Најекономично греење и ладење

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Najvaznije od svega je povrsina prostora i izolacija objekta , pa onda posle toga dolazi odluka o izboru uredjaja.Na slikama imas i modele 18 BTU , 12BTU,,,

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Eve nesto info za LGto
LG koristi dve oznaki za klimite, ednata e Buyer Code A12LL UL2 / A12LL NSN drugata i povaznata oznaka e Factory Code AS-W126NRR0(A12LL)
http://www.lg.wienkra.pl/files//BASIC/Dokumentacja techniczna.pdf
Po servisno ovoj model ima kompresor GA102MFB
Sto znacat oznakite na kompresorot mozes da procitas tuka
http://www.lg.com/global/business/download/resources/cm/Aircon_Compressor_1207.pdf
http://b2b.sildorprod.ro/ftp/catalog/LG/LG Rotary Catalog.pdf
Od nomenklaturata za oznakite na kompresorite na LG fino se gleda deka ovoj kompresor ne e twin(kako kaj Mitsu FH) nitu pak 2-stage+twin (kako kaj U-Crown), obicen single rotary kompresor so 10,2cc Displacement ili bas ubavo LG go imenuvala i poramnila Displacement-ot so Capacity :)
So ist takov Displacement 10.2 im se site modeli vo servisnoto, kako 9ki taka i 12kite.
Mitsu FH kako twin ima Capacity/Dislacement 14cc ili ~14000btu, a U-Crown 12,1cc ~12000btu plus i 2-stage kompresor.
U sekoj slucaj poslab kompresor nosi vo sporedba so drugite 2 klimi.
Drugo sto ne mi se dopagja kaj LG e sto performansite na euroVent kako i po nivnata servisna dokumentacija najcesto se dobieni so dolzina na cevki od duri 7,5m sto e nekako premnogu, obicno se do 5m, a duri 7,5m retko koj bi staval pri montaza. Dali se istite performansi i pri pomala dolzina na cevki i kolku se razlicni prasanje.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
они го даваат максимумот 7,5м.
повеќето монтажи се околу 3м
со помали(по кратки) цевки би требало да има подобри перформанси.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Voopsto ne e tocno deka so pokratki cevki klimata ce gree podobro, bas obratno e. Vo klimite voobicaeno ima freon za do 7.5 metri cevki, optimalno za greenje e 5 metri. Ako za sekoj nareden metar posle 7.5 m treba prosecno 20 gr/m, togas toa znaci deka za 3 m ce "fali" 50 gr sto i ne e malce. Zosto ovaa "matematika"? Pa zatoa sto koga nonterot dostava freon na manometar , so poznatoto "majstorsko custvo," a ne so vaga i ako toa go pravi vo leto, obicno natstava i do 200 gr freon, interesno klimata ladi dobro no za greenje epten nema da ja biva, kompresorot se preopteretuva i vekot na traenje mu se prepolovuva.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
златко збориме за монтажа на нова клима.
внтре ако има фреон пример 1000 грама кои се планирани за до 7,5м,нормално е со секој метар да треба да се додаде 20грама.тоа е бидејќи има губитоци на фреонот по цевките колку се подолги толку се поголеми губитоците па логички е да се надополни фреон.
пример на 8,5м ке треба 1020грама фреон.
но никаде не пишува дека ако монтажата е 3 метри па тој 1000грама фреон би бил вишок по твојата логика која би го оптеретила компресорот и би го гушела,па да му го скрати векот на пола :) ова последнво никако неможе да се докаже и служи како муабет пред кооперација.
не сум сретнал во упатството не монтирајте клима на растојаните помало од 3м.ако имаш некаде сретнато таков податок,сподели.
што пократки цевки толку побрзо ќе го сврти фреонот

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ocigledno ne si me razbral, malce e i konfuzno napisano. Ne rekov deka tie 50 gr ce go gusat kompresorot, napisav deka polnenjeto "od oko" so manometar i stavanjeto +200 gr ce go unistat kompresorot i za da te razubedam deka so pomalce metri namontirano podobro great klimite i ako imaat bas freon kolku sto treba i kolku sto e deklarirano na nalepnicata. Dokazano e deka najoptimalna dolzina e bas 5 m i za taa dolzina e i staveniot freon kako optimum za greenje/ladenje i bas so ovaa dolzina i se testiraat. Tuka zborime za podobro/poloso od mozebi maksimum 5%, a jas za da ja zgolemam ovaa razlika ja "napolniv" klimata so + 200 gr.
Drugo sto e dezinformacija deka ti ne si sretnal podatok deka ne treba da se montira so cevki pokratki od 3 m, ne znaci deka i ne postoi. Na primer FUJITSU vo svoite servisni upastva toa go bara bez isklucok.
Inace prakticno eden moj prijatel, pred 2 god, koj ima LG inverter, sega i neznam koj model, vo muabet mi se pozali deka kupil pogresna klima i deka mnogu loso gree ( a dobro ladi), ispadna deka dolzinata na cevkite ne e nitu 1 m, pa jas go sovetuvav da stavi bar 3 m instalacija. Posle 2-3 nedeli mi se pofali deka go prifatil sovetot i deka istata klima ne moze da ja prepoznae, kako tivko raboti i odlicno mu gree......
Moj sovet bi bil instalacija od minimum 3m ili ako imate sredstva odete na celi 5 m, ko razume svati ce.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
ок,се слагам за минимум 3м.односно како што кажа само FUJITSU го има нагласено тоа и никој друг.
ама дека климата нема да грее ако има пократки цевки од 3м,за тоа не се слагам.
можеби на другар ти лошо му била монтирана,односно фали фреон или имало повеќе фреон од декларираното.не знаеме што било точно проблемот.
порано на фрижидерите ако се претераше со фреонот,мислам да ставиш повеќе од тоа што треба имаше таканаречено суво ладење.
фрижидерот лади ама не како што треба.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ogromna e razlikata pomedju frizider i inverter klima ured i ako dvata ureda ja koristat sposobnosta na gasovite koga se stegaat da se zagrevaat i koga se sirat da se ladat. Tuka zavrsuva sekoja slicnost pomedju niv, a od tuka pocnuvaat site onie serviseri za frizideri koi so manometar, boca so freon i mal komplet za zavaruvanje so disugas da ni gi servisiraat i montiraat ovie sofisticirani uredi i vooedno da im nanesuvaat pogolemi ili pomali steti. Sekoja cest na onie sto otisle ponatamu, se obrazuvale, sledele sto se slucuva vo svetot na ladilnata tehnika i nabavile SOODVETEN alat za servis. Sega za sega gi ima sosema malku i po moe mislenje se nedovolni vo momentov i preovladuvaat bravari, priuceni mladi ludje bez kfalifikacii i osnovno znaenje koi nesto cule vamu tamu pribrale nekakvo iskustvo od "stariot majstor" i ko rasipan telefon go koristat i prenesuvaat ponatamu.
Za sreca sega recisi sekoe servisno upastvo na sekoja firma sto drzi do sebe, sodrzi upastva, parametri i vrednosti koi sekoj ispraven ured treba da gi dava. Znaci sekoj koj saka moze da se obrazuva i so nabavka na soodveten meren alat moze uspesno da se nosi so predizvikot narecen inverter klima, normalno dobro poznavajci go engleskiot jazik.
Inace najproveren metod za stvaranje na kvaliteten kadar za servisiranje lezi vo racete na proizvoditelite koi preku razni seminari i obuki mozat uspesno da go stvorat. Za zal ova ovde vo Makedonija go nema bidejci nema ni tolkav pazar i golemi uvoznici i nie nema da go gledame toj film.
Za GREE ako prodava tolku mnogu vo Makedonija i ako po nivnite parametri se ispolneti ovie uslovi, bi bilo mnogu dobro za site nas da go napravi ova so obuka na svoj kadar koj bi bil neprikosnoven. Togas ete i jas bi kupil ured na GREE bidejci bi znael deka ima rezervni delovi i kvaliteten servis.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Ne pisuvam da ti kontriram,ne me svakaj pogresno.
Klimive mislam deka ne se tolku sofisticirani kako sto vikas.ako bese taka do sega 80% ne ke rabotea, deka neli gi montirale priuceni bravari.
No ne e taka komplicirano kako sto mislis.
Kompresor i izmenuvac se glavni delovi vo klimata.
Ete vidovme i deka mozele da rabotat i bez vakumiranje koe go zborevme kako mnogu vazen moment.

Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Znaci na forumov nema nikoj klima u spalna za da spodeli iskustvo i na nekoj nacin mi odgovori na moevo davnesno prasanje koe glasese: Imam prasanje za tie koi koristat klima vo spalnata soba dali brzo se naviknuvaat na zvukot na ventilatorot na struenjeto na vozduhot, decata kako im spijat i slicno.. Vo dnevna e edna dimenzija buden si, raboti tv, se dvizi se sednuva etc ama na spienje e totalno druga pa bi sakal da slusnam nesto vo vrska so toa..????
Fala unapred...

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Znaci na forumov nema nikoj klima u spalna za da spodeli iskustvo i na nekoj nacin mi odgovori na moevo davnesno prasanje koe glasese: Imam prasanje za tie koi koristat klima vo spalnata soba dali brzo se naviknuvaat na zvukot na ventilatorot na struenjeto na vozduhot, decata kako im spijat i slicno.. Vo dnevna e edna dimenzija buden si, raboti tv, se dvizi se sednuva etc ama na spienje e totalno druga pa bi sakal da slusnam nesto vo vrska so toa..????
Fala unapred...
Другар, имам клима уреди и во спалната и во детската соба. Предимензионирани се за собите, но кога ги купував немаше помали на лагер. Навечер температурата ја подесуваме на 17 степени и многу ретко се случува да ја слушнам во текот на ноќта.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Fala unapred...
Drugar,jas od ovaa godina ke se gream so klima vo spalna soba...I mojata klima e predimenzionirana za vi spalnata,no ako procitas ponazad ke vidis koja klima sum ja izvadil od dnevna i sum ja stavil vo spalna..Sega za sega ja pustam mnogu kratko,ja pustam posle 22h da zatopli i ja ostavam na timer da se ugasni za 1h...Sepak za toa kratko vreme ne ja osekam otkako ke postigne barana T raboti na minimum(avtomatski e namestena inaku) i bidejki ima mal izduv na minimum ne se ni oseka rabotata..Cela vecer ne sum spiel so nea pustena...a planiram koga ke zaladi da ne ja gasam...poz

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@tzlatko знаеш дека имам 2 gree change 9-ki
едната е монтирана со 5.5м а другата со 2.7м должина на цевките.
Погоди која надворешна е погласна од другата за 300%, таа со 5 ипол или таа со помалку од 3 метри ??

Kajgana Shop

На врв Bottom