Го урна стариот систем до степен да мора да дејствува герилски и очајно. Ги стави албанските партии под целосна контрола. Покажа дека Македонија може да се менува, за разлика од предходно, кога цело време убедуваа дека ништо не може да се направи и за ништо немаме пари. Тоа се суштински работи. За набројување ситници и проекти, може до 1001 и назад, ама мене лично тоа не ми е баш битно.
Не се докажува невиност, се докажува вина. Ти реков, кур не ги боли што ти очекуваш од нив. Сите почнати случаи, ќе завршат.
`
2. Разговор на Муса Џафери и Сашо Мијалков
…
СМ: Види ова нешто сега што настана непотребно, што се дига нешто прашина околу судот, околу изборот на претседател на Врховен итн.
Па сега, нешто разбрав дека и ти си бил запознат со таа работа, заедно со Блерим. Сакав да ти кажам, види сеа, некои работи кога треба да се направат, претходно се договараат.
Во овој случај, оди избор на претседател на Врховен и Блерим стопира таму . Ни на договорено, ни на ништо.
За место кое секогаш било наше и за кое не се разговарало. А и разговарав со Абдулаќим и не може да се разговара. Му објаснив на Абдулаќим и зошто и како со големо образложение мислам, сега, да кратам…
Па потоа, ајде не тоа, Кривичен суд. И за тоа му објаснив зошто со аргументи. За нешто да се стопира на таков начин треба да има некој разговор. Не е убаво ние како партнери на сам избор да се стопира. И еве сега исто ставена е точка на дневен ред и треба да помине.
МЏ: Јас сум запознат и Абдулаќим комуницира со вас.
СМ: Зборев сега со Абдулаќим. Но, добив информација дека Али рекол ти и Блерим да ја завршите таа работа односно да одлучите.
МЏ: Јас морам со Али прво да разговарам. Друго, да се видиме на 5 минути пошто јас…
СМ: Може да се видиме и сакав да ти објаснам се. Види, не можеме да ја кочиме оваа работа. Колку и да разговараме, не може тука да направиме отстапка . Да разговараме за други работи.
За Врховен и Кривичен суд не може да разговараме.
Затоа што вие ја имате Двојка… да ја имате и Единица… и единица и двојка и Управен суд и правобранител и претседатели на други судови во Источна Македонија, заменик во Врховен, во Апелација – јас мислам дека тука е ситуирана ко никогаш досега.
Ако некој има други амбиции, тоа е негов проблем. А знам кои се амбициите таму…
МЏ: Не знам, да не шпекулирам…
СМ: Ова од ништо треба да стане нешто. Да не го правиме тоа. Ова е стварно ништо! Затоа што некој има некои амбиции.
МЏ: Како да седнеме… А мора со Али прво да разговарам…
СМ: Разговарај. Седницата е почната, ако не помине денес до декември ќе нема избор, ќе не плукаат, ќе имаме голема штета. За ништо.
Не знам зошто е толку значајно. За бизнис некој можда. Ќе испадне голем проблем.
Треба да се бираат 25 души сега во декември… Албанци… и договорено е тоа, ќе се заврши.
МЏ: Да се видиме ако вие имате време…`
vaka mijalkov gi `drzi` albancite pod kontrola. daj im pola makedonija da pravat sto sakaat. bitno polovinata na mijalkov e pogolema!