Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Modelot so twin stage e Hansol Nordic so Landa 9.6 cm3 kompresor A za modelot so Sanyo kompresor koj kompresor i koja klima ne se znae mozi da pretpostavime deka e Gree Hansol Sanyo ama ne e sigurno zosto stoi Sanyo Compressors
Za pogolemi minusi twin stage doaga vo izraz poveke toplina moze da odade. Do nekade -7 -10stepeni se izramneti poslem toa twin stage si ja brka rabotata za sto e najmnogu namenet. Najinteresno e kolku e dobar ovaj twin stage landa 9.6 cm3 po toa sto stanuva zbor za 9 ka model ne 12 ka. Mozat po odadenata toplina na ovaj Hansolot nordik 9 kata da mu pozavidat I 12 ki klimi od "renomiranite " brend proizvoditeli.
Na Gree Ucrown twin stage e so pogolem volumen 12.1 znaci mnogu posilen kompresor e staven da moze da isporaca poveke toplina ama i da raboti na optimalni frekfencii bez da bidi optovaren. Nekojsi 80 Hz od 120Hz na -22 stepeni ja garantiraat dolgovecnosta na kompresorot.

кажете ми е кој монтер па макар и на официјален бренд (да би имало овде во мк) што ќе монтира клима на растојание преку зид 20 ти на сантиметри(внатершната па преку зид надворешната) па да мота цевки во круг позади климата од 4 метра :)
баш би сакал да видам таква слика.

ако е така како што вика ведар,тогаш сите кој имаат монтажа од 3,4 метра треба да реагираат кај монтерите и да им ја корегираат монтажата и да им ставаат цевки од 5м.
Eve jas ce ti odgovoram, posto e elementarna matematika: 2xПИxR=O, tuka O=4m, ispadja deka R=0.63m ili so 2 kruga po 63cm zad izmenuvacot sme go resile "problemot" i sega dali imas slika kako izgleda vo praksa?
Porano, ili bar koga jas sum gi kupuval moite klimi odea so 5-metarski cevki i gotovi holenderi fabricki napraveni. Na moja molba monterite visokot od 2-3 m go namotaa pozadi, ne deka mislev deka podobro ce rabotaat (togas i ne znaev deka e taka), tuku od prakticni pricini da ne pravat na edniot kraj racno izraboten holender, koj ponataka e izvor na problemi ( ova go znaev od praksata so hidraulika i pneumatika) i ne pogresiv: trite klimi se stari od 8-10 godini, ne se nikogas doplnuvani so freon, rabotat odlicno da ne gi urocam........

златен,во повеќе работи се согласувам со тебе,но
тоа што порано оделе сет држачи со 5 м цевки не е репер дека треба да е монтажата исклучиво со 5м.
во мануелните од 99% клими пишува максимална должина над која ќе има губитоци па мора да се дополни...не наведуваат минимална должина,освен еден податок кој го извади незнам од каде еден член.
да елаборираме зошто ставале 5м цевки,
има повеќе причини ....причина дека претпоставиле 99% од монтажите ќе бидат до 5м,маркетинг потег,бакарот бил ефтин....
ај еве сега зошто не ставаат сет цевки,држачи? аналогно на тоа,сетот треба да ми биде показател за должина на монтажата? :)

Za tebe ocigledno holenderi se set drzaci i klimite se ednostavni napravi sostaveni od kompresor i izmenuvac. Ok jas tuka ce zastanam, a ti teraj si po svoe deka bakarot bil eftin ( ne ti teknuva deka firma sto drzi do sebe si stava cevki vo kompletot), elaborirame nesto sto e opsto poznato..... da ne go davime forumov CIAO .........

која фирма држи до себе па денес продава клима со сет цевки од 5м,држачи,розетна?
холендери имаат сите.

ок,се слагам,престануваме со меѓусебна дискусија.

Последно уредено:
Мене па Spotlight што го даваа претходната сабота или недела.

Мислење за климите (3.5KW):

Carrier 42EQV035M - 44.000
Toshiba Suzumi RAS B13N3KVZ-E 51.000

A da ve prasam,ovie klimive sto pisuva deka rabotat do -15 me interesira dali dokolku padni temperaturata tolku nisko do -15 dali ke mozi doma da zatopli solidno otprilika 22-23 stepeni ?

Interesen mozebi i spodelen do sega link za montaza (vklucuvajki i za preporacana dolzina na cevkite na instalacijata) i najefikasno koristenje na mini split klima za greenje za novive interesenti na forumot so gi mrzi da citaat nanazad :)
.
https://www.buildinggreen.com/blog/7-tips-get-more-mini-split-heat-pumps-colder-climates

P.S Strelec te pozdravi slikava (y)
Klima nisko.jpg[DOUBLEPOST=1475690655][/DOUBLEPOST]
A da ve prasam,ovie klimive sto pisuva deka rabotat do -15 me interesira dali dokolku padni temperaturata tolku nisko do -15 dali ke mozi doma da zatopli solidno otprilika 22-23 stepeni ?

Druze vaka ednostavno spored ona sto brkas i primera radi nabrzinka zirnav za mitsata i euroventot vika:
Screenshot (4).png
sto znaci na -15 ovaa klima ke ti isporacuva okolu 2.4Kw toplina sto znaci zamisli edna panelka od 2.5Kw i otprilika zakluci dali ke ti bide dovolno za temperaturava sto ja baras da ja odrzava na veke zagreana prostorija na tvoive kvadrati..

Последно уредено:
Interesen mozebi i spodelen do sega link za montaza (vklucuvajki i za preporacana dolzina na cevkite na instalacijata) i najefikasno koristenje na mini split klima za greenje za novive interesenti na forumot so gi mrzi da citaat nanazad :)
.
https://www.buildinggreen.com/blog/7-tips-get-more-mini-split-heat-pumps-colder-climates

P.S Strelec te pozdravi slikava (y)
Прегледај го приврзокот 157394[DOUBLEPOST=1475690655][/DOUBLEPOST]

Druze vaka ednostavno spored ona sto brkas i primera radi nabrzinka zirnav za mitsata i euroventot vika:
Прегледај го приврзокот 157398
sto znaci na -15 ovaa klima ke ti isporacuva okolu 2.4Kw toplina sto znaci zamisli edna panelka od 2.5Kw i otprilika zakluci dali ke ti bide dovolno za temperaturava sto ja baras da ja odrzava na veke zagreana prostorija na tvoive kvadrati..
A kaj mozam da najdam vakvi podatoci i za drugi klimi?

Zemav Haier AS12GB3HRA/1U12BE6ERA pa nadvoresnata edinica mi brci mnogu jako monterite mi rekoaa moralo taka da bide imala vibracija pojaka od drugite a edni drugi mi rekoa da ja zamenam nesto ne e vo red, nz sto da pravam dali moze nekoja pomos od nekoj sto znae nesto poise

Мислење за климите (3.5KW):

Carrier 42EQV035M - 44.000
Toshiba Suzumi RAS B13N3KVZ-E 51.000
kolku kvadrati?[DOUBLEPOST=1475696105][/DOUBLEPOST]
Zemav Haier AS12GB3HRA/1U12BE6ERA pa nadvoresnata edinica mi brci mnogu jako monterite mi rekoaa moralo taka da bide imala vibracija pojaka od drugite a edni drugi mi rekoa da ja zamenam nesto ne e vo red, nz sto da pravam dali moze nekoja pomos od nekoj sto znae nesto poise
za haier ovde nikoj nisto ne znae druze si go zgresil mestoto, da imase gree....
da imase gree ke ti recea deka majstorot so ti ja mestel ne ti gi zastrafil dobro strafovite (ne ti ja pozicioniral dobro)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom