B
Blade Torch
Гостин
После вестите, околу 23.10 и двата дена.од колку?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
После вестите, околу 23.10 и двата дена.од колку?
Не се согласувам со твоето мислењеСо една клима од 3,5 kw нема шанси да загрееш 60 м2, зависно од распоредот минимум 7kw или 2 клими од 3,5 kw.
Sent from my SM-A310F using Tapatalk
1,5 киловати нон стоп значи за 24 часа - 24*1,5 = 36 киловатчаови дневноСо 1,5 kw дека ќе загрееш 60 м2 е приказна за мали деца.Исто и со клима од 3,5 kw дека ќе загрева 90 м2.
Може до 15-16 C°...
Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Se slagam samo edna mana ima tuka, 3,5ka klima za da trosi 1Kw ili pojse treba da se forsira 24casa na maximum da fercera t.e na 100%....ili u prevod masta ke i se izvadi i brzo ke i dojde krajot....kolku pari tolku muzika....zatoa bolje 2 klimi sto ke trosat po 500W ama ke rabotat na 50% taka podolgo ke traat klimite.1,5 киловати нон стоп значи за 24 часа - 24*1,5 = 36 киловатчаови дневно
за еден месец тоа значи 36 * 30 дена = 1080 киловатчасови месечно
Ова не е малку. Пролистајте низ форумов дали ќе најдете некој кој се затоплува со клима, а троши 1000 киловатчасови месечно.
Ова се факти, а она што го велите Вие се „ приказни за мали деца “
Jaс живеам кај Зелен пазар, Зградата во која е мојот стан е стара со старомоден распоред и јас имам три клими. Во соседство има кули од Градскиот ѕид. Бидејќи комшиите ме знаат и ме прашуваат што да прават.Se slagam samo edna mana ima tuka, 3,5ka klima za da trosi 1Kw ili pojse treba da se forsira 24casa na maximum da fercera t.e na 100%....ili u prevod masta ke i se izvadi i brzo ke i dojde krajot....kolku pari tolku muzika....zatoa bolje 2 klimi sto ke trosat po 500W ama ke rabotat na 50% taka podolgo ke traat klimite.
Gi znam tie stanovi od GZ, imam i ziveeno nekolku godini vo takov trosoben...cevkite od parnoto idat po vertikala vo site sobi, znaci i vo spalnite i dodatno se great na smetka na komsiite sto seuste se prikluceni na parnoJaс живеам кај Зелен пазар, Зградата во која е мојот стан е стара со старомоден распоред и јас имам три клими. Во соседство има кули од Градскиот ѕид. Бидејќи комшиите ме знаат и ме прашуваат што да прават.
Становите во Градскиот ѕид се од преку 80 квадрати. Имаат голема дневна, трпезарија и кујна се споено. Плус имаат две спални и купатило + посебно ВЦ и шпајз.
Мој совет е една клима во дневната со неа покриваат околу 50 м2. А во спалните или уште клими или радијаторче или калолифер и слично. И добро е. Сите кои ставиле така се задоволни.
Извини што најдирекно ќе ти кажам но твоето тврдење дека „ исклучените „ dodatno se great na smetka na komsiite sto seuste se prikluceni na parno “ _ СЕ ГЛУПОСТИGi znam tie stanovi od GZ, imam i ziveeno nekolku godini vo takov trosoben...cevkite od parnoto idat po vertikala vo site sobi, znaci i vo spalnite i dodatno se great na smetka na komsiite sto seuste se prikluceni na parnoZatoa mozda i moze da teraat so 3,5ka vo 80m2 ama sepak fakt e deka kradat toplina od komsiite pa i prikaskata so 3,5kata vo 80m2 e nerealna.
Vo tie stanovi glaven problem e sto tie sto gi imaat renovirano stanovite koj kako si sakal si dodaval rebra, pa kaj nekoi e pretoplo i otvaraat i prozori a kaj nekoi duri i ladno. Imase ednostavna solucija za toa i PDF za nekoja magisterksa ili doktorat besePosle kalorimetarot pocnuva instalacijata od zgradata a zavrsuva taa na Toplifikacija, tamu da se stavi eden ventil so motor koj prema T senzor postaven vo eden kontrolen stan(primer na 6kat) ke go namaluva protokot ako T vo stanot e postignata. Toa e najedonostaven nacin da gi namalat smetkite za parno bez trosok za drug tip greenje. Ama mora i site stanovi da imaat ist broj na rebra/radijatori a tamu e pasabozuk koj kako sakal menuval i dodaval radijatori i rebra a smetkata ja delat socijalisticki i zaednicki.
Вакви пресметки треба во пракса без соседи кои се греат и цевки од парно, пожелно без подрум. Во индивидуална куќа, за сите простории греење како со централно парно, со 15.000 денари за една сезона е нереална пресметка затоа што излегува 6 летни месеци само со бојлер на ефтина и шпорет од поголеми потрошувачи да се еднакви на скоро 6 зимски месеци скоро нон стоп греење. Не знам како е со инвертерите ама не ми се верува дека се до толку штедливи. Башка чудно ми е ова со квадратурата, киловатите и функционалноста на домот.Се' заедно за една сезона еден стан од 60 м2 би потрошил: 984 + 12.136 +1.804 = 14.924 денари.
Објавена програмата за Манаки: http://www.manaki.com.mk/en/program/camera-300-competition
Пресметката која е постирана не ја направив јас. За твојот случај може да се направи посебна пресметка за потрошувачката само дај опис на просториите кои ги затоплувашКога во долната просторија гори печката на дрва, ходникот, скалите и собата над таа просторија делумно се загреваат од оџакот кој минува низ нив. Топлина се пренесува и кај соседите.
Вакви пресметки треба во пракса без соседи кои се греат и цевки од парно, пожелно без подрум. Во индивидуална куќа, за сите простории греење како со централно парно, со 15.000 денари за една сезона е нереална пресметка затоа што излегува 6 летни месеци само со бојлер на ефтина и шпорет од поголеми потрошувачи да се еднакви на скоро 6 зимски месеци скоро нон стоп греење. Не знам како е со инвертерите ама не ми се верува дека се до толку штедливи. Башка чудно ми е ова со квадратурата, киловатите и функционалноста на домот.
Најголема потрошувачка на струја ќе имаш во јануари кога е најладно. За 70 м2 очекувај потрошувачка од 2200 киловатчасови или во пари 12-13 илјади денариДали некој може да ми каже колку одприлика би чинело месечно греењето со фенкојлери во стан од 70 квадрати? Не ги знам ич какви се, големина и слично.. има 3, во секоја соба по едно..
Фала.
тие пресметки се многу универзални и генерални, не земаат предвид многу нешта. Во тие универзални пресметки забораваат да стават на пример дополнително греење на бојлерот кој заради ладењето на купатилото, побрзо се лади. Забораваат и на тоа дека во еден дом вратите од другите соби најчесто се затвораат, а вратата од купатилото постојано е затворена па за истите е потребно друго греење. Значи за плус 2 соби, плус 2 конвектори (што е многу скап избор) или 2 инвертери со една надворешна единица и слично. Понатаму дополнителен греач за купатило итн.Пресметката која е постирана не ја направив јас. За твојот случај може да се направи посебна пресметка
па како што пишува, се загреваат за неколку степени, зависно од јачината на огинот, просториите и големината на оџакот. Е сега, колкава е таа топлина како и онаа од соседите, немам мерач, но тие простории се потопли од другите каде не се грее. Истото важи и за дом опкружен со други домови. Затоа и велам, едно е индивидуална куќа, друго стан.ходникот, скалите и собата над таа просторија делумно се загреваат од оџакот кој минува низ нив. Топлина се пренесува и кај соседите.
Што поразбираш под поимот „ делумно се загреваат “?
Mногу е битно да расчистиме некои работитие пресметки се многу универзални и генерални, не земаат предвид многу нешта. Во тие универзални пресметки забораваат да стават на пример дополнително греење на бојлерот кој заради ладењето на купатилото, побрзо се лади. Забораваат и на тоа дека во еден дом вратите од другите соби најчесто се затвораат, а вратата од купатилото постојано е затворена па за истите е потребно друго греење. Значи за плус 2 соби, плус 2 конвектори (што е многу скап избор) или 2 инвертери со една надворешна единица и слично. Понатаму дополнителен греач за купатило итн.
па како што пишува, се загреваат за неколку степени, зависно од јачината на огинот, просториите и големината на оџакот. Е сега, колкава е таа топлина како и онаа од соседите, немам мерач, но тие простории се потопли од другите каде не се грее. Истото важи и за дом опкружен со други домови. Затоа и велам, едно е индивидуална куќа, друго стан.
Ама да оставиме теорија. Во пракса пресметката е чудна-за 5 летни месеци, со најголеми потрошувачи бојлер и шпорет, моите сметки се исти како твојата сума од цела грејна сезона од 5 месеци на инвертер-струја и тоа за цели 60м2. За во куќа...не знам, не сум користел инвертер досега, но од искуство, со три отворени страни на куќа, тешко.