Точно.[DOUBLEPOST=1473937507][/DOUBLEPOST]Па тие "многу помоќните" од старт се на сцената. Тие го креираа СЈО, тие ја назначија Катица.. итн итн. Тие гарантираат дека ова што се случува, ќе продолжи да се случува додека тие не одлучат кога и како ќе заврши. Можно е да има некој "пазар" но во рамките на околностите.
Ти како по обичај покажуваш правна неукост, а некој спомна дека си правник (ева!, ако е точно). Јас сум среднист, но, плус сум и со ВСС (не купена, не подарена... како денешниве).Како по обичај, не си во право другар среднист.
СЈО е основано во согласност на договор во кој учествуваа најголемите партии во државава, кои се репрезент на гласачите.
Тоа ти е општествен договор, а ваков општествен договор е над секое постоечко институционално тело и закон и има ингеренција и моќ да решава секакви проблеми, од државно уредување до легислатива до правосудство...комплетно се бидејќи има апсолутна кредибилност, а тоа значи дека може да го укине Уставниот суд и да врши промени во уставот и законите.
СЈО има надлежност да решава за содржината од снимките и се што произлегува од нив.
Ако го разбираш ова океј, ако не викни го другарти @Ireal и идете двајцата јавајте кози на Шар Планина.
„Општествениот“ договор е ништо, додека тој не стане дел од законите. Значи, Ојле и Дојле може да се договорат, ама ако тоа не го „внесат“ во законот, преку Собранието, со договорот ќе може да се избришат понадвор. Ама, она што ќе се внесе во законот (од пратениците) мора да е согласно прописите (уставот или сл.). Во случајот за СЈО, формирано е второ јавно обвинителство, што Уставот не го дозволува, бидејќи истото мора да е единствено. Така пишува таму, не е ова толкување.
Тој договор не може да го укине Уставниот суд. Тоа може само законските институции, преку промена на законите. Ама пак, мора да се одвива според законските прописи.
Последно уредено: