ЗЕМЈОТРЕС!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.496
Поени од реакции
11.450
колку сте испаничени тоа е чудо, па уште некои бараа вонредна состојба да прогласат...
не ја сваќам паникава и спиењето надвор
спиеш 3дена надвор, 4ден викаш аха океј е ке спијам конечно дома и баш тогаш мава јако или по година дена
ако не од превентива останете засекогаш на отворено јер никад се незна
иначе синоќа не даваа да се влезе напаркингот во сити мол

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
колку сте испаничени тоа е чудо, па уште некои бараа вонредна состојба да прогласат...

На 20+ земјотреси во 1/2 дена на територија каде што не е мета на често дрмање, ко ќе размислиш малце поубо колкави стресови и психички нарушувања има кај луѓето во овај период и не ти е на место да продаваш муда за бубрези, и да глумиш херој. Ама добро пак од друга страна ко ке разгледа чоек , од тебе неможи ни поинаку да се очекува.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Стварно не ги разбирам "мажиштава" што се прават јаки и како демек немаат гајле,па уште трубат аман што се плашите и не знам ти што. Алоо ... земјотрес е не знаеш што може да бидне,да не даде Господ. Плус,што е најтрагично баш тие мажиштава можам да замислам какви паники ги фаќаат во тој момент.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.496
Поени од реакции
11.450
На 20+ земјотреси во 1/2 дена на територија каде што не е мета на често дрмање, ко ќе размислиш малце поубо колкави стресови и психички нарушувања има кај луѓето во овај период и не ти е на место да продаваш муда за бубрези, и да глумиш херој. Ама добро пак од друга страна ко ке разгледа чоек , од тебе неможи ни поинаку да се очекува.
за да знаеш од мене што може да очекуваш треба да ме знаеш а ти збориш ко да ме знаеш шо нема врска...
треба дефиниција за херој да ти кажам па да го прочиташ пак мојот пост за да видиш кај сум се праел херој?
шо треба да сфатам? глупине шо скокаат од тераса?

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Пак не здрма прееска, накај 01:30, страшно, страшно...
Омалаксуваме, многу непреспиени ноќи, а ниту пак денови, не совлада стравот.
Ама кратко траеше, велат дека земјотресите не можат да се предвидат, е како тогаш братучед од Австралија ми се јавил накај 22ч, да ми каже дека ќе имаме земјотрес во толку и толку саат, али добро, пола саат утнал, порано ми кажа, а не здрма покасно. :)
Кој лаже има вошки и спие со кокошки.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Страната на сеизмолошката опсерваторија
http://seismobsko.pmf.ukim.edu.mk/index.php/en/
почетната страна им е "ажурна и прегледна" (последен почувствуван земјотрес на англиски јазик 18 декември 2013 :confused:)
и како изгледа една информација за потреси што се објавува одвреме навреме
http://seismobsko.pmf.ukim.edu.mk/index.php/en/seismograms/real-time-seismograms/skopje-station
некоја хаос слика, ни текст ни епицентар.
што сме толку малер што сме казнети покрај поплави и потреси да имаме вакви институции.

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Пак не здрма прееска, накај 01:30, страшно, страшно...
Омалаксуваме, многу непреспиени ноќи, а ниту пак денови, не совлада стравот.
Ама кратко траеше, велат дека земјотресите не можат да се предвидат, е како тогаш братучед од Австралија ми се јавил накај 22ч, да ми каже дека ќе имаме земјотрес во толку и толку саат, али добро, пола саат утнал, порано ми кажа, а не здрма покасно. :)
Кој лаже има вошки и спие со кокошки.
Една информација,дали е вистина дека училиштата во Чаир,Топаана,Гази Баба не работат?И дека многу се имаат евакуирано и останале само по некој колку да ги чува куќите?Чисто информативно да знам дали да ги дигам во вис училиштето на син ми или е дезинформација.
Со оглед на тоа што таму е епицентарот не гледам ништо лошо во тоа.[DOUBLEPOST=1473880629][/DOUBLEPOST]
Значи од сето она што го кажав, ти само ова си го извлекол. Алал нека Ви е бе, луѓе.
Затоа си патиме...

Не си помислил дека можеби не ми е далечен и дека можеби и тој не спие со неговите родители, седат со нас, дремеме по камери, по вибери овие неколку дена, баш затоа што се секираат и дека ни се блиски? :)

Меѓутоа, мене прашањето ми беше поинакво, некој поискусен да ми каже што се разбира, без притоа да ме фаќа за зборови и да ме подпрашува за моите братучеди, чичковци и слично...
Да ми каже, како може и на кој начин се предвидуваат земјотресите?! Пошто сум чула, дека не можело. Ме изненади фактот со она што претходно пред да има мене ми кажаа дека ќе има. Толку.
Прашај си го тој што ти кажал дека ќе има земјотрес, тој најубаво ке ти одговори, не ми е јасно зошто нас не прашуваш.

Последно уредено:
V

viktora

Гостин
не ја сваќам паникава и спиењето надвор
спиеш 3дена надвор, 4ден викаш аха океј е ке спијам конечно дома и баш тогаш мава јако или по година дена
ако не од превентива останете засекогаш на отворено јер никад се незна
иначе синоќа не даваа да се влезе напаркингот во сити мол

Путин,ти ли си бе пеедер?

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Страната на сеизмолошката опсерваторија
http://seismobsko.pmf.ukim.edu.mk/index.php/en/
почетната страна им е "ажурна и прегледна" (последен почувствуван земјотрес на англиски јазик 18 декември 2013 :confused:)
и како изгледа една информација за потреси што се објавува одвреме навреме
http://seismobsko.pmf.ukim.edu.mk/index.php/en/seismograms/real-time-seismograms/skopje-station
некоја хаос слика, ни текст ни епицентар.
што сме толку малер што сме казнети покрај поплави и потреси да имаме вакви институции.
Цела држава ни е отидена у курац ти најде за опсерваторијата да се фатиш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Цела држава ни е отидена у курац ти најде за опсерваторијата да се фатиш.
каде ни е отидена државата, не е нешто битно за темава.
Сите што постираат овде, информациите над 90% им се од странски опсерватории (и медиуми кои пренесуваат такви информации). На хидрометеоролошки даваат предупредувања за 2011, на сеизмолошка даваат хиероглифи и информации за 2013. На секој потрес ги проверувам ѕидовите од нови оштетувања. Ме интересираат штетите и информациите, директни информации од надлежните, ние што имавме штети и од поплави и од земјотреси, што да правиме понатаму. Дали се безбедни и колкав % и дали и кои коси или прави пукнатини се безбедни. За сите овие информации надлежни се тие институции, не медиумите. Сега можеби ти е појасно зошто сум се фатил.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Сите што постираат овде, информациите над 90% им се од странски опсерватории (и медиуми кои пренесуваат такви информации). На хидрометеоролошки даваат предупредувања за 2011, на сеизмолошка даваат хиероглифи и информации за 2013. На секој потрес ги проверувам ѕидовите од нови оштетувања. Ме интересираат штетите и информациите, директни информации од надлежните, ние што имавме штети и од поплави и од земјотреси, што да правиме понатаму. Дали се безбедни и колкав % и дали и кои коси или прави пукнатини се безбедни. За сите овие информации надлежни се тие институции, не медиумите. Сега можеби ти е појасно зошто сум се фатил.
Да де, на сите ни е јасно кој е надлежен.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.762
Поени од реакции
21.469
живееш во куќа или во зграда? сите оштетувања на скелетниот систем на објектот т.е. носиви елементи како греди и столбови се она кое треба да те загрижува. сите останати пукнатини паднат малтер и одвоени цигли од тие ностиви елементи ( столбови и греди ) се она што не треба да те загрижува ( тие се лесни за санирање и не се загрозувачки по самиот објект ). Дали ти дојде комисија за проценка од земјотрес и ако не, пиши адреса по пп.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
паднат малтер
по ивиците на таваницата, од ѕидот е паднат малтер на неколку места. Пукнатини како што видов има и на надворешниот слој (бојата со малку малтер) на спојот на два вертикални ѕида. Ова е само во ходникот со скали кон првиот кат. Како случајно, каде што летото протече вода од таванот, таму има оштетувања. Не гледам дека е оштетен скелетот затоа што и другите соби на спратот и долниот дел би биле барем малку оштетени. Инаку живеам во куќа со приземје и спрат.
Друго што ме интересираше е што слушнав дека (т.н. "информации" од маалски стручни лица) наводно имало врска и тоа пукнатината на средина на ѕид дали оди косо или хоризонтално, право.
Или информации на пример, што да се стори како прва помош во случај куќата да има таван од трска и малтер или ламперија, а што во случај ферт греди или полна плоча. Како да се провери дали е напукнат само горниот слој на ѕидот или штетата оди подлабоко во ѕидот или на спојот-столбот..., на што најмногу да се обрне внимание. Мислам дека секој може и сам да направи првични проверки, само му требаат основни упатства како. Затоа и барав на страните некакви упатства и податоци за тоа кога има и колку се силни потресите.
А за комисија, мислам дека тие доаѓаат за поголеми штети и објекти пошто и самите потенцираа да не ги бараат за обични оштетувања.

Kajgana Shop

На врв Bottom