Најекономично греење и ладење

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Fala @nekojtamu i @ante1...Inace namesto prepukuvanje i trolanje daj da spodelime iskustva za ovoj prvicen period koga doagja do izraz so koj minimum moze ili nemoze da raboti i kako raboti inverterot koj go imame.. (@yamaha spodeli ama otide diskusijata u drug pravec pa ja bi da ja vratam u sustinata)..
Znaci sefte ja pustam na greenje denes na proba za sezonava a i da vidam so kakov minimum moze da raboti pa nabljuduvav.. nadvoresna T 19C vnatresna 22 (na 1m visina od podot) duvanje staveno vo najmala brzina so zadadena T 22C na daljinsko. Startase i poleka nakaci negde do 670W na meracot, na izduv idese mlak vozduh okolu 26C cenam i posle 10-15min postigna T i iskluci potoa vo odrzavanjeto na T se uklucuvase na sekoj 2-3min duvase po 2-3min i pak gasese, vo tekot na duvanjeto rabotese so min 300-310W. Pretpostavuvam deka pali-gasi momentot e neizbezen poradi goleminata na uredot i epten minimalnite toplinski zagubi vo situacijava. Inace kataloski minimimot e 400W
Screenshot (3).png

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Другар, имам клима уреди и во спалната и во детската соба. Предимензионирани се за собите, но кога ги купував немаше помали на лагер. Навечер температурата ја подесуваме на 17 степени и многу ретко се случува да ја слушнам во текот на ноќта.

Sent from my 6036Y using Tapatalk
како тоа подесуваш 17 на греење кога кај мене без греење не паѓа под 20 ??
колку ти е во собата без греење ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Precharged system, 1 meter run?
Diskusija na tema dolzina na instalacija, dali da se vadi ili ne freon ako e prekratok bakarot, spomnat e i LG(postari modeli od pred 3-4god), prenos na zvuk na freonot od prekratka instalacija itn itn interesni raboti ke procitate....na kraj zavrsuva so kavga i nema konkreten zaklucok :)
Edini zaklucok mislam deka e sekoja klima potocno model na klima e prikaska za sebe i nevazi edno pravilo za site

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Drugar,jas od ovaa godina ke se gream so klima vo spalna soba...I mojata klima e predimenzionirana za vi spalnata,no ako procitas ponazad ke vidis koja klima sum ja izvadil od dnevna i sum ja stavil vo spalna..Sega za sega ja pustam mnogu kratko,ja pustam posle 22h da zatopli i ja ostavam na timer da se ugasni za 1h...Sepak za toa kratko vreme ne ja osekam otkako ke postigne barana T raboti na minimum(avtomatski e namestena inaku) i bidejki ima mal izduv na minimum ne se ni oseka rabotata..Cela vecer ne sum spiel so nea pustena...a planiram koga ke zaladi da ne ja gasam...poz
Mnogu toplo e sega a na poladno nema da raboti vo prva brzina na auto fan so minimum izduv ( moze racno da ja stavis vo prva brzina ama pod nula tesko deka ke zgrees a podot ke bidi laden kamen) ima usite dali ti bucat koga ke stanis na sabajle.
Vo prva brzina pod nulata toplinata ostanuva do klimata i na tavanot.[DOUBLEPOST=1475619746][/DOUBLEPOST]
Fala @nekojtamu i @ante1...Inace namesto prepukuvanje i trolanje daj da spodelime iskustva za ovoj prvicen period koga doagja do izraz so koj minimum moze ili nemoze da raboti i kako raboti inverterot koj go imame.. (@yamaha spodeli ama otide diskusijata u drug pravec pa ja bi da ja vratam u sustinata)..
Znaci sefte ja pustam na greenje denes na proba za sezonava a i da vidam so kakov minimum moze da raboti pa nabljuduvav.. nadvoresna T 19C vnatresna 22 (na 1m visina od podot) duvanje staveno vo najmala brzina so zadadena T 22C na daljinsko. Startase i poleka nakaci negde do 670W na meracot, na izduv idese mlak vozduh okolu 26C cenam i posle 10-15min postigna T i iskluci potoa vo odrzavanjeto na T se uklucuvase na sekoj 2-3min duvase po 2-3min i pak gasese, vo tekot na duvanjeto rabotese so min 300-310W. Pretpostavuvam deka pali-gasi momentot e neizbezen poradi goleminata na uredot i epten minimalnite toplinski zagubi vo situacijava. Inace kataloski minimimot e 400W
Прегледај го приврзокот 157367
Jas go rabotev lg-to I spiev do nea nezgodna rabota e toa nekako na potoplo ke raboti dobro ke ukluci iskluci ama na poladno mora da ja pustis na posilen izduv.
Moe mislenje ako zemam za vo spalna bi odel so konzolna edinica ovaa od Gree 12 kata Licno mene me bendisva so daikin kompresor I mislam 6 brzini bese bidejki prednosta e sto toplinata ja ispusta vo dva pravci znaci blisku do podot I ne treba da raboti so mnogu golem izduv.
Ili edno radikalno resenie standarnata klima ako mi e za greenje samo bi ja stavil na nekojsi 50-60 santimetri od podot toplinata malce podolgo ke se zadrzi dolu na podot.
Edno e toplinata od 2 metri visocina da sledi na podot a drugo e da bidi podot pojdovma tocka.
Mozes da zaboravis na minimum izduv pod nulata.[DOUBLEPOST=1475622323][/DOUBLEPOST]
Lg bi ja preskoknal imam slicna na nea so nesto podobar eurovent d12ak-s12ak e mojot model nema komotna rabota.
A za Ucrown imas test report od GreeInfo I po toa sto go pisuva na -22stepeni dava 3.1 kW so 80Hz I e so twin stage twin-rotary kompresor( tuka i micubisito fh35ve nemozi da mu se doblizi) i ima mnogu mali minimumi na potrosuvacka od 100 w na greenje ( I 95 w na ladenje) od toa se gleda deka nema da isklucuva uklucuva na potoplo znaci komotno ke raboti. Ako Hansolot e odlicen togas Ucrown e super odlicen I zakon za greenje kolku e poniska temperatura tolku e podobar.

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
1200 eur za Gree e mnogu, ako ideme taka dodadi uste nekoe evro i imas Mits fh35vehz, koja e samiot vrv, samo zaludno e tolku pari da se dadat

Ako moze test reportot za Ucrown da go pusti nekoj.

Skoro citav nekoi testovi i sporedbi pomegu Hansol i ucrown i se ispostavi deka za ne mnogu niski tempreturi (dokaj -10 mislam bese) podobro e da se zeme hansol poradi pomalata potrosuvacka a ne mnogu golema razlika vo predadena toplina, e sega ako si u lazaropole ili mavrovo drugo e.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ne pisuvam da ti kontriram,ne me svakaj pogresno.
Klimive mislam deka ne se tolku sofisticirani kako sto vikas.ako bese taka do sega 80% ne ke rabotea, deka neli gi montirale priuceni bravari.
No ne e taka komplicirano kako sto mislis.
Kompresor i izmenuvac se glavni delovi vo klimata.
Ete vidovme i deka mozele da rabotat i bez vakumiranje koe go zborevme kako mnogu vazen moment.
Kolata se sostoi od motor, menjac i sedista, abe da ne poveruvas, ama ajde.......
Poradi "bravarite" proizvoditelite se setile pa stavile susac na freonot, toa e edna cilindricna posuda montirana neposredno pred kompresorot da ja "fati" vlagata vo freonot. Za zal moze da fati ne povece od edno-dve "strucni" montiranja, slednoto takvo ja propusta vodata vo kompresorot i ode voz u kukuruz. Inace monter koj si ja znae svojata rabota, pri bilo kakva intervencija so izmenuvacite i promena na freon ili cetirikratniot ventil, pod obaveza e da se ZAMENI ovoj filter, koj za sreca e eftin, ama ima malce povece rabota.
Inace bi sakal bas TI da stanes serviser ili monter na klimi, mozebi i vece si, pa da vidis deka voopsto ne e taka ednostavno i prosto.
Jas licno sum slusal monteri koga im velat na kupcite:
-ne mora vakumiranje, toa e samo kaj inverter treba da se pravi (a ko za belja bas inverter montirase)
-ne mora vakumiranje, toa e samo ako si pokraj more, a Makedonija bidejci nema more, ZNACI NE MORA
@yamaha
Nema sto da se pogadja, ocigledno e deka nesto ne e vo red so edniot kompresor, sigurno ne e do dolzinata na cevovodot. Inace 1000% treba da e potivka so podolgata instalacija, ako ne e taka imas garancija i baraj intervencija.
Kaj site split sistemi cevovodot e del od izmenuvacot, bidejci kapilarata ili EEV se vo nadvoresnata edinica, podolga instalacija e podobra bidejci sumovite od freonot ce ostanat nadvor.......

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Pa dobro be drugari komentirano e stopati do sega za duzinata na cevkite za freon..podolgi bolje e se znae sto sega pak nekoj sporat..pa ne za dzabe na eurovent vo testovite kade celta e da se izvadi maksimalno dobar ucinok na klimata poveketo skoro site se montirani so 5m Refrigerant Line..

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
кажете ми е кој монтер па макар и на официјален бренд (да би имало овде во мк) што ќе монтира клима на растојание преку зид 20 ти на сантиметри(внатершната па преку зид надворешната) па да мота цевки во круг позади климата од 4 метра :)
баш би сакал да видам таква слика.

ако е така како што вика ведар,тогаш сите кој имаат монтажа од 3,4 метра треба да реагираат кај монтерите и да им ја корегираат монтажата и да им ставаат цевки од 5м.

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Kako go vrza u krpce ova so go kazav druze alal!
Ne zboram za nekoj konkreten slucaj tuku generalno, kaj mene koga montira baraa najbliska kombinacija direktna koja izleguvase negde 2m i me ubeduvaa deka nema vrska duzinata. Im pokazav kako ke odi desno pa nagore pa posle malce levo pa u vnatresna i iskoci okolu 3.2-3.5m vodot. Plakjas usluga ke si baras optimum (osven ako se dzmbaris za poeftino montiranje pa posle muka ke mucis i ke baras pomos od forumov). Ednas se montira nekaa bide sto podobro i poefikasno toa e muabetot..

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Modelot so twin stage e Hansol Nordic so Landa 9.6 cm3 kompresor A za modelot so Sanyo kompresor koj kompresor i koja klima ne se znae mozi da pretpostavime deka e Gree Hansol Sanyo ama ne e sigurno zosto stoi Sanyo Compressors
Za pogolemi minusi twin stage doaga vo izraz poveke toplina moze da odade. Do nekade -7 -10stepeni se izramneti poslem toa twin stage si ja brka rabotata za sto e najmnogu namenet. Najinteresno e kolku e dobar ovaj twin stage landa 9.6 cm3 po toa sto stanuva zbor za 9 ka model ne 12 ka. Mozat po odadenata toplina na ovaj Hansolot nordik 9 kata da mu pozavidat I 12 ki klimi od "renomiranite " brend proizvoditeli.
Na Gree Ucrown twin stage e so pogolem volumen 12.1 znaci mnogu posilen kompresor e staven da moze da isporaca poveke toplina ama i da raboti na optimalni frekfencii bez da bidi optovaren. Nekojsi 80 Hz od 120Hz na -22 stepeni ja garantiraat dolgovecnosta na kompresorot.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
кажете ми е кој монтер па макар и на официјален бренд (да би имало овде во мк) што ќе монтира клима на растојание преку зид 20 ти на сантиметри(внатершната па преку зид надворешната) па да мота цевки во круг позади климата од 4 метра :)
баш би сакал да видам таква слика.

ако е така како што вика ведар,тогаш сите кој имаат монтажа од 3,4 метра треба да реагираат кај монтерите и да им ја корегираат монтажата и да им ставаат цевки од 5м.
Eve jas ce ti odgovoram, posto e elementarna matematika: 2xПИxR=O, tuka O=4m, ispadja deka R=0.63m ili so 2 kruga po 63cm zad izmenuvacot sme go resile "problemot" i sega dali imas slika kako izgleda vo praksa?
Porano, ili bar koga jas sum gi kupuval moite klimi odea so 5-metarski cevki i gotovi holenderi fabricki napraveni. Na moja molba monterite visokot od 2-3 m go namotaa pozadi, ne deka mislev deka podobro ce rabotaat (togas i ne znaev deka e taka), tuku od prakticni pricini da ne pravat na edniot kraj racno izraboten holender, koj ponataka e izvor na problemi ( ova go znaev od praksata so hidraulika i pneumatika) i ne pogresiv: trite klimi se stari od 8-10 godini, ne se nikogas doplnuvani so freon, rabotat odlicno da ne gi urocam........

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
златен,во повеќе работи се согласувам со тебе,но
тоа што порано оделе сет држачи со 5 м цевки не е репер дека треба да е монтажата исклучиво со 5м.
во мануелните од 99% клими пишува максимална должина над која ќе има губитоци па мора да се дополни...не наведуваат минимална должина,освен еден податок кој го извади незнам од каде еден член.
да елаборираме зошто ставале 5м цевки,
има повеќе причини ....причина дека претпоставиле 99% од монтажите ќе бидат до 5м,маркетинг потег,бакарот бил ефтин....
ај еве сега зошто не ставаат сет цевки,држачи? аналогно на тоа,сетот треба да ми биде показател за должина на монтажата? :)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Za tebe ocigledno holenderi se set drzaci i klimite se ednostavni napravi sostaveni od kompresor i izmenuvac. Ok jas tuka ce zastanam, a ti teraj si po svoe deka bakarot bil eftin ( ne ti teknuva deka firma sto drzi do sebe si stava cevki vo kompletot), elaborirame nesto sto e opsto poznato..... da ne go davime forumov CIAO .........

Kajgana Shop

На врв Bottom