Најекономично греење и ладење

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Што знам, за мене капиларата е deal-breaker.
A tvojata vivaks GEEI mislam taa ja imas sto mislis sto e taa ? Gree Cozi e nesto slicno kako ovaa Lomo economic 12 ka.
Se do 30 karti e so kapilara na pazarot vivaks mideja I slicno so mal volumen na kompresorot baram ovaa ima 10 cm3 kompresor i odlicen test report i odlicna cena.
A ako sakas EEV togas Lomo LCLH e za tebe.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
So mal dodatok, izbrisanite prodavaat 12ka na kapilara za 35000 ;)[DOUBLEPOST=1473082960][/DOUBLEPOST]
A tvojata vivaks GEEI mislam taa ja imas sto mislis sto e taa ? Gree Cozi e nesto slicno kako ovaa Lomo economic 12 ka.
Se do 30 karti e so kapilara na pazarot vivaks mideja I slicno so mal volumen na kompresorot baram ovaa ima 10 cm3 kompresor i odlicen test report i odlicna cena.
A ako sakas EEV togas Lomo LCLH e za tebe.
Ja mislam sea ke ja otvori da se uveri dali ima namotano bakarno cevce-zica(kapilara) ili EEV...ako ima EEV ke pusti sliki, ako nema sliki jasno e :)

Последно уредено:
Член од
5 август 2010
Мислења
16
Поени од реакции
14
Aко може некој да ме посоветува која би била најдобра варијанта за клима 3,5kw, наменета првенстено за греење, за површина 30-35 м2 дневна со кујна, во стан со пвц дограма и стиродур 3см од внатрешната страна на ѕидот, станот е на среден кат во Охрид.
Изборот е следен:

-daikin ftx35j3/rx35k - comfort
-Carrier 42EQV035M Gold XPower
- toshiba Mirai RAS-13BAV-E
-
Mitsubishi "Standard" SRK / SRC ZMP-S

- FUJITSU 12000 Btu/h (3.4/4.0 kW), Model: ASYG-12LLCC / AOYG-12LLCC
Или можеби новата GREE LOMO

Сите се околу 40.000 ден без монтажа освен ломото кој е околу 30.000 ден.
Која би била најтрајна според искуствата.

Благодарам однапред.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Последно уредено:
Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
So mal dodatok, izbrisanite prodavaat 12ka na kapilara za 35000 ;)[DOUBLEPOST=1473082960][/DOUBLEPOST]
Ja mislam sea ke ja otvori da se uveri dali ima namotano bakarno cevce-zica(kapilara) ili EEV...ako ima EEV ke pusti sliki, ako nema sliki jasno e :)
Хаха, да не бев на 11 кат, може и ќе висев да ја отварам и проверам. Вака, ќе се помирам дека е капилара. Како и да е, солидно работи климава веќе 2 зими, ќе видиме оваа.

Зборувам за купување нова клима, лично би платил 150 евра поскапо за Ломо со ЕЕВ.

А ова Гри што го направи со Change 2,5kW за 20к, па сега за Lomo 3,5kW, ама Eco - воопшто не ми се допаѓа од аспект на клиент.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Хаха, да не бев на 11 кат, може и ќе висев да ја отварам и проверам. Вака, ќе се помирам дека е капилара. Како и да е, солидно работи климава веќе 2 зими, ќе видиме оваа.

Зборувам за купување нова клима, лично би платил 150 евра поскапо за Ломо со ЕЕВ.

А ова Гри што го направи со Change 2,5kW за 20к, па сега за Lomo 3,5kW, ама Eco - воопшто не ми се допаѓа од аспект на клиент.
Se slagam, i ne samo radi EEVto, mnogu pojse se dobiva za tie 150evra kaj drugoto Lomo, ama ete kaj nas ili tolku ni e kupovnata mokj ili skepticizmot za greenje so klima prevagnuva pa se zima sto poeftin model(za proba).
Ama ima potreba i od takvi klimi, mali a eftini modeli (primer za spalni) i Change bese najdobrata ponuda do sega za 20k so EEV, u spalni/detski da ja stavis vo 10-15m2 si zavrsil rabota.
Na taa Change ako i naogjate mana togas stvarno nisto ne razbirate.
A 3 klimi po 30k/35k da gi platis ke te fati ko Multisplit. A multisplitot e najsigurna rabota za EEV tamu mora da go ima, i toa ne edno EEV tuku za sekoja vnatresna ima posebno EEV i posebna elektronika sto go regulira....zamisli multisplit sto moze da primi 3 ili 4 vnatresni kolkava kutija treba da ima za da gi sobere site tie kapilari vnatre :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
Se slagam, i ne samo radi EEVto, mnogu pojse se dobiva za tie 150evra kaj drugoto Lomo, ama ete kaj nas ili tolku ni e kupovnata mokj ili skepticizmot za greenje so klima prevagnuva pa se zima sto poeftin model(za proba).
Ama ima potreba i od takvi klimi, mali a eftini modeli (primer za spalni) i Change bese najdobrata ponuda do sega za 20k so EEV, u spalni/detski da ja stavis vo 10-15m2 si zavrsil rabota.
Na taa Change ako i naogjate mana togas stvarno nisto ne razbirate.
A 3 klimi po 30k/35k da gi platis ke te fati ko Multisplit. A multisplitot e najsigurna rabota za EEV tamu mora da go ima, i toa ne edno EEV tuku za sekoja vnatresna ima posebno EEV i posebna elektronika sto go regulira....zamisli multisplit sto moze da primi 3 ili 4 vnatresni kolkava kutija treba da ima za da gi sobere site tie kapilari vnatre :)
Не ме разбра Стрелец, не и наоѓам јас мана на Change, готов бев да земам една. Ми смета „акцијава“ на ГрееМак, и несреќно одбраното име Ломо Еко. Им снемало имиња во Кина изгледа, па мораше „Ломо“ да биде.

Член од
5 август 2010
Мислења
16
Поени од реакции
14
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Od tie sto gi nabroja Mitsubishi, Fujitsu ili Lomoto za 30k.
Mitsubishito bi trebalo da e dobro po ona kako bugarite go falat deka jako gree.
Neznam kaj nas dali go donesoa i go ima na lager a do skoro go nemase, za sea neznam dali e stignato a cenata ke bide starata(pred popustot) ili 39~40k za 12kata. Nikoj ne se pofali na temava deka go ima zemeno da spodeli iskustvo. Kaj ovaa samo kompresorot e sumnjiv so 5077 vo oznakata (verovatno 7,7cc3) iako nema podatoci za kompresorot za tocno da se utvrdi no sepak Mitubishi e toa i treba da im se veruva.
Fujitsuto isto treba da e dobro iako po konstrukija i kompresor negledam deka e mnogu porazlicno ili pojako od Lomoto LCLH koe ima i greaci...osven sto e mozda policno i marka ama i 10k poskapo.
Miraito e pred se za ladenje namenet a mislam deka zborime za klima dobra za greenje, za Carrierot nema servisna dokumentacija ili barem jas ne ja najdov i takvi klimi bez servisni u start izbegavaj.
Za Daikininot imase nekoj komentar na srpskiot forum mislam, ako go najdam ke ti go pratam, i taa prasanje dali ja ima na lager ili treba da se ceka 20dena.

Последно уредено:
Член од
5 август 2010
Мислења
16
Поени од реакции
14
Gree hansol e na akcija (40k), za razlika od lomo (30k), vredat li tie 10k za hansol koj imal dva geaci, megutoa zimite vo ohrid ne se tilku jaki ???

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
мене еден монтер ми ја испофали VIVAX AEHI(36000 ден)
имал хансол дома,и аехи,
ама вика ова AEHI е подобра од хансолот
подобар софтвер имал виваксот

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
E kako moze sega ova da bide? Ova ne e mozno!!!!!! Neli VIVAX AEHI e rebrendirana MIDEA, kako moze MIDEA da bide podobra od originalen GREE. Ej ova ce bide golem udar za GREE, em VIVAX ne saka da kupuva od niv ,em nasol podobar dobavuvac za pomali pari, a be ludnica..... Softverot podobro greel, ova nemam do sega cueno, znaci batali izmenuvaci, kompresori, freoni, trakataski, SOFTVEROT e dobar i toj vo stvari dava toplina i gree...

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
златко што се палиш толку?
монтеров има 20 годишно искуство со клими и знае што збори.и плус дома ги има двете.
пре би него да му верувам него тебе.
ако не ти се верува не верувај,никој не те тера со сила.
со сила се правиш ко да си паднат од марс,па нагласуваш дека софтверот греел,па се чудиш,па како е можно?....,а многу добро знаеш дека и тоа има важна улога.
еве да речеме дека исти изменувач имаат,исти мотор а различен софтвер програм кој регулира сензори,влагање во дифрост и слично.
значи според тебе вивакс-мидеа неможе да грее повеќе од гри?
зборам конкретно за овие два модели.

монтеров ми нагласи два три пати во разговорот,аехито е подобро од хансолот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom