Одевте во странство, ама мораше (барем) еден од семејството да остане дома, не можевте сите заедно да одите.
зборувајки од лично искуство, во крајот на 70-те години сме живеели со се фамилијата во СССР, 2 години. Беше добро, не заборавајки дека за странците имаше специални привилегии. Уште по-рано татко ми е праќан од университета на специализација во Данска. И мајка ми го е посетувала таму, во Данска.
Регуларно, на секои 2-3 години, ни доаѓаха на гости роднини од Виена - братот на баба ми, а потоа и синот му. Секогаш носеа импресивни, да признаам, за бг условите подароци.
Просто не ми се верува кога некој од БГ има „лице“ да каже дека СФРЈ не била интересна за нив. СФРЈ беше „Америка“ за БГ. Точно, поинтересни беа Германија, Италија... ама... Чехословачка била поинтересна?
За Чехословачка не знам, но во 1985 г. бев во Унгарија, за пар недели за натпревари по спортно ориентиране (orienteering). Се беше супер, особено Будапешта... (Но Букурешт, рајонот околу железничка станица што видев таму например, изгледаше доста сив и безличен.)
СФРЈ можда е била интересна за почитателите на тогашната југо- музика, потоа и турбофолк. Не сум и особено мислел за СФРЈ, бев повеќе рамнодушен кон нив. Тоа кога уште не знаев за српско-бугарските конфликти околу Македонија и др. Сеќавам се само за един момент од отворањето на сараевската олимпиада - покажуваха танци многу слични на бугарските, и дедо ми Георги Делчев ми кажа: "Еве, ги играат нашиве ора!" Тогаш разбрав дека СФРЈ не су баш арни, ги крадат и презентираат пред светот како југославски нашите бугарски ора..[DOUBLEPOST=1472734916][/DOUBLEPOST]
Одевте во странство, ама мораше (барем) еден од семејството да остане дома, не можевте сите заедно да одите.
зборувајки од лично искуство, во крајот на 70-те години сме живеели со се фамилијата во СССР, 2 години. Беше добро, не заборавајки дека за странците имаше специални привилегии. Уште по-рано татко ми е праќан од университета на специализација во Данска. И мајка ми го е посетувала таму, во Данска.
Регуларно, на секои 2-3 години, ни доаѓаха на гости роднини од Виена - братот на баба ми, а потоа и синот му. Секогаш носеа импресивни, да признаам, за бг условите подароци.
Просто не ми се верува кога некој од БГ има „лице“ да каже дека СФРЈ не била интересна за нив. СФРЈ беше „Америка“ за БГ. Точно, поинтересни беа Германија, Италија... ама... Чехословачка била поинтересна?
За Чехословачка не знам, но во 1985 г. бев во Унгарија, за пар недели за натпревари по спортно ориентиране (orienteering). Се беше супер, особено Будапешта... (Но Букурешт, рајонот околу железничката станица што видев таму например, изгледаше доста сив и безличен.)
СФРЈ можда е била интересна за почитателите на тогашната југо- музика, потоа и турбофолк. Не сум и особено мислел за СФРЈ, бев повеќе рамнодушен кон нив. Тоа кога уште не знаев за српско-бугарските конфликти околу Македонија и др. Сеќавам се само за един момент од отворањето на сараевската олимпиада - покажуваха танци многу слични на бугарските, и дедо ми Георги Делчев ми кажа: "Еве, ги играат нашите ора!" Тогаш разбрав дека СФРЈ не су баш арни, ги крадат и презентираат пред светот како југославски нашите бугарски ора..