Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
Здраво на сите
сакам да прашам дали некој имал проблем како мојот и како го решил,
пред околу еден месец сечејќи го ноктот на палецот на ногата сум го исекол многу длабоко, и сега местото околу него ми е потечено, ноктот не ми расте внатре во прстот туку не може да расте нормално од потеченото место го притиска и при допир чувствувам болки. Бев на болница ми дадоа хидроген од 3%, бетадине и антибиотик, но немам никакво подобрување и покрај тоа што сеуште користам хидроген и бетадине.
... antibiotikot si go piel neli?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Може не е за тука прашањето ама ајде... Постојано ми се иритира кожата на главата, веќе пробав еден куп шампони и никако не можам да го погодам вистинскиот. Некој да ми препорача шампон што може да ми помогне со проблемот?
Види го мојот претходен пост, исто и ти.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Кој претходен пост?
Витамин ц внатрешно, невен и камилица надворешно.
Додај и сусам - бадеми у исхрана, како и суплемeнт zinc, по можност glycinate, или citrate. Би требало со голема веројатност да ти се подобри ситуацијата. Исто така зголеми внес на моркови, црвени пипери, и 1 до 2x у недела џигер.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Види го мојот претходен пост, исто и ти.
Другар, абе те гледам низ темиве за здравје, за се викаш дека треба Витамин Ц, посебно ме зачуди она од другата тема кај што човекот го боли препарираниот заб и му викаш да зема 3 апчиња витамин Ц во денот. Убаво е да се земаат витамини, но можеби секој нема потреба од нови големи количества на витамини.

Може не е за тука прашањето ама ајде... Постојано ми се иритира кожата на главата, веќе пробав еден куп шампони и никако не можам да го погодам вистинскиот. Некој да ми препорача шампон што може да ми помогне со проблемот?
Иритацијата на скалпот може да ти биде на пример од машинката за шишање, прекумерното шампонирање со различни шампони, како и од еден куп други причини. Гледај повеќе да не ја надразнуваш кожата/скалпот со силни хемикалии/шампони. Можеш да си купиш Бекутан шампон, тој е детски и е поблаг за скалпот. За тоа што ти е веќе изиритирана кожата можеш и да си купиш шампон Кетоконазол и да користиш гел Синодерм (тој е средно потентен кортикостероид, но сепак за него можеш да се консултираш и со лекар). Кетоконазолот и Синодермот ги лекуваат таквите иритации. И секако здрава исхрана, повеќе овошје и зеленчук.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
743
Поени од реакции
1.699
Ве молам некој совет да ми даде за мојов проблем.
Значи вака. Досега не ми беше ништо слично десено. Никогаш сум немал проблем со дишење си срце или нечто слично. Пред 2-3 недели значи има веќе некој период срцево многу слино ми чука. Пр. Кога има послаб земјотрес , кога лежиш на кревет го осеќаш земјотресот како тресе, ова е слично. Вчера пример се беше добро цел ден си течеше работата, коа накај 15 часот после ручек легнав да одморам и многу слино тропаше. Дали можно да е до исхраната ? Не јадам овошје и зеленчук ептен ретко... Најчесто месо со компир или ориз. Еден друг пријател па ми рече дека тоа ми е од што вежбам вратило истовремено и за викенд(секој) пијам алкохол али не би требало да е тоа го прават мн други. Едноставно незгодно е , ништо не ме боли ама непријатно чуство е да ти чука вака јако , исто вчера пред спиење ми тропаше јако , лежев на гради , па се свртив на страна и така помалце тропаше па заспив.... Пишете ми ваше мислење или искуство..... :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ве молам некој совет да ми даде за мојов проблем.
Значи вака. Досега не ми беше ништо слично десено. Никогаш сум немал проблем со дишење си срце или нечто слично. Пред 2-3 недели значи има веќе некој период срцево многу слино ми чука. Пр. Кога има послаб земјотрес , кога лежиш на кревет го осеќаш земјотресот како тресе, ова е слично. Вчера пример се беше добро цел ден си течеше работата, коа накај 15 часот после ручек легнав да одморам и многу слино тропаше. Дали можно да е до исхраната ? Не јадам овошје и зеленчук ептен ретко... Најчесто месо со компир или ориз. Еден друг пријател па ми рече дека тоа ми е од што вежбам вратило истовремено и за викенд(секој) пијам алкохол али не би требало да е тоа го прават мн други. Едноставно незгодно е , ништо не ме боли ама непријатно чуство е да ти чука вака јако , исто вчера пред спиење ми тропаше јако , лежев на гради , па се свртив на страна и така помалце тропаше па заспив.... Пишете ми ваше мислење или искуство..... :)
Немој да легнуваш најмалце 2h после јадење, и исто така не пиј вода најмалце 1h после и пред јадење, пробај и види дали ќе се смени нешто.

Член од
22 јуни 2014
Мислења
78
Поени од реакции
53
дечки ај да прашам нешто...значи девојками последниве две недели има тахикардија која варира од 100 до 120 во минута...бевме на болница не пратија во интерно направивме тестој крвна слика се му е во ред,не пуштија да направиме исто преглед за тироидна и таму е се во ред,денес бевме со резултатите повторно кај докторката и ни рече дека нешто не е во ред со срцето..и сеа знајте паники уште појке нервози и само се влошува ситуацијата...некој да не има искуство со ова?и кој ни е следен чекор?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
дечки ај да прашам нешто...значи девојками последниве две недели има тахикардија која варира од 100 до 120 во минута...бевме на болница не пратија во интерно направивме тестој крвна слика се му е во ред,не пуштија да направиме исто преглед за тироидна и таму е се во ред,денес бевме со резултатите повторно кај докторката и ни рече дека нешто не е во ред со срцето..и сеа знајте паники уште појке нервози и само се влошува ситуацијата...некој да не има искуство со ова?и кој ни е следен чекор?
Следен чекор е да земете од аптека магнезиум и калиум, и да конзумира од двете после оброк (нека се држи до препорачаните дози)

Магнезиумот да биде citrate, или glycinate не oxide.

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
Имам еден проблем, ако има стручно лице нека помага. Кога сум преуморна навечер не можам да заспијам. Ретко се доведувам во такви ситуации, но ете се случува. Не ми помага ни млеко ни чај ни ништо пред спиење. Како вкочането ми е телото, осеќам напнатост. Дали е во ред дијазепам да се напијам?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Каков чај? И нормално треба многу мед. Пробај да се релаксираш, ослободи се од мислите и нозете во топла вода. Прво пробај на природен начин, а на лековите може лесно да се навлечеш.

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
Каков чај? И нормално треба многу мед. Пробај да се релаксираш, ослободи се од мислите и нозете во топла вода. Прво пробај на природен начин, а на лековите може лесно да се навлечеш.
Чај од маточина, камилица, нане, мајчина душица, јок не ми помогнало. Не сум во можност да направам ништо од горенаведеното зошто не сум дома :) не верувам дека ако се напиеш еднаш у пет месеци може да се навлечеш. Прашувам дали е у ред ради уморот, реакцијата на телото и сл, да не ми се слоши или немам појма. Обично не земам одма лекови, но немам некој избор моментално.[DOUBLEPOST=1477085096][/DOUBLEPOST]
Чај од маточина, камилица, нане, мајчина душица, јок не ми помогнало. Не сум во можност да направам ништо од горенаведеното зошто не сум дома :) не верувам дека ако се напиеш еднаш у пет месеци може да се навлечеш. Прашувам дали е у ред ради уморот, реакцијата на телото и сл, да не ми се слоши или немам појма. Обично не земам одма лекови, но немам некој избор моментално.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.789
Имам еден проблем, ако има стручно лице нека помага. Кога сум преуморна навечер не можам да заспијам. Ретко се доведувам во такви ситуации, но ете се случува. Не ми помага ни млеко ни чај ни ништо пред спиење. Како вкочането ми е телото, осеќам напнатост. Дали е во ред дијазепам да се напијам?
... па нормално е кога човек е преуморен , често и психички преоптоварен не може да заспие навечер затоа што под инерција се уште имаме активност , доколку се остранети сите причини за неспиење ( се мисли покачен крвен притисок , гледање на некој филм , кока кола & кафе демек кофеин , вечера и обилна храна ...итн ) се уште не доаѓа сонот има најубаво решение...НЕ СПИЈ ... земи книга читај или затвори ги очите и размислувај било што ... кога тогаш во текот на ноќта ќе дојде сонот... но доколу имаме тука стресна ситуација како причина за неспиење САМО ТОГАШ малку ќе го оравдаме твоето диазепамче :sleep:

Kajgana Shop

На врв Bottom