави.

Ако немаш простор до 31к тогаш ако имаш простор за барем малку повисоко од 25к односно 27к тогаш VIVAX ACP-12CH35AERI е добар избор, со грејачи на компресор/кондензатори припрема за wifi и слично исто 28м2 со добра изолација треба да е сосема доволно.

Ако немаш простор и си бетониран до 25к тогаш немаш многу простор за избор и мој предлог би биле:
VIVAX ACP-12CH35AESI = 22K
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D = 22K

За околу 25к 3.5kW клима од високите класи нема да најдеш но и пониските класи ке бркаат работа, пред 2 год 3.5KW ( VIVAX GEEI ) користев за 50м2 цел стан го греев со нејзе и сето тоа беше економично, со мало бебе ( новороденче ) и немавме никаков проблем. Кај мене беше во стан во средина помеѓу 2 други станеви, завртен на југо запад со ПВЦ прозорци и врати без изолација на ѕидови ( Стара фасада преку 40год, цигла и гипс плоча ). константно држев Т од 25-26 степени преку ден и 22-23 степени навечер. За потрошувачка ако есента сум плакал 2000 ден за струја без клима зимата плакав 4000-5000 зависи од месецот, така да да во најлош случај колку 1м3 дрва без чадење, чистење, цепење, редење, палење итн... Ако земеме дека во зима и без греење на струја сметките се качуваат за малку на стујата мојата потрошувачка би била екстра.

Е сега мојот стан имал бенифиција од комшиите над и лево и десно ( под мене не грејат баш ) и завртеноста кон југозапад, но пак и имал негативност поради 0 изолација на ѕидот така да сметам дека е малку над просекот на природна доплина во зима во споредба со други простории од 45-50м2 ама сепак успешно со греев со 3.5kW клима уред.

Секоја просторија е приказна за себе но 28м2 со одлична изолација како што пиша со 3.5KW инвертер клима уред од подобар бренд не би требал да имаш никаков проблем да затоплиш на 24-26 степени.
Клими нема простор за зголемување буџет затоа и ве прашувам вас за подобар совет што да се избере. Не се работи за мене и неможе да се чека долго па и затоа нема зголемување на буџет.
Јас ги гледав виваксот и греето ама гледам дека греето го нема на залиха па мислев дека ќе предложите нешто друго. Ама тогаш ќе им ја препорачам виваксот (бидејќи они се залетаа по некое СТ да го купат).
Инаку се работи за простор што е летово обновен комплетно а целодневно е на сонце (мислам дека тоа му доаѓа како југозапад). Комплетно нова дограма, 2/4 ѕида имаат одлична изолација 1 е делен со друг дел што се грее ,а само еден е неизолиран засега но мислам дека нема да биде проблем. Ако нешто значи Август месец во најтоплите денови внатрешната температура беше 23-26 степена без никакво ладење.

Бидејќи не гледам некој големи разлики помеѓу двете вивакс може вака како постручен да ми објасниш 5 илјади денари разлика?

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Другар барам клима инвертер за 28 квадрати со одлична (скоро перфектна изолација , здравје догодина ќе биде горе доле пасивен просторот) а не за 82 квадрати.

Клими нема простор за зголемување буџет затоа и ве прашувам вас за подобар совет што да се избере. Не се работи за мене и неможе да се чека долго па и затоа нема зголемување на буџет.
Јас ги гледав виваксот и греето ама гледам дека греето го нема на залиха па мислев дека ќе предложите нешто друго. Ама тогаш ќе им ја препорачам виваксот (бидејќи они се залетаа по некое СТ да го купат).
Инаку се работи за простор што е летово обновен комплетно а целодневно е на сонце (мислам дека тоа му доаѓа како југозапад). Комплетно нова дограма, 2/4 ѕида имаат одлична изолација 1 е делен со друг дел што се грее ,а само еден е неизолиран засега но мислам дека нема да биде проблем. Ако нешто значи Август месец во најтоплите денови внатрешната температура беше 23-26 степена без никакво ладење.

Бидејќи не гледам некој големи разлики помеѓу двете вивакс може вака како постручен да ми објасниш 5 илјади денари разлика?
Разликата воглавно е во греачите на компресорот и додатоците како јонизатор, припрема за wifi и слично. Најбитниот дел се греачите.
Инаку LOMO ECO го има веќе на лагер, можеш да го разгледаш и него.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503

Vo par so isti nadvoresni edinici idat AEVI/AERI so AESI/AEZI....razlikata vo cenite e vo panelite t.e vnatresnite edinici, citaj tuka za sporedba po PartList.
AEVI ima najvisoka cena radi crniot "moderen" panel....
AEVI e Midea Vertu...postar model na Midea panel, mozes da go kupis u Albanija pod drug naziv(nalepnica) Hokkaido

...ili vo Holandija kako Maxicul, holangjanive kako "poposteni" fino lepo si imaat staveno i servisno i identifikacija koj model na Midea e.

Vertu Plus(Mirror) front view Open-1800x1800.jpg
Po Energetskite nalepnici na holandskiot model i modelot AEV.. potvrduvaat deka se raboti za ista edinica so isti performansi toplinski i ladenje.
EER VMD-12HDI-I,VMD-12HDI-O.pdf_001.jpg split-enojna-inverter-vivax-acp-12ch35aevi-3.5kw_-notr_zun-enota_2518820j_.jpg
AERI-to po EnergyLabel ke primetis deka e za nijansa i pojako na greenje (PdesignH=2,8 mesto 2,7Kw)....iako se samo 100W razlika vo greenjeto po cenata AERI e dosta poeftin od AEVI....pa sledi zakljucok so seir :) "modernite" sto se po crnite paneli ke dobijat za nijansa poslabo greenje a ke go platat 100evra ili kolku se fakja poskapo :)
AERI 12 Energy Label 9000529_4.jpg
Energy Label linkovi
Maxicul
AEVI
AERI

Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
@macci
So zdravje da si ja koristis. Konecno i na mene utre ke mi ja montiraat Hitachi-to, pa ke pustam nekoja slika.

Sent from my 6055P using Tapatalk
Fala,i ti so zdravje da si ja sluzis :)

Морам да кажан дека надворешната единица е тивка.ме изненади.очекував да е побучна.

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
И монтажата бидна.Вака од прва климава е доста јака(можеби и прејака)за овој простор, но ќе чекам да залади повеќе па ќе видиме тогаш.Просторот го загрева брзо.Ветрови прави, особено над трета брзина.Климата е така поставена што не е насочена кон местото каде што се седи, така да сега за сега "ветровите" не се некој проблем.Надворешната единица е екстремно тивка дури и кога е на најјако.Внатре не се слуша воопшто (мислев дека ќе има вибрации пошто нема гумени бафери).Од надвор треба да се приближиш до неа да ја слушнеш дека работи.Едина работа што ми пречи е млакото дување кое што за да го избегнам треба да зададам температура над 26 степени, ама после некое време внатре е пеколно жешко.Дали е тоа нормално, може ли некако да се избегне?Причината е топлото време, јачината на климата или едноставно така треба да работи?[DOUBLEPOST=1477476829][/DOUBLEPOST]
@Pero007 sea si mi badzanak :D so zdravje da se sluzis i spremi se za sauna doma..
Me interesira kako ke se spravuvas so duvanjeto sepak ti e mal prostorot a ko sto gleas bas golema e vnatresnata edinica a veruvaj i mokjna..
Фала баџо :D.Далечинското кога ќе ја исклучам климата не се исклучува екранчето...така треба?[DOUBLEPOST=1477477228][/DOUBLEPOST]
So sreka @Pero007 Te cekam da mi kazes sto veter ke pravi posto seuste se dvoumam dali ke mi bide premnogu jaka za vo moite 32m2.(obicna fasada+mnogu prozori) Imam uste 5 dena da se odlucam. Mi ostana favorit i da kazese porano ke ja dobiese za 60k so montaza :kezec:
Како што пишав погоре климата е доста јака така да ако неможеш да ја поставиш на место каде нема да дува директно може да ти биде проблем "ветерот" што го прави.[DOUBLEPOST=1477479706][/DOUBLEPOST]@macci со здравје да се топлиш а богами и ладиш :D , долго да те служи.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom