Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Е ми нејќит; урлаш, викаш, се дереш...Кој сакат да слушат таков „саунд„?...[
Еми мики то е сега, 2000 години имаше шепотење мрмљање в брада и пак ништо
ко в земја да пропадна

Еми мики то е сега, 2000 години имаше шепотење мрмљање в брада и пак ништо
ко в земја да пропадна

Збориш за комшијата?...

Гледаш живот во индивидуалност, а не во заедница?
Гледаш дека не ме читаш?
Што е проблемот што не ме читаш?

Секој вистински иницијант така ќе одговори, работата е што аспирантот или ете мирјанинот денес мисли дека патот е нанадвор, а не навнатре, мисли дека ЈАС е туѓото ЈАС, дека надворешниот симбол мора насила да го вметне во себе си за да биде она што не е!

Тоа е мое толкување нормално, ако веруваме на веродостојноста на овие текстови, далеку од светите отци, Харалампие Преподобни или пак старец овој или оној.

Никој не би се сложил со мене што го обожува Исус... но тоа не ме тангира многу. Сеедно ми е...

Од друга страна, секоја ѕвезда по својот бесконечен курс, среќава други ѕвезди со кои, ако и одговара може да гради прекрасни соѕвездија кои ќе ја надополнуваат на својот бесконечен пат.
Тешко на Земјата со вас...

P.S. И да, не гледам живот во стадо. Никогаш не сум сакал стадо. Секогаш неспособните барале стадо, нормално тие во центарот, заштитени од другите!
Но, ако простудираш Телема, ќе видиш како индивидуата и те како има интеракции со многуте други што чекорат по Земјата, градејќи соѕвездија преку кои другите можат да пронајдат свој пат...

Последно уредено:
Тоа е све што имаш да наведеш како објаснуење за левитисањето?

Зошто толку те интересира објаснување за левитирање, дали ако знаеш/имаш знаење како да левитираш ти ке прифатиш да не веруваш во измислениот еврејски бог?
јас мислам не

замисли си го знаењето како круг, а надворешниот простор од кругот е незнаењето, фантазијата, верувањето. кога за една фантазија или верување ти ке стекнеш знаење како истото функционционира и со тоа знаење ти ке можеш да имаш контрола над тоа верување, фантазија кругот на твоето знаење се проширува.
колку и знаење да имаш, поседуваш ти секогаш верувањето во твојот измислен еврејски бог автоматски го поставуваш во просторот на твоето не знаење, секогаш затоа што не можеш да го објасниш твојот измислениот еврејски бог ја добива заслугата дека тоа е негово чудо, бидејќи тој за тебе е семоќен.
затоа џабе ти е да бараш објаснување, џабе ти е да го прошируваш твоето знаење или круг на знаење инаку како што реков погоре има многу луѓе со различни специјални способности
девојка со ренгенски вид
човек што магнетски привлекува метали
човек што ништо не јаде и не пие вода а живее
дете што е слепо а со слухот “гледа“
човек што прави животните да спијат/лежат
луѓе со телепатија

зошто твојот измислен еврејски бог ако е семоќен не даде вакви специјални способности на поповите и “чуда“ да прават, и со леснотија да ја шират неговата религија?

He, Aлах е тој шо го прати пророкот Исус да шири речта божја

Те излажале муслиманите.

А можи Алах да им поможи на гладните у Африка?[DOUBLEPOST=1476528677][/DOUBLEPOST]
Зошто толку те интересира објаснување за левитирање, дали ако знаеш/имаш знаење како да левитираш ти ке прифатиш да не веруваш во измислениот еврејски бог?
јас мислам не

Занимљиво; сам прашал-сам одговорил. Продужи даље со своите прашања и одговори.[DOUBLEPOST=1476528714][/DOUBLEPOST]
зошто твојот измислен еврејски бог ако е семоќен не даде вакви специјални способности на поповите и “чуда“ да прават, и со леснотија да ја шират неговата религија?

Види троа погоре.

Гледаш дека не ме читаш?
Што е проблемот што не ме читаш?

Тешко на Земјата со вас...

P.S. И да, не гледам живот во стадо. Никогаш не сум сакал стадо. Секогаш неспособните барале стадо, нормално тие во центарот, заштитени од другите!
Но, ако простудираш Телема, ќе видиш како индивидуата и те како има интеракции со многуте други што чекорат по Земјата, градејќи соѕвездија преку кои другите можат да пронајдат свој пат...
P.S. Гледaш декa те читaм и тo кo буквaр.
Зaтебе зaедницaтa е непoтребнa, ипaк имaш oдвреме нaвреме дa се мешкaш oвде у стaдoвo, прoтивречиш нa себе?;)

Зaтебе зaедницaтa е непoтребнa, ипaк имaш oдвреме нaвреме дa се мешкaш oвде у стaдoвo, прoтивречиш нa себе?;)
Потребата да се припаѓа на колектив има две насоки:

• кога ги присвојуваш вредностите, ставовите и интересите на истиот како свои,
  • кога своите вредности, ставови и интереси ги препознаваш во одреден систем.
Обично мнозинството се пронаоѓа себе си во првиот случај. Индивидуата неможејќи сама да си го пронајде сопствениот идентитет, го присвојува оној на колективот. Во таа ситуација, вредностите на колективот поединецот ги доживува како сопствени, исто е и со успесите и поразите, па и со моралните стандарди.

Најекстремниот случај на асимилација на индентитетот е кога на поединецот за да функционира како човек му стануваат неопходни ограничувањата или забраните на општеството или религијата. Во таа ситуација неговите потсвесни нагони и потреби се манифестираат на сличен начин како и хомофобијата кај латентните хомосексуалци. Кога врзано куче ќе го ослободиш од синџирот после подолго време, тоа по дифолт почнува да трча иако никој не го приморал на тоа. Така и оној што смислата на своето постоење ја гледа само преку дозволи и забрани – оној што мора да биде тепан и врзан за да не излезе од контрола, во ситуација кога ќе му кажат прави што ти е Волја, тоа го гледа како заповед да ги прави токму оние нешта кои ги потиснувал и му биле забранети.

Link

Тоа ти е самобендисано мислење за самиот себе, ти воопшто не разбирш што зборувам, бесцелно препрочитуваш, затоа и глупи прашања и лепење на твои „разбирања“ на моите размисли...

Затоа за мене дали е потребна и како една заедница, ти секако не можеш да процениш...

@Ipsissimus добро одговорил... иако јас малку подолго би елаборирал за тоа што е разликата од Човештвото и вашето стадо кои шти ги води непознат невидлив еврејски пастир кој што треба сите да го прифатиме како нешто реално, неизбежно, корисно!
Нормален си?

П.С. Во „стадото“ на Човештвото, има лавови, во стадото на стариот еон, нема! МЕ разбираш што ти зборувам нели? ;)
Само не се навредувај, ќе треба да ми вратиш со навреди и ти замина христијанското срце по патот на сатаната, вашиот симбол кој што стои наспроти богот...

Потребата да се припаѓа на колектив има две насоки:

• кога ги присвојуваш вредностите, ставовите и интересите на истиот како свои,
  • кога своите вредности, ставови и интереси ги препознаваш во одреден систем.
Обично мнозинството се пронаоѓа себе си во првиот случај. Индивидуата неможејќи сама да си го пронајде сопствениот идентитет, го присвојува оној на колективот. Во таа ситуација, вредностите на колективот поединецот ги доживува како сопствени, исто е и со успесите и поразите, па и со моралните стандарди.

Најекстремниот случај на асимилација на индентитетот е кога на поединецот за да функционира како човек му стануваат неопходни ограничувањата или забраните на општеството или религијата. Во таа ситуација неговите потсвесни нагони и потреби се манифестираат на сличен начин како и хомофобијата кај латентните хомосексуалци. Кога врзано куче ќе го ослободиш од синџирот после подолго време, тоа по дифолт почнува да трча иако никој не го приморал на тоа. Така и оној што смислата на своето постоење ја гледа само преку дозволи и забрани – оној што мора да биде тепан и врзан за да не излезе од контрола, во ситуација кога ќе му кажат прави што ти е Волја, тоа го гледа како заповед да ги прави токму оние нешта кои ги потиснувал и му биле забранети.

Link
Тоа ти е самобендисано мислење за самиот себе, ти воопшто не разбирш што зборувам, бесцелно препрочитуваш, затоа и глупи прашања и лепење на твои „разбирања“ на моите размисли...

Затоа за мене дали е потребна и како една заедница, ти секако не можеш да процениш...

@Ipsissimus добро одговорил... иако јас малку подолго би елаборирал за тоа што е разликата од Човештвото и вашето стадо кои шти ги води непознат невидлив еврејски пастир кој што треба сите да го прифатиме како нешто реално, неизбежно, корисно!
Нормален си?

П.С. Во „стадото“ на Човештвото, има лавови, во стадото на стариот еон, нема! МЕ разбираш што ти зборувам нели? ;)
Само не се навредувај, ќе треба да ми вратиш со навреди и ти замина христијанското срце по патот на сатаната, вашиот симбол кој што стои наспроти богот...
Слушнете мaлo aнглo-сaксoнскo стaдo сaми штo збoрите, a всушнoст штo прaите.
Кaкo ќе иницирaте некoгo сo вaквa aнтинoмијa, пoсебнo сo стoгoдишен, рудиментирaн јaзик кoј и сaми не гo рaзбирaте...
Немoже дa ми величaте индивидуaлизaм "зaеднo".:rolleyes:

Последно уредено:
Те излажале муслиманите.

А можи Алах да им поможи на гладните у Африка?
Mики, да видиме прво шо и како можи Исус, бог да го прости.
Дал има сила и знаење да помогни, па ако не може тој - да бараме други.
Види чепни таму во Синодо сега ко ќе прат ззавршни сметки и книговоствени извештаи, дал исус го бива да се справи со таква сериозна ситуација.

Back
На врв Bottom